Онлайн-бар

Сам собі сомельє: який на смак Зінфандель

7 Хв

Розповідаємо, як смакує «найбільш американське» вино.

У третю середу листопада щорічно в США відзначають день Зінфанделя, який ще лагідно називають Zin. Це єдиний у світі сорт винограду, якому присвячений цілий фестиваль.

Американці люблять цей сорт — це винна візитівка країни, особливо Каліфорнії, де з нього і створюють найкращі вина. Але найбільш американський сорт насправді узагалі не місцевий, а емігрант із Європи.

Розповідаємо, як обрати смачне вино цього сорту та як насолодитися ним сповна.

Зінфандель чи Примітиво

У Штатах його вважали автохтонним, та виявилося, що він має хорватське коріння, розповіла в книзі «Вино без правил» Анна Євгенія Янченко. Автори книги Wine Folly підтверджують це: ДНК-аналіз довів, що Зінфандель ідентичний італійському Примітиво та хорватському Трібідраґу. Саме останній і є «батьком» і Зіна, і Примітиво.

Хоч вони дуже подібні, ці сорти не на 100 % однакові у пляшці. Італійський Примітиво більш елегантний, у ньому відчуваються середземноморські трави. Американський Зін — яскравий, фруктовий, соковитий. Може бути потужним, а може й ніжним, як Піно Нуар.

Читайте також: «Яке вино у тренді у 2023 році»

Primitivo з італійської — «ранньостиглий». Ці ягоди дійсно швидко дозрівають. 

З назвою Зінфандель складніше, адже точної версії немає. Ймовірно, коли виноград уперше перевозили до США з Відня, то переплутали з австрійським сортом Zierfandler.

Зінфандель: найважливіше про сорт

Зінфандель — чудове вино для початківців, адже зазвичай він має залишковий цукор і невисоку кислотність. Таке поєднання дає зрозумілий приємний смак.

Найчастіше із Зінфанделя роблять легке червоне з невисоким вмістом алкоголю (13,5 %) або насичене червоне вино з алкоголем 15 %. У першому випадку у вині відчуваються ноти малини, пелюсток троянди, пряників, шалфею, чорного перцю, у другому — ноти ожини, кориці, карамелі, джему, шоколаду й тютюнового диму.

Цікаво, що в США лише 15 % вина із Зіну — червоне. Переважно з нього роблять розе, яке називають «Білий Зінфандель». На етикетках його часто маркують як Blush (з англ. — рум’янець). Воно легше, аніж червоне, чим і причаровує прихильників.

До слова, саме рожеве вино врятувало популярність Зінфанделю, коли у 1970-их світ почали захоплювати Каберне, Мерло та Піно Нуар, з якими червоному Зіну конкурувати важко — він простіший у смаках та ароматах.

Аромат і смак Зінфанделю

Це насичене фруктове вино. У смаку найчастіше відчуваються ожина, полуниця, кориця, консервований персик та солодкий тютюн. Інколи можуть проявлятися ноти чорної вишні, сливи, червоного яблука, а також аніс і перець.

Аромат, зазначає Янченко, пряний, глибокий, з нотами троянди, суниці, ожини, лохини.

Які аромати можна зустріти в Зінфандель (найпопулярніші акценти за книгою Wine Folly):

  • Трав’яні та квіткові: гібіскус, кориця, суміш п’яти перців, бодян, шавлія, білий перець.
  • Червоні ягоди: полуниця, малина.
  • Садові фрукти: консервований персик.
  • Темні ягоди: сливовий соус, бозейнова ягода, лохина, джем, ожина.
  • Сухофрукти: родзинки.
  • Земляні/інші: нова шкіра, подрібнений гравій, м’ясо барбекю.
  • Третинні: ройбуш.
  • Дубові: кріп, карія, солодкий тютюн, духмяний перець, мускатний горіх, іриски, ваніль.

У попередньому випуску «Сам собі сомельє» про Мерло ми написали коротеньку шпаргалку по ароматах — що таке первинні, вторинні та третинні.

Де вирощують Зінфандель

Цей виноград любить багато сонця, а найкраще проявляється в кліматі, де дні спекотні, а ночі — прохолодні.

Найбільше Зінфанделю вирощують у США. Найкращі лози ростуть на схилах долини Напа, Сонома, Пасо Роблес, Сьєрра Футгіллс, а також на старих виноградниках у районі Лодай. Цей виноград стійкий до шкідників та хвороб, тому вік деяких лоз сягає 80 років.

Друге місце у вирощуванні Зінфанделю, чи то пак Примітиво, займає Італія. Виноград, вирощують на «підборі чобітка» від Апулії до Мандурії.

У менших кількостях він росте в Аргентині, ПАР, Австралії та інших країнах.

Порада від винолюбів: спробуй Зінфандель, вирощений у високогірних районах, таких як гора Хауелл або округ Ельдорадо. Як правило, такі вина більш насичені та дещо пікантні.

Їжа до Зінфанделю

Зінфандель — хороший аперитив перед вечерею, але найкраще смакує з м’ясом: від піци (особливо пепероні) і до бургерів, соковитого смаженого м’яса, прошуто. Пасуватимуть витримані сири, італійська паста, чорний шоколад та пряна гостра їжа.

Вегетаріанцям ці вина сподобаються в парі з бобовими та фалафелем, а також смаженими овочами з насиченим смаком і спеціями. Рожевий Зінфандель пасує до десертів та паназіатської кухні.

Із чого пити Зінфандель

Цьому вину потрібен просторий келих для червоного вина. Оптимальна температура подачі — 14–17 градусів. Червоний Зінфандель доречно продекантувати впродовж години перед подачею. Декантувати — значить перелити в спеціальний посуд (декантер), щоб вино «подихало» та з нього опустився осад.

Для White Zin підійдуть класичні келихи для білого.

Найдорожчий Зінфандель у світі

Найдорожчий Зінфандель у світі, за даними Wine Searcher, це Martinelli Jackass Hill Zinfandel. Станом на 2023 рік коштує 253 долари (приблизно 9,5 тис. грн). Воно має оцінку 4.5 від читачів та 95/100 від критиків.

Відповідно до цього ж джерела найдорожче Примітиво Tenute Chiaromonte Primitivo Gioia del Colle Riserva коштує 105 доларів (приблизно 4 тис. грн).

Який купити Зінфандель

Зібрали добірку рекомендацій від сомельє MAUDAU, яке смачне вино із Зінфанделю варто спробувати.

Mare Magnum Zinfandel Big Boys

Тип: червоне сухе
Алкоголь: 14,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Італія
Регіон: Апулія

Насичене ароматне червоне з оксамитовими танінами та джемовими нотами. У посмаку вгадуються лакриця та шоколад. В ароматі відчутна стигла вишня, ожина, чорна смородина, легкі відтінки м’яти та ванілі.

Ідеально смакує зі свинячими реберцями, соковитим стейком та стравами з дичини. Температура подачі — 14 -16 °С.

Виноград для цього вина збирають лише вручну. Зброджують і витримують вино в американському дубі (Quercus Alba) шість місяців, завдяки чому напій отримує ванільний аромат і м’які таніни.

Виноробня Mare Magnum існує з 2008 року. Її заснували Такіс Солдатос та Маріо Кальцоларі. Засновники створили команду виноробів, які подорожують світом і створюють сучасні вина в співпраці з місцевими виноробами в різних країнах.

Sun Gate Zinfandel 2020

Тип: рожеве напівсолодке
Алкоголь: 10,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: США
Регіон: Каліфорнія

Виноград для цього вина вирощують на піщаних, кам’янистих та глинисто-вапняних ґрунтах Центральної долини Каліфорнії.

Вино має яскравий смак. У ньому відчутні ноти малини, стиглої полуниці, вершків, кісточки вишні. Напій має солодкуватий посмак та невисоку кислотність. В ароматі — полуниця з вершками й цукром, малина та черешня.

Його добре пити як аперитив, а також поєднувати із сезонними ягодами, салатами чи випічкою із листкового тіста. Температура подачі: 12–14 ° С.

Most Wanted Lodi Zindfandel

Тип: червоне сухе
Алкоголь: 14,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: США
Регіон: Каліфорнія

Це вино насиченого пурпурового кольору. Складний аромат має відтінки ожини, малини, вишні, сливи, злегка віддає темним шоколадом та ваніллю. Смак гармонійний, збалансований. У ньому — ноти стиглої черешні, смородини та чорниці, округлі таніни та довгий посмак із нюансами джему.

Стане відмінним доповненням до соковитого стейка, біфштекса або бургера. Температура подачі: 16–18 °C

Виробник вин Most Wanted створює смачні доступні вина, щоб допомогти любителям вина відкрити для себе сорти винограду з різних регіонів світу.

Mottura Vini Primitivo di Manduria Stilio DOC

Тип: червоне сухе
Алкоголь: 14,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Італія
Регіон: Апулія

Має насичений червоний колір із пурпуровими відблисками. Аромат наповнений нотами солодких червоних фруктів, вишні, сливи, відтінками ванілі та гвоздики. Смак м’який, гармонійний, з оксамитовими танінами, нотами червоної сливи та солодкими спеціями в посмаку.

Найкраще подавати це вино до дичини, барбекю, м’яса на грилі та витриманих сирів. Температура подачі: 18–20 °C.

Це вино має декілька відзнак: срібну медаль міжнародної нагороди Mundus Vini 2021, голоту медаль Mundus Vini 2020 та 97 балів у рейтингу Best Red Wine of Italy 2020.

Зверни увагу на етикетку: це відсилка до давньої культурної традиції Саленто — муніципалітету трохи південніше Неаполя. Саме там знаходиться виробництво Mottura. На етикетці вина зображений стилізований павук-таранта на чорному полі. Його укус породжує потребу в танці, музиці та кольорах.

Зінфандель та Примітиво — не ті вина, які займають лідерські позиції в списках найвидатніших вин світу. У цих напоїв інша мета — бути надійним приємним компаньйоном, який гарантовано зробить смачну їжу та відпочинок у гарній компанії ще кращими.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Новини

Що з українського вина пити цієї осені