Новини

Що з українського вина пити цієї осені

6 Хв

Розповідаємо, як змінилося українське вино за останній час та що з нього спробувати.

7–8 жовтня в Києві пройшов фестиваль українського вина Brave Wine. Учасників цього разу було 20. Представляли різні регіони: Київщину (DEMIDI, Biologist, Cassia, Cikera), Одещину (SHABO, Фрумушика-Нова, Bolgrad, Villa Tinta, Stoic Winery, My Wine by Eduard Gorodetsky, 46 parallel, Leleka wines, Aznauri, вина Закревського), Львівщину (AXIS WINE), Поділля (Father’s Wine, вина Георгія Самсонюка) та Закарпаття (Stakhovsky wines, Вина Ковача, COTNAR).

Київщина поступово зміцнюється як винний регіон: тут добре дозрівають білі сорти винограду. Олег Кравченко, співвласник Winbar та Найкращий сомельє України 2011 року, під час своєї лекції на школі вина зазначив, що в Київщини й Чернігівщини величезний потенціал у недалекому майбутньому стати центром українського виноробства.

Читайте також: «Яке вино у тренді у 2023 році»

Ми відвідали захід, послухали лекції і дізналися, що новенького в українських виноробів. І, звісно, склали добірку вин, на які варто звернути увагу.

По-перше, у виноробних портфелях більшості виробників можна знайти найпопулярніші трендові вина серед українських вайнловерів:

  • Одеський чорний. Майже всі винороби прагнуть мати в себе вино із цього сорту. Він активний і насичений, його досить легко упізнати навіть на сліпій дегустації, проте цікаво, що від одного виробника до іншого характер вина і смак відрізняється.
  • Сухолиманський білий. Це ще один автохтонний сорт. Його вивів інститут Таїрова на основі сортів Шардоне та молдавського сорту Плавай.
  • пет-нати — «натуральне» ігристе створене за «дідівським» методом. Непередбачувані вина, винороби часто самі не знають, що у них вийде
  • оранжі — білі вина, виготовлені за технологією червоних.

На фестивалі було багато вин урожаю 2022 року. Якщо білі вина можна (і навіть треба) відкривати й пити, то червоні можна залишити на роки, щоби перетворити їх на згадку про незламність у такі буремні історичні часи.

Яке українське вино пити цієї осені

Тепер поговоримо детальніше про те, що купувати й чим запастися, щоби проводити холодні осінні вечори було приємніше.

Villa Tinta

Їх виноградники знаходяться на самому Півдні Одеської області в Ізмаїльському районі біля Рені. Виноробню заснували в 1998 році, коли посадили перші лози.

Це одні з перших великих українських виробників, що почали виготовляти вино з Одеського чорного. До речі, це вино дегустували в рамках проєкту Best Riedel glass for Odessa Black variety, де українські та французькі експерти обирали келих, у якому ароматичні та смакові особливості сорті Одеський чорний (Аліберне) розкриваються найповніше. Цей келих називається Riedel Performance Cabernet.

У них багато гарних вин. Цього разу радимо цього звернути увагу на Рислінг 2020 року. Це класний зразок, у якому яскраво розкриваються особливості цього німецького сорту: в ароматі відчуваються бензольні нотки (на дегустації точилися суперечки — це нагадує дизель з ОККО чи ДП-95 із Сокара), певні гумові нотки й ці дивні аромати дуже гармонійно поєднуються з відтінками цитрусових і свіжих трав.

Після такого опису запаху очікуєш шаленого смаку, але ні: воно п’ється дуже м’яко, легко, аж лагідно. Таке вино за текстурою називають округлим. Воно достатньо кислотне, але дуже збалансоване. Буде ідеально смакувати із річковою та морською рибою, морськими гадами, витриманими сирами, припущеними овочами (спаржею), а ще — спокійними осінніми вечорами.

Biologist

Цього року виробник знову дивує своїми crazy біодинамічними пентанами: один, із бленду Шардоне, Піно Нуару і Трамінеру на аромат і смак нагадує кисло-солодку квашену капусту, а інший петнат Pershotvir із Шардоне, Вельтлінер і Мюлер Тургауі — молочну сироватку. Цікавий факт: вина з етикетками Pershotvir створені із винограду, вирощеного в Київській області, а ті, що з гіпстерськими малюнками — в Одеській.

Із цікавих цьогорічних новинок — оранж із Сухолиманського білого. В ароматах  — підв’ялені хурма та айва, яблука та груші. Вино гармонійне, кислотне, ідеальне для холодних осінніх вечорів, страв із прянощами, ситної солоної випічки.

Новинки розлили нещодавно, тому чекаємо, поки з’являться на полицях нашого маркету. А поки нічого чекати з пустим келихом, якщо його можна наповнити витриманим нефільтрованим Одеським чорним. Смакота!

Leleka Wines

Це не виноробня, а саме виробник вина. Їх головний офіс знаходиться в Київській області, а виноград вирощують на Одещині. На минулому Brave Wine вони презентували свою новинку Odesa Black, а цього разу воно вже має безліч прихильників, які приходять куштувати й купувати саме його. Олег Кравченко дуже справедливо вніс цю позицію у свій топ вин фестивалю. Вона дійсно варта уваги. Схоже, що це найм’якший з українських Одеських чорних серед виробників, яких можна придбати в загальному доступі.

Окрім Одеського чорного радимо звернути увагу на Мерло — хоч це й не новинка, але ідеальний вибір для осені, страв із червоного м’яса, овочів на грилі та витриманих сирів. У ньому приємні таніни (терпкість) у комбінації з кисло-солодким смаком стиглої сливи та ароматами вишні й ожини.

Stoic Winery

Виноробня принца Трубецького майже повстала з попелу, після того, як українські захисники звільнили її з-під окупації в грудні 2022 року. Бренд дуже постраждав: окупанти викрали всі запаси готових напоїв та сировини, пошкодили історичну будівлю шато, а також спалили склад готової продукції в Гостомелі. Тож пляшок під брендом князя Трубецького майже не залишилося. Якщо десь побачиш — хапай і зберігай як цінний артефакт.

У квітні 2023 року виноробня заявила, що відмовляється від минулого російського князя і змінила назву на Stoic Winery. Так вони віддають належну шану філософії стоїцизму та підкреслюють, що жодні випробування не зможуть зупинити їх у прагненні робити краще вино.

Бренд змінив візуальний стиль та поступово починає виготовляти нове вино Dnipro Hills. Офіційної презентації ще не було, проте вона саме в процесі підготовки. По секрету на стенді бренду нам розповіли, що скоро ці пляшки можна буде купити на MAUDAU. Радимо звернути увагу на біле Піно Гріджіо 2022 року — свіже, хрустке біле вино. П’ється легко, а якщо заплющити очі й розслабитися, можна відчути, що думки відносять тебе на берег моря, де пахне свіжою травою і свіжим бризом.

Shabo

Одеський виробник показує стабільно класні смачні вина на будь-який смак: тихі білі та червоні, ігристі, а зараз радимо звернути увагу на десертні із лінійки Limited Edition. Це сподобається солодкоїжкам і поціновувачам кріплених вин Порто, Мадейри й подібних.

Наприклад, рожеве марочне десертне вино Shabo Limited Edition Трамінер. Його «укрпіплюють» спиртом «Пшенична сльоза» та витримують майже два роки в дубових бочках. Це вино смакує солодкими червоними ягодами та медом. В ароматі відчуваються нотки троянди. Воно міцне — 16 % алкоголю — і дійсно солодке, тому підійде або як діжестив, або як акомпанемент до солодкого — десертів, кондитерки, солодкої випічки. Окрім цього класно поєднується із пряними стравами азійської кухні.

Ще цьогоріч у них класне напівсолодке рожеве ігристе вино Shabo Natural Rose Limited Edition. Чекаємо на полицях!

Bolgrad

Також цікаво звернути увагу на витримане червоне сухе вино Cabernet Savinnon Reserve від Bolgrad. Це доступне, зрозуміле вино із насиченим ароматом червоних ягід. Витримка у французьких дубових бочках додає йому дерев’яних та ванільних ноток. Найкраще поєднується із твердими сирами, червоними сортами м’яса, рибою. Воно має дві медалі від Ukraine Wine&Spirits Awards — срібло у 2019 та бронзу у 2020.

Бажаємо чудової осені і смачного п’янкого! Майже все вино, про яке ми розповіли, можна замовити на MAUDAU — з доставкою під самі двері та за дуже приємними цінами. Cheers!

Діліться в коментарях своїми улюбленими українськими винами.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Як готують глінтвейн у Європі