Онлайн-барАлкогольні напоїВино

Сам собі сомельє: вина з гвинтовою кришкою

6 Хв

Розбираємося, на що в пляшці вина впливає тип її корку.

Вино — дуже чутливий напій. На те, скільки задоволення ти отримаєш від рідини в келиху, впливає багато чинників: сорт винограду, країна та регіон походження, погода на виноградниках, методи виноробства, якими користується виробник, та багато іншого.

Сьогодні розбираємося, чому деякі вина роблять із кришкою-закруткою та чи впливає це на смак напою.

Які бувають кришки для вина

Почнемо з того, що існує п’ять основних типів «закривачів» для винних пляшок:

  • корок із коркового дерева;
  • синтетичний корок;
  • скляна кришка;
  • кришка-коронка (пивна);
  • гвинтова кришка.

Кожна з них має свої переваги та недоліки. Наприклад, класичний корок із кори коркового дерева залишає вину постійний обмежений доступ до кисню, завдяки чому воно здатне роками розвиватися в пляшці. Саме завдяки цьому колекційні пляшки можуть зберігатися десятки років.

З мінусів — у будь-якої пляшки вина може розвинутися коркова хвороба. Причина в тому, що в корі коркового дерева можуть жити певні грибки. Тож якщо після відкупорювання пляшки вино неприємно пахне мокрим картоном, сирістю, пліснявою, підвалом, його, на жаль, доведеться вилити, адже напій зіпсований.

До речі, якщо така прикрість сталася в ресторані, сомельє має безоплатно замінити тобі пляшку вина. Це не провина виробника чи закладу, а прикрість, від якої жодна пляшка з корком не застрахована.

Кришка-корона, якою закривають скляні пляшки пива, найкраще підходить петнатам — ігристим винам, зробленим «дідівським» методом. У таких пляшках тиск нижчий, ніж у класичному ігристому, тому такий корок добре справляється із задачею.

До речі, про нові цікаві українські петнати читайте в статті «Що з українського вина пити цієї осені».

Використовувати синтетичний корок для виноробів дешевше, аніж із дерева, хоча вартість пластикового аналога напряму залежить від того, з наскільки якісних матеріалів він зроблений. Якщо з дешевого пластику, це може надати вину неприємного синтетичного присмаку. Такий корок не дає напою доступ до повітря.

Скляний корок виглядає дуже гарно, а ще його можна зберегти та використовувати для інших пляшок, які ти не встигаєш випити за вечір. Проте це дорогий і не дуже практичний варіант. Цей корок також не дає вину розвиватися.

Гвинтова кришка або screw cap — один із найзручніших варіантів, чим можуть закорковувати вино. Кришки, що загвинчуються, використовували для харчових продуктів із середини 19 століття, але лише в 1959 році компанія Le Bouchon Mecanique створила спеціально адаптовану для винних пляшок модель.

Розберімося з цими закрутками детальніше.

Вина з гвинтовою кришкою: переваги й недоліки

Така кришка екологічна, адже для її створення потрібні не дерева, а алюміній. Це метал легко переробляється повторно. Його ресайклінг коштує дешевше, аніж видобування.

Читайте також: «Що таке ресайклінг і чому це важливо»

Ця кришка вберігає вино від коркової хвороби та окиснення, коли в пляшку потрапляє надто багато повітря.

Гвинтові кришки забезпечують герметичність. Це корисно для молодих вин, які не потрібно витримувати. Алюмінієва кришка дозволяє їм довше зберігати свіжість та фруктовість.

Проте так можуть закорковувати і вина, призначені для витримки. Винороби використовують спеціальні вкладки у гвинтові кришки, щоб регулювати пропускання кисню.

І остання, але не за значенням перевага гвинтової кришки — це її зручність. Щоб насолодитися вином не обов’язково мати вдома коркотяг або гуглити лайфгаки, як відкрити пляшку без нього. Такі вина — ідеальний вибір для пікніків, а також людей, які полюбляють розтягнути пляшку на дві вечері.

Відкрити вино з гвинтовою кришкою дуже легко: потрібно однією рукою міцно взяти пляшку, а іншою — основу «капсули», що поєднує кришку й горлечко, та прокрутити. Так вино відкорковується легко й без ризику поранити руку.

@fransanci

Forma simples e rápida de abrir garrafa com Screw Cap e ainda tirar uma onda com os amigos! Hahahha #comqueidadedescobriram #vinho #vodka #bebidas

♬ som original – Francesca Sanci

Яке вино краще — з корком чи гвинтовою кришкою

Те, що дорогі вина закривають деревним корком, а дешеві — кришкою-закруткою — це міф. Наприклад, на таких ринках, як Австралія та Нова Зеландія, гвинтові кришки на пляшках витіснили пробку та стали найпоширенішим засобом закорковування пляшок. Виробники обирають, чим закрити пляшку, спираючись на економічні фактори й на потенціал вина — тобто чи потрібно йому ще розвиватися в пляшці.

Міф про те, що вино під гвинтовою кришкою не розвивається, зруйнував експеримент, який провели у 2000 році в Австралії.

Винороби обрали 250 000 пляшок вина під гвинтовими кришками для витримки. У 2006 році їх відкоркували та проаналізували. У результаті виявилося, що вина розвинули характер, стаючи круглішими та складнішими з кожним роком.

До слова, такі вина можна зберігати як у вертикальній, так і горизонтальній позиціях. Головне — у прохолодному місці подалі від прямих сонячних променів.

Тому гарне вино може бути і з корком, і з гвинтовою кришкою, і з іншими, про які ми розповідали вище. 

Добірка вин із гвинтовою кришкою

Щоб обирати було зручніше, на MAUDAU можна відсортувати вина за типом кришки та отримати бажану вибірку.

Marlborough Sun Pinot Noir

Тип: червоне сухе
Алкоголь: 13,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Нова Зеландія
Регіон: Мальборо

Його смак насичений, яскравий, з тонами червоної сливи, черешні, чорної смородини. Вино має витончену структуру, збалансовану кислотність та приємний аромат із нотками чорної смородини, черешні, спецій та ванілі. Це вино ідеально доповнить страви з ягнятини, яловичини та телятини.

Gerardo Cesari Pinot Grigio delle Venezie

Тип: біле сухе
Алкоголь: 12,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Італія
Регіон: Венето

Це вино має свіжий елегантний смак із фруктово-квітковими нотами, помірною кислотністю та сухим фруктовим посмаком. Аромат розкривається запахами стиглого персика та груші, квітів білої троянди та смородини, нюансами сіна. Температура подачі вина — 10–14 °С. Найкраще смакує як аперитив, із закусками, рибними стравами та морепродуктами.

Gourmet Pere&Fils Entrecote

Тип: червоне напівсухе
Алкоголь: 13,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Франція
Регіон: Лангедок-Русійон

Це насичене й потужне червоне вино із сорту винограду Шираз. Аромат розкривається відтінками чорної смородини, вишні, стиглої ожини і спецій. У смаку впізнаються червоні фрукти, а в посмаку — ваніль і прянощі. Пасує до страв із червоного м’яса, зокрема качки з додаванням ягідних соусів, до напівтвердих сирів і чорного шоколаду.

Most Wanted Sauvignon Blanc Rose

Тип: рожеве
Алкоголь: 12,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: ПАР
Регіон: Західний Кейп

В ароматі можна впізнати відтінки цитрусових та тропічних фруктів, солодкуваті ноти полуниці. Гармонійний і свіжий смак нагадує полуницю, ананас, апельсин, має свіжу кислотність і приємний посмак із відтінками барбарису.

Це вино — суміш Совіньйон Блан і Пінотаж Розе. Воно стане відмінним доповненням до морепродуктів, рибних страв, а також білого м’яса або теплих салатів. Температура подачі — 10–12 °C

До речі, нещодавно ми розповідали про інше вино від цього виробника в нашій статті про сорт Зінфандель. Дізнатися більше про цей стиль вина та що з нього куштувати можна за посиланням.

Тож, щоб скласти власну думку про вина з гвинтовою кришкою, без дегустації не обійтися. Бажаємо вдалого і приємного досвіду!

177 записи

Про автора
Редакторка, авторка. Перекладаю зі складної на людську. Тестую на собі свідомі тренди, п'ю смачне вино, пізнаю нове та ділюся найцікавішим у статтях M Journal
статті
Схожі записи
ВіскіАлкогольні напої

Як правильно пити віскі: повний гід для поціновувачів

9 Хв
У цій статті розглянемо, як правильно пити віскі, з чим його краще поєднувати та які страви підкреслять смак цього благородного напою
Гайд покупцяАлкогольні напоїВино

Як зробити вино з винограду в домашніх умовах

7 Хв
Виготовлення домашнього вина – це цікавий процес, який можна опанувати, дотримаючись простих порад щодо вибору винограду та ферментації
Гайд покупцяАлкогольні напоїЦікаві добірки

Рецепт сидру: як приготувати яблучний сидр в домашніх умовах

5 Хв
Розповідаємо, як приготувати сидр в домашніх умовах, про користь і шкоду яблучного сидру та даємо покроковий рецепт, як приготувати яблучний сидр
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Гайд покупцяЗакускиПродукти

Закуски та напої: 5 ідеальних поєднань