Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв

Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього.

Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати одне одного кольоровою пудрою та водою. Саме так проходить індуїстське свято весни, фестиваль Холі. Воно має давнє коріння — згадки про нього є у багатьох древніх священних писаннях. Ймовірно, воно виникло ще до періоду панування імперії Гупта, яка існувала у 4-6 століттях нашої ери.

@sanatanadharma3

Happy Holi🙏Radhe Radhe🙏 #holi #happyholi #happyfastival #hindufastival #fastival #holispacial #hoil2024 #jaishreekrishna #radhakrishna #sanatandharma3

♬ original sound – Sanātana Dharma

Хоч цей фестиваль і народився в країнах індійського субконтиненту — Індії, Непалі, Пакистані — зараз його відзначають по всьому світі. Холі або Фестиваль фарб, як його ще називають, здобув чималу популярність, адже під час його святкування учасники заряджаються позитивом, отримують особливі спогади та в буквальному сенсі роблять своє життя більш барвистим і яскравим.

@shrutighai46

@Tanviiiiiii @Aalana Rao HOLI2024❤️✨#holi #fyp #desi #india #indianfestival #colors #holifestival

♬ original sound – Drisya Reghuram

Ми підготували для тебе вікторину про фестиваль Холі — випробуй свою інтуїцію або ж перевір знання. Читай уважно питання та відповіді: серед них знайдеш приємний сюрприз!

Цікаві факти про фестиваль Холі

Чому фестиваль так називається?

  • На честь акторки Холлі Беррі;
  • на честь міфічної демониці;
  • від англійського слова «holy» — святий.
Відповідь

Назву фестиваль отримав із легенди про демоницю-чарівницю Холіку. Вона була сестрою царя демонів — Хіраньякашіпу.


Окрім приходу весни, що символізує свято Холі?

  • Перемогу добра над злом;
  • рівність та прийняття різних рис людей;
  • повагу до того, яка різнокольорова природа.
Відповідь

Ще одне значення свята Холі — перемога добра над злом та світла над темрявою. Це пов’язано із легендою про ту ж таки демоницю. Річ у тім, що вона намагалася вбити свого племінника Прахлада, сина Хіраньякашіпу, бо він відмовлявся поклонятися батькові, натомість став прибічником його ворога — бога Вішну.

Щоби позбутися племінника, демониця одягнула спеціальний захисний плащ, узяла хлопчика на руки та сіла в багаття, прагнучи спалити Прахлада. Проте завдяки заступництву Вішну він вижив, а от Холіка загинула.

Через цю легенду святкування Холі включає ритуальне спалення опудала демониці. Це символізує перемогу добра над злом.

Через яку легенду з’явилася традиція кидатися фарбою?

  • Про кохання;
  • про помсту;
  • про вічну дружбу.
Відповідь

На фестивалі Холі фарби використовують через іншу легенду — про те, як індуїстський бог Крішна, одна із реєнкарнацій (аватарів) бога Вішну, закохався в просту дівчину Радху. Його бентежило, що його шкіра синя, а її — біла, тому він вирішив це виправити, розфарбувавши обраниці обличчя.


Із чого роблять фарби для Холі?

  • Із синтетичних речовин;
  • з рослин;
  • із чорнила каракатиці.
Відповідь

Фарби для Холі називаються «гулал». Їх виготовляють із природних матеріалів — з листя, фруктів, корінців та квітів. Рослини для барв використовують ті ж самі, які й для виготовлення ліків у давньоіндійській медицині аюрведа, наприклад куркуму, гранат, троянди, гібіскус тощо.

Згідно з традицією, такі натуральні барвники не тільки розмальовують людей та їх одяг, але і допомагають оздоровитися, зміцнити імунітет, прибрати зі шкіри бактерії, рани й навіть омолодитися. Звучить як ще один привід відвідати яскравий фестиваль.


Що жінкам дозволяють робити із чоловіками під час свята?

  • Обіймати;
  • бити палицями;
  • пропонувати їм шлюб.
Відповідь

В індійському місті Матхура та в його околицях є традиція «lathmaar-Holi» («бий палками на Холі»), коли жінки грайливо б’ють чоловіків палицями. Ця розвага пов’язана з вищезгаданою легендою про Крішну. Річ у тому, що його обраниця Радха не зраділа тому, що бог розфарбував її обличчя в синій колір. Жінка прагнула помсти, тому «віддячила» Крішну палицею. Тож уже багато століть поспіль індійські жінки жартома мстяться чоловікам за Радху.

Який напій традиційно п’ють під фестивалю Холі?

  • З вишень;
  • з листя троянд;
  • з листя канабісу.
Відповідь

Традиційний напій фестивалю Холі називається бханґ. Його готують зі свіжого листя канабісу. Для цього листя канабісу сорту «сатива» відокремлюють від стовбурів та подрібнюють у пасту. Потім цю пасту змішують із підсолодженим мигдалевим молоком. Також це листя додають у їжу, найчастіше — у солодощі.

Читай також: «Алкогороскоп: що пити в березні»


Коли святкують фестиваль Холі?

  • У конкретну дату;
  • залежить від місячного календаря;
  • раз на кілька років.
Відповідь

Холі відзначають в останню повню місячного місяця Пхалгуна. Зазвичай це припадає на кінець лютого чи березень.


Скільки днів триває фестиваль?

  • До 2-х тижнів;
  • 2–3 тижні;
  • місяць і більше.
Відповідь

Холі святкують від кількох днів до двох тижнів — це залежить від регіону. Найчастіше фестиваль триває день, але в деяких країнах проводять багато ритуальних заходів, під час яких люди співають народні пісні та виконують народні танці. Такі події можуть тривати два тижні.

Чи святкують Холі в Україні?

  • Так;
  • ще ні;
  • вже ні.
Відповідь

Так, фестиваль Холі відзначають у багатьох містах України вже понад 10 років. За цей час він став щорічною традицією для багатьох українців. Цього року Холі святкували 25 березня.

На честь Фестивалю фарб MAUDAU вітає уважних читачів та дарує промокод HOLI700. З ним отримуй безплатну доставку на замовлення від 700 грн. Поспішай: промокод діє з 26 по 27 березня 2024 року включно!

@mygod911

Lathmaar Holi in Vrindavan♥️😆🧡#holi #2023 #vrindavan #🙏🙏🙏 #yanjana43 #Agrawal062 #sukoon❤️✨🤗 #fyp #mygod911 #❤️❤️❤️ #anzaligupta7 #radheradhe

♬ original sound – hi

Розкажи в коментарях, чи святкував ти коли-небудь Холі та чи хотілося б тобі взяти участь у такій події.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про найпопулярніший у світі фестиваль лимонів.

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
8 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

День Святого Патріка

5 Хв
Розповідаємо цікаві факти про головне ірландське свято. Щорічно 17 березня в Ірландії та інших країнах, де є багато представників ірландської діаспори, відзначають…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Новини

Найбільший у світі фестиваль пива