Свідомі тренди

Екозвичка: як екологічно пити каву

4 Хв

Розповідаємо, як насолоджуватися улюбленим напоєм без шкоди для довкілля.

У рубриці «Екозвичка» ділимося простими порадами, як зробити свою рутину більш турботливою для планети. Цього разу зібрали для тебе 5 порад, як правильно пити каву, щоб бути більш дружнім до екології.

Як пити каву екологічно

Не бери кришечку і трубочку

Щороку в океан потрапляє понад 15 мільйонів тонн пластику. До 2025 року, за прогнозами експертів, в океані буде один фунт пластику на кожні три фунти риби.

Якщо тобі не потрібно брати каву із собою в транспорт, то потреби в пластиковій кришечці немає, а тим паче в соломинці. У кав’ярнях третьої хвилі тобі її навіть не пропонуватимуть. Соломинки не підлягають переробці, тож потрапляють на звалища, де забруднюють довкілля протягом наступних десятиліть.

Неперероблений пластик, який потрапляє на звалища та узбіччя, під впливом вологи, температури, сонця і вітру розпадається на мікропластик — дуже дрібні часточки, що забруднюють воду, через неї потрапляють у живі організми і, за харчовим ланцюгом, до нас у тарілки.

Як він впливає на людей поки достеменно не вивчено, проте в організмах риб він накопичується і може провокувати різноманітні проблеми зі здоров’ям, у тому числі запалення.

Замовляй у свою термочашку

Одна з головних проблем неекологічності кави в тому, що і в Україні, й у світі суперпопулярний формат to-go — коли ми беремо капучино й летимо в справах. Затяті кавомани за день випивають не одну порцію кави. Тож щодня на смітниках опиняються тисячі одноразових стаканчиків.

Зараз більшість кав’ярень використовують паперові стаканчики, проте вони також мають тонкий шар пластику — саме він не дає їм одразу розклеюватися під впливом води і робить їх непридатними до переробки. Також він виділяє певні шкідливі речовини у гарячі напої — про це свідчать досліди на водяних організмах. У результаті досліду науковці з Індії зафіксували 25 000 частинок на чашку 100 мл — саме стільки мікропластику вимилося в гарячу воду за 15 хвилин.

Вихід — брати напій у свою чашку. Це досить популярний тренд, тому навряд чи таке прохання здивує баристу.

Ба більше: багато закладів пропонують знижку клієнтам, які приходять із власним горнятком. Крім того, зараз існує безліч різноманітних термочашок на будь-який смак, колір та гаманець. Тож екочашки не тільки свідомо, але й ощадно, практично та стильно.

Випий каву в закладі

Чудова альтернатива паперовому стаканчику — пити каву в закладі, із чашки, яку потім помиють, а не викинуть. Звісно, це не так зручно, як захопити замовлення і бігти в справах. Проте в цьому є і свої переваги: так ти виділяєш час на себе, на те, щоб свідомо насолодитися напоєм, сповільнитися на кілька хвилин, розслабитися і відпочити.

Спробуй хоча б декілька разів: можливо тобі це припаде до душі більше, ніж здається.

Ще один варіант — пити каву зранку вдома. Якщо ти береш напій із собою, бо не встигаєш, спробуй дещо змінити свій графік і виділити пів години на ранковий фільтр наодинці із собою або зі своїми членами родини вдома.

Коли ти на початку дня приділяєш час собі, медитуєш, робиш щось свідомо й повільно, це допомагає налаштуватися на розмірений ритм. Ти стаєш спокійнішим і можеш без поспіху впевнено рухатися крізь наступні події дня.

До речі, у нас є окрема стаття про те, як готувати каву вдома смачно, як в улюблених кав’ярнях. Також про це є класне відео у нашому Тіктоці MAUDAU.

@maudau.ua

Пиши в коментах, як ти вариш каву? 👇 #бариста #кава #спосібприготуванннякави #онлайншопінг

♬ 7am – RMT

Не бери цукор у стіках

Ми не знайшли досліджень про те, як на довкілля впливають упаковки від стіків з цукром, проте як і більшість «кавових упаковок» вони не потрапляють на переробку. Також всередині деякі паперові стіки покриті харчовою плівкою, що заважає їх ресайклити. 

Тож за можливості краще насипати цукор ложкою з баночки. Або пити каву без цукру — такий варіант схвалюють багато поціновувачів.

Спробуй дріпи

Якщо береш каву перед роботою, бо в офісі чи на робочому місці немає кавової машини, спробуй альтернативний метод заварювання кави — дріпи. Механізм не складніший, ніж заварити чай у пакетику.

Так, після їх використання залишається і пакетик, проте якщо порівнювати їх зі стаканчиком і кришечкою для нього, тут кількість пластику менша і ти можеш його одразу сортувати у відповідний бак для пластикових відходів, а потім відправити на переробку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому важливо сортувати сміття і як почати це робити.

На перший погляд, ці поради можуть виглядати складними. Набагато складнішими, аніж просто зайти у кав’ярню, замовити напій і не думати про його наслідки. Проте якщо тобі важливе майбутнє планети, екології якої шкодять великі промисловості, війни та культурна надмірного споживання, це чудовий спосіб, щоб почати з себе і зробити свою щоденну рутину трішки більш свідомою і турботливою до природи. 

170 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Свідомі тренди

Екозвичка: робити заготовки їжі

6 Хв
Розповідаємо, як заготовки допомагають заощаджувати час, гроші та сили
Свідомі тренди

Як підготуватися до появи цуценяти чи кошеняти

8 Хв
Розповідаємо, як підготуватися до появи маленьких хвостиків
Свідомі тренди

Як розв’язувати проблеми з допомогою гумової качки

5 Хв
Розповідаємо, як мемна іграшка може допомогти знайти вихід із глухого кута
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Добірки

Добірка зіркової кави