Розповідаємо, який алкоголь поєднується з ромом найкраще та які коктейлі приготувати з нього.
У цій статті:
Ймовірно, найперший коктейль із ромом складався із води та, власне, рому. Саме так його пили моряки, щоби подовжувати термін придатності питної води на борту та дезінфікувати її від бактерій.
Для цього використовували саме ром через його доступність. У країнах Карибського басейну вирощують дуже багато тростини, з якої роблять цей напій, а на виробництвах працювали раби, тому вартість рому була невисокою.
У цій добірці розповідаємо про сучасні коктейлі з ромом. Зібрали перевірені рецепти та лайфгаки, як насолодитися цими напоями сповна.
Які бувають коктейлі з ромом
Ром гармонійно поєднується з багатьма смаками: кавовими, шоколадними, молочними, фруктовими, цитрусовими тощо. Завдяки цьому на його основі існує безліч коктейлів, які, у свою чергу, мають десятки варіацій. Ром у коктейлях часто комбінують із лікером, вермутом, аперитивом чи вином, іноді — з іншими видами рому чи навіть з абсентом.
Серед безалкогольних напоїв до рому найкраще пасує сік, наприклад, ананасовий, лимонний, лаймовий та грейпфрутовий, а також кокосова вода, молоко та кола.
Читай також: «Чи можна пити алкоголь із колою»
Коктейлі на основі рому можуть бути різні на смак — від фруктових та солодких до гірких і міцних. Зібрали добірку із 9 популярних рецептів, які легко приготувати вдома.
Коктейлі з білим ромом
Білий ром прозорий, легкий, ніжний та невиразний на смак, тому його переважно використовують у коктейлях. Із закусок до нього смакують смажені банани, ягоди, фрукти, горіхи, дичина або птиця.
Піна Колада
Міцність: приблизно 10 %
Смак: кисло-солодкий
Тип: класичний
Кількість інгредієнтів: 8
Час приготування: 4 хв
Складність приготування: easy
Назва коктейлю Піна Колада походить з іспанської мови й означає «проціджений ананас». Напій так називається тому, що в ідеалі для його приготування використовують проціджений від м’якоті ананасовий фреш.
Замовляй на MAUDAU готові набори для ромових коктейлів, щоб швидко і легко готувати їх вдома.
В оригінальному рецепті Піна Колади використовують кашасу. Це алкогольний напій із цукрової тростини, дещо схожий на білий ром.
Склад Піна Колада
- 60 мл білого рому,
- 15 мл кашаси,
- 105 мл ананасового фрешу,
- 22.5 мл кокосового крему (наприклад, Coco Lopez),
- 15 мл лаймового фрешу,
- 7,5 мл нежирних вершків,
- 2 краплі сольового розчину (пропорції води до солі 4:1),
- половина черпака подрібненого льоду,
- шматочок ананаса для прикраси.
Рецепт приготування Піна Колада
- Додай ром, кашасу, кокосовий крем, вершки, сольовий розчин, ананасовий і лаймовий фреші та лід у блендер та подрібни.
- Налий коктейль у келих та прикрась шматочком ананасу.
Коктейль Карибський
Міцність: приблизно 24 %
Смак: кисло-солодкий
Тип: лонґ дрінк
Кількість інгредієнтів: 5
Час приготування: 3 хв
Складність приготування: easy
Схоже, це коктейль із найбільш типово «карибських» інгредієнтів — рому, кокосової води, лаймового фрешу та сиропу. Простий напій, ідеальний для спекотної погоди. Кажуть, він дещо нагадує кокосовий Дайкірі.
Склад Коктейль Карибський
- 60 мл білого рому,
- 90 мл кокосової води,
- 7.5 мл лаймового фрешу,
- 5 мл цукрового сиропу,
- 150 г льоду.
Рецепт приготування Коктейль Карибський
- Додай у шейкер ром, кокосову воду, лаймовий фреш та лід і струси.
- Проціди коктейль у келих та прикрась долькою лайма.
Читай також: «Cheers! як у кіно: йо-хо-хо і пляшка рому»
Коктейль Бакарді
Міцність: приблизно 22 %
Смак: кисло-солодкий
Тип: класичний
Кількість інгредієнтів: 5
Час приготування: 3 хв
Складність приготування: easy
Кажуть, що коктейль Бакарді — це насправді Дайкірі, бо їхні рецепти однакові, але з однією відмінністю: у коктейль Бакарді додають ром Bacardi і ніякий інший. Звідси й походить назва напою.
Склад Коктейль Бакарді
- 60 мл білого рому Bacardi,
- 15 мл лаймового фрешу,
- 7.5 мл гренадинового сиропу,
- 5 мл цукрового сиропу (пропорції цукру до води 2:1),
- 150 г льоду,
- коктейльна вишня (для прикраси).
Рецепт приготування Коктейль Бакарді
- Додай у шейкер ром, лаймовий фреш, гренадиновий та цукровий сиропи й лід.
- Струси.
- Проціди коктейль у охолоджений келих, прикрась коктейльною вишнею.
Коктейлі з темним ромом
Темний ром має темно-коричневий, інколи навіть чорний колір. Його напій набуває через довге зберігання в обвуглених бочках або додавання в нього карамелі. Такий ром дуже насичений та пряний, тому його можна сміливо поєднувати з іншими інгредієнтами, які мають виразні смаки, адже його буде важко перебити.
З їжі до темного рому найкраще пасує твердий сир, солона риба, лосось холодного копчення, червоний кав’яр, яблука, ананаси, цитрусові, кава, горіхи, темний шоколад, м’ясні делікатеси.
Загублений Літак
Міцність: приблизно 15 %
Смак: кислий, гіркуватий
Тип: сауер
Кількість інгредієнтів: 5
Час приготування: 3 хв
Складність приготування: easy
Загублений Літак — це варіація коктейлю Паперовий Літак, який відносять до сучасної коктейльної класики. У нього входить лимонний сік, аперитив, амаро та бурбон.
Склад Загублений Літак
- 22,5 мл темного рому,
- 22,5 мл гірко-солодкого аперитиву (наприклад, Aperol),
- 22,5 мл амаро — трав’яного лікеру (наприклад, Montenegro),
- 22,5 мл лимонного фрешу,
- 150 г льоду.
Рецепт приготування Загублений Літак
- Додай у шейкер ром, аперитив, амаро, лимонний фреш і лід та струси.
- Проціди коктейль у келих та прикрась напій лимонною цедрою.
Холодний чай із ромом
Міцність: приблизно 20 %
Смак: гіркувато-солодкий
Тип: лонґ
Кількість інгредієнтів: 8
Час приготування: 5 хв
Складність приготування: easy
Холодний чай із ромом — солодкий освіжаючий коктейль, що поєднує цитрусові, чорний чай та колу. Це досить молодий коктейль: його створив німецький бартендер Чарльз Шуманн у Мюнхені у 1990 році.
Цікаві штуки на MAUDAU
Склад Холодний чай із ромом
- 15 мл коньяку або бренді,
- 15 мл темного рому,
- 15 мл трипл сек,
- 15 мл лаймового фрешу,
- 15 мл апельсинового фрешу,
- 60 мл холодного чорного чаю,
- 5 мл коли,
- 150 г льоду (в шейкер),
- 150 г подрібненого льоду (в келих),
- долька лайму для прикраси.
Рецепт приготування Холодний чай із ромом
- Додай у шейкер коньяк, ром, трипл сек, лаймовий та апельсиновий фреші, холодний чорний чай і лід у шейкер та струси.
- Наповни келих подрібненим льодом, проціди в нього коктейль і налий колу.
- Прикрась долькою лайму.
Молочний пунш із ромом
Міцність: приблизно 11 %
Смак: солодкий
Тип: лонґ
Кількість інгредієнтів: 6
Час приготування: 4 хв
Складність приготування: easy
Молочний коктейль з ромом, скоріше за все, здивує твоїх гостей неочікуваним поєднанням вершковості, ванілі та міцної основи. До речі, прихильниками цього напою були Бенджамін Франклін та королева Вікторія. Можливо, і тобі сподобається.
Склад Молочний пунш із ромом
- 30 мл коньяку або бренді,
- 15 мл темного рому,
- 15 мл ванільного цукрового сиропу,
- 75 мл незбираного молока,
- 150 г звичайного льоду в шейкер,
- 150 г подрібненого льоду в келих,
- подрібнений мускатний горіх (для прикраси).
Рецепт приготування Молочний пунш із ромом
- Додай у шейкер коньяк, ром, ванільний цукровий сироп, молоко та звичайний лід і струси.
- Наповни келих подрібненим льодом та проціди в нього коктейль.
- Присип зверху мускатним горіхом.
Коктейлі із золотим ромом
Золотий ром — це золота середина між витонченим білим та насиченим темним. Йому притаманні ноти фруктів та ванілі у смаку і ароматі. Він чудово поєднується з вершковим сиром, горіхами, лаймом, тортами, цукерками, кавою.
Куба Лібре
Міцність: приблизно 11 %
Смак: кислий, гіркий
Тип: класичний
Кількість інгредієнтів: 5
Час приготування: 4 хв
Складність приготування: easy
Коктейль Куба Лібре виник на Кубі в період боротьби за її незалежність. Його назва перекладається з іспанської як «вільна Куба». Проте популярність цей напій завоював не лише на батьківщині, але і в Америці, а а згодом в усьому світі.
Пік його слави в США припав на воєнні 1940-ві роки, коли вітчизняний алкоголь не виготовляли, а використання цукру обмежували. У результаті — багато класичних коктейлів було неможливо робити.
Натомість у доступі був імпортний карибський ром та Кока Кола, з яких і готували Куба Лібре. До речі, у ті часи зʼявилася хітова пісня гурту Сестри Ендрюс «Ром і Кока Кола», названа на честь основних інгредієнтів цього коктейлю. Це теж додало напою слави.
Склад Куба Лібре
- 2 дольки лайма,
- 60 мл золотого рому,
- 1 дрібка бітеру,
- 120 мл коли,
- 150 г льоду.
Рецепт приготування Куба Лібре
- Поклади дольки лайма в склянку та розчави їх, щоб із них вийшов сік.
- Додай ром, бітер, колу, лід та легенько перемішай.
- Прикрась долькою лайму.
Коктейль Палермо
Міцність: приблизно 15 %
Смак: кисло-солодкий
Тип: фруктовий
Кількість інгредієнтів: 5
Час приготування: 3 хв
Складність приготування: easy
Про цей коктейль відомо не так багато, окрім того, що його рецепт відомий бартендер Саймон Діффорд адаптував із коктейлю, який знайшов у 2001 році у Брістольському готелі Hotel du Vin. Проте його однозначно варто внести до своєї домашньої коктейльної карти, адже поєднання ванільного золотого рому, солодкого ананасового соку та білого терпкуватого вина смакує небанально і гармонійно.
Склад Палермо
- 45 мл золотого рому,
- 30 мл вина Совіньйон Блан,
- 37.5 мл ананасового фрешу,
- 7.5 мл цукрового сиропу,
- 150 г льоду.
Рецепт приготування Палермо
- Додай ром, вино, ананасовий фреш, цукровий сироп і лід у шейкер та струси.
- Проціди коктейль у охолоджений келих та прикрась долькою ананасу.
Коктейль Зомбі
Міцність: приблизно 18 %
Смак: кисло-солодкий, гіркуватий
Тип: класичний
Кількість інгредієнтів: 11
Час приготування: 7 хв.
Складність приготування: easy
Коктейль Зомбі з’явився в 1934 році в Голлівуді. Для нього навіть є спеціальний келих — Zombie Glass. Він найвищий і найвужчий з усіх, має простий дизайн, завдяки чому підкреслює яскравий колір напою.
Склад Зомбі
- 30 мл карибського змішаного рому,
- 25 мл золотого рому,
- 20 мл міцно витриманого рому у ямайському стилі,
- 15 мл фалернума (солодкий карибський лікер),
- 30 мл ананасового фрешу,
- 20 мл лаймового фрешу,
- 10 мл грейпфрутового фрешу,
- 5 мл гренадинового сиропу,
- 4 дрібки абсенту,
- 3 краплі сольового розчину (співвідношення води до морської солі — 4:1),
- 150 г подрібненого льоду,
- 3 гілочки мʼяти для прикраси.
Рецепт приготування Зомбі
- Додай у келих усі три види рому, фалернум, ананасовий, лаймовий та грейпфрутовий фреші, гренадиновий сироп, абсент, сольовий розчин та лід.
- Розмішай усі інгредієнти.
- Прикрась гілочками м’яти.
Тепер, коли ти знаєш багато важливої теорії про коктейлі з ромом та кілька перевірених рецептів, залишилося лише закупитися всіма необхідними інгредієнтами та використовувати знання на практиці. Нехай смакує!
Також на M Journal читай рецепти інших коктейлів на основі рому від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської: Mai Tai, Knickerbocker, Ґрог та Hemingway Special.