Онлайн-барСам собі бармен

Champagne Cocktail: рецепт приготування коктейлю вдома

4 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Champagne вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

Мені дуже подобається, що в нашому суспільстві розвивається культура споживання алкоголю та з’являється інтерес до коктейльної історії та алкогольних традицій.

Нещодавно до мене в бар прийшов чоловік із сином років 16. Усадив його поруч за стійкою і додав: «Лише тут ти побачиш справжні чари міксології – з першого ряду». Скажу відверто, я була вражена та заінтригована. Того вечора батько привів свого сина в бар, щоби познайомити його з культурою пиття та барним етикетом. Ні, хлопець не пив алкогольні напої — я б не дозволила, попри добрі наміри його батька. Але чоловік дійсно виявився освіченою та мудрою людиною. Він пояснював сину, як правильно вибирати напої, як говорити з барменом, залишати чайові та багато іншого. Це був приклад того, як, на мою думку, необхідно знайомити молоде покоління з алкоголем. 

Ця історія досі бентежить мене до глибини душі, бо я у свої 16 років не мала жодного шансу зазирнути до бару з батьком та отримати якісь пояснення чи рекомендації щодо алкоголю. Пам’ятаю, що одним із найперших алкогольних розчарувань було саме шампанське. Уперше я скуштувала його десь у 20. Але то було «несправжнє», як я потім дізналася: «шампанським» може називатися тільки те вино, яке було виготовлено у Франції, у провінції Шампань. 

Згодом, уже працюючи в барі, ми з друзями спробували і «справжнє» шампанське. Та я все ще була звиклою до інших смаків, тому воно здалося мені жахливим — точно гіршим, аніж «несправжнє». Моторошно кисле та дуже сухе щось. Зараз у Франції я частіше віддаю перевагу ігристому із Шампані, бо нарешті зрозуміла його смак і мені сподобалося. Виявляється, що шампанське має різновиди. А любити кожен із них звичайно необов’язково.

Тож тепер я закохана в шампанське. У його смаку відчувається масло і свіжий хліб, вершки, легка терпкість і солодкість на післясмаку, збалансована натуральною кислинкою і благородною сухістю.

І з одного боку, грішно змішувати такий чудовий напій із чимось ще. Девід Ембері, адвокат і бармен-аматор, описуючи класичний коктейль із шампанським, у своїй книзі «Образотворче мистецтво змішування напоїв», погодився зі мною:

«З будь-якої точки зору, за винятком вартості, цей коктейль явно нижчий напій, і жоден справжній любитель шампанського ніколи не зробить блюзнірства, забруднюючи справжнє вінтажне шампанське, макаючи в нього навіть простий цукор, не кажучи вже про бітери. Так що якщо ви повинні … подавати цю безглузду кашу тільки заради того, щоб комусь догодити, то, в ім’я всього того, що істинний любитель винограду вважає святим, використовуйте дешеве шампанське, домашнє або хоча б штучно газоване вино».

Попри цю точку зору, ось уже понад 70 років, класичний коктейль із шампанським є одним із найпопулярніших у світі. І ви дійсно можете використовувати звичайне ігристе вино, але результат вийде дуже далеким від легендарного класичного коктейлю. Ні для кого не секрет, що смак сильно залежить від якості інгредієнтів і Champagne Cocktail – не виняток.

Перша згадка про коктейль «Шампань» з’являється в 1855 році, у «Панама в 1855 році. Звіт про Панамську залізну дорогу, міста Панама та Аспінуолл із замальовками життя та персонажів на перешийку Роберта Томса». Там є чудова фраза: «Я сповідую віру в те, що вживання коктейлів із шампанським перед сніданком і викурювання сорока сигар на день є надмірною насолодою благами цього світу». Я могла б посперечатися з кількістю сигар, але щодо пункту з коктейлями із шампанським на сніданок – не буду.

Взагалі в цій книзі дуже промовисто описано Champagne Cocktail. Ось, наприклад, окрема фраза: «Швидкі, послідовні удари сипали лід у склянки, як злива граду, капаючи бітер, який поширював сяйво, подібне до променя раннього сходу сонця, вкраплений у цукор, який дещо затуманював прекрасний вигляд і надавав суміші те, що художники називають мертвим відтінком; потім вискочило нетерпляче “Mumm’s”, і коктейль із шампанського, вдосконалений таким чином, став кружляти, ревти, пінитися і текти спраглим ковтком доброзичливих фабрикантів!». Уся ця «поезія» неспроста стала однією зі складових в історії Champagne Cocktail. 

Нумо готувати разом коктейль «Шампань»!

Рецепт Коктейль Шампань

Як приготувати коктейль Campagne вдома

Крок 1. Поклади цукор на дно келиха та додай на лід бітер.
Крок 2. Налий у келих порцію коньяку.

Крок 3. Обережно, потрохи налий у келих порцію шампанського, щоб не з’явилося багато піни.

Крок 4. Перемішай усі інгредієнти ложкою. 

Три важливих лайфгаки, які варто враховувати під час приготування:

  1. Краще візьми справжнє шампанське, а не ігристе вино — смак буде значно якіснішим.
  2. Для коктейлю візьми цукор у кубиках і краще тростинний. Ідея в тому, щоб насолоджуватися бульбашками повітря, що виходять із кубика.
  3. Попередньо охолоди всі інгредієнти та келих для коктейлю. Якщо, наприклад, коньяк (який, до речі, варто вибирати не нижче, ніж VSOP), буде теплим, станеться ефект теплової бомби й цукор просто зруйнується, так і не виконавши своєї функції.

А ще одне — Champagne Cocktail краще пити у великій та приємній компанії. Замовляй набір інгредієнтів для 7 коктейлів «Шампань» на MAUDAU — пробуй, експериментуй, відкривай нові смаки та закохуйся в них, і не бійся бути сміливим!

19 записи

Про автора
Привіт, я Маруся Окучинська, бартендерка. За барною стійкою працюю вже 13 років. Я відкрила один із культових українських барів та допомагала розвивати інші популярні заклади, навчала новачків та керувала великими командами барменів, створювала коктейльні карти та власні авторські коктейлі. А у 2021 році увійшла в топ найкращих барменів України за версією The World Class. Я обожнюю свою професію і планую ділитися з тобою секретами та лайфгаками коктейльного мистецтва.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-барСам собі бармен

Коктейлі з Gamondi: рецепти приготування вдома