Новини

Найбільший у світі фестиваль пива

7 Хв

Розповідаємо найцікавіше про фестиваль фольклору, традицій та пінного.

Октоберфест — це двотижневе свято, бенкет та гулянка, традиційний парад мюнхенських і баварських броварень. Його проводять на лугах Theresienwiese в околицях Мюнхена.

Це найбільше фольклорне свято у світі. Відвідувачів розважають музикою, співами, народними баварськими танцями, розіграшами та іншими веселими активностями. До участі у фестивалі допускають лише місцевих броварів, які варять спеціальне пиво для Октоберфесту міцністю від 5,8 % до 6,3 %. Його продаюсь у великих літрових кухлях, що називаються «мас». 

@rakshagunjal15

PROST!🍻 #oktoberfest #germany #munich #travel #2022 #einprosit #perte #fyp #weekend #travel #bavaria

♬ Habibi-Come To Germany – Amin Fardin

У 2023 році Октоберфест проведуть у 188 раз. Історія святкування цього фестивалю переривалась лише декілька разів — наполеонівськими війнами, Першою та Другою світовими й пандемією коронавірусу у 2020–2021 роках.

Читайте також: «Фестиваль Ла Томатіна — найбільша бійка помідорами у світі»

На честь пивного свята ми підготували для тебе цікаву тематичну вікторину про історію і традиції Октоберфесту та класну новину в кінці.

Що ти знаєш про Октоберфест

З якої нагоди Октоберфест провели вперше?

  • Королівське весілля
  • Надзвичайно вдалий урожай пшениці
  • Місцевий пивовар виграв велику суму в лотерею

Відповідь

Вперше Октоберфест провели у далекому 1810 році, коли 12 жовтня в баварському місті Мюнхен святкували одруження принца-регента Людвіга Баварського (який пізніше став королем Людвігом I) і принцеси Терези Саксонської-Гільдбурггаузенської. Саме на честь принцеси луги Theresienwiese і отримали свою назву.


Коли Октоберфест проводили вперше, його головною «фішкою» були не величезні пивні намети. А що?

  • Весільна церемонія
  • Кінні перегони
  • Поїдання величезних баварських сосисок

Відповідь

У 1810 році на честь весілля влаштували величезний бенкет та свято, центральною подією якого були саме кінні перегони. Таке поєднання хліба і видовищ виявилося настільки вдалим, що мюнхенці наполягли організовувати це дійство щорічно. Згодом святкування річниці королівського шлюбу перетворилося на фестиваль любові до баварської культури та пива.


Коли починається Октоберфест?

  • Наприкінці вересня
  • У перший вікенд жовтня
  • У другий понеділок жовтня

Відповідь

Фестиваль триває приблизно два тижні, а починається в кінці вересня. Щороку дати «плавають» — їх визначає уряд Мюнхену. Октоберфест-2023 починається в суботу 16 вересня та закінчується у вівторок 3 жовтня.

Спершу фестиваль проводили в жовтні, але в 1872 році вирішили перенести його початок на вересень, щоб захопити більше днів із гарною теплою погодою. У 1994 році тривалість святкування подовжили до 3 жовтня, щоб гості свята могли підняти келих за єдність Німеччини. Саме в цей день у 1990 році сталося символічне «падіння» Берлінської стіни, після чого Західна та Східна частини країни змогли возз’єднатися.


З чого починається Октоберфест?

  • З відкриття бочки пива
  • З постановки за сюжетом королівського весілля
  • З феєрверків

Відповідь

У перший день фестивалю, який завжди приходиться на суботу, відбувається церемонія початку фестивалю: мер Мюнхена відкриває першу бочку пива зі словами «O’ Zapft is!» («Вікдкорковано!»). Після цього вистрілюють 12 гармат, завдяки чому в кожному куточку фестивалю знають: прийшов час дегустувати пиво.

Щодня на території намети з пивом та їжею працюють з 10 ранку до 23 вечора.


Яка з цієї їжі не традиційна для Октоберфесту?

  • Брецелі
  • Братвурст
  • Індичка-гриль

Відповідь

Одна із найпопулярніших страв на Октоберфесті — це сосиски, наприклад братвурст, традиційна баварська ковбаса. Вона трохи пікантна та пряна на смак, завдяки чому ідеально поєднується з пивом. Зазвичай її подають у рулетах або булочках.

Брецелі — ще одна їстівна «візитівка» Німеччини. Це найпопулярніша національна випічка, що має особливий солонуватий смак та хрумку скоринку. На Октоберфесті це одна із головних закусок до пінного. 

Окрім цього на фестивалі подають багато смаженого м’яса — телятину, свинину та курку-гриль, а також рибну юшку та багато іншої смакоти. 


Які сувеніри найчастіше туристи намагаються прихопити із собою із фестивалю?

