Свідомі трендиДобірки

Cheers! як у кіно: йо-хо-хо і пляшка рому

11 Хв

Розповідаємо про ром в кіно та ділимося лайфгаками, як сповна насолодитися цим напоєм. 

MAUDAU продовжує розповідати про різноманітні алкогольні напої, якими полюбляють смакувати героїв популярних фільмів, серіалів та мультиків. Минулого разу ми розповідали про ігристі вина — шампанське, просеко, каву, ламбруско та інші. 

На черзі — солодкуватий міцний напій, що прославився завдяки морякам і коктейлям Мохіто та Куба лібре.  Розповідаємо, у яких фільмах п’ють ром та які кіногерої надають йому перевагу.

Отже, ром 

Як і вино, якісний витриманий ром має широкий спектр нот у смаку та ароматі, а також яскраво передає теруар — регіон, у якому зібрали тростинний цукор, з якого згодом отримали напій. 

З чого роблять ром? Сировина для нього — це сік цукрової тростини, її меляса або чорна патока — супутній продукт виробництва тростинного цукру. Сік збирають, проколюючи стебло рослини, після чого відправляють на ферментацію — вона триває від кількох днів до кількох тижнів.

Після цього етапу збродивший сік дистилюють та переливають у дубові бочки, залишаючи там на витримку. Її термін відрізняється залежно від країни-виробника напою — від кількох місяців до кількох років. У цей час алкоголь набирається аромату, смаків та кольору від дерева, у якому відпочиває. 

Поля тростини. Джерело: instagram.com/rhum_depaz 

Як вибрати ром

Які види рому бувають

Ром поділяють на індустріальний (приблизно 95%) та сільськогосподарський або агріколь (десь 5%). Якщо дегустувати його наосліп, можна легко сплутати із текілою. В його ароматі немає ні солодощів, ні прянощів, на карамельно-шоколадних відтінків, проте є багато свіжості та яскраво відчуваються рослинні запахи, трав’янисті, фруктові та навіть медичні. 

Головна відмінність — у сировині. На промислових виробництвах ром роблять із меляси або чорної патоки, а для агріколя використовують чистий ферментований сік. 

Радимо спробувати Agricole Trios Rivieres Double Wood Ambre — це ром, що витримується у дубі за допомогою ретельно продуманої технології. В ароматі присутні  тони сухофруктів, меду, гарячого цукру, джему, нотки трав’яного чаю, спецій та рідкісних порід деревини. Після контакту з повітрям розкривають солодкі відтінки в’ялених фруктів, ноти кави, какао та шоколаду. Його смак маслянистий, округлий, добре структурований, з тонами прянощів та сухофруктів та тривалим посмаком. 

Загалом ром поділяють на білий, золотистий та темний. 

Білий ром (White, Silver, Blanco) відрізняється легкістю, прозорістю, відсутністю вираженого смаку й аромату. Його або не витримують взагалі, або не більше півтора року — залежно від виробника. Білий ром, як правило, додатково фільтрують. Чудово смакує у складі коктейлів.

Радимо спробувати білий ром:

Золотистий ром (Gold, Oro) має характерне забарвлення бурштинового кольору з м’яким смаком, що містить ноти спецій, фруктів і карамелі. Один із його підвидів — пряний ром. Його аромат яскравіший завдяки спеціям (розмарину, анісу, кориці, перцю тощо). На відміну від попереднього типу, цей ром не фільтрують, аби зберегти привабливий колір. 

Радимо спробувати:

Темний ром (Black, Negro) завдячує своєю назвою довгою витримкою у бочках, завдяки чому набирається темного насиченого відтінку. У ньому сильно відчуваються відтінки спецій, прянощів, карамелі, патоки. 

Який темний ром спробувати:

Окремо виділяють витриманий ром — як правило його настоюють 5-12 років у дубових бочках. Його називають преміальним, адже за роки його аромат та смак стають вишуканими. 

Радимо звернути увагу на витриманий ром:

Існує також така міцна штука як ромовий напій. У чому різниця між ромом та ромовим напоєм? У тому, що другий — це алкоголь, своїми характеристиками наближений до рому, проте він ним не є. Він менш міцний, аніж чистий ром — 30-40%. Наприклад, популярні Bacardi Oakheart або Captain Morgan Spiced Gold — саме ромові напої, що створюють на основі купажу ромових дистилятів з додаванням меду, екстрактів спецій та прянощів.

Ром часто порівнюють з іншим міцним бурштиновим напоєм — віскі. Проте різниця між ними суттєва. 

Чим ром відрізняється від віскі: 

  • Походження. Ром зазвичай пов’язують із Карибським регіоном та країнами Латинської Америки, де вирощують цукрову тростину. Віскі виробляється в різних країнах, включаючи Шотландію, Ірландію, США, Канаду та багато інших. 
  • Сировина. Ром виготовляється з соку цукрової тростини або меляси, яка є продуктом виробництва цукру. Віскі виготовляється із зернових сировин, таких як ячмінь, кукурудза, ржавець, пшениця та інші, які проходять процес бродіння та дистиляції.
  • Методи виробництва. Ром виготовляється шляхом ферментації соку цукрової тростини або меляси, дистиляції отриманого спирту та витримки в дерев’яних бочках. Віскі виробляється шляхом ферментації зернової сировини, дистиляції отриманого спирту у мідних апаратах та витримки у дерев’яних бочках.
  • Смак та аромат. Ром переважно має солодкий, фруктовий смак з нотками тропічних фруктів, карамелі, ванілі та прянощів. Віскі може мати різні смакові профілі, залежно від типу віскі й країни виробництва. Він може бути солодким, солонуватим, торф’яним, зі смаком дуба, спецій або фруктів тощо.

Читайте також: Cheers! як у кіно: підбірка віскі з голлівудським минулим

До речі, англійською мовою є декілька варіантів слова ром: ron, rum та rhum. 

  • Ron — це іспанський варіант написання слова. Його пишуть на пляшках, виготовлених  на Кубі, Домінікані, у Колумбії або Нікарагуа. На смак такі напої в міру сухі, легкі, квіткові.
  • Rum — це «англійський стиль». Він притаманний напоям з Ямайки, Барбадосу або США. Ці роми більш щільні, маслянисті, з яскравими фруктовими тонами.
  • Rhum (Rhum Agricole) виготовляють у колишніх французьких колоніях, на Мартиніці та Гваделупі. Вони мають яскраву ароматику, в якій переважають тони трави й квітів.

Як пити ром

Якісний хороший ром, особливо білий — ідеально смакує у ролі аперитиву. Зазвичай його подають у горілчаних чарках. Темний або золотий ром краще смакують після їди, як дигестив, вони сприяють травленню. Тоді його варто подавати у коньячних келихах. 

Чистий смак рому добре поєднується із міцною чорною кавою та дорогою сигарою та нежирними м’ясними стравами.

З якою їжею поєднувати ром:

  • світлий – смажені банани та кокоси, ягоди, фрукти, мигдаль і інші горіхи, м’ясні страви, дичина або птиця (качка, фазан, перепел, олень);
  • темний – твердий сир, філе солоної риби, лосось холодного копчення, червона ікра, яблука, ананаси, цитрусові, кава, горіхи, темний шоколад, м’ясні делікатеси; 
  • золотий – вершковий сир, горіхи, лайм, торти, цукерки, кава;
  • витриманий – копчене, пряне і гостре м’ясо, шоколад, кава.

Щоб охолодити ром краще використовувати не лід, а спеціальні камені, аби напій не ставав водянистим. 

Поціновувачі не вельми прихильно ставляться до поєднання рому із колою і пропонують залишити його студентам та молоді, для яких коктейлі — це лише атрибут класної вечірки, а не цінна гастрономічно-ароматична композиція. 

Проте як і з чим пити ром — це справа смаку. Його можна міксувати його із вишневим або апельсиновим соком у співвідношенні 1 до 2, із різноманітними тоніками або ароматизованою содовою. Існує ще одна цікава варіація — міксувати ром із пивом або імбирним елем (як у коктейлях Ginger Mojito, Jamaican Mule та Space Zombie). 

Щодо коктейлів на основі рому — їх існує безліч.

