Сам собі барменОнлайн-бар

Як готувати коктейлі вдома

9 Хв

Формуємо власний бар вдома та вчимося самотужки готувати смачні коктейлі – розібралися, що для цього потрібно.

Дослідники британської аналітичної компанії GlobalData ще у 2020 році зібрали цікаві дані: 68% серед опитаних вказали, що тепер рідше ходять у кафе, бари чи ресторани, або взагалі припинили ходити. Тоді причиною була пандемія Covid-19, стрибок цін та необхідність самоізоляції.

Зараз помпезні заходи просто не на часі, тому став популярним формат тихих домашніх вечірок. Вузьке коло друзів, затишна атмосфера, улюблена музика на фоні… Не вистачає лише професіонала, який приготує коктейлі. Може спробуєш взяти це завдання на себе? Не переймайся, ми допоможемо. Трохи практики – і твій «Космополітен» перевершить легендарного тезку з серіалу Sex and the City. Далі читай поради, з чого почати.

Чотири кроки, щоб приготувати смачні коктейлі вдома:
Створи власну коктейльну карту
Закупи необхідний алкоголь
Підготуй важливі коктейльні штуки
Дотримуйся рецептури

Створи власну коктейльну карту

Коктейльна карта – це візитівка твого «бару». З картою буде простіше зорієнтуватися, який алкоголь потрібно придбати та відповідно які коктейлі ти можеш з нього заміксувати. Актуальне меню напоїв дозволить порадувати кожного гостя на твоїй вечірці та уникнути пляшок-сиріток, що припадають пилом на полиці.

Що варто врахувати, коли створюєш коктейльну карту:

«Це ніхто не буде пити». Аби не стати заручником власного смаку (нехай і бездоганного), звернися за допомогою до друзів. Розішли опитувальник, де вони зазначать назви своїх коктейльних крашів, улюблені міцні напої, загальні смакові уподобання (кислі, солодкі, солоні композиції). Це допоможе у підборі алкогольної бази.

Монобар – тренд сьогодення. Як би сильно ти не хотів задовольнити всі смаки, пам’ятай: головний гість за власною стійкою – ти сам. Якщо обожнюєш вина, зроби їх головною фішкою своєї карти. І всі додаткові алкогольні позиції купуй з розрахунку на те, як вони будуть поєднуватися з цією базою.

Те, що під силу. Варто включити у свій перелік коктейлів ті, що вже вмієш добре готувати. Якщо ти початківець, віддай перевагу нескладним міксам, що не потребують танців з бубном. В міру того, як скіл бармена буде рости, оновлюй карту цікавими коктейлями.

Закупи необхідний алкоголь

У книзі «The 12 Bottle Bar» подружжя Солмонсонів з Лос-Анджелесу розповідає, як на базі дюжини пляшок створити повноцінний бар. Наведена ними формула дає можливість заміксувати понад 200 коктейлів.

Приклад такої моделі:

  • міцна база: горілка, ром, віскі, джин та текіла;
  • солодкі інгредієнти: лікери «Куантро», «Амаретто», «Мараскино» та червоний вермут;
  • специфічні позиції: абсент, бітери «Ангостура» та «Кампарі».

Детально розберемо, чому кожна з пляшок важлива.

Горілка. Міцна і нейтральна на смак. Обирай без домішок і ароматизаторів, аби напій ідеально інтегрувався у будь-який коктейль. «Еспресо мартіні», «Київський мул» – без горілки тут не обійтися.

Ром. Бажано мати вибір у цій ніші. Купуй спершу білий, а до нього чорний чи золотий. У рецептурах, де є кілька видів рому, тобі не буде рівних. А найпопулярніші коктейлі на основі рому – «Хемінгуей Спешл», «Полуничне Мохіто» або «Нікербокер».

Віскі. Це данина сухому закону в США – 100 років тому він диктував свої умови. І поява поєднань на базі бурбона стала закономірним витком коктейльної культури того часу. Поринути в атмосферу допоможуть класичні «Олд фешн», «Манхеттен», «Віскі сауер».

Джин. Навіть якщо тобі не смакує, не поспішай викреслювати його зі списку. Бармени помітили, що сухий лондонський джин любить компанію. Відчути найкращі його грані можна у коктейлях «Френч 75», «Джон Колінз» або «Брекфест Мартіні».

Текіла. Срібна зустрічається в міксах найчастіше, тож забронюй для неї місце в барі. Твої улюблені «Маргарита» та «Палома» отримають міцну і водночас м’яку базу.

Бренді. Виноградний напій не є топовим у коктейльних картах. Та це не значить, що він не стане one love для тебе. В чистому вигляді це класний дижестив – напій, що подають після їди. А «Французький дайкірі», «Бренді сауер» і «Бренді Олександр» із ним здатні підкорити навіть дегустаторів на досвіді.

Лікери. Лікерів так багато, що міксологів-початківець дійсно може заплутатися. Для бази бери апельсинові «Куантро» чи «Трипл Сек». Актуальні «Космополітен», «B-52», «Маргарита» потребують цього важливого акценту.

Вермут. Сухий напій ідеально поєднується з більшістю інгредієнтів. Пляшки із класичним солодким чи рожевим можна докупити вже згодом. «Драй мартіні», «Бронкс», «Феррарі» сподобаються з першого ковтку.

Бітер. Ці настоянки здатні творити справжні дива. Профі рекомендують брати оригінальний «Ангостура»: витрата мінімальна і вистачає на кілька років. «Сазерак», «Олд фешн», «Манхеттен» з ним мають повноцінний смак.

Лайфхак, де купити все потрібне для коктейлів. На сайті MAUDAU вже є готові набори найпопулярніших міксів, і не треба купувати кожну пляшку окремо. А ще зможеш порахувати орієнтовний вихід для своєї коктейльної карти. Наприклад, з одного набору «Апероль Шприц» – пляшка Aperol Aperetivo 11%, вино ігристе Martini Prosecco 11,5% і мінеральна вода Perrier – виходить 12 порцій напою. Свій бар – це дуже вигідно.

Підготуй важливі коктейльні штуки

Alcohol-free інгредієнти, які мають бути в домашньому барі:

  • Безалкогольні напої. Для повного асортименту барові потрібні пакетовані соки, мінеральна вода, кола: їх використовують часто. Можеш розширити свою карту ще одним трендом сучасної барної культури – non-alcohol міксами. 
  • Лід. Рекомендасьон від профі – силіконові формочки. З ними не треба шукати кирку і займатися видобуванням, як це буває з пластиком. Досить легкого натиску, аби лід вийшов з форми. Кубики мають бути великого розміру, щоб після подрібнення крихта не втратила свою структуру, швидко танучи. Забагато льоду не буває: частина піде в коктейлі, інша – на охолодження посуду і шейкеру.
  • Цитруси. В більшість міксів потрібно додавати цедру або ж соковитого ломтику, тож запасайся апельсином, лимоном і лаймом. Це мінімум, що тобі знадобиться.
  • Сиропи. Можна використати ті ж самі, що додаєш до кави. Смаків безліч, та трійку лідерів складають «Амаретто», «Гренадин» та «Блю Кюрасао». З них і почни.
  • М’ята. 130+ рецептів мають в списку інгредієнтів м’яту, тому варто мати трохи для своєї вечірки. Зазвичай міксологи беруть перцеву та солодку. Не забудь «розбудити» її аромат специфічним барменським ляпанцем, перш ніж додавати в коктейль.
  • Гарніш (коктейльна вишня, оливки, цедра, аніс). Елементи декоративні, тому купляти в першу чергу не обов’язково.

Зібрали твій шопінгліст найнеобхіднішого – все можна замовити також на MAUDAU:

В чому міксувати – список необхідного барного приладдя:

  • Шейкер. «Shaken, not stirred», – казав Джеймс Бонд, натякаючи на використання цього інструменту. Новачку підійде європейський варіант (кобблер), бо він має кришку. Бостон-шейкер же складається з двох частин і потребує певного скіла при використанні. Вдома можна застосувати електричний шейкер: не так ефектно, проте зручно.
  • Джигер. Точна мірна склянка, розділена на 2 частини. Зазвичай перша вдвічі більша за другу, та не завжди. Популярні набори складаються з об’ємів 20/40, 25/50 і 30/60 мл.
  • Стрейнер. Простими словами – барменське сито. Допомагає відфільтрувати напій від шматочків фруктів та льоду. Ідеальне доповнення до бостонського шейкера, що не має фільтру. Джулеп схожий на звичайне решето, а хавторн оснащений пружинкою. Не рекомендується використовувати останній для роботи з рослинами, бо вони швидко його засмічують.
  • Мадлер. Товкачик для фруктів, ягід, цедри. Дозволяє вичавити сік, перетовкти трави з цукром. Має довжину близько 19 см, зроблений з нержавіючої сталі, дерева чи пластику. Може поєднуватися з ложкою.
  • Барна ложка. За рахунок довгої ручки (15-50 см) легко дістається до дна найвищих склянок. Змішувати коктейль такою скрученою хвилястою красунею – одне задоволення.
  • Додатково. Ніж для цедри, сквізер (соковитискач), відро та щипці для льоду, айс-крешер, гейзер-насадки на пляшки, штопор: штуки, які полегшують приготування, та не є обов’язковими.

В чому подавати – обери посуд до своїх коктейлів. Тут 4 топові позиції:

  • Стопки для шотів. Маленькі місткості по 40-60 мл, мають товсте дно. Рівні або розширені догори. З них же можна пити міцний алкоголь у чистому вигляді. Що подаємо: «B-52».
  • Хайболс. Об’ємні високі склянки з товстими стінками та дном. Вміщають 300-400 мл. Формат, чудово адаптований під лонги. Що подаємо: «Мохіто».
  • Рокс (Олд Фешн). Широкі склянки середнього об’єму (200-300 мл). Мають товсте дно. Звужуються або розширюються догори. Можемо використати для подачі міцних напоїв без домішок. Що подаємо: «Негроні».
  • Коктейльні келихи. Висока ніжка, V чи U-подібна форма, об’єм 90-160 мл. Аутентичний символ коктейльної культури – витончений та елегантний. Що подаємо: «Космополітен».

Дотримуйся рецептури

Ідеальний коктейль «на око» не створити – це тонкий баланс рецептури, якісних інгредієнтів та харизми бармена. Всі популярні мікси вже давно відпрацювали на практиці, апгрейднули й розмножили на купу варіантів. Тобі лишилося тільки звернутися до перевіреного джерела.

Книга Savoy Cocktail Book, 1930 рік випуску. Написана у роки горезвісного сухого закону Гаррі Креддоком, вона стала справжнім скарбом. Не втратила актуальності й сьогодні: коктейлі готелю Савой легендарні. Сам автор працював там за стійкою, винаходив оригінальні мікси, спостерігав за гостями, що перетинали океан заради них. І лишив по собі великий барменський спадок – рецепти вічної класики.

Портал Міжнародної асоціації барменів, IBA. Створена в 1951 році у Великобританії організація стала уособленням кращих із кращих. Проводить два типи змагань та має власний санкціонований список коктейлів. На сайті можна дізнатися історію створення кожного з них, точну рецептуру та формат подачі. Якщо звик дотримуватися стандартів – тобі сюди.

Український застосунок Jigger: Cocktail Drink Recipes. Цей сервіс дає змогу внести інгредієнти в окремий розділ. На їх базі буде запропоновано рецепти, які можна втілити хоч зараз. Зручний пошук за складовими, тематичні добірки, готова база коктейлів – тут є все. Альтернативою Jigger виступають застосунки Cocktail Rush, Cocktail Flow.

І декілька порад про те, як не треба робити.

  • Діставати пляшки з бару до столу.

Барному алкоголю місце в барі, бо це вже сформований набір складових до твоїх улюблених коктейлів. Якщо захопитися і дегустувати з друзями офігезну «Ольмеку» в чистому вигляді, варто бути готовим до того, що наступну «Срібну кулю» вже просто не буде з чого готувати.

  • Робити рокіровки не за рецептом.

Все прийде згодом, бо коктейльні твісти у вправних руках можуть стати справжнім подарунком долі. Особливо, якщо описана вище дегустація барного алкоголю пішла не за планом. Трохи знань з побудови коктейльної матриці, трохи практики – і ось ти вже готуєш неперевершений «Еплтіні» замість «Мартіні драй».

  • Готувати із сумнівних складових.

Не варто ризикувати репутацією своєї стійки. На ранок всім має бути добре. І якісний алкоголь в розумних дозах – головна умова для цього. «A little party never killed nobody»: як мантра завтрашнього дня.

Тепер, коли знаєш, з чого починати, прийшов час діяти. Пам’ятай, що бар вдома має приносити задоволення і створювати правильну атмосферу. Він може стати локацією для зустрічей з друзями, або ж бульбашкою для комфортного ретріту – залежить від того, що наразі потрібніше. Адже це не тільки про алкоголь, а й про особливий, філософський вайб життя. Про твоє місце сили.

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *