Новини

Яке вино в тренді у 2023 році

4 Хв

Розповідаємо про актуальні тренди виноробства та як вони впливають на те, що ми п’ємо.

На розвиток сфери вина впливають усі ті самі процеси, які й на життя кожної людини: пандемія, глобальне потепління, війна, економічні кризи й так далі. Не меншою мірою на нього впливають споживачі, тобто винолюби. І саме їхні смаки та вподобання часто стають рушійною силою змін у галузі та визначають, яке вино в тренді.

Про це та нові модні тенденції у виноробстві онлайн-журнал SevenFiftyDaily поспілкувався з американськими винними знавцями. Ми надихнулися цим текстом і переказуємо найцікавіше.

Вино, що відповідає цінностям

Раніше винолюбів хвилював переважно смак вина, а тепер вони все частіше цікавляться, що знаходиться усередині пляшки: звідки цей виноград, хто і як його вирощував, у яких умовах працюють люди на виноградниках, чи використовують пестициди, щоб захистити рослину. Люди прагнуть купувати в тих виноробів, чиї цінності їм близькі.

Зацікавленість екологічністю вина пов’язана із кліматичними змінами, пояснив Ніколас Андрес Мартіанхес, сомельє аргентинського ресторану Balvanera у Нью-Йорку: «У тренді виноробні підприємства, які дотримуються практик збереження довкілля, використовують менше пестицидів, переробляють воду та справедливо й чесно ставляться до працівників. Тому органічні, біодинамічні вина та з мінімізованим втручанням скоро опиняться на вершині, адже до них зростає інтерес нових споживачів, для яких важливі принципи покращення стану екології та здоров’я».

@shaynateresetaylor

my favorite biodynamic winery in italy! #montalcino #biodynamic #biodynamicfarming #winery #winerytours #tuscany #tuscanyitaly #tuscanytravel #wine

♬ Beyond – Leon Bridges

Нові виноробні регіони

Молодим виноробам не по кишені купувати виноград або землю в таких видатних регіонах як Бургундія та Напа, тим більше що за останні роки вони страждали через пожежі, морози та посухи. Покупці, які шукають вигідні пропозиції, шукають їх у несподіваних регіонах, завдяки чому розширюють карту винного світу.

Класичним регіонам, які певний час були в «стагнації», доведеться поділитися популярністю з «новаторськими виробниками», які роблять вино в «сплячих субрегіонах», каже Кортні Віланд, директор із приватних клієнтів Thatcher ‘s Wine. Наприклад, на передній план поступово виходять такі регіони як Віджинія та район озера Фінгер у США.

Елітні вина не втрачають популярності

Через глобальне потепління за останні роки багато урожаїв у видатних виноробних регіонах зазнали катастрофи. Але іронія в тому, що через підвищення температури та нові підходи до управління виноградниками, виноград почав достигати краще та в більших кількостях, ніж у минулому. «Якщо подивитися на 60-ті, 70-ті та 80-ті роки в П’ємонті, Бургундії та Бордо, тоді вважалося щастям мати три-чотири хороші урожаї за десятиліття, а тепер кожен рік чудовий», — зазначає Рокко Ломбардо, президент Wilson Daniels.

Читайте також: «Які популярні вина можуть зникнути в недалекому майбутньому«.

Тож попри вітер змін, на вершині ринку погода сонячна. «З інфляцією споживачі п’ють менше, але краще», — каже Роббі Стівенс, територіальний менеджер Liv-ex в Америці. Ринок елітного вина залишається живим і жаданим, як під час пандемії, так і зараз, вважає Ломбардо.

Під час пандемії винні дистриб’ютори помітили велике зростання попиту на елітне вино від людей, які не подорожували, сиділи вдома й пили вино. Більше прихильників преміум вин стало й серед представників середнього класу, адже заощаджені на відпустках гроші вони почали витрачати на хороше вино, підкреслює Стівенс.

Гібридні та місцеві сорти винограду

Старовинні місцеві сорти винограду та нові гібриди здатні витримувати екстремальні умови вирощування, тож чудово пристосовуються до клімату регіонів, що розвиваються. «Ми бачимо більше гібридних сортів, особливо в США, і більше місцевих сортів загалом. Це результати руху до сталого майбутнього», — зауважив Медлін Мальдонадо, директор із напоїв Mercado Little Spain на Манхеттені.

До речі, серед українського вина також особливою популярністю користуються локальні сорти винограду — Одеський чорний (Аліберне), Цитронний магарача, Тельті-курук та інші.

Безалкогольне вино та слабоалкогольне

«Ми звернули увагу, що вайнловери покоління Z (від 21 року) та молоді міленіали (1981–1996 роки народження) зменшують вживання алкоголю.Серед любителів вина все більше людей, для яких турбота про здоров’я в пріоритеті», — каже Карлос Варела, генеральний директор американської компанії-імпортера вина BGPL USA.

Таку ж тенденцію помітив і Лорен Гоуї, провідний сомельє форпосту Hawksmoor в Нью-Йорку — і вона стосується не лише молоді, а широкого кола споживачів. Це загальний тренд для сфери напоїв: люди надають перевагу тим напоям, від яких не матимуть важкого похмілля.

Читайте також: «Що буде модно їсти та пити у 2024 році»

Що впливає на те, яке вино в тренді

Покоління бейбі-бумерів (люди, народжені з 1945 по 1964 рік) поки найбільша та найбільш платоспроможна аудиторія серед вайнловерів, але їх стрімко наздоганяє покоління Z (1997–2010 роки народження). Знавці кажуть, що саме останні змінюють портрет середньостатистичного споживача вина. У зв’язку із цим змінюються і тренди.

Сара Трубнік, директор із виробництва вин і співзасновник The Barrel Room у Сан-Франциско, розповіла, що старше покоління орієнтується на пошук нових незвичайних сортів та смаків, а покоління Z обирає виробників, що дотримуються засад стійкості, яка стосується не лише процедур виноградарства та виноробства, а й етичної праці.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Як готують глінтвейн у Європі