НовиниMAUDAU People

Емоційно сильні люди

7 Хв

Колонка Наталії Олійник Chief People Officer в MAUDAU про емоційно сильних людей та їхні суперздібності.


Коли хтось каже «треба бути сильним», то першою виникає думка, що це означає вміти ігнорувати свої емоції або не відчувати, не висловлювати, приховувати їх. Я досить часто стикаюсь із тим, що людям соромно говорити про свої емоції і вони вважають їх недоречним у робочому контексті. Щиро кажучи — і в особистому теж.

Уже понад 10 років я керую командами від 2 до 42 людей, а загалом — 20 років працюю в різних HR-командах. Для того, щоби бути ефективною, тримати себе та колег у продуктивному стані (в тому самому стані ресурсності), я постійно шукаю нові інструменти й підходи, які можуть у цьому допомогти. У статті хочу поділитися своїми думками і спостереженнями щодо емоційної сили та як вона робить нас сильними.

Ілюстрація: drynvalo via freepik

Що таке «емоційна сила»

Емоційна сила — це вміння позбутися важких почуттів. Тобто навчитися реагувати на них здоровим способом, екологічно висловлювати свої почуття і бути впевненим, що маєш на це повне право.

  • Бути емоційно сильним у часи війни — це навчитися приймати свої тривожні думки та почуття, а не тікати від них.
  • Бути емоційно сильним у стані смутку — це бути готовими відчути власний смуток і прийняти втрату, а не відвертати увагу від неї.
  • Бути емоційно сильним у стані злості — це підтверджувати та висловлювати цей гнів, а не заперечувати його чи критикувати себе.
  • Бути емоційно сильним — це визнати й поділитися тим, що відчуваєш саме цієї миті.

Звичайно, це важка робота розвивати здоровіші стосунки зі своїми емоціями, але вона того варта. Емоційна сила дає змогу бути стійким та сильним перед обличчям хворобливих почуттів, а не ховатися від них. І навчитися цього можна.

Найефективніший спосіб — сформувати стійкі звички, щоб розвивати сприятливі стосунки з усіма почуттями, навіть із болючими. Якщо хочеш стати емоційно сильним, то почни з малого.

Ілюстрація: drynvalo via freepik

Контролюй свою увагу, а не емоції

Автоматична реакція на складні емоції полягає в тому, щоб спробувати їх контролювати — зазвичай це спроба втекти від них або «виправити» їх.

І ця тенденція до контролю має сенс, з огляду на те, наскільки добре ми вміємо контролювати більшість сфер життя:

  • ти добре вмієш контролювати роботу та знаходити креативні рішення;
  • ти добре вмієш контролювати ситуацію та просити допомоги в магазині, коли чогось не можеш знайти;
  • ти добре вмієш контролювати ситуацію на дорозі, коли за кермом;
  • ти точно знаєш, як планувати та контролювати власну відпустку.

У багатьох сферах життя потрібно контролювати свої проблеми. Але сюрприз-сюрприз — емоції не знаходяться під твоїм прямим контролем.

Проведімо швидкий експеримент подумки, щоб впевнитися в тому, чи можливо контролювати емоції: почни прямо зараз керувати своїм настроєм і зроби себе по-справжньому щасливими; або під час наступної повітряної тривоги зі звуками вибухів за вікном проконтролюй себе та перестань хвилюватися.

Звичайно, такі експерименти можливі лише в уяві, тому що не існує шкали щастя, яку можна підкрутити за бажанням, або кнопки тривоги всередині, яку можна вмикати та вимикати коли заманеться.

Наприклад, якщо тобі соромно за помилку на роботі, то постійне прокручування ситуації та фокус на ній, вірогідно змусить тебе почуватися ще гірше. З іншого боку, якщо перемкнути свою увагу на розв’язання проблеми або здобування досвіду, то швидше за все тобі стане трішки краще.

Коли ти намагаєшся контролювати речі, над якими не маєш контролю, як-от свої почуття, то лише створюєш більше болю та страждань у довгостроковій перспективі.

Ілюстрація: drynvalo via freepik

Емоційно сильні люди контролюють свою увагу. Замість того, щоб дозволяти своєму розуму стрибати з переживання на переживання, практикуй утримування уваги на тому, що має значення, й уникай пастки некорисних та недоречних думок.

Якщо хочеш бути емоційно сильнішим, визнавай свої емоції та контролюй свою увагу.

Практикуй співчутливий внутрішній діалог із собою

Здебільшого люди асоціюють емоційну силу з твердістю та суворістю до себе. Це має сенс, оскільки в дитинстві нас навчилися цього: якщо ти хочеш бути сильним — зразковим учнем, сильним спортсменом, віртуозним музикантом — тобі потрібно бути суворим до себе, щоб досягти результату. «Без жалю до себе» — знайомий вислів, так? Теж жила сліпо за цим принципом багато років.

На жаль, такий жорсткий підхід погано працює зі складними емоціями. І насправді чим суворіше ставишся до себе, тим гірше себе почуваєш.

Так, досягати цілей у житті важливо, але питання в тому, як ми чогось досягаємо.

Наприклад, якщо щоразу, коли відчуваєш тривогу, починаєш критикувати себе за слабкість або недостатню силу, то на додачу відчуваєш ще й сором — загальний рівень стресу зростає.

А якщо починаєш себе критикувати за хворобливі емоції, то тренуєш свій мозок соромитися поганого самопочуття. Пам’ятай, що «It’s okay to be not okay» (цитата з пісні «It’s ok» Imagine Dragons).

Емоційно сильні люди розуміють, що насправді набагато корисніше проявляти співчуття та розуміння до себе, коли погано почуваєшся. Іншими словами, вони практикують співчутливі саморозмови. Співчуття до себе означає підтримувати та підбадьорювати себе, наче свого кращого друга. А ще — співчуття не про слабкість зовсім, а про силу визнати «що я відчуваю в моменті» й зосередитися на важливому.

Наприклад, якби друг сумував без видимої причини, ти б не сказав йому «перестати бути дитиною і подолати це». Справжня емоційна сила походить від турботи, а не від критики.

Ілюстрація: drynvalo via freepik

Спирайся на цінності, коли шукаєш рішення

Емоційно сильні люди прислухаються до своїх емоцій, але ніколи не виконують їхні накази.

На жаль, наше культурне ставлення до емоцій сформувало величезне упередження — більшість людей сприймають емоції як безглузді речі, як те, про що не заведено говорити в професійному середовищі, або в особистому житті, емоцій варто уникати, ігнорувати чи позбуватися.

Насправді ж емоції — це наша рутина та механізм виживання, який адаптувався протягом сотень тисяч років. І хоча вони дуже корисні в одних ситуаціях, вони настільки ж часто бувають марними в інших.

Наприклад, якщо ти йдеш через вулицю, чуєш надзвичайно гучний шум і страх змушує швидко поглянути й помітити машину, яка ось-ось тебе зіб’є, то це дуже корисна емоція. Проте якщо на зустрічі хочеш поділитися ідеєю, але боїшся, що колеги розкритикують її, тому стримуєшся і мовчиш — це вже не так корисно, або і шкідливо.

Емоційно сильні люди знають, що перед обличчям важких рішень краще прислухатися до своїх емоцій. Але зрештою вони керуються своїми цінностями та розумом, щоби приймати найкращі рішення.

Подумай про те, як часто ти б займався спортом, якби прислухався лише до своїх емоцій, відчуттів в моменті та ігнорував цінності й зобов’язання щодо власного здоров’я та добробуту. Прислухайся до всіх своїх емоцій, але не виконуй сліпо їхні накази.

Ілюстрація: drynvalo via freepik

Визнач свої кордони та дотримуйся їх

Важко встановити та дотримуватися здорових меж, бо:

  • страшно сказати своєму керівнику, що ти більше не затримаєшся, щоби подбати про чиюсь роботу;
  • сумно відмовляти члену сім’ї, який завжди просить грошей (і ніколи не повертає).

Але ще важче жити без них…

Хронічний стрес і виснаження виникають через постійну додаткову роботу та засиджування допізна. Звичне розчарування, конфлікт і образа виникають через закріплення нездорової звички рідних чи друзів, а потім — постійне очікування, що вони зміняться.

Емоційно сильні люди знають, що не вийде стати емоційно здоровим, якщо не навчишся обстоювати себе, свої бажання та потреби.

Читай також: «Як позбутися синдрому самозванця»

Ілюстрація: drynvalo via freepik

Так само зі встановленням і дотриманням здорових кордонів, адже дійсно складно просити про те, чого ти дійсно хочеш, чи говорити «ні» людям і дотримуватися своєї позиції.

Якщо хочеш стати емоційно сильнішим, попрактикуйтеся наполегливо повідомляти про свої бажання та потреби та май сміливість встановити (і забезпечити дотримання) здорові межі в комунікації з іншими.

Щоб стати емоційно сильнішим та покращити якість життя, попрацюй над формуванням корисних звичок, про які написала вище, — це подарує відчуття балансу, контролю і наповнить сенсом усе, що відбувається з тобою.


Слідкуй за MAUDAU People в Instagram.

2 записи

Про автора
Chief People Officer MAUDAU
статті
Схожі записи
MAUDAU People

Як розвивати відносини з постачальниками

5 Хв
Категорійний менеджер MAUDAU Ілля Торопець розповідає про те, як спільні старання бренду та постачальників призводять до взаємного успіху. Останні роки виявились насиченими…
MAUDAU People

Що таке нейрохакінг

5 Хв
Тренер L&D команди MAUDAU Дмитро Грищук розповідає про вправи та лайфгаки, що допоможуть твоєму мозку працювати ефективніше. Щовівторка та щоп’ятниці в загальному…
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Свідомі тренди

Як зменшити тривожність на свята