Онлайн-бар

Що буде модно пити у 2024 році

6 Хв

Розповідаємо, які напої будуть у топі за популярністю в Новому році.

Ще років 10 тому люди навряд чи уявляли, що чайний гриб стане хітовим напоєм серед молоді, а вибагливі виномани будуть фанатіти від мутного вина, що пахне квашеною капустою. Але мода стрімко змінюється, з’являються нові смаки, поєднання і комбінації.

Ми хочемо бути в тренді, тож поцікавилися, на які напої треба звернути увагу в прийдешньому році.

Які напої будуть у тренді у 2024

Компанія Datassential опублікувала звіт «Майбутнє напоїв», у якому поділилася основними тенденціями вживання дорослими людьми напоїв. На їх основі дослідники зробили висновки й розповіли, які пʼянкі й безалкогольні штуки будуть актуальні у 2024 році. Саме їх ми будемо замовляти в барах і купувати в маркетах, бачити у рекламі та соціальних мережах.

Отже, компанія провела глибокий аналіз і обрала 12 прийдешніх мегатрендів. Розповідаємо, що пити у 2024 році.

Креативні поєднання

Перший тренд — те, що правил стає менше. Хітовими будуть дивні порівняння. Тож, саме час експериментувати зі смаками.

Такі новинки, як «міцна» газованка, винні коктейлі та зельтер із віскі розмивають межі традиційних категорій напоїв. Найпопулярніші поки що саме винні коктейлі, але їх активно наздоганяють алкогольні мікси на основі чаю, канабісу і пряна слабоалкогольна кокосова вода. Зельтер, до слова, це солодкий слабоалкогольний газований напій. Зазвичай вони мають фруктові смаки. 

@garnishwithlemon

The perfect summer drink! #healthadepopit #spritzer #cocktailrecipes #cocktailnight #drinkrecipe

♬ original sound – bestspedup

Технологічні напої

Технологічний прогрес продовжує змінювати, що і як ми п’ємо. Уже існують технології, які можуть самостійно змішувати коктейлі — без участі бармена. Також зʼявилися методи, які за допомогою комбінації тепла і світла за кілька тижнів можуть надати міцним напоям — віскі або рому — смак багаторічної витримки. Це називається fast liquor.

Твереза допитливість

Споживачі все частіше надають перевагу безалкогольним або слабоалкогольним напоям. Цю тенденцію часто називають «новою тверезістю». Вона наголошує, що потрібно бути більш свідомими в споживанні алкоголю і закликає вивчати, як позитивно на здоров’я і психіку впливає зменшення кількості алкоголю в раціоні або навіть відмова від нього.

Майже половина споживачів, яких опитала Datassential (49 %) цікавляться слабоалкогольними коктейлями, а 45 % — крафтовими «моктейлями» та напоями на основі CBD, відповідно.

Моктейлі — це ті ж самі красиві, смачні коктейлі, але без алкоголю в складі. До речі, Нещодавно ми зібрали цілу добірку рецептів святкових моктейлів.

Про тренд на вживання CBD ми розповідали раніше в статті «Що буде модно їсти та пити у 2024 році». Це речовина, яку добувають із марихуани. Вона не має наркотичного впливу чи подібних ефектів, але розслабляє.

@danmwright

Recipe cred @clairethenutritionist #mocktail #mocktailrecipe #detoxdrink #beetjuicerecipe #fyp

♬ Running Up That Hill (A Deal With God) [2018 Remaster] – Kate Bush

Латиноамериканські напої

У тренди вриваються спиртні напої, лікери та коктейлі із Центральної Америки, Південної Америки та Карибського басейну: від димного мескалю до солодкого, складного фалернума. Це карибський сироп із лайма та спецій, який може бути як алкогольним, так і «virgin».

Особливої уваги заслуговують коктейлі. Наприклад, Маргарита вже є коктейлем № 1 в Америці, її культурні «родичі» її наздоганяють.

Азійські напої

Не відстають від Латинської Америки алкогольні напої з Японії, Китаю, Індії, Південної Кореї, Тайваню та інших азійських країн.

У той час як саке й так досить добре відоме, за останні роки значну популярність завоювало японське віскі. Кіномани, напевно, пригадали Suntory’s Hibiki 17 з фільму «Складнощі перекладу» з Біллом Мюрреєм у головній ролі, але тепер у топі не лише цей бренд.

За японським віскі свій шлях на захід проторувало і віскі з інших країн. А разом із ними — Shōchū, Soju та інші цікаві азійські дистиляти.

Читайте також: «Як купують японці»

Максимум вражень

Виробники прагнуть вразити споживачів напоями, які зачіпають усі п’ять органів чуття. Для цього використовують як креативні рецепти й технології, так і подачу. Наприклад, деякі напої подають із сухим льодом, вогнем або інгредієнтами, що змінюють колір.

Споживачі найбільше зацікавлені в яскравих коктейлях, настояних на травах або квітах, або тих, що мають елемент полум’я.

Модне вино

Тренд на вино став особливо популярним після початку пандемії. І він продовжує зростати. Особливий інтерес зараз споживачі виявляють до вин з унікальних регіонів. Також попит росте на іскристе червоне і вина, які називають «більш корисними» (better-for-you) для здоров’я — наприклад, з низьким вмістом вуглеводів або цукру.

Загалом, за цікавістю споживачів зараз виділяють наступний топ:

  • натуральні вина,
  • десертні вина,
  • вина з унікальних виноробних регіонів.

Десертна випивка

Поки одні тренди фокусуються на зниженні вуглеводів і цукру, від інших будуть у захваті солодкоїжки. Багато виробників враховують любов споживачів до цукру, тож створюють десертні вина та пиво, солодкі газовані напої для дорослих, а також додають алкоголь до таких продуктів, як десерти та желе.

Алкогольні заморожені десерти та десертні вина вже мають великий інтерес споживачів, але це тільки початок. Ви, наприклад, уже чули про «молочний коктейль» IPA?

Напої «для здорового способу життя»

Ця категорія перетинається з деякими іншими трендами з цього списку. Проте дослідники навмисне акцентують на ній ще раз, щоб підкреслити наскільки великий інтерес споживачів до напоїв, що сприймаються як більш здорові — наприклад, з меншим вмістом цукру або калорій.

Цей сегмент охоплює натуральне вино, низькокалорійне/низьковуглеводне пиво та коктейлі, а також варіанти напоїв, що позиціюють себе як корисні для здоров’я. Наприклад, функціональні газовані напої, що містять мінерали, вітаміни, харчові волокна або адаптогени, та детокс-коктейлі.

Бульбашки та блискітки

Шипучі та газовані напої з’являються в усіх категоріях алкоголю. Вони створюють атмосферу вечірки.

Від унікальних ігристих вин і винних зельтерів (коктейль на основі міцного алкоголю і содової) до алкогольних тонізуючих вод і зельтерів із надвисоким вмістом алкоголю — у цій галузі спостерігається справжній «сплеск». Шипучі чаї великого формату — це безалкогольний спосіб піднести тост за тренд і відсвяткувати зі святковою пляшкою вина.

@mix.me.usa

Which color are you going to try first ? ✨🥂 for orders 👉 mixmeg­litter.com #glitterdrink #shine #sparklesjewellersnz

♬ original sound – Mix.me

Нові гнучкі формати

Через пандемію COVID у людей зʼявилася потреба в нових форматах вживання алкоголю — не в закладах, а вдома чи на вулиці, на природі. Тож напої мають бути зручними, компактними, різного розміру — відповідно до потреб.

Наприклад, під час пандемії дуже популярними стали «консервовані» і «пляшкові» коктейлі, а ще коктейльні набори «зроби сам». Останні, до речі, можна замовити готові коктейльні набори — це особливо зручно для домашніх вечірок.

Сталі напої

Сталий розвиток усе більше цікавить споживачів, тому з’являється більше варіантів «відповідальних» напоїв. Обираючи їх, споживачі відчувають моральну насолоду від вибору, що купують товари, які турботливі до довкілля.

До сталих напоїв відносяться ті, виготовлення яких має менший вплив на навколишнє середовище, ніж звичайних напоїв із мас-маркету, та/або екологічно чисту тару.

Ще два тренди, які тільки зароджуються, але вже викликають великий інтерес — перероблені вина та міцні штуки (upcycled spirits and wine), а також барні програми в стилі zero waste.


У підсумку, хочемо зазначити: Новий рік приносить не лише нові задачі, плани, амбіції та можливості, але й нові смаки, цікаві комбінації, поєднання та ідеї. Бажаємо у 2024 році знайти те, що буде тобі смакувати найбільше і приносити максимум задоволення!

І, як завжди, закликаємо вживати алкоголь свідомо і відповідально, а замовляти усі важливі штуки — на MAUDAU.

162 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Що подарувати вайнловеру