Розповідаємо, як смакує «найбільш американське» вино.
У третю середу листопада щорічно в США відзначають день Зінфанделя, який ще лагідно називають Zin. Це єдиний у світі сорт винограду, якому присвячений цілий фестиваль.
Американці люблять цей сорт — це винна візитівка країни, особливо Каліфорнії, де з нього і створюють найкращі вина. Але найбільш американський сорт насправді узагалі не місцевий, а емігрант із Європи.
Розповідаємо, як обрати смачне вино цього сорту та як насолодитися ним сповна.
Що треба знати, щоб вибрати Зінфандель
Зінфандель чи Примітиво
У Штатах його вважали автохтонним, та виявилося, що він має хорватське коріння, розповіла в книзі «Вино без правил» Анна Євгенія Янченко. Автори книги Wine Folly підтверджують це: ДНК-аналіз довів, що Зінфандель ідентичний італійському Примітиво та хорватському Трібідраґу. Саме останній і є «батьком» і Зіна, і Примітиво.
Хоч вони дуже подібні, ці сорти не на 100 % однакові у пляшці. Італійський Примітиво більш елегантний, у ньому відчуваються середземноморські трави. Американський Зін — яскравий, фруктовий, соковитий. Може бути потужним, а може й ніжним, як Піно Нуар.
Читайте також: «Яке вино у тренді у 2023 році»
Primitivo з італійської — «ранньостиглий». Ці ягоди дійсно швидко дозрівають.
З назвою Зінфандель складніше, адже точної версії немає. Ймовірно, коли виноград уперше перевозили до США з Відня, то переплутали з австрійським сортом Zierfandler.
Зінфандель: найважливіше про сорт
Зінфандель — чудове вино для початківців, адже зазвичай він має залишковий цукор і невисоку кислотність. Таке поєднання дає зрозумілий приємний смак.
Найчастіше із Зінфанделя роблять легке червоне з невисоким вмістом алкоголю (13,5 %) або насичене червоне вино з алкоголем 15 %. У першому випадку у вині відчуваються ноти малини, пелюсток троянди, пряників, шалфею, чорного перцю, у другому — ноти ожини, кориці, карамелі, джему, шоколаду й тютюнового диму.
Цікаво, що в США лише 15 % вина із Зіну — червоне. Переважно з нього роблять розе, яке називають «Білий Зінфандель». На етикетках його часто маркують як Blush (з англ. — рум’янець). Воно легше, аніж червоне, чим і причаровує прихильників.
До слова, саме рожеве вино врятувало популярність Зінфанделю, коли у 1970-их світ почали захоплювати Каберне, Мерло та Піно Нуар, з якими червоному Зіну конкурувати важко — він простіший у смаках та ароматах.
Аромат і смак Зінфанделю
Це насичене фруктове вино. У смаку найчастіше відчуваються ожина, полуниця, кориця, консервований персик та солодкий тютюн. Інколи можуть проявлятися ноти чорної вишні, сливи, червоного яблука, а також аніс і перець.
Аромат, зазначає Янченко, пряний, глибокий, з нотами троянди, суниці, ожини, лохини.
Які аромати можна зустріти в Зінфандель (найпопулярніші акценти за книгою Wine Folly):
- Трав’яні та квіткові: гібіскус, кориця, суміш п’яти перців, бодян, шавлія, білий перець.
- Червоні ягоди: полуниця, малина.
- Садові фрукти: консервований персик.
- Темні ягоди: сливовий соус, бозейнова ягода, лохина, джем, ожина.
- Сухофрукти: родзинки.
- Земляні/інші: нова шкіра, подрібнений гравій, м’ясо барбекю.
- Третинні: ройбуш.
- Дубові: кріп, карія, солодкий тютюн, духмяний перець, мускатний горіх, іриски, ваніль.
У попередньому випуску «Сам собі сомельє» про Мерло ми написали коротеньку шпаргалку по ароматах — що таке первинні, вторинні та третинні.
Де вирощують Зінфандель
Цей виноград любить багато сонця, а найкраще проявляється в кліматі, де дні спекотні, а ночі — прохолодні.
Найбільше Зінфанделю вирощують у США. Найкращі лози ростуть на схилах долини Напа, Сонома, Пасо Роблес, Сьєрра Футгіллс, а також на старих виноградниках у районі Лодай. Цей виноград стійкий до шкідників та хвороб, тому вік деяких лоз сягає 80 років.
Друге місце у вирощуванні Зінфанделю, чи то пак Примітиво, займає Італія. Виноград, вирощують на «підборі чобітка» від Апулії до Мандурії.
У менших кількостях він росте в Аргентині, ПАР, Австралії та інших країнах.
Порада від винолюбів: спробуй Зінфандель, вирощений у високогірних районах, таких як гора Хауелл або округ Ельдорадо. Як правило, такі вина більш насичені та дещо пікантні.
Їжа до Зінфанделю
Зінфандель — хороший аперитив перед вечерею, але найкраще смакує з м’ясом: від піци (особливо пепероні) і до бургерів, соковитого смаженого м’яса, прошуто. Пасуватимуть витримані сири, італійська паста, чорний шоколад та пряна гостра їжа.
Вегетаріанцям ці вина сподобаються в парі з бобовими та фалафелем, а також смаженими овочами з насиченим смаком і спеціями. Рожевий Зінфандель пасує до десертів та паназіатської кухні.
Із чого пити Зінфандель
Цьому вину потрібен просторий келих для червоного вина. Оптимальна температура подачі — 14–17 градусів. Червоний Зінфандель доречно продекантувати впродовж години перед подачею. Декантувати — значить перелити в спеціальний посуд (декантер), щоб вино «подихало» та з нього опустився осад.
Для White Zin підійдуть класичні келихи для білого.
Найдорожчий Зінфандель у світі
Найдорожчий Зінфандель у світі, за даними Wine Searcher, це Martinelli Jackass Hill Zinfandel. Станом на 2023 рік коштує 253 долари (приблизно 9,5 тис. грн). Воно має оцінку 4.5 від читачів та 95/100 від критиків.
Відповідно до цього ж джерела найдорожче Примітиво Tenute Chiaromonte Primitivo Gioia del Colle Riserva коштує 105 доларів (приблизно 4 тис. грн).
Який купити Зінфандель
Зібрали добірку рекомендацій від сомельє MAUDAU, яке смачне вино із Зінфанделю варто спробувати.
Mare Magnum Zinfandel Big Boys
Тип: червоне сухе
Алкоголь: 14,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Італія
Регіон: Апулія
Насичене ароматне червоне з оксамитовими танінами та джемовими нотами. У посмаку вгадуються лакриця та шоколад. В ароматі відчутна стигла вишня, ожина, чорна смородина, легкі відтінки м’яти та ванілі.
Ідеально смакує зі свинячими реберцями, соковитим стейком та стравами з дичини. Температура подачі — 14 -16 °С.
Виноград для цього вина збирають лише вручну. Зброджують і витримують вино в американському дубі (Quercus Alba) шість місяців, завдяки чому напій отримує ванільний аромат і м’які таніни.
Виноробня Mare Magnum існує з 2008 року. Її заснували Такіс Солдатос та Маріо Кальцоларі. Засновники створили команду виноробів, які подорожують світом і створюють сучасні вина в співпраці з місцевими виноробами в різних країнах.
Sun Gate Zinfandel 2020
Тип: рожеве напівсолодке
Алкоголь: 10,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: США
Регіон: Каліфорнія
Виноград для цього вина вирощують на піщаних, кам’янистих та глинисто-вапняних ґрунтах Центральної долини Каліфорнії.
Вино має яскравий смак. У ньому відчутні ноти малини, стиглої полуниці, вершків, кісточки вишні. Напій має солодкуватий посмак та невисоку кислотність. В ароматі — полуниця з вершками й цукром, малина та черешня.
Його добре пити як аперитив, а також поєднувати із сезонними ягодами, салатами чи випічкою із листкового тіста. Температура подачі: 12–14 ° С.
Most Wanted Lodi Zindfandel
Тип: червоне сухе
Алкоголь: 14,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: США
Регіон: Каліфорнія
Це вино насиченого пурпурового кольору. Складний аромат має відтінки ожини, малини, вишні, сливи, злегка віддає темним шоколадом та ваніллю. Смак гармонійний, збалансований. У ньому — ноти стиглої черешні, смородини та чорниці, округлі таніни та довгий посмак із нюансами джему.
Стане відмінним доповненням до соковитого стейка, біфштекса або бургера. Температура подачі: 16–18 °C
Виробник вин Most Wanted створює смачні доступні вина, щоб допомогти любителям вина відкрити для себе сорти винограду з різних регіонів світу.
Mottura Vini Primitivo di Manduria Stilio DOC
Тип: червоне сухе
Алкоголь: 14,5 %
Місткість: 0,75 л
Країна: Італія
Регіон: Апулія
Має насичений червоний колір із пурпуровими відблисками. Аромат наповнений нотами солодких червоних фруктів, вишні, сливи, відтінками ванілі та гвоздики. Смак м’який, гармонійний, з оксамитовими танінами, нотами червоної сливи та солодкими спеціями в посмаку.
Найкраще подавати це вино до дичини, барбекю, м’яса на грилі та витриманих сирів. Температура подачі: 18–20 °C.
Це вино має декілька відзнак: срібну медаль міжнародної нагороди Mundus Vini 2021, голоту медаль Mundus Vini 2020 та 97 балів у рейтингу Best Red Wine of Italy 2020.
Зверни увагу на етикетку: це відсилка до давньої культурної традиції Саленто — муніципалітету трохи південніше Неаполя. Саме там знаходиться виробництво Mottura. На етикетці вина зображений стилізований павук-таранта на чорному полі. Його укус породжує потребу в танці, музиці та кольорах.
Зінфандель та Примітиво — не ті вина, які займають лідерські позиції в списках найвидатніших вин світу. У цих напоїв інша мета — бути надійним приємним компаньйоном, який гарантовано зробить смачну їжу та відпочинок у гарній компанії ще кращими.