Новини

Продукти, для яких смак вигадав ШІ

5 Хв

Розбираємося, до створення яких харчових продуктів «доклав руку» AI.

Вже мало кого здивують картинки, тексти та відео, створені штучним інтелектом. Наступна сфера, де очікується його прорив, — харчова промисловість.

ШІ та їжа

Бельгійська компанія Foodpairing працює із ШІ та прагне зробити здорову стійку їжу привабливішою. Наприклад, знайти нові способи смачно готувати рослини і овочі. 

Виробник використовує базу даних із приблизно 1700 інгредієнтів, на основі якої ШІ створює «пари» інгредієнтів, що раніше не поєднували, але вони мають спільні ароматичні характеристики.

Тим часом в Австралії розробили електронний ніс, що має 8 датчиків аромату та допомагає «винюхувати» підробки віскі. NOS.E може ідентифікувати регіон походження напою та навіть впізнати шість брендів віскі із точністю до 96 %.

Читай також: «Як відрізнити оригінальний алкоголь від підробки»

У Національному інституті стандартів і технологій США дослідники створили ШІ для дегустації вин, який може впізнавати напої з точністю понад 95 %. Інтелект навчали на 148 зразках алкоголю з різних сортів винограду. 

Дослідники із Пенсильванського університету розробили електронний «язик» з емоційним інтелектом, що аналізує, як повʼязані смакові вподобання людей на фізичному і психологічному рівнях. Цей зв’язок планують використовувати для навчання ШІ, щоб той міг вигадувати комбінації смаків, що будуть найбільше подобатися людям.

Яку їжу допоміг створити ШІ

Історія про використання штучного інтелекту в харчовій промисловості тільки набирає обертів. Про свої плани на ШІ вже заявили гіганти McDonald`s та компанія-виробник Oreo Mondelez

Але поки вони планують, інші вже застосовують. Ми погортали Інтернет і дізналися, які компанії вже використовують головну інноваційну технологію, щоб створювати смачні штуки.

Firmenich

У 2020 році виробник ароматів і смаків Firmenich, заявила, що під її керівництвом ШІ уперше у світі створив аромат. Мова йшла про запах соковитої смаженої яловичини для використання в рослинному та альтернативному «м’ясі».

Firmenich пояснили: поки інші компанії ринулися використовувати АІ, щоб прискорити операційні та технічні задачі, вони залучили штучний інтелект до творчості, адже в командах, де постійно потрібно знаходити креативні рішення, рано чи пізно може виникнути «застій». Завдяки ШІ компанія вигадала новий продукт та вивела його на ринок удвічі швидше, ніж зазвичай.

Coca-Cola

Зараз на полицях деяких країн можна знайти Coca-Cola Y3000 та Coca-Cola Y3000 Zero Sugar. Це лімітована лінійка популярної газованки, смак якої допоміг вигадати штучний інтелект. Вона вийшла у вересні 2023 року. Компанія вважає, що саме таким може бути найпопулярніший смак коли у 3000 році. Бренд використав ШІ для збору ідей, щоб зрозуміти, яким прихильники бренду бачать майбутнє через емоції, прагнення, кольори, смаки.

У Мережі є багато відео, де люди дегустують новий смак. У ньому відчувають смак бабл-гам, ягід, фруктів, декому це нагадує суміш Coca Cola та Dr. Pepper. Багато відгуків — позитивні та задоволені.

@cocacola

The first ever Coke co-created by AI is here. Taste limited edition Coca-Cola Y3000

♬ original sound – Coca-Cola

Doritos

Популярний бренд чипсів випустив лінійку Silent, розроблену разом із ШІ. Проте останній впливав не на смак снеків, а на їх гучність.

Для цього компанії створили базу даних з понад 5000 тисяч різних видів звуків хрускоту Doritos.

Doritos і внутрішня агенція PepsiCo, Sips & Bites провели дослідження, завдяки якому виявили: багатьох онлайн-геймерів відлякує звук хрумкання снеками інших гравців. Третина (35 %) опитаних стверджує, що хрумтіння їх дратує, а у кожного п’ятого (18 %) цей звук викликає бажання вийти з гри. При цьому 86 % геймерів стверджують, що люблять пожувати за комп’ютером.

За допомогою ШІ створили «Doritos Silent» з технологією Crunch Cancellation. Вона «скасовує» звук хрускоту чипсів у мікрофоні у режимі реального часу. Звук голосу людини відділяється від шуму чипсів, який ШІ не передає через мікрофон. Тож гравці можуть насолоджуватися снеками, не відволікаючи команду.

@cadaea

#AD | Gamers can now enjoy Doritos without the whole squad hearing with Crunch Cancellation Tech! #DoritosSilent

♬ original sound – cadaea

Robo Beer

Одного разу Ісайя Арчер, співвласник компанії Whistle Buoy Brewing, попросив у ChatGPT рецепт пива. Той запропонував «туманний світлий ель, «пухнастий» і тропічний» та згенерував повний рецепт: скільки грамів зерен і хмелю потрібно, і як їх ферментувати, щоб отримати бажаний результат. Пивовари були вражені: рецепт виявився точним і правильним.

Так з’явилося Robo Beer. Бренд виготовив одну партію (близько 800 літрів) — і її дуже швидко розкупили.

«Пиво було чудовим, смачним, — каже Арчер. — Але рецепт був лише компіляцією ідей, які вже існували — повторенням того, що вже є в Інтернеті».

NotMilk, NotBurger і NotChiken

Чилійська компанія NotCo створила шеф-кухаря супердегустатора Guiseppe. Він розуміє хімічний склад ароматів і смаків, тому знає, як їх відтворити. Наприклад, він визначив, що ананасовий сік може повторити «вершковість» молочних продуктів, а поєднання сої, бамбукового волокна та персикового порошку смакує як «курячі нагетси».

Завдяки цій розробці компанія створила рослинне молоко NotMilk, яке молекулярно дуже схоже на коров’яче, а також альтернативну «яловичину» й «курятину» (NotBurger і NotChiken). NotCo постачає їх Kraft Heinz, Burger King і Starbucks.

@veganzinga

Spotted at @wholefoodsmarket! Medium-size Not Milk 🫶🏾 #asavegan #notmilk #veganmilk #plantbasedmilk #dairyfreemilk #nycvegan

♬ original sound – Nzinga Young

До слова, ім’я ШІ отримав на честь художника Джузеппе Арчімбольдо, відомого людськими портретами, що складаються із маленьких зображень рослин і овочів.

Наостанок

Такі системи як Guiseppe можуть розуміти смак на молекулярному рівні, тому можуть створювати рослинні альтернативи, що точно імітують смак і текстуру продуктів тваринного походження.

У перспективі це дає споживачам ширший вибір і зменшує екологічний слід, пов’язаний із виробництвом тваринних продуктів.

Проте багато виробників зазначають: ШІ не зможе замінити людей, але стане їм надійним помічником.


Поділися в коментарях, чи знаєш ти про ще якісь смаколики, створені ШІ? Чи спробував би щось із того, про що ми розповіли?

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Добірки

Добірка чат-ботів психологічної допомоги