  • Вимпели із символікою свята
  • Пивні кухлі
  • Фартухи офіціанток-кельнерів

Відповідь

Щороку туристи намагаються прихопити із собою пивні кухлі із фестивалю. У 2018 році співробітники служби безпеки зібрали 101 000 кружок, які відвідувачі намагалися привласнити. Ризикувати не варто: за спробу викрасти посуд передбачено штраф та сувору розмову з охоронцями порядку. Крадіжки кухлів приносять збитки організаторам фестивалю, через що ростуть ціни на пиво. Тим більше, що купити їх можна в сувенірних ятках.

До речі, фішка фестивалю в тому, що офіціанти (кельнери) носять по 10–12 таких кухлів водночас. Один такий важить близько 1,3 кг, а разом із пивом це близько 27,6 кг!

@verenaangermeier

#volksfest #volksfestbedienung #oktoberfest #wiesn2023 #bier #beer #13 #waitress #bavaria #schützenfestzelt #bedienung #lovemyjob #happywaitress

♬ Originalton – verenaangermeier

Октоберфест — тільки для дорослих?

  • Так
  • Ні

Відповідь

Попри те, що на цьому фестивалі люди збираються, щоб частуватися алкоголем, організатори заходу звертають увагу, що Октоберфест — це сімейне свято. Маленькі відвідувачі можуть розважатися на атракціонах, у спеціально обладнаних дитячих зонах, грати в боулінг, стріляти з лука чи арбалета, брати участь у розіграшах. Багато наметів із їжею мають дитяче меню. Проте сім’ям із дітьми радять відвідувати фестиваль зранку та вдень, а в багато місць заборонено вхід малюкам після 20:00.

Також на фестивалі вівторками влаштовують сімейні дні, коли на різноманітні активності для дітей діють знижки.


Що таке «дриндль» та «ледерхозен»?

  • Автентичні мюнхенські сорти пива
  • Традиційне баварське вбрання
  • Назви пивних келихів

Відповідь

На Октоберфесті немає дрес-коду, проте в останні роки набули особливої популярності традиційні німецькі костюми: сукні дирндлі та чоловічі шкіряні штани ледерхозен.

Дирндль складається з топа та довгої або короткої спідниці. До нього носять білу сорочку. На своїх дриндлях жінки повʼязують банти, щоб вказати на статус своїх стосунків: якщо бант зліва — дівчина неодружена, якщо справа — має серйозні стосунки або заміжня. У центрі спини бант вʼяжуть офіціантки або вдови.

@mariabrunagrenzel

Viva a Oktoberfest ❤️🍻🇩🇪 #oktoberfest #trend #oktoberfest2022

♬ som original – Julia Ledra

Штани ледерхозен виготовляють із натуральної або штучної шкіри. Вони короткі як шорти по коліно. Їх прикрашають вишивкою. Найчастіше їх носять із сорочкою, жилетом, підтяжками і традиційним капелюхом.


Скільки пива випивають на Октоберфесті?

  • Приблизно 3 мільйонів літрів
  • Приблизно 7 мільйонів літрів
  • Приблизно 12 мільйонів літрів

Відповідь

У середньому на фестивалі щорічно випивають приблизно 6,9 мільйона літрів пива. У 2015 році гості випили 7,7 мільйона літрів пива, а у 2019 — 7 мільйонів, що дорівнює 1,85 мільйона галонів.


Що супроводжує церемонію закриття Октоберфесту?

  • «Салют» зі зброї
  • Колективна молитва
  • Виливання в землю всього невипитого пива

Відповідь

В останній день Октоберфесту о 12:00 за баварською традицією близько 60 артилеристів вишикуються біля підніжжя статуї Баварії та водночас вистрілюють із рушниць. Кожен постріл супроводжують гучний тріск та білий дим. Наприкінці традиційно співають гімн Баварії. Так офіційно закінчується фестиваль.

Колективну молитву на Октоберфесті також проводять, але не на честь закриття, а в перший четвер фестивалю. Службу організовують для працівників події, але долучитися можуть усі охочі.


Октоберфест 2023: яким він буде

Фестивальний простір цьогоріч займає площу 34,5 га. На ній знаходиться 17 наметів, у яких може поміститися до 120 000 людей. У них подають спеціальне пиво від шести традиційних мюнхенських пивоварень: Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten і Staatliches Hofbräuhaus. У середньому кухоль пива коштує від 12,60 до 14,90 євро, вода — 10,04 євро за літр, лимонад — 11,17 євро.

@upsettingpints

Serious technique from Andrea the server here #oktoberfest #munich #germany #pints

♬ original sound – Upsetting Pints

Цікавий факт: оскільки в тренді екологічність, свідомий підхід до життя та акцент на органічних продуктах, організатори фестивалю вирішили не ігнорувати сучасні тенденції, а дослухатися до них. Цьогоріч на фестивалі набагато більше веганської та органічної їжі — її можна знайти майже у всіх великих наметах. Крім цього у 2023 році 15 великих наметів використовують екологічну електроенергію.


MAUDAU обожнює свята, особливо ті, де можна поласувати смачною їжею та напоями. Тож пропонуємо разом влаштувати Октоберфест у тебе вдома: з 15 вересня по 3 жовтня замовляй пивау та смачні штуки до нього з приємними знижками до -45%. Cheers!

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Як виготовляють популярне пиво Corona Extra