Сам собі барменОнлайн-бар

Knickerbocker: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Knickerbocker вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

У цьому випуску розкажу тобі про коктейль Knickerbocker. Якщо відверто, то я досить довго придивлялася до цього напою, щоб зрозуміти, чи подобається він мені. Тепер можу з впевненістю сказати, що поєднання рому, малини й цитрусових – це те, що точно варто спробувати. Зараз поясню, як прийшла до такого висновку. 

Я маю власні орієнтири, щоб визначити якість та цікавість смаку, якими також керуюся під час створення напоїв. Щоразу, коли готую коктейлі для гостей у барі або для суддів під час конкурсів, то особливе значення надаю саме першому ковтку: вираз обличчя людини, яка тільки но скуштувала новий напій на 100% щирий. А якщо далі безперервно слідують другий і третій ковтки, то це знак, що коктейль вийшов дійсно смачним та зацікавив «дегустатора». Люблю, коли його допивають відносно швидко і повністю, ніби намагаючись зрозуміти та розгадати смак. І, звичайно, вловити задоволення від напою у кожному наступному ковтку.

Knickerbocker – це не тільки красива назва, а й насправді інтригуюче поєднання смаків, де міцність і солодкість рому тонко переплітаються з яскравим ягідним та цитрусовим присмаком, що обволікаються низькою температурою коктейлю. Є купа варіацій цього коктейлю, про які я розповім згодом. А зараз пропоную трішки понишпорити в історії коктейльної культури й розібратися, звідки ж узявся наш коктейль і чому він так називається.

Історики вважають, що Knickerbocker з’явився в середині 19 століття. Саме словом Knickerbocker називали  корінних жителів Нью-Йорка. Його значення пов’язане з «Великим яблуком»: пиво Джейкоба Рупперта «Нікербокер», бродвейський мюзикл 1938 року з однойменною назвою, відомий нью-йоркський готель, псевдонім письменника-дослідника історії Нью-Йорку і багато іншого. Це дає підстави вважати, що й коктейль створили в Нью-Йорку. Хоча ім’я творця Knickerbocker так і залишилося невідомим. 

Іноді я також побоююся, що років через 100 якась інша Маруся писатиме про мої коктейлі, щось типу «ім’я автора невідоме». Тому стежу, щоб під моїми авторськими рецептами завжди вказували моє ім’я. 

Отже, перша згадка про коктейль Knickerbocker датується 1862 роком в книзі Джеррі Томаса «Керівництво бармена». Вже після цієї згадки, рецепт неодноразово зустрічається в різних виданнях. Як я вже писала, варіантів як приготувати «Нікербокер» безліч, тому я поділюся перевіреними на власному досвіді й, відповідно, улюбленими. 

Перший і класичний – рецепт «Нікербокер» 1862 року від Джері Томаса.

 

Нікербокер Рецепт

 

Як приготувати «Нікербокер» вдома


Крок 1.
Помісти всі інгредієнти в склянку шейкера.
Крок 2. Додай лід і збовтай.
Крок 3. Проціди вміст шейкера в охолоджений коктейльний келих.
Крок 4. Прикрась сезонними фруктами.

Якщо буде недостатньо солодко, додай трохи більше малинового сиропу. Відразу скажу, що цедру в шейкер краще не додавати, тому що вона дуже гірка і псує смак коктейлю. 

Рецепт «Нікербокер» 1882 року від Гаррі Джонсона:

Малиновий сироп 2 столові ложки,
Лимонний фреш 2 деша,
Ананас 1 скибочка,
Апельсин 1 скибочка,
Ром 1 повний винний келих,
De Kuyper Blue Curacao ½ склянки.

Наповнити шейкер льодом. Збити або перемішати із льодом, прикрасити сезонними ягодами. Подавати із трубочкою.

 

Рецепт «Нікербокер Спешл» 1930 рок від Гаррі Креддока:

Малиновий сироп 1 чайна ложка,
Лимонний сік 1 чайна ложка,
Апельсиновий сік 1 чайна ложка,
Ананас 1 шматок,
Ром 2/3 чашки,
De Kuyper Blue Curacao 2 деша.

 

Рецепт Knickerbocker Martini:

Сухий джин 52.5 мл,
Martini Extra Dry 22.5 мл,
Martini Rosso 15 мл.

 

Авторський рецепт «Нікербокер» від Марусі Окучинської:

Ром 60 мл,
Лікер Cointreau 10 мл,
Малинове варення або пюре 30 г,
Фреш лайма 20 мл.

Додай всі інгредієнти в шейкер, збовтай та перелий в склянку на лід. Прикрась свіжою малиною.

Як і багато інших вінтажних коктейлів, «Нікербокер» за свою довгу історію здобув просто тисячі різних варіантів рецептур для приготування – кожен бартендер додає в коктейль свій секретний інгредієнт. Ти також вільний експериментувати, але спочатку збери базовий комплект для напою. Або просто замов його на MAUDAU, і практикуй та пригощай цією смакотою друзів.

19 записи

Про автора
Привіт, я Маруся Окучинська, бартендерка. За барною стійкою працюю вже 13 років. Я відкрила один із культових українських барів та допомагала розвивати інші популярні заклади, навчала новачків та керувала великими командами барменів, створювала коктейльні карти та власні авторські коктейлі. А у 2021 році увійшла в топ найкращих барменів України за версією The World Class. Я обожнюю свою професію і планую ділитися з тобою секретами та лайфгаками коктейльного мистецтва.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *