Онлайн-бар

Сам собі сомельє: вина Тоскани, Венето та Сицилії

8 Хв

Розповідаємо про цікаві вина з різних регіонів Італії.

Італія — один із головних виноробів світу. Вона поділена на 20 регіонів, кожен із який виготовляє власні вина. Місце, звідки походить вино, та де вирощують виноград для нього, має велике значення, адже на смак майбутнього напою впливає все: тип ґрунту, біорізноманіття довкола виноградника, вік лози, широта, на якій ростуть ягоди, як багато сонця, вітру та дощу на них потрапляє, чи є поруч гори, вулкани чи море. Сукупність усіх цих факторів називається теруар

Тобто один і той самий виноград, вирощений з різним теруаром, матиме відмінні смак та аромат.

Сьогодні поговоримо про три зони, які ми вже згадали в заголовку. Перед початком подорожі потрібно пройти невеликий інструктаж. Це допоможе краще розуміти, про що говоритимемо далі.

Як відрізнити найкращі італійські вина 

Класифікація італійських вин називається системою апеласьйонів DOC (Denominazione di Origine Controllata — назва з контрольованим походженням). Апеласьйон це офіційно визнана зона вирощування винного винограду з особливим теруаром та затвердженим списком вимог до виробництва вина. Категорій чотири:

  1. VDT — прості столові вина. Можуть не відрізнятися високою якістю.
  2. IGT — вина місцевого виробництва із сировини позначеного регіону.
  3. DOC — напої, що мають суворі органолептичні норми — вимоги до вина.
  4. DOCG — найвища категорія. Отримати її вкрай складно. Ця категорія з’явилась, оскільки, як вважало багато виробників, категорію DOC можна було здобути занадто легко. Це найкращі та найдорожчі напої.

Щоб отримати класифікацію DOC, італійське вино має відповідати списку норм, які регулюють все — від врожайності виноградника до вмісту алкоголю. DOC мають близько 330 італійських стилів вина, а DOCG — 78 (станом на 2023 рік). Щоб отримати DOCG вино проходить додаткову оцінку урядовим комітетом, включаючи хімічний аналіз і дегустацію.

Тепер перейдемо безпосередньо до винних регіонів, які ми перелічили у заголовку. Розповідаємо про італійські вина, що стали їх візитівками.

Вина Тоскани

Тоскана знаходиться на заході Італії, між Середземним морем та Апеннінами. Виноградники дуже комфортно почуваються тут: морські течії приносять тепло, а гори захищають від вітру.

Тоскана славиться своїми винами. Її називають другою, після французького Бордо, виноробною областю світу. Класифікацію DOCG мають 11 стилів вин із цього регіону. Головні червоні сорти тут — Санджовезе, Мерло, Каберне Совіньйон, білі — Шардоне, Верментіно, Треббьяно.

Читай також: «Сам собі сомельє: яке на смак Мерло»

Уваги заслуговують усі ці вина, проте розкажемо про три. Вони увійшли з першу п’ятірку італійських вин, що отримали DOCG. Іншими двома були Барбареско та Бароло із П’ємонту.

К’янті

Це легке італійське вино, не призначене для тривалої витримки. Воно має високу кислотність, тому гарно поєднується із м’ясом, твердими сирами та насиченими соусами.

Виготовляють його із винограду Санджовезе (70 %), Канайоло (15 %) та білої Мальвазії (15 %). Такий склад документально зафіксував у ХІХ ст. Беттіно Рікасолі, тодішній міністр Тоскани.

За класичною технологією до вже готового вина додають сусло з підв’яленого винограду, витримане у дубових бочках, після чого починається повторне бродіння. Завдяки цьому вино отримує характерний терпкий смак та фіалковий аромат.

Найкращим вважається Chianti Classico. Його символ — чорного півня — часто зображують на етикетках.

Брунелло ді Монтальчіно

Його виготовляють лише із Санджовезе, без жодних інших домішок. Це червоне сухе вино з досить високим вмістом спирту. Його витримують мінімум 4 роки, включаючи 2 роки в діжці та 4 місяці в пляшці. Воно має рубіново-червоний насичений колір, при витримці з’являються гранатові відтінки.

На відміну від К’янті, це вино можна витримувати довго. Це найдорожче із традиційних італійських вин. На смак воно сухе, насичене, гармонійне, має оксамитові таніни. В ароматі можуть зустрічатися ноти квітів, м’яти, розмарину, бальзаміку, червоного перцю, інжиру, солодкого табака, шкіри, еспресо.

Нобіле ді Монтепульчано

Назва цього вина перекладається як «благородне вино з Монтепульчано». Часто його сприймають як більш лагідну версію Брунелло.

Vino Nobile виготовляють із Санджовезе (70 %), Канайоло Неро (10–20 %) та інших сортів. Дозріває таке вино щонайменше два роки. Воно має рубіновий колір, насичений квітковий аромат та сухий збалансований смак.

Вина з Венето

Венето розташований на півночі країни. Клімат тут субконтинентальний: більш прохолодний біля Доломітів, та теплий і м’який біля узбережжя. Тому вина звідси мають високу кислотність і аромати трав та фруктів.

Головні сорти регіону — Корвіна, Гарганега, Глера, Треббьяно ді Соаве. Тут добре себе почувають як автохтонні сорти, так і міжнародні по типу Каберне Совіньйон, Каберне Фран та Мерло.

Венето славиться безліччю вин, у лідерах — ігристе Просеко, біле Піно Гріджіо, білі тихі та ігристі Соаве, червоні Бардоліно і Вальполічелла та інші. 14 місцевих винних стилів мають DOCG.

