Розповідаємо, як робити легкі коктейлі з просекко або іншим ігристим вином.
У цій статті:
Грайливі бульбашки перляжу у келиху легко налаштовують на особливу атмосферу. Ігристе вино — це святковий напій, який чудово смакує й без жодних домішок.
Та його можливості цим не обмежуються, адже, завдяки легкості та свіжості, воно стає прекрасною основою для найрізноманітніших коктейлів — від класичних до сміливих авторських.
Що варто міксувати з ігристим у коктейлях?

Ігристе чудово розкривається у поєднанні з іншими алкогольними напоями, наприклад, з вермутами, лікерами, бітерами, джином або класичними аперитивами на кшталт Aperol.
Водночас його смак вдало доповнюють і безалкогольні компоненти, такі як фруктові або цитрусові соки, ягідні пюре й сиропи, запашні трави або навіть чай.
Щоб напій розкрився у міксі, важливо зважати на його тип:
- Сухе ігристе вино, брют, має доволі нейтральний смак, тому ідеально пасує для коктейлів, в яких важливо не перебити смак інших інгредієнтів.
- Натомість солодке добре поєднується з гіркими або кислими компонентами, врівноважує смак міксу.
Важливо звернути увагу на походження ігристого вина, адже шампанське дає складніші відтінки смаку, а просекко — легкість і фруктовість.

Перед тим як готувати, пропонуємо подивитися статті про інші легкі коктейлі з просекко або іншим ігристим вином, які вже зʼявлялися на MJournal. Серед них:
- освіжаючий Hugo;
- глибокий Black Velvet;
- класичний Champagne Cocktail;
- оксамитовий Bellini;
- сонячний Mandarine Spritz;
- витончений Martini Royale;
- ягідний Wild Cranberry Spritz.
Ігристе вино має безліч цікавих поєднань і ця добірка — ще один доказ цього. Тут ми зібрали легкі коктейлі, які точно варто спробувати, якщо хочеться чогось цікавого, але водночас простого в приготуванні. Зберігай статтю собі та не забудь поділитися нею з друзями.
Россіні (Rossini)

Відкриває добірку яскравий літній коктейль з просекко. Полуничне пюре додає напою приємного ягідного смаку та аромату, а ігристе вино, завдяки бульбашкам, — легкості. Він дуже простий у приготуванні, але виглядає ефектно — ідеально для гучних літніх вечірок або відпочинку на терасі.
Порції: 1
Калорійність: приблизно 59 кКал/100 г
Час приготування: 7 хв.
Інгредієнти:
- 120 мл ігристого вина;
- 150 г полуниці;
- 2 ч. л цукру;
- 2 ч. л води;
- 3 середні кубики льоду;
- ⅓ ч. л лимонного фрешу.

Як зробити:
Крок 1
Поклади в блендер полуницю, цукор і воду, перебий все до однорідної маси.
Крок 2
Проціди пюре через дрібне сито прямо в охолоджений келих для шампанського, поклади лід, налий вино та додай лимонний фреш. За допомогою коктейльної ложки легко перемішай напій.
Якщо тобі хочеться додати більше кислинки у свій Россіні, налий більше лимонного фрешу. До речі, замість полуниці можеш взяти малину, чорницю, ожину або всі ягоди одночасно — вони чудово поєднуються у коктейлях з ігристим вином.
Безалкогольний French 75 (Френч 75)

Френч 75 — класичний алкогольний коктейль з просекко, який завдяки джину, лимонному фрешу та ігристому вину поєднує міцність, свіжість і легкість в одному келиху. Пропонуємо спробувати його безалкогольний варіант, який, зберігаючи характер, дозволяє насолодитися напоєм за будь-яких обставин.
Перед тим як робити безалкогольні коктейлі з просекко чи шампанським, спершу варто вибрати якісні інгредієнти, адже від них залежить смак і загальне враження від напою. Хороший безалкогольний джин вирізняється насиченим ароматом цитрусів і ялівцю, максимально наближеним до смаку звичайного джину. Водночас якісне безалкогольне ігристе вино має бути свіжим, фруктовим та з легкими бульбашками.
Порції: 1
Калорійність: приблизно 39 кКал/100 г
Час приготування: 5 хв.
Інгредієнти:
- 150 мл безалкогольного ігристого вина;
- 60 мл безалкогольного джину;
- 15 мл лимонного фрешу;
- 2 ч. л тростинного цукру;
- 6 кубиків льоду.
Як зробити:
Крок 1
Візьми шейкер, додай у нього джин, фреш, цукор і лід. Добре збовтай, щоб цукор повністю розчинився.
Крок 2
Проціди напій в охолоджений келих для шампанського і додай ігристе.
Ігриста сангрія (Sparkling Sangria)

Яскраве освіжаюче поєднання ігристого та білого вина з цитрусовими фрешами та лікером робить цей коктейль свіжим і одночасно доволі міцним. Гілочка мʼяти та апельсинові скибки в келиху додають напою ароматності та ефектного вигляду, який ідеально пасуватиме будь-якій вечірці.
Порції: 1
Калорійність: приблизно 118 кКал/100 г
Час приготування: 3 хв.
Інгредієнти:
- 60 мл ігристого вина;
- 60 мл білого вина;
- 45 мл апельсинового фрешу;
- 30 мл апельсинового лікеру;
- 15 мл лимонного фрешу;
- 3 кубики льоду;
- 1 гілка мʼяти;
- 3 скибки апельсина.

Як зробити:
Крок 1
Візьми шейкер, налий туди біле вино, апельсиновий лікер, обидва види свіжого соку. Поклади лід і легко збовтай.
Крок 2
Візьми охолоджений келих для вина, додай туди апельсинові скибки, притисни їх ложкою, щоб вони випустили сік. Поклади в нього гілку мʼяти та проціди свій коктейль з шампанським або просекко.
Якщо він для тебе занадто кислий, це можна легко виправити, додавши трохи простого цукрового або будь-якого іншого сиропу за смаком. Щоб зробити цей коктейль з ігристим (просекко або шампанським) легшим, не втративши бульбашок, додай трохи газованої мінералки.
Базиліковий апероль шприц (Basil Aperol Spritz)

Цей коктейль з аперолем і шампанським — вишукана варіація класики, в якій базилік відіграє ключову роль, додає напою свіжого травʼянистого аромату. Поєднання солодко-гіркуватого апероля та цитрусового фрешу створює збалансований свіжий смак. Завдяки своїй оригінальності коктейль стане не лише чудовим аперитивом, але й стильним акцентом на зустрічі з друзями.
Порції: 1
Калорійність: приблизно 93 кКал/100 г
Час приготування: 5 хв.
Інгредієнти:
- 90 мл ігристого вина;
- 40 мл аперолю;
- 20 мл грейпфрутового фрешу;
- 20 мл газованої мінералки;
- 2 скибки апельсина;
- 7 кубиків льоду;
- 3 листки базиліка.

Як зробити:
Крок 1
Візьми великий келих для білого вина, поклади базилік і апельсинові скибки, трохи почави їх ложкою.
Крок 2
Влий апероль, грейпфрутовий фреш, ігристе та газовану воду. Легко перемішай свій коктейль з аперолем і шампанським ложкою.
Рецепт сам по собі довершений, але якщо хочеться меншої солодкості й трохи вишуканої гірчинки — заміни частину апероля на бітер. До речі, за бажанням, можна взяти не лише грейпфрутовий фреш, але й апельсиновий, лимонний або лаймовий.
Шампанський холодний чай (Champagne Ice Tea)

Коктейль з шампанським і чорним чаєм — несподіваний, але напрочуд гармонійний мікс, який поєднує в собі витонченість і освіжаючу гірчинку. Лимонний фреш і солодкий сироп додають йому ідеального балансу, роблять напій по-справжньому вишуканим. Це чудова альтернатива класичним ігристим аперитивам — менш солодка, більш структурна і з характером.
За бажанням, цей напій дуже легко адаптувати до своїх смаків. Наприклад, замінивши шампанське на просекко, ти отримаєш трохи мʼякший і фруктовіший варіант коктейля з ігристим. Для ніжної квітковості в смаку, замість чорного чаю візьми зелений або жасминовий. А якщо ти не вживаєш алкоголь, але хочеш скуштувати цей коктейль з шампанським, вибери замість нього безалкогольне ігристе вино.
Порції: 1
Калорійність: приблизно 64 кКал/100 г
Час приготування: 5 хв.
Інгредієнти:
- 90 мл ігристого вина;
- 60 мл охолодженого міцного чорного чаю;
- 30 мл лимонного фрешу;
- 15 мл цукрового сиропу;
- 5 кубиків льоду;
- 1 гілка мʼяти.

Як зробити:
Крок 1
Візьми охолоджений великий винний келих, поклади в нього лід і мʼяту.
Крок 2
Додай чай, лимонний фреш і сироп, перемішай ложкою. Зверху долий ігристе вино.
Хай стаття надихне тебе відкривати нові сміливі поєднання смаків і сміливо експериментувати з ігристими винами. Коктейль з аперолем і шампанським, з просекко та ягідним пюре або інші рецепти з добірки — яскраві приклади того, як класичні інгредієнти можуть заграти по-новому, особливо, якщо проявити фантазію.
Смачного!