Коктейлі з ромом

Чай з ромом, як любив Шевченко

Проте ласувати ромом любили не тільки моряки. Як виявилося, одним із улюблених коктейлів поета Тараса Шевченка був чорний чай із ромом. Про це у спогадах розповідав його приятель Микола Костомаров: «Довгі вечори просиджували ми влітку на Хрещатику в саду, за чаєм. Нескінченні велися між нами розмови і суперечки. Шевченко випивав склянку за склянкою зі словами: “А всипте, будьте ласкаві, ще чаю!”». Митець полюбив цей напій, коли був у засланні.

Інгредієнти:

  • чай чорний розсипний — 1 ч.л.,
  • окріп — 150 мл,
  • ром — 30 мл,
  • кориця — паличка,
  • мед.

Приготування: 

У склянці заварити чай, додати корицю (за бажанням), ром та мед або цукор на свій смак. Подавати гарячим. 

Куба лібре 

Не можемо обійти дуже популярний та простий коктейль із рому, присвячений свободі одного латиноамериканського острова, розташованого в акваторії Карибського моря. 

Коктейль Cuba Libre має історію, пов’язану з періодом американсько-іспанської війни та після неї. Його гучна назва з’явилась 1898 року, коли Куба стала незалежною від Іспанії. 

Інгредієнти:

  • золотий ром — 50 мл,
  • лаймовий сік — 10 мл,
  • кола — 140 мл,
  • лайм — 20 г,
  • лід у кубиках — 180 г.

Приготування:

  • Келих-хайбол наповнити кубиками льоду, налити лаймовий сік та ром. 
  • До верху долий коли та обережно розмішай барною ложкою. 
  • Прикрась дольками лайма. 

У спрощеному варіанті цей напій — це проста, знайома усім ром-кола. У її приготуванні найбільш важливу роль відіграють пропорції: 1 частина рому до 3 частин коли (50:150). 

Ось ще рецепти коктейлів на основі рому, які легко приготувати у себе вдома:

Читайте також: Як приготувати безалкогольний мохіто 

Ром в кіно

Пірати Карибського моря — Pirates of the Caribbean, 2003-2017

Ром має репутацію «піратського» напою, адже він насправді дуже популярний серед морських розбійників. Так склалося історично: у довготривалих подорожах запаси прісної води швидко псувалися, адже у спеку вона ставала затхлою вже за два дні. Тому її почали розбавляти ромом, аби продовжити термін зберігання. З часом мореплавці починали пити чистий ром, який завантажували на судна у необмежених кількостях. 

Щоб вберегтися від цинги пірати та цивільні моряки змішували ром із фруктовими напоями, переважно цитрусовим соком. Таким чином він поступово витіснив пиво і сидр із закупів, адже був дешевшим та не прокисав. 

У серії фільмів про морських розбійників із харизматичним Джонні Деппом в одній із головних ролей ром фігурує так часто, що його по праву можна вважати ще одним персонажем, який рухає сюжет. Наприклад, у першому фільмі героїня Кіри Найтлі підпалила величезні запаси рому, аби їх із капітаном Джеком Горобцем врятували із безлюдного острова. І це допомогло!

@jonekalstad03

Svarer @gamingmaster802 #piratesofthecaribbean #jacksparrow #curseoftheblackpearl #elisabethswann #fyp #foryou #viral #whyistherumgone

♬ original sound – Jonekalstad03

Ромовий щоденник — The Rum Diary, 2011

  • Тобі не здається, що ми занадто налягаємо на ром?
  • Тут по-іншому ніяк… 

Такий діалог в одній зі сцен зав’язується у ще одному фільмі із Джонні Деппом, де його партнером на знімальному майданчику стає ром. У самому фільмі герої п’ють багато алкоголю, проте без акценту на ромі. Цікаво, адже що історія розгортається у Пуерто-Рико — місті, де знаходиться безліч заводів із його виробництва. 

Хоча у деяких сценах все-таки не обійшлося без рому: наприклад, коли п’яниця-колега головного героя приносить додому фільтри, вкрадені із заводу Baccardi, щоб дістати із них алкоголь. 

Острів скарбів, 1988

Ще одна пригодницька історія, у якій багато піратів, моря, пригод, пошуків скарбів та, звісно, рому. 

У світі існує безліч екранізацій популярного роману Роберта Льюїса Стівенсона, проте з великою ймовірністю прочитавши цю назву тобі пригадався анімаційний фільм знятий українським режисером Давидом Черкаським (Яновичем) на студії «Київнаукфільм» у 1988 році.

До слова, саме цей творець-мультиплікатор згодом «підтягнув» до мистецтва анімації багатьох інших творців, у тому числі запоріжчанина Володимира Дахна, автора дев’ятисерійного мультфільму «Як козаки…».

І нехай право на творчість видатного українського мультиплікатора традиційно присвоює собі країна-агресор, це не привід відмовлятися від неї. В умовах, коли створювати було майже неможливо, українським митцям це вдавалося — і не аби на якому рівні. «Острів скарбів» — один із небагатьох мультфільмів тієї епохи, який був популярний на Заході. Йому це вдалося завдяки поєднанню стилів, коли мальовані мультиплікаційні сцени поєднуються із живою грою акторів, сміливому нетиповому гумору. У стрічці висміюють пияцтво, куріння, жадібність та подають це все в особливій атмосфері гротеску.

У цього мультфільму, на жаль, поки немає українського дубляжу, проте його прихильники-аматори подекуди самостійно займаються його переозвучуванням.

@noren1417_17

Просто захотів записати озвучку. якщо щось не сподобалося, або переклад хібний, то не пишіть про це. Бо робив для себе, і перекладав як подобається. Тим паче я не українець. #українськийтікток #дубляжукраїнською #українськаозвучка #острівскарбів #докторлівсі

♬ оригинальный звук – Noren1417

Робінзон Крузо — Robinson Crusoe, 1997

Фільм за пригодницьким романом Данієля Дефо знову пов’язує ром із долею мореплавців. Ця історія про одного з них, корабель якого зазнав аварії. Герой дивом врятував своє життя і провів майже тридцять років на безлюдному острові. Лише згодом компанію йому склав дикун, якого Крузо охрестив П’ятницею.

У важких ситуаціях чоловіка завжди рятував ром. До речі, коли Робінзон та П’ятниця готувалися до нападу на плем’я тубільців, аби звільнити схоплених людей, щоб оговтатися і набратися хоробрості, вони випили ром, а потім пригостили й врятованих полонених.

Хрещений батько — Godfather, 1974

Спадає на думку, що у цьому фільмі набагато доречніше виглядав би віскі або … Але саме завдяки цьому контрасту в одній сцен з’явився досить неочікуваний коктейль: банановий Дайкірі. Саме його замовив Майкл Корлеоне під час розмови з Фредо. Це викликало у хрещеного батька велике здивування. Бос мафії вже тоді передчував зраду.

@gdp.cocktails

Banana Daiquiri, from The Godfather. #banana #daiquiri #godfather #thegodfather #alpacino #scarface #rum

♬ The Godfather / Theme – Various Artists

Рецепт коктейлю, до речі, дуже простий: 45 мл білого рому, 15 мл лікеру Тріпл Сек, банан, 45 мл соку лайма, чайна ложку цукру і чашку кришеного льоду. Переблендерити, перелити у келих, прикрасити вишнею.

До речі, про цей коктейль ми згадували у добірці: «Cheers! як у кіно: коктейлі з кінофільмів».

Нагадаємо, що купити ром на MAUDAU можна з доставкою додому під самі двері у декілька кліків. Заощаджуй час купуючи міцні та важливі штуки онлайн, аби його можна було витрачати на найважливіші.

165 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Свідомі тренди

Чому важлива постійність 

5 Хв
Розповідаємо про навичку, необхідну, щоб досягнути результатів у будь-якій сфері.  Якщо є одна навичка, яка допомагає досягнути успіху у будь-чому, то це…
Добірки

Які бувають корейські маски для обличчя

6 Хв
Розбираємося, як підбирати корейські маски, орієнтуючись на потреби шкіри, та які вони взагалі бувають. За тегом #KoreanSkincare у TikTok можна знайти тисячі…
Свідомі тренди

Як українське стало трендом

9 Хв
Розповідаємо, як товари українських виробників набирають популярності. Українське — у тренді. Зірки світового кіно все частіше й у повсякденному житті, і на…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ЗахопленняДобірки

Що п'ють кіногерої: справжній віскі чи холодний чай