Онлайн-бар

7 лікерів на основі віскі

7 Хв

Зібрали добірку класних лікерів для коктейлів і не тільки.

Розповідаємо про напої, що сподобаються любителям солодких, міцних штук із насиченими ароматами. Вони найкраще смакують у коктейлях, як дигестиви чи доповнення до десерту, адже вони солодкі, тому не стають неприємно гіркими чи різкими на тлі солодощів.

Лікери на основі віскі

Лікер — це підсолоджений фруктами, ягодами, травами, горіхами, спеціями, шоколадом, кавою та іншими додатками дистилят. Технічно майже всі ароматизовані віскі — це лікери. У бюджетних варіантах із невисокою якістю продукту можуть використовувати штучні ароматизатори та підсолоджувачі.

Лікери роблять на основі нейтрального зернового спирту, або ж із рому, бренді чи інших міцних напоїв, які англійською позначаються «spirits». Сьогодні розбираємося з лікерами на основі віскі.

Jim Beam Red Stag (Black Cherry)

Країна: США
Міцність: 32,5 %
Тип: бурбон
Витримка: 4 роки
Температура подачі: 16–22°C

Це бурбон чотирирічної витримки, золотисто-бурштинового кольору, що має м’який ягідно-фруктовий аромат з нотами дуба, меду і вишні. Його смак гладкий і збалансований, у ньому відчуваються солодкі ноти кукурудзи та темної вишні, м’які відтінки дуба. Посмак шовковистий, теплий.

До слова, Red Stag Black Cherry називають одним із найбільш вдалих вишневих лікерів, адже в ньому немає присмаку сиропу від кашлю, який часто характерний для вишневих напоїв. 

Цей лікер чудово смакує у чистому вигляді, з  колою (нагадуватиме алкогольний Dr.Pepper) або в складі коктейлів. Радимо спробувати лимонад Red Stag. Для нього потрібні:

  • 45 мл вишневого віскі,
  • 15 мл полуничного лікеру,
  • 120 мл лимонаду,
  • 60 мл лимонної або клубної содової,
  • скибка лимона для прикраси,
  • лід.

Як приготувати коктейль з Red Stag Black Cherry:

  1. Візьми келих хайбол, наповни його льодом та по черзі налий туди віскі, лікер, лимонад, наповни содовою до верху.
  2. За допомогою довгої ложки перемішай напій, прикрась скибкою лимона та насолоджуйся.

Радимо зберегти цей рецепт для домашніх вечірок, адже його можна приготувати одразу на велику компанію. Для цього потрібно лише збільшити пропорції: із цілої пляшки Jim Beam (700 мл) вийде приблизно 16 порцій. Для цього потрібно буде взяти 235 мл полуничного сиропу, приблизно 1900 мл лимонаду та 940 мл содової. 

Jim Beam Apple

Країна: США
Міцність: 32,5 %
Тип: бурбон
Витримка: 4 роки
Температура подачі: 16-22°C

Цей напій був п’ятим (після медового, полум’яного, кленового та вишневого) у лінійці ароматизованих віскі Jim Beam, проте серед них саме його називають найкращим. Прихильникам полюбився легкий збалансