Розповідаємо цікаве про один із найпопулярніших коктейлів у світі й ділимося його перевіреним рецептом.
У цій статті:
Кривава Мері або Bloody Mary має прихильників в усьому світі. Саме цей напій був улюбленим коктейлем американського президента Джона Кеннеді. Він часто з’являється у популярних фільмах, у тому числі в картині «Одного разу… у Голлівуді» Квентіна Тарантіно.
Цей мікс на основі горілки й томатного соку настільки популярний, що 1 січня у США навіть відзначають Національний день Кривавої Мері. Тож до цього свята ми зібрали кілька цікавих фактів про неї та ділимося смачним рецептом, як її приготувати. До речі, її ще називають «похмільним коктейлем», тож, ймовірно, знайти цю статтю 1 січня декому буде дуже вчасно.
@cdbartending Bloody Mary, the hangover fix 🍅🥒Reply to @keithjohnny_27 #bartender #cocktail #tutorial #HorrorTok #fyp #foryou #spicy #hangover #flairbartending
♬ Act 2: In the Hall of the Mountain King – Edvard Grieg
Історія коктейлю Кривава Мері
Її автором називають Фернанда Петіо, молодого бартендера з бару Harry’s New York Bar у Парижі. До речі, саме цей бар у тоді був місцем зустрічей Ернеста Хемінгуея, Сінклера Льюїса, Ріти Гейворт та інших відомих осіб того часу.
Кажуть, що коктейль з’явився у 1920-х роках. Проте схоже, що юнак просто покращив спеціями комбо томатного соку й горілки, що вже існувало й добре себе зарекомендувало серед відвідувачів. Є дві версії, чому Петіо дав напою назву «Кривава Мері»:
- на честь англійської королеви Марії Тюдор;
- на честь офіціантки Мері, що працювала в барі Bucket of Blood, де часто відбувалися криваві бійки.
У 1925 році Петіо переїхав до Америки. Там «Мері» дещо адаптували: горілку замінили джином, а назву — на «Червоний окунь» (Red Snapper), бо власник готелю, у якому працював Петіо, вважав оригінальний неймінг вульгарним.
Проте дослідники Саймон Діффорд та Джек МакГаррі стверджують, що справжнім творцем пікантного міксу був Джордж Джессел, голлівудський актор 1920–1950 років.
Про створення цього коктейлю в 1927 році на Палм-Біч у барі La Maze’s Джессел написав у автобіографії. За словами актора, тоді йому вперше запропонували горілку. На запах вона нагадала йому гнилу картоплю, тому він попросив томатного соку, лимону і вустерширського соусу, щоб перебити цей аромат.
У цих же записах він пояснив походження назви: поки він із приятелями розпивав свіжовигаданий коктейль, до бару зайшла їх знайома Мері Браун Ворбертон. Джессел запропонував їй скуштувати коктейль, а вона ненароком вилила його на свою білу сукню, після чого пожартувала: «Тепер можете називати мене Кривавою Мері».
У 1939 році Чарлі Коннолі, бармен того самого бару La Maze’s, у книзі The World Famous Cotton Club: 1939 Book of Mixed Drinks описав один із варіантів рецепта Кривавої Мері, але назвав його там George Jessel’s Pick-Me-Up. Пізніше у 1964 році в одному з інтерв’ю Петіо визнав роль Джессела в створенні основи для «Мері», але уточнив що до сучасного виду мікс горілки й томатного соку довів саме він.
Читай також: «Cheers! як у кіно: коктейлі з кінофільмів»
Як зробити Криваву Мері вдома
Рецептів Кривавої Мері існує так багато, що порахувати їх буде важко. База напою, від якої не відходять консерватори — це томатний сік, горілка, вустерширський соус, чорний перець, сіль та лимонний фреш. Проте це дуже гастрономічний коктейль, у який можна додати безліч інгредієнтів.
Секрет смачної Кривавої Мері у якісних складниках, пропорціях та правильних методах приготування. Наприклад, краще, коли томатний сік дещо в’язкий. Проціджений або розбавлений водою сік робить смак коктейлю більш пласким, і не важливо, наскільки гармонійні в ньому пропорції та наскільки вдало підібрані спеції.
@bartenders_kitchen Рецепт коктейлю Bloody Mary: 50 мл – горілка 100 мл – томатний сік 15 мл – цукровий сироп 15 мл – лимонний сік 5 мл – вустерський соус 5 крапель – табаско 1 дрібка – малдонська сіль 1 дрібка – мелений перець 1 дрібка – спеції, які полюбляєте 3 краплі – кунжутна олія #горілка #bloodymary #коктейлівдома
♬ оригінальний звук – Кухня Бармена
Зберігай перевірений варіант від Difford’s Guide. Такий коктейль містить приблизно 11,12 % алкоголю. Для класичної подачі Кривавої Мері потрібні мелений чорний перець та селерова сіль, а також паличка селери, смужка жовтого болгарського перцю і помідорка черрі.
Цікаво, що паличка селери в коктейлі з’явилась випадково: одного разу у 1950-х роках одному відвідувачу чиказького готелю Ambassador East Hotel не вистачило трубочки, тому він попросив стебло селери, щоб розмішати коктейль.
Для сервірування цього напою найкраще підійде склянка Колінз — циліндричної форми з прямими стінками.
Інгредієнти:
- 1,5 шота горілки (приблизно 45 мл),
- 2,25 шота томатного соку (приблизно 67,5 мл),
- ⅓ шота хересу Amontillado Sherry (приблизно 10 мл),
- ⅓ шота лимонного фрешу (приблизно 10 мл),
- ¼ шота насиченого цукрового сиропу (приблизно 7,5 мл),
- 3 горошини чорного перцю (змолоти),
- 8 крапель червоного гострого соусу,
- 2 дрібки селерової солі,
- 4 краплі вустерширського соусу,
- половинка кільця жовтого болгарського перцю (опціонально).
Зверни увагу: останні два складники — сильні алергени.
Приготування:
Крок 1. Розтовчи горошинки перцю на дні шейкера. Додай інші інгредієнти й почни його обертати (саме крутити, а не трусити).
Крок 2. Після цього через сито вилий напій у склянку, наповнену льодом. Прикрась жовтим перцем, а ще краще — помідоркою черрі та стеблом селери.
Крок 3. Готово! Насолоджуйся пряним коктейлем.
До речі, на MAUDAU можна придбати готовий набір-базу, щоби приготувати Криваву Мері вдома, а також аксесуари для барменів.
Бажаємо смачних коктейлів у Новому році! Закликаємо споживати міцні штуки свідомо і відповідально, а все потрібне замовляти на MAUDAU.
Нагадаємо, раніше бартендерка Маруся Окучинська розповідала, як приготувати вдома коктейль із шампанським.