Новини

Продукти, для яких смак вигадав ШІ

5 Хв

Розбираємося, до створення яких харчових продуктів «доклав руку» AI.

Вже мало кого здивують картинки, тексти та відео, створені штучним інтелектом. Наступна сфера, де очікується його прорив, — харчова промисловість.

ШІ та їжа

Бельгійська компанія Foodpairing працює із ШІ та прагне зробити здорову стійку їжу привабливішою. Наприклад, знайти нові способи смачно готувати рослини і овочі. 

Виробник використовує базу даних із приблизно 1700 інгредієнтів, на основі якої ШІ створює «пари» інгредієнтів, що раніше не поєднували, але вони мають спільні ароматичні характеристики.

Тим часом в Австралії розробили електронний ніс, що має 8 датчиків аромату та допомагає «винюхувати» підробки віскі. NOS.E може ідентифікувати регіон походження напою та навіть впізнати шість брендів віскі із точністю до 96 %.

Читай також: «Як відрізнити оригінальний алкоголь від підробки»

У Національному інституті стандартів і технологій США дослідники створили ШІ для дегустації вин, який може впізнавати напої з точністю понад 95 %. Інтелект навчали на 148 зразках алкоголю з різних сортів винограду. 

Дослідники із Пенсильванського університету розробили електронний «язик» з емоційним інтелектом, що аналізує, як повʼязані смакові вподобання людей на фізичному і психологічному рівнях. Цей зв’язок планують використовувати для навчання ШІ, щоб той міг вигадувати комбінації смаків, що будуть найбільше подобатися людям.

Яку їжу допоміг створити ШІ

Історія про використання штучного інтелекту в харчовій промисловості тільки набирає обертів. Про свої плани на ШІ вже заявили гіганти McDonald`s та компанія-виробник Oreo Mondelez

Але поки вони планують, інші вже застосовують. Ми погортали Інтернет і дізналися, які компанії вже використовують головну інноваційну технологію, щоб створювати смачні штуки.

Firmenich

У 2020 році виробник ароматів і смаків Firmenich, заявила, що під її керівництвом ШІ уперше у світі створив аромат. Мова йшла про запах соковитої смаженої яловичини для використання в рослинному та альтернативному «м’ясі».

Firmenich пояснили: поки інші компанії ринулися використовувати АІ, щоб прискорити операційні та технічні задачі, вони залучили штучний інтелект до творчості, адже в командах, де постійно потрібно знаходити креативні рішення, рано чи пізно може виникнути «застій». Завдяки ШІ компанія вигадала новий продукт та вивела його на ринок удвічі швидше, ніж зазвичай.

Coca-Cola

Зараз на полицях деяких країн можна знайти Coca-Cola Y3000 та Coca-Cola Y3000 Zero Sugar. Це лімітована лінійка популярної газованки, смак якої допоміг вигадати штучний інтелект. Вона вийшла у вересні 2023 року. Компанія вважає, що саме таким може бути найпопулярніший смак коли у 3000 році. Бренд використав ШІ для збору ідей, щоб зрозуміти, яким прихильники бренду бачать майбутнє через емоції, прагнення, кольори, смаки.

У Мережі є багато відео, де люди дегустують новий смак. У ньому відчувають смак бабл-гам, ягід, фруктів, декому це нагадує суміш Coca Cola та Dr. Pepper. Багато відгуків — позитивні та задоволені.

@cocacola

The first ever Coke co-created by AI is here. Taste limited edition Coca-Cola Y3000

♬ original sound – Coca-Cola

Doritos

Популярний бренд чипсів випустив лінійку Silent, розроблену разом із ШІ. Проте останній впливав не на смак снеків, а на їх гучність.

Для цього компанії створили базу даних з понад 5000 тисяч різних видів звуків хрускоту Doritos.

Doritos і внутрішня агенція PepsiCo, Sips & Bites провели дослідження, завдяки якому виявили: багатьох онлайн-геймерів відлякує звук хрумкання снеками інших гравців. Третина (35 %) опитаних стверджує, що хрумтіння їх дратує, а у кожного п’ятого (18 %) цей звук викликає бажання вийти з гри. При цьому 86 % геймерів стверджують, що люблять пожувати за комп’ютером.

За допомогою ШІ створили «Doritos Silent» з технологією Crunch Cancellation. Вона «скасовує» звук хрускоту чипсів у мікрофоні у режимі реального часу. Звук голосу людини відділяється від шуму чипсів, який ШІ не передає через мікрофон. Тож гравці можуть насолоджуватися снеками, не відволікаючи команду.

@cadaea

#AD | Gamers can now enjoy Doritos without the whole squad hearing with Crunch Cancellation Tech! #DoritosSilent

♬ original sound – cadaea

Robo Beer

Одного разу Ісайя Арчер, співвласник компанії Whistle Buoy Brewing, попросив у ChatGPT рецепт пива. Той запропонував «туманний світлий ель, «пухнастий» і тропічний» та згенерував повний рецепт: скільки грамів зерен і хмелю потрібно, і як їх ферментувати, щоб отримати бажаний результат. Пивовари були вражені: рецепт виявився точним і правильним.

Так з’явилося Robo Beer. Бренд виготовив одну партію (близько 800 літрів) — і її дуже швидко розкупили.

«Пиво було чудовим, смачним, — каже Арчер. — Але рецепт був лише компіляцією ідей, які вже існували — повторенням того, що вже є в Інтернеті».

NotMilk, NotBurger і NotChiken

Чилійська компанія NotCo створила шеф-кухаря супердегустатора Guiseppe. Він розуміє хімічний склад ароматів і смаків, тому знає, як їх відтворити. Наприклад, він визначив, що ананасовий сік може повторити «вершковість» молочних продуктів, а поєднання сої, бамбукового волокна та персикового порошку смакує як «курячі нагетси».

Завдяки цій розробці компанія створила рослинне молоко NotMilk, яке молекулярно дуже схоже на коров’яче, а також альтернативну «яловичину» й «курятину» (NotBurger і NotChiken). NotCo постачає їх Kraft Heinz, Burger King і Starbucks.

@veganzinga

Spotted at @wholefoodsmarket! Medium-size Not Milk 🫶🏾 #asavegan #notmilk #veganmilk #plantbasedmilk #dairyfreemilk #nycvegan

♬ original sound – Nzinga Young

До слова, ім’я ШІ отримав на честь художника Джузеппе Арчімбольдо, відомого людськими портретами, що складаються із маленьких зображень рослин і овочів.

Наостанок

Такі системи як Guiseppe можуть розуміти смак на молекулярному рівні, тому можуть створювати рослинні альтернативи, що точно імітують смак і текстуру продуктів тваринного походження.

У перспективі це дає споживачам ширший вибір і зменшує екологічний слід, пов’язаний із виробництвом тваринних продуктів.

Проте багато виробників зазначають: ШІ не зможе замінити людей, але стане їм надійним помічником.


Поділися в коментарях, чи знаєш ти про ще якісь смаколики, створені ШІ? Чи спробував би щось із того, про що ми розповіли?

177 записи

Про автора
Редакторка, авторка. Перекладаю зі складної на людську. Тестую на собі свідомі тренди, п'ю смачне вино, пізнаю нове та ділюся найцікавішим у статтях M Journal
статті
Схожі записи
Новини

Алкогороскоп: що пити в червні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що пити знакам Зодіаку в перший місяць літа
Новини

Що карти таро радять купувати в червні

5 Хв
Поради, які штуки варто додати у список покупок цього місяця
Новини

Плани на червень: куди піти в Києві

5 Хв
Куди сходити у перший місяць літа в столиці, щоб перемкнутися думками
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Добірки

5 програм з ШІ для класних ілюстрацій і фото