Новини

Найбільша бійка помідорами у світі

4 Хв

Розповідаємо про один із шалених іспанських фестивалів, який уже майже 80 років проводять неподалік Валенсії.

Уяви, що ціле місто зібралося на масову бійку сніжками. Круто, правда? А тепер уяви, що на це дійство з’їхалися люди з інших міст та країн, на вулиці не зима, а спекотне літо, а замість сніжок усі учасники озброєні соковитими помідорами. Саме так проходить легендарний фестиваль Ла Томатіна, під час якого відбувається найбільша у світі бійка їжею.

Читайте також: ТОП 5 книг про якісний відпочинок

@travel.to.valencia

#tomatina #afterparty #snowangel #snowangelfail

♬ Pulp Fiction – Various Artists
@travel.to.valencia

#tomatina #tomato #tomate #challenge #spain

♬ original sound – travel.to.Valencia

La Tomatina проходить в останню середу серпня. Усе місто Буньйоль, де і відбувається подія, ретельно готується до цього дня. Тисячі туристів з усього світу приїжджають, аби взяти участь у цьому дійстві.

Ми підготували для тебе декілька питань, які перевірять твої знання щодо історії цього свята або інтуїцію, якщо ти чуєш про нього вперше. А в кінці на тебе чекає сюрприз!

Що ти знаєш про фестиваль Ла Томатіна

З чого почалася історія фестивалю?

  • З фестивалю фарб
  • Зі свята на честь вдалого урожаю
  • З вуличної бійки

Правильна відповідь

Історія фестивалю бере початок у 1945 році. За найпопулярнішою версією тоді проходила хода «гігантів» — великих фігур, всередині яких були люди. Компанія шибеників вирішила поштовхатися із «гігантами» і, як наслідок, одна фігура впала. Чоловік, який був всередині неї, розлютився та почав гамселити всіх навколо. Зав’язалася бійка біля яток з овочами, тож тоді на вулицях Буньйоль уперше використали томати як зброю.

Наступного року ті ж бешкетники знову влаштувати бійку на тому ж самому місці, але принесли із собою власні томати. Це дійство так полюбилося мешканцям, що міська влада кілька років потому здалась і дала добро на перетворення цього акту вандалізму на всенародне свято.


Скільки людей може брати участь у помідорній бійці водночас?

  • 5 тисяч осіб
  • 20 тисяч осіб
  • 40 тисяч осіб

Правильна відповідь

У 2012 році участь у фестивалі взяла рекордна кількість людей — 50 тисяч осіб! Для порівняння: населення всього міста Буньйоль складає всього 9. Проте з 2013 року на кількість гостей встановили обмеження — 20 тисяч осіб. Тепер, щоби потрапити на цей захід, потрібно заздалегідь придбати квиток.

З чого починається фестиваль?

  • Зі спроб дістати шматок хамону зі слизького стовпа
  • З розпиття Кривавої Мері
  • З конкурсу на швидкісне поїдання помідорів

Правильна відповідь

За правилами фестиваль починається тільки після того, як хто-небудь залізе на слизький дерев’яний стовп заввишки у два поверхи. Нагорі сміливця очікує нога хамону. Той, хто зможе досягнути м’яса, залишає його собі. Після того, як ціль досягнута, водяні гармати дають учасникам сигнал «Старт». У цей момент і розпочинається масштабна битва.

До речі, цікаво, що в Україні також є традиція лізти на слизький стовп за подарунком. Наприклад, на свято на честь гумориста Степана Руданського, яке відзначають у середині січня. Учасники мають оголеними вилізти на гору, де на них чекають ящики із подарунками.


Звідки люди беруть помідори для бійки?

  • Грабують продавців овочів
  • Їх купують організатори фестивалю
  • Учасники приносять овочі із собою

Правильна відповідь

Закупкою овочів займаються організатори фестивалю. У 2018 році вони витратили 36 тис. євро на помідори зі 140 тис. євро загального бюджету фестивалю. За ці кошти вони придбали 160 тонн томатів! Їх закуповують в автономному співтоваристві Естремадура, де вони дешеві і, як правило, низькоякісні.

Овочі у величезних вантажівках завозять на центральну площу міста Пласа-дель-Пуебло приблизно о 10 ранку в день бійки.


Як довго триває помідорна бійка?

  • 15 хвилин
  • 1–2 години
  • Весь день

Правильна відповідь

Фестиваль у місті святкують приблизно тиждень. У святкування входять танці під живу музику, парад, ярмарок, конкурс із приготування паельї, розпиття сангріти та багато інших класичних для таких заходів активностей.

Головне дійство розпочинається після того, як якийсь щасливчик дістає ногу хамона. Після цього водяні гармати подають сигнал починати бій. Він триває годину-дві, у залежності від кількості учасників. Потім звучить ще один сигнал. Після нього заборонено кидатися помідорами.

Наступним етапом містом їздять пожежні автомобілі, які поливають вулиці, дахи, стіни, вікна та людей, щоб змити з них залишки томатного місива. Багато людей йдуть купатися в річку. Одяг після участі в боях, як правило, викидають.


Що із цих фактів про фестиваль Ла Томатіна — неправда?

  • Учасники повинні роздушити помідор, перш ніж кинути ним у когось
  • Напередодні фестивалю місцеві жителі закривають будинки, вікна та двері різними матеріалами, аби вберегти їх від забруднень та пошкоджень
  • Фестиваль жодного разу не скасовували
  • Через високий рівень кислотності томатів, вулиці міста стають продезінфікованими після бійки

Правильна відповідь

Фестиваль скасовували двічі: у 2020 та 2021 роках через пандемію COVID-19. Також він був заборонений до 1957 року через відсутність релігійного значення. Тоді, на знак протесту, місцеві жителі провели траурний парад та поховання помідорів: люди несли велику труну з томатом усередині під акомпанемент оркестру, що грав похоронні марші.

MAUDAU теж любить різноманітні цікаві традиції, тож вирішив по-своєму долучитися до святкування Ла Томатіна й закидати своїх гостей… ні, не помідорами — знижками на товари червоного кольору

Використовуй додатково промокод TOMATINA, щоб отримати -10 % на обрані продукти та не барися — замовляй різні класні штукау до 3 вересня включно, поки діє святкова акція.

Насолоджуйся яскравими святами та штуками разом із нами 🍅

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Гайд покупця

Як вивести плями від ягід