Сам собі барменОнлайн-бар

Hemingway Special: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Heminway Special вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

Раніше я писала про коктейль French 75, який назвали на честь артилерійської зброї. Ідея полягала в тому, що напій збиває з ніг, не залишаючи шансів. На мою думку, не такий страшний цей коктейль, як про нього говорять. А ось герой нашого сьогоднішнього випуску досить небезпечний. Справа в кількості, звісно, ​​але раджу не зловживати в будь-якому випадку. 

Один із «коктейльних гуру», Олександр Скубач, одного разу сказав: «Коли я бачу людину, яка замовляє Heminway Special, то одразу відчуваю до неї повагу та особливу зацікавленість. Хочеться потиснути руку такій людині». Думаю, він так говорив не стільки через те, що людина вибрала міцний напій, а ще й через обізнаність в історії коктейлів.

Настав час розібрати, що за напій такий цей Heminway Special.

Ходять чутки, що Хемінгуей Спешл  вигадали в 1932 році в барі El Floridita La Habana, що на Кубі. Заклад відкрили в 1817 році й носив він спочатку іншу назву «Колиска Дайкірі». Так його називали завдяки Ернесту Хемінгуею. Письменник був постійним гостем цього бару й любив куштувати там нові напої. На жаль, Ернест страждав на хворобу під назвою «гемохроматоз» – рідкісне спадкове захворювання, яке може призвести до діабету. Із цієї причини коктейлі, які він вибирав, були кислими.

Одного разу бармен вищезгаданого бару, Костянтино Рібалайгуа Верт, приготував Ернесту стандартний заморожений Дайкірі. І, спробувавши його, Хемінгуей сказав: «Це добре, але я віддаю перевагу без цукру і з подвійним ромом». Письменник був поціновувачем міцного алкоголю, тому одинарною порцією його було важко вразити.

Через роки після цього рецепт змінив автор коктейлю –  бармен Костянтино. Він додав у напій грейпфрутовий сік та лікер Мараскіно. Саме ця варіація Хемінгуей Спешл популярна й досі. Іноді в коктейль ще додають трохи цукру, щоб збалансувати смак, оскільки кислотність у Heminway Special дійсно висока.

Цікавий факт: на Кубі Хемінгуея називали ласкаво «Тато» і спочатку коктейль називали «Дайкірі, як у тата», «Тато Добле» (відома назва, яку можна зустріти й зараз), але з додаванням грейпфрутового соку та лікеру Мараскіно коктейль охрестили Хемінгуей Спешл.

Рецепт Хемінгуей Спешл

 

Усі інгредієнти необхідно змішати в шейкері з льодом та перелити в охолоджений келих типу «купе». Мені подобається цей коктейль, тому що він дуже яскравий, насичений та взагалі не солодкий.

Щоб зануритися в тонкощі оцінювання смаку коктейлів, то потрібно оцінити його «початок», «середина» й «кінець». Аромат і перший ковток  мають бути захопливими. Після цього настає момент так званої «середини» – те, на що найчастіше звертають увагу гості – загальний смак та глибина напою, наявність «тіла» (щільності смаку). А потім і «кінець» – посмак, від якості якого насправді й залежить фінальне враження від коктейлю. Так ось, якщо дотримуватися рецепта та правильно приготувати Хемінгуей Спешл, ти отримаєш повнотілий напій із цікавим початком та незабутнім кінцем.

А для найсміливіших – рецепт Дайкірі, який так сподобався Ернесту Хемінгуею:

    • 4 стопки білого рому
    • ½ порції свіжого лайма
    • цедра лайма для прикраси

Ще декілька років тому я б сама не обрала несолодкий коктейль, але зараз у моду входять коктейлі типу «скіні», що означає без цукру. Наприклад, порція текіли та содова з додаванням невеликої кількості лаймового фрешу. Це дійсно підхожий напій, особливо, якщо ми говоримо про вибір напою на вечерю. Так що не бійся, будь сміливим та експериментуй! А ми тобі допоможемо зробити так, щоб експерименти ставали лише вдалішими.

19 записи

Про автора
Привіт, я Маруся Окучинська, бартендерка. За барною стійкою працюю вже 13 років. Я відкрила один із культових українських барів та допомагала розвивати інші популярні заклади, навчала новачків та керувала великими командами барменів, створювала коктейльні карти та власні авторські коктейлі. А у 2021 році увійшла в топ найкращих барменів України за версією The World Class. Я обожнюю свою професію і планую ділитися з тобою секретами та лайфгаками коктейльного мистецтва.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *