Новини

Грайся і розвивайся: як Тетрис впливає на мозок

7 Хв

Розповідаємо, як одна із найпопулярніших ігор у світі може вплинути на твоє життя.

Ця перевірена роками та поколіннями розвага не втрачає актуальності, постійно завойовуючи увагу нових гравців з усього світу. Тетрис — це насправді легендарна гра, спробувати свої сили у якій вдасться будь-кому.

Популярність Тетрису має безліч підтверджень. Наприклад, нещодавно в Китаї McDonald’s випустили іграшку, яку дуже швидко розкупили по всій країні: до меню Happy Meal додали іграшку-Тетрис у вигляді нагетсу.

Ще один доказ відданості Тетрису — це те, що люди вигадують нові методики, аби грати ефективніше і швидше. У 2020 році 14-річний американець під ніком Cheez придумав особливу техніку гри на консолі Nintendo Entertainment System, яку назвав «роллінг». Цей метод полягає в тому, аби натискати не пальцями на кнопки джойстика, а на сам джойстик з іншого боку, аби він, у такий спосіб натискав на потрібні кнопки об пальці.

Завдяки інноваційному методу користувачу Cheez вдалося досягнути показника у 20 і більше натискань на секунду та перемогти на всесвітніх змаганнях із Тетриса. У грудні 2020 року користувач встановив світовий рекорд — набрав 464 400 балів після досягнення «Екрану смерті» (рівень, який, як раніше вважалося, неможливо пройти).

Проте не розвагами єдиними: Тетрис має численні переваги, які можуть допомогти людям різного віку і статі покращити або зміцнити їхнє психічне здоров’я, покращити роботу мозку й потренувати різні когнітивні (розумові, мислиннєві) навички. Як? Переказуємо текст від Gamesver.

Обов’язково дочитай до кінця: там на тебе чекає сюрприз.

Як Тетрис впливає на роботу мозку

1. Мозок розвивається

Дослідники з The Mind Research Network припустили, що Тетрис може сприяти збільшенню сірої речовини в мозку та впливати на його фактичну структуру. Для цього науковці провели експеримент, у якому взяло участь 26 осіб. Упродовж трьох місяців вони щодня грали в головоломку. До й після цього їм проводили структурне та функціональне МРТ-сканування.

У результаті дослідники виявили, що гра в Тетрис може буквально і функціонально розширити мозок людини. В учасників експерименту деякі зони мозку стали товщими, а саме ті:

  • які беруть участь у плануванні складних, скоординованих рухів,
  • що відповідають за мультисенсорну інтеграцію,
  • що пов’язані з критичним мисленням, міркуваннями та обробкою мови.

2. Ти вчишся управляти тривогою

Тетрис може стати рятівною паличкою для людей, які страждають через надмірну тривожність. Він має просту структуру, чіткий набір очікувань, а ще водночас задіює і мозок, і руки. Це допомагає сконцентруватися на грі, зануритися в неї та відірватися від інших думок. Ба більше: швидкі прораховані рухи рук допомагають увійти в певний медитативний стан зосередження і спокою. Це має заспокійливий ефект і дає екологічний вихід для тривожних почуттів.

3. Вчишся працювати з наслідками психологічної травми

Працівники катедри психіатрії Оксфордського університету провели дослідження, яке довело, що регулярна гра в Тетрис допомагає боротися із наслідками психологічних травм та ПТСР.

Учасники експерименту (як пацієнти, так і медики, які майже щодня стикалися з епізодами, пов’язаними зі своєю травмою) щодня отримували нагадування протягом 12–13 хвилин пограти в Тетрис. Усі вони зазначили, що це допомагало їм справлятися з тригерами та реакціями на стресову ситуацію.

У підсумку респонденти поділилися, що під час проходження експерименту було менше спогадів, пов’язаних із травмою. Гра в Тетрис — дуже цікава для нашого розуму, завдяки чому їй вдається допомагати учасникам відриватися від поточної ситуації в критичний момент.

4. Твої організаційні навички покращаться

Тетрис — це гра про розміщення об’єктів найефективнішим способом. Вона вчить нас поєднувати між собою окремі частини та планувати, з огляду на інформацію, яку ми маємо в поточний момент.

Сітка Тетрису та форми об’єктів у грі прості та обмежені. Граючи в цю забавку, ти тренуєш свій мозок мислити так, щоб розпізнавати окремі елементи предмета (не обов’язково фізичні), розуміти взаємозв’язки між ними та вирішувати, як використати їх із користю для себе. З часом мозок починає застосовувати цей скіл не тільки в грі, але й у реальному житті під час розв’язання інших завдань.

5. Покращиться твоя дрібна моторика

У Тетрисі потрібно складати блоки за обмежений час для роздумів, який поступово зменшується. Щоб успішно продовжувати це робити, потрібно мати спритність, зорово-рухову координацію і контроль над фізичними імпульсами. Тетрис допомагає тренувати руки, підвищує гнучкість і спритність, а також тренує мозок надійніше контролювати рухи: кожен із них має бути швидким, цілеспрямованим і точним.

6. Підвищиться впевненість у собі

Людський мозок любить розв’язувати проблеми, саме тому в ньому є вбудована система винагороди, яка вивільняє дофамін, коли задачі виконуються. Кожна маленька перемога дарує нам тимчасовий стимул. Через це Тетрис може мати довгостроковий позитивний ефект, оскільки чим більше і чим краще ти граєш, тим більше з’являється почуття задоволення від досягнень, що може допомогти підвищити загальну впевненість у собі.

7. Покращуються когнітивні навички

Тетрис розвиває низку когнітивних навичок, адже активізує кілька різних ділянок мозку і змушує їх зосередитися на єдиній цілі — грі. Таке навантаження підживлює зв’язки між частинами мозку та позитивно відображається на пам’яті, вмінні зіставляти та розпізнавати образи, розв’язувати проблеми, приймати рішення, контролювати імпульси тощо. Це проста гра, що задіює і покращує складну павутину мислення. Коли ти складаєш блоки Тетрису, твій мозок робить те ж саме зі своїм власним сховищем інформації.

8. Розвивається стратегічне мислення

Стратегічне мислення — це складний набір навичок, які теж можна тренувати, граючи в Тетрис. Він навчає розкладати систему на фундаментальні елементи, досліджувати, як вони впливають один на одного, ухвалювати рішення на основі цього, а ще — спостерігати, класифікувати та контекстуалізувати інформацію, створювати відповідні асоціації. Під час гри ти вчишся аналізувати поточну ситуацію і на основі наявної інформації прораховувати наступні кроки.

9. Мозок вчиться розподіляти та контролювати увагу

Тетрис — це гра, яка захоплює та занурює в атмосферу. Разом із нею можна провести декілька годин, навіть того не помітивши. Це не дуже добре, якщо окрім гри є багато інших задач, якими потрібно займатися, проте ця гра стане чудовим тренажером для людей, які страждають через невміння концентруватися. Це додасть впевненості та терпіння, щоби приділяти більше уваги іншим справам.

10. Мозок довше залишається здоровим

Багато досліджень доводять, що ігри-головоломки (Тетрис, кросворди, судоку тощо), сприяють розвитку важливих функцій мозку, спритності та довготривалому збереженню інформації. Це важливі фактори, що знижують ризик розумового занепаду. Також деякі дослідження свідчать, що люди, які вже страждають від таких станів, як деменція, відчувають незначні тимчасові покращення, коли грають в ігри-головоломки.

11. Хочеться менше палити, пити кави та алкоголю

Група американських учених вирішила дослідити, як гра в Тетрис впливає на пристрасті людей. Для цього вони провели експеримент: зібрали групу учасників та дали їм завдання грати в гру кілька разів на день протягом тижня. Упродовж цього часу учасників запитували про потяг до інших стимулів (кофеїну, цукру, алкоголю, нікотину тощо).

Результати виявилися цікавими: дослідження показало, що гра в Тетрис протягом трьох хвилин на день зменшує потяг до алкоголю, кави тощо, на 13,09 % (приблизно на одну п’яту) упродовж тижня. Такий ефект пов’язують із тим, що гра інтенсивно задіює візуальну та просторову системи мозку, які використовуються під час здійснення бажаного, й утримує їх достатньо довго, щоб відволікти від інших потягів.

Екстрабонус! Тетрис допомагає в лікуванні зору

Про користь гри говорять також офтальмологи. Грати Тетрис рекомендують людям, які страждають на амбліопію («ліниве око»). Це стан, коли в людини знижується зір, але це не піддається корекції з допомогою лінз чи окулярів. У людини з таким синдромом порушена контрастна чутливість і акомодаційні здібності одного або обох очей. Завдяки Тетрису людина вчить обидва свої ока «працювати» разом та «підкачує» око, з яким має проблему.

Як гра в Тетрис позитивно відображається на роботі мозку, так і покупки важливих штук на MAUDAU позитивно впливають на кількість твого вільного часу та заощаджених коштів. Встигни запастися корисними, смачними та міцними важливими штуками за класними цінами з 19 до 31 липня 2023 року включно.

Збирай знижки на MAUDAU, як блоки в Тетрис

Збери свою комбінацію важливих штук:

До речі, купити Тетрис на MAUDAU також можна. Спробуй цікаву настільну гру, у яку можна грати з будь-яким суперником, старшим п’яти років!

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Свідомі тренди

ТОП 5 книг про якісний відпочинок