Новини

Найпопулярніший у світі фестиваль лимонів

6 Хв

Розповідаємо про один із найяскравіших світових фестивалів, який уже майже століття проводять у Франції.

Щороку наприкінці лютого та на початку березня в місті Ментона проводять велике яскраве свято Fête du Citron, присвячене жовтим кислим цитрусовим. Ментона — найзахідніший курорт Лазурового берега Франції. Це невелике місто на узбережжі Середземного моря, що знаходиться на стику культур та кордонів Франції та Італії.

@travelandleisuremag

We love to see lemons getting the attention they deserve 🥹📍 Fête du Citron, or Lemon Festival, in Menton, France 🍋🎥 @nomadicfare #travelvlog #feteducitron #lemonfestival #southoffrance #frenchriviera #ForYouPizza

♬ Neon Bass – Tangelene Bolton

У 2024 році фестиваль лимонів пройде з 17 лютого до 3 березня 2024 року. Він триватиме 15 днів. Окрім головних карнавальних подій, усе місто тематично прикрашають, а ще проводять безліч дегустацій, майстер-класів, концертів та екскурсій, які можуть припасти туристам до душі.

Щоби побачити денні карнавальні паради корсо з величезними рухомими фігурами із цитрусів та нічні паради з музикою і феєрверками потрібно заздалегідь подбати про квитки.

Вони коштують від 16 до 29 євро (приблизно 660–1200 грн за поточним курсом) для дорослих за подію, для дітей — 8–12 євро (327–490 грн). Проте, судячи із сайту фестивалю, цього року їх уже розібрали.

@gowherewhen

The most unique fruit festival in the world! Visit La Fête Du Citron on the French Riviera in 2024 🍋🍊 GoWhereWhen.com has many more quirky and incredible events for you to add to your calendar next year – why not check out our website for inspiration? Go: Menton Lemon Festival Where: Menton, France When: 17th Feb – 3rd March #makingtraveleventful #fyp #travel #travelinspo #culture #traveling #events #lemon #lemonfestival #menton #frenchriviera #cotedazur #citron #feteducitron #citrus #france #explore #2024 #gowherewhen

♬ Murder On The Dancefloor – Sophie Ellis-Bextor

Підготували цікаву вікторину про Fête du Citron. Обов’язково дочитай до кінця — там на тебе чекає приємний сюрприз.

Фестиваль лимонів: що там цікавого

Чому з’явилося це свято?

  • Щоби приваблювати та розважати туристів
  • Щоб не пропадав урожай лимонів
  • Щоби підвищити вартість французьких лимонів на міжнародному ринку
Відповідь

Уперше про карнавал на Лазуровому березі заговорили власники дорогих готелів у 1895 році. Так вони хотіли розважати відпочивальників, яких було досить багато, адже вже в той час Ментона була популярним курортом для заможних людей. Так зародилася ідея.

З якого року Фестиваль лимонів став офіційним святом?

  • 1929
  • 1934
  • 1940
Відповідь

У 1929 році на території одного з готелів уперше провели велику виставку квітів на цитрусових — і це мало великий успіх. До того фестиваль проходив без фруктової тематики. Міська влада вирішила підтримати ініціативу, тож з 1934 року Фестиваль лимонів офіційно став подією місцевого значення.

Міністерство культури у 2019 році включило Фестиваль лимонів до переліку нематеріальної культурної спадщини Франції.


Скільки разів за історію фестиваль не проводили?

  • Жодного
  • Чотири рази
  • Дев’ять разів
Відповідь

Фестиваль скасовували дев’ять разів: під час Другої світової війни (з 1940 року до 1946 року), 1991 року через війну в Іраку і 2021 року через пандемію коронавірусу.

Цитрусів на фестивалі використовують дуже багато. Як думаєш, скільки?

  • 100 тисяч
  • Близько 12–14 тонн
  • 3 мільйони
Відповідь

Французьке видання Solosophie пише, що зазвичай це близько 14 тон лимонів та апельсинів, проте деякі інші видання пишуть і про 12 тон. Ймовірно, це залежить від року й типу фігур, які створюють для карнавалу.


Як думаєш, скільки людей відвідують фестиваль щороку?

  • 50 тисяч
  • 200 тисяч
  • 500 тисяч
Відповідь

Станом на 2024 рік організатори фестивалю кажуть, що зустрічають близько 200 000 гостей.

Сюрприз! Даруємо безкоштовну доставку акційних лимонних товарів за промокодом LEMON500 при замовленні від 500 грн. Поспішай: промокод працює з 19.02.2022 по 21.02.2022 включно!


Як думаєш, на фестивалі використовують лише французькі лимони?

  • Так
  • Ні
Відповідь

Ні! Багато (а то й більшість) з них мають іспанське походження. 

Причина в тому, що ментонський лимон із його товстою, яскраво-жовтою, ароматною шкіркою та солодшим ніж в інших лимонів соком дуже цінується серед іменитих кухарів. У 2015 році ентузіасти навіть добилися того, що Брюссель зарезервував для ментонського лимона «захищене географічне зазначення (PGI)» — особливий знак якості та унікальності.

З якими персонажами пов’язують появу лимонів у Ментоні?

  • Адам і Єва
  • Мойсей
  • Каїн та Авель
Відповідь

Існує легенда, що лимони в Ментосі висадила Єва. Після того, як їх з Адамом вигнали з райського саду, вони довго блукали, а потім побачили побережжя, що нагадало їм дім. Там Єва і висадила золотий фрукт, який захопила із собою із саду. На цьому місці пізніше і виросло місто.

Читай також про те, як за допомогою апельсина перевірити, чи тебе люблять.


Щороку фестиваль має нову тему. Наприклад, у 2014 році це був роман Жюля Верна «20 000 ллє під водою», а у 2023 — рок і опера. Як думаєш, що буде темою 2024 року?

  • Барбі
  • Опера та танці
  • Олімпійські ігри
Відповідь

Цьогоріч тематика фестивалю — Олімпіада в Ментосі. Так виглядають скульптури для прийдешнього карнавалу:

@blueholidaysmenton

#feteducitron2024 #menton

♬ if i had – pqori & Shiloh Dynasty

Як думаєш, фестиваль на яку із цих тем не проводили?

  • Знаки Зодіаку
  • Весілля лимонів
  • Лимонне Таро
Відповідь

У 1967 році темою карнавалу були знаки Зодіаку, а в 1983 — «Весілля золотих лимонів». Тож побачити аркани таро у виконанні ароматних цитрусових сподіваємося в майбутньому.

До речі, читай також наш гайд про те, як обрати алкоголь за допомогою розкладу таро.


Як звуть бренд-персонажа фестивалю?

  • Анрі
  • Джон
  • Поль
Відповідь

Під час фестивалю на вулицях можна натрапити на величезний лимон на ніжках. Його звуть Джон Лимон. Його вигадали у 2012 році після 79-го Фестивалю лимонів. Зараз він навіть мав власну колекцію NFT, яку у 2023 році створив вуличний художник Фабен.

Він має зачіску, схожу на Елвіса Преслі. До слова, в аеропорту сусідньої Ніцци є навіть велика скульптура Джона Лимона, а ще там можна придбати лимонні сувеніри.


Що роблять із лимонами після свята?

  • Викидають
  • Влаштовують бійку фруктами
  • Продають місцевим і туристам
Відповідь

На сайті menton riviera merveilles зазначають, що використані лимони перепродають, щоби продовжити їм життя, а зіпсовані — компостують. 

Раніше їх нанизували на дріт, але кілька років тому для створення декору та статуй почали використовувати спеціальні гумки, щоб не псувати фрукти.

Цікаво, що ось так виглядало закриття тогорічного фестивалю — світлове шоу від 200 дронів. А наша вікторина закінчується приємним сюрпризом.

Обіцяний сюрприз

Якщо ми не їдемо на фестиваль лимонів, ніщо не заважає нам святкувати його вдома. Тож якщо ти зарядився цитрусовим настроєм, лови на MAUDAU знижки на лимонні штуки та жовтогарячі товари в категоріях:

🍋 алкоголь
🍋 продукти й напої
🍋 дитячі товари
🍋 зоотовари
🍋 краса і здоров’я
🍋 побутова хімія
🍋 товари для дому.

Поспішай: акція діє з 15 лютого по 25 лютого включно. Бажаємо класного шопінгу!

А ще у відповіді на одне з питань вікторини ми заховали промокод на безплатну доставку. Не барись: знаходь його та замовляй важливі штуки на MAUDAU максимально вигідно!

Нагадаємо, раніше ми розповідали про фестиваль Ла Томатіна — масштабне свято в Іспанії, де люди влаштовують величезну масову бійку помідорами.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *