Онлайн-бар

Сам собі сомельє: яке на смак Мерло

7 Хв

Розповідаємо, як смакує вино із популярного французького сорту винограду.

Мерло входить до шістки «Великих винних сортів» разом із Піно Нуаром, Каберне Совіньйоном, Шардоне, Рислінгом та Совіньйон Бланом. Це найпопулярніші види винного винограду, з якого створюють вино по всьому світі. З них роблять і моносортові напої, і бленди. Рейтинг не офіційний, але з ним згодні багато світових виноробів та маркетологів.

Цікавий факт: імідж цього сорту постраждав через фільм «На узбіччі». Головний герой Майзл грубо висловлювався на адресу цього вина: «Якщо хтось замовить Мерло, я піду. Я не буду пити чортове Мерло!».

Натомість герої підносили на п’єдестал слави Піно Нуар — зірку іншого потужного виноробного регіону Франції — Бургундії. Більше про те, як фільм вплинув на продажі цих вин, ми описали у статті «Cheers! як у кіно: його величність Піно Нуар».

Розповідаємо, яке на смак Мерло та що про нього треба знати, щоб насолодитися ним сповна.

Мерло: найважливіше про сорт

Мерло — це сорт, з якого можуть робити як розкішні й незабутні вина, так і посередні й нецікаві. Тому обирати пляшку варто уважно й ретельно.

Видатні вина із нього трапляються рідко, але коштують шалених грошей. Наприклад, найдорожчим вином у світі у 2023 році вважають 1869 Chateau Lafite Rothschild, пляшка якого коштує 207 075 доларів. Воно створене із бордоської суміші на основі Каберне Совіньйону та Мерло. 

Одні із найдорожчих вин у світі від бордоського шато Petrus виготовляють саме з Мерло. У 2023 році пляшка найдорожчого моносортового Мерло у світі коштує 4401 долар США за пляшку 750 мл. Це вінтажне Petrus 2018 року, що має 96 зі 100 балів за рейтингом експертів. 

Аромат і смак Мерло

Мерло має фруктово-ягідний аромат, м’який оксамитовий смак. Найчастіше в ньому домінують ноти червоної сливи, чорної черешні, кедру, шоколаду та малини.

Це досить танінне вино. Танінність відчувається в роті терпкістю та сухістю. Схоже відчуття, коли їси терпку хурму.

Сомельє Анна-Євгенія Янченко у своїй книзі «Вино без правил» називає Мерло «м’яким і схильним до компромісів» — тому його часто використовують у блендах (сумішах).

Чому Мерло так називається

Батьківщина Мерло — легендарний виноробний регіон Бордо. Назва Merlot походить від французького «merle» — дрізд. Виноград так охрестили в 1824 році в статті про вино Medoc — через темний насичений колір, подібний до забарвлення маленького птаха, котрий любить ласувати ягодами з лози.

Де вирощують Мерло

Мерло любить м’який теплий клімат, найкраще росте на глині, боїться заморозків. Він дозріває рано, а перестигнути може за декілька днів. Цей виноград вирощують майже у всіх виноробних регіонах світу. Станом на 2021 рік у світі близько 267 тисяч гектарів засаджені лозами Мерло.

Найбільше його у Франції, США, Іспанії, Італії, Румунії, Болгарії, Чилі та Австралії. Він також росте в Україні — на Закарпатті та в Одеській області. Цей сорт у своєму портфелі мають майже всі українські виробники.

Читайте також: «Як читати етикетку вина»

Залежно від регіону, де цей виноград вирощують, він проявляється у вині по-різному:

  • у Мерло з Каліфорнії, Австралії, Південної Америки, Аргентини особливо виражені ноти ожини та ванілі.
  • У Мерло з Франції, Італії, Вашингтону, Чилі яскраво розкриваються ноти червоної сливи й кедру.
  • У винах з північних регіонів більше відчуваються порічки та червона слива, а з південних — джемові ноти. У холодних регіонах вино набирає більше танінності, ніж у південних.

Їжа до Мерло

Цей сорт дуже гастрономічний. Він гарно поєднується з усіма видами печених м’ясних страв: куркою, телятиною, свининою, ягнятиною, бараниною тощо. До м’яса варто додати кілька гілочок чебрецю та розмарину — це додасть пікантності поєднанню з вином.

Найкраща сирна пара до Мерло — зрілі сири, накшталт грюйер або чеддер.

Ці вина добре поєднуються з овочами на грилі. Мерло любить смажені й копчені овочі. Також смакує зі стравами з грибів і червоної риби.

Лайфгак для фудпейрингу: найкраще поєднувати вино зі стравами регіону, з якого воно походить. Наприклад, до американських червоних смакують стейки й бургери, до французьких — сири, філе міньйон, рататуй тощо.

З чого пити Мерло

Келих для Мерло має бути великим, адже це насичене вино, якому потрібно багато простору та повітря, щоб розкритися. Обирай келих для червоних бордоських вин — високий, із широкою чашею, яка трохи звужується на краю. Компанія Riedel створила два варіанти келихів, що підходить Мерло і водночас Каберне Совіньйон.

Цікаві факти про Мерло

Запам’ятай декілька нюансів, що зроблять тебе винним експертом в очах друзів. 

Якщо тобі налили червоне вино і пропонують відгадати, що це, зверни увагу на колір, аромат і смак. Мерло за відтінком дуже схоже на Каберне Совіньйон, але має ледь помітний помаранчевий обідок — це і видає його на “сліпих” дегустаціях. 

За потужністю смаку Мерло знаходиться десь посерединці між Піно Нуаром (легкий) та Каберне Совіньйоном (дуже насичений). До речі, «батько» Мерло — сорт Каберне Фран. 

Які ноти можна зустріти в ароматі Мерло (за книгою «Wine Folly» Мадлен Пакетт, Джастіна Геммека):

Це не весь перелік, а найпопулярніші акценти

  • Трав’яні та квіткові: фіалка, лавровий лист, шалфей, аніс.
  • Червоні ягоди: червона лохина, порічка, вишня, малина, червона слива.
  • Темні ягоди: драже «солодка слива», чорна черешня, чорниця, ожина.
  • Сухофрукти: інжир, кекс із цукатами.
  • Земляні: нова шкіра, ґрунт, глиняний горщик.
  • Вторинні: вершки.
  • Дубові: цукерки Тоффі, кава, кедр, ладан, приправи для випічки, шоколад, ваніль. Мерло витримане в бочках з американського дуба має виражені ноти кропу та кедра.

Шпаргалка по ароматах

Те, що вино пахне ягодами, не означає, що їх туди додали. Це означає, що в ньому є фенольні сполуки — комбінації хімічних елементів, що відповідають за аромати — які за запахом нагадують ягоди.

Первинні ноти — це ті, які притаманні самому сорту винограду. Так би мовити, «вроджені». Як правило це квіти, трави.

Вторинні ноти — це ті, які з’являються під час перетворення соку на вино. Наприклад, під час малолактичної ферментації (бродіння за участі молочних бактерій) з’являються вершкові аромати.

Третинні — це ті, що виникають під час витримки вина. Наприклад, якщо його витримувати в дубовій бочці, вино почне злегка пахнути ваніллю, карамеллю тощо.

Яке купити Мерло

Зібрали добірку смачного вина із цього сорту, яке рекомендують спробувати сомельє MAUDAU.

Колоніст Мерло червоне сухе

Тип: червоне сухе
Алкоголь: 14 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Україна
Регіон: Одеська область

Вино добре збалансоване та має витончений м’який смак, у якому вгадуються конфітюрні ноти. Має приємний аромат червоних ягід, особливо стиглої вишні, та ванілі. Чудово поєднується з м’ясними стравами під ягідними соусами, качкою, паштетами та стравами італійської кухні.

Leleka Wines

Тип: червоне напівсолодке
Алкоголь: 12 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Україна
Регіон: Одеська область

Смак елегантний, повнотілий, з нотами червоних фруктів, журавлини, спецій та цукрової пудри, має стійкий вишневий посмак. Аромат інтенсивний, розкривається відтінками чорносливу, гранатового соку, ожини та фруктової смоли.

Вино смакує до ягідних десертів, випічки та сирів. Подавати за температури 15–18 °C.

Leleka Wines — молодий український бренд, започаткований міжнародною командою винних експертів Wine Discovery Selection. Його засновники наголошують, що практично всі складові — від винограду до етикетки — мають українське походження.

Crazy Animals Pumping Jack

Тип: червоне сухе
Алкоголь: 12 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Угорщина
Регіон: Сексард

Це вино має свіжий, фруктовий, округлий збалансований смак з оксамитовою текстурою, делікатними танінами та тривалим посмаком. Аромат вина наповнений тонами стиглих червоних ягід та соковитої сливи і прянощів. Виноград для нього збирають вручну.

Подавати за температури 14–16°C до гарячих м’ясних страв, пасти та сирів.

Угорську виноробню Danubiana заснувала в 1990 році німецька родина Біндерер. Вони не мають власних виноградників, але багато років співпрацюють із більш як 400 виноградарями. З 2017 році виробництвом володіє французька група Les Grands Chais de France — одна з найбільших компаній із виробництва та продажу вина у світі.

Chateau du Mass Bordeaux rouge

Тип: червоне сухе
Алкоголь: 13,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Франція
Регіон: Бордо

Воно має соковитий смак зі збалансованою кислотністю, фруктовою солодкістю, оксамитовими танінами. У довгому посмаку відчуваються відтінки ягід. Елегантний, аромат розкривається нотами ожини та чорної малини, а також чорносливу та підсмажених тостів. Вино темно-червоного кольору із фіолетовими відблисками.

Подавати вино варто за температури 16–18 °С. Найкраще смакує із м’ясом та овочами на грилі, рагу, м’ясними пирогами та витриманими сирами.

Виноробню Chateau du Mass заснували в 13 столітті, у пізньому Середньовіччі. У той час замок використовувало духовенство як монастир, в 18 столітті він став домом для лицарів, а в 1965 році — замком родини Дюма.

@ievgeniiashapovalova

#wine #ukraine

♬ careless whisper – maeve

Пошук смачного вина – завжди трохи лотерея. Сподіваємось, наша добірка стане для тебе щасливим квитком і ти виграєш закоханість в оксамитовий смак Мерло!

162 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Новини

Що з українського вина пити цієї осені