Просеко

Це італійське сухе ігристе вино із сорту Глера. Іноді до нього додають сорти Вердізо, Перера і Б’янкетта. Просеко часто називають аналогом шампанського, проте це не дуже коректно, адже ці вина виготовляють із різних сортів, у різних країнах та різними методами. Більш детально про це розповідали в статті «Cheers! як у кіно: шампанське, просеко та інші ігристі».

Вальполічелла

Вальполічелла має рубіново-червоний колір, який із віком стає гранатовим. У нього потужне тіло й оксамитовий гармонійний смак. Це сухе, фруктове й соковите вино, що має аромати червоних фруктів та кислої вишні. Його основа, а також Амароне й Бардоліно — місцеві сорти Корвіна та Рондінелла.

Амароне

Щільне, насичене й часто дороге вино з висушеного повітрям винограду. Ця сушка називається appassimento. Вона концентрує аромати та цукор у ягодах. Зморщений виноград потім ферментують досуха, тому вино може бути міцним — близько 17 % алкоголю. Цьому вину притаманні аромати темних ягід, какао та родзинок.

Бардоліно

Легке вино світло-рубінового кольору. У смаку відчутні ягідно-фруктові відтінки. Його виготовляють із сортів Корвіна (35–60 %), Рондінелла, але допускається додавати до 20 % сортів Молінара, Барбера, Санджовезе, Марземіно, Гарганега, Россіньола, Мерло та Каберне Совіньйон.

Гамбеллара

Найбільше в регіоні вирощують білого винограду Гарганега. Він основний для виробництва Соаве та Гамбеллара. Гамбеллара — це сухі ароматні білі вина з тонким ароматом лимона та мигдалю.

Соаве

Одне з найвідоміших білих вин Італії. Воно має складатися не менше ніж на 70 % з Гарганеги, який віджали і зберігали щонайменше вісім місяців, а решта — Шардоне та Треббіано де Соаве. Це потрібно, щоб отримати позначку «Classico». Це свіжі сухі вина, що мають аромати лимона та мінеральності, чим завдячують вулканічним ґрунтам регіону.

Амароне, Соаве та Гамбеллара також можуть бути солодким. Тоді вони мають приставку Recioto у назві.

Вино з Сицилії

Сицилія — це найбільший острів у Середземному морі, на якому знаходиться вулкан Етна. Також це найбільша за площею область Італії із центром у місті Палермо. Цей регіон має гори та рівнини, омивається Середземним, Іонічним та Тірренським морем та має декілька річок. Завдяки цьому у нього чудові умови для вирощування винограду. На острові панує сухий теплий клімат із великою кількістю сонячного світла й помірними опадами.

Сицилійці виготовляли вино із 4000 року до нашої ери. Хоча тут вирощують різні міжнародні сорти (Шардоне, Сіра, Каберне Совіньйон), особливу любов мають автохтонні: Неро д’Авола, Фраппато й Нерелло Маскалезе.

Неро д’Авола

Якщо ти знайдеш у маркеті сицилійське вино, швидше за все це буде саме воно. З нього виходять вина насиченого кольору і смаку, з помірною структурою, соковитою кислинкою і м’якими або середніми танінами. Йому характерні ноти темних фруктів і прянощів. Такі вина можуть бути як легкими, так і серйозними. Їх ще називають «медитативними».

Нерело Маскалезе

Цей виноград наступний за популярністю. Особливо він процвітає на вулканічних ґрунтах гори Етна. Його часто порівнюють із Бароло (Неббіоло) та із червоною Бургундією (Піно Нуар). Нерело Маскалезе часто купажують з іншим місцевим сортом — Нерелло Капуччо, який додає вину пряності. З них виходять якісні складні вина з приємними танінами та нотами мінеральності.

До речі, також на Етні вирощують білий виноград Карріканте, який ще називають Етна Б’янко. З нього роблять сухі вина з різкою кислинкою.

Фрапато

Це сорт червоного винограду, з якого виробляють як моносортові, так і купажовані вина. Найчастіше його поєднують із Неро д’Авола. Переважно це вина, які легко п’ються, з м’якими танінами. Хоча з нього можуть бути й «серйозніші» зразки.

Церасуоло ді Вітторія

На Сицилії є декілька зон DOC і лише одна DOCG. У ній виготовляють Cerasuolo di Vittoria — купажне червоне вино, що складається із Nero d’Avola (від 50 до 70 %) та Frappato (від 30 до 50 %). Вина мають ноти червоних ягід, таких як полуниця та вишня (cerasuolo означає вишня), солодки та шкіри. Напій має гранатовий колір, порівняно низький вміст танінів.

Марсала

Marsala — це популярне кріплене десертне вино, для якого використовують білі сорті Катаррано, Гріло, Інсолія, Дамаскіно. З темних виноградів інколи беруть Піньятелло, Неро д’Авола, Нерелло Маскалезе. Гріло — основний сорт. Марсала буває oro — золота, ambra — бурштинова, rubino — рубінова (із суміші червоного та білого).

Це вино дуже часто використовують у різних рецептах.

@platingsandpairings

This 30-Minute EASY Chicken Marsala recipe is perfect for a quick weeknight dinner. Plus, that delicious marsala wine, bacon, mushroom sauce will have you licking your plate!.RECIPE in profile link. .Pair it with: Pinot Noir. .#chickenmarsala #marsalarecipe #chickenrecipe #chickendinner #marsalawine #chickenfordinner #platingsandpairings #foodblogger#getinmybelly#LoveFood#easyrecipes #tiktokfood

♬ Out of Time – Instrumental – The Weeknd

Нагадаємо, раніше ми розповідали про натуральні вина П’ємонту. До речі, поки що саме П’ємонт рекордсмен за кількістю вин DOCG. У 2023 році їх нарахували 19.

Розповідай про свої улюблені італійські вина та регіони у коментарях.

162 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *