Новини

Що буде цікавити людей у 2024 році

4 Хв

Розповідаємо, що чекає на нас у найближчому майбутньому.

Ми наближаємося до середини десятиліття, у якому вже сталося багато глобальних подій, що змінили світ. Тому наше «тут і зараз» кардинально відрізняється від того, яким був світ на початку 2020 року.

Тим часом нові технології, тренди й тенденції продовжують з’являтися і, відповідно, змінювати життя всього людства.

Яким буде 2024 рік

Переказуємо найцікавіше зі статті Бернарда Марра — відомого футуролога, інфлюєнсера та лідера думок у сфері бізнесу й технологій. Обрали декілька тем з його дослідження, що описують, яким буде новий рік і що буде цікавити людей у всьому світі.

Розквіт AI

По всьому світу ШІ вже використовують як для роботи, так і для вирішення особистих справ, але у 2024 році він ще більше вкоріниться в нашу рутину. Практично жодна галузь чи сфера життя не залишаться без його впливу. Він замінить деякі професії, але також завдяки йому з’являться нові.

Поки дослідники не можуть спрогнозувати, як остаточно зміниться світ завдяки штучному інтелекту, але містер Марр вважає, що саме 2024 рік відіграє в цьому значну роль.

Читай також: «5 програм із ШІ для класних ілюстрацій і фото»

Зміни клімату

У 2024 році багато уваги люди направлять, щоб запобігти наслідкам кліматичних змін. Науковці кажуть: для цього люди та організації повинні зменшити свій вплив на довкілля та взяти на себе відповідальність за майбутнє, а не покладатися на новітні технології та інновації. Час обирати свідомий спосіб життя.

Читай також: «10 тенденцій свідомого лайфстайлу»

@julianadeliberais

Preventing waste is definitely a priority in this household and it applies to everything. I’ve got so many more things. Let me know if you want a part 2 😉 #sustainableliving #sustainability #lowwasteliving #lowwastelifestyle #zerowaste #ecotips #ecohacks

♬ Aesthetic Girl – Yusei

Еволюція роботи

Після того, як пік пандемії пройшов, багато компаній намагаються повернути працівників у офіси, але останні все одно надають перевагу віддаленому та гібридному форматам роботи.

Оскільки працівники більше не мусять жити близько до роботи або транспортних розв’язок, люди стали більш мобільними. Наприклад, можуть обирати житло у віддалених районах або подорожувати, не оформлюючи відпустку.

Робота не в офісі водночас посилює два різні, але важливі явища:

  • соціальну ізоляцію — коли люди добровільно або вимушено скорочують кількість контактів з оточенням;
  • соціальну згуртованість — коли люди відчувають себе приналежними до спільноти, з повагою та солідарністю ставляться до усіх її членів.

Якщо рівень згуртованості у суспільстві високий, його учасники турбуються про спільний добробут і готові робити щось разом, щоб покращити загальний рівень життя.  У новому році компанії та люди будуть вчитися керувати цими процесами.

Освіта для всіх

Минули часи, коли освіта була лише для молоді. Оскільки технології розвиваються дуже стрімко, вони відкривають можливості, яких ще навіть не існувало, коли більшість сучасних працівників навчалися в освітніх закладах. Тому в розвинених країнах люди переходять до навчання впродовж усього життя. 

Це можливо, у тому числі завдяки дистанційному онлайн-навчанню. 

@selfeduni

#asmr #study #fyp

♬ Sure Thing (sped up) – Miguel

Роботодавці дедалі більше усвідомлюють, як важливо навчати цінних співробітників, підвищувати їх кваліфікацію, а інколи перевчати на нові спеціальності. Причина в тому, що через високу тривалість життя та пізніший вихід на пенсію відбувається «старіння» робочої сили.

У країнах з економікою, що розвивається, буде ріст попиту на вчителів, оскільки все більше населення виходить із бідності й потребує знань. Ще знадобляться нові моделі освіти, щоб навчати мешканців переповнених мегаполісів та дітей у віддалених сільських районах.

Міграція

У період з 1970 до 2020 року кількість людей, які живуть не в тій країні, де народилися, збільшилася в понад як у три рази. У 2024 році люди продовжать переселятися з різних причин: тікатимуть від війни, будуть економічними мігрантами в пошуках кращого життя, переїжджатимуть у частини світу, де ще не надто піднялися температура та рівень моря.

Економіки різних країн будуть і далі отримувати вигоду від припливу переважно молодих, працездатних і активних людей. Країни з розвиненою економікою пропонуватимуть робочі місця, візи й можливість вчитися вмотивованим переселенцям, щоб подолати дефіцит кваліфікованих працівників.

Урбанізація

За прогнозами ООН, до 2050 року 66 % населення світу житиме в містах. Це на 10 % більше, ніж у 2022 році. З одного боку це може сприяти економічному зростанню і процвітанню, а з іншого — стати причиною перенаселення й підвищити вартість життя.

Для урядів стане важливим завданням подолати наслідки цих змін. Як мінімум їм потрібно буде налагодити для людей, що залишаться в селах, стабільний доступ до основних послуг — енергопостачання, охорони здоров’я та підключення до Інтернету.


Усі ці тенденції несуть зміни в рутину тисяч людей, а ще — нові можливості. І в руках кожного з нас використати їх так, щоб жити своє найкраще життя.

Нагадаємо, раніше ми вже пробували зазирнути в майбутнє і розповідали про те, як ми будемо жити у 2025 році.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Новини

Як зміняться наші оселі у 2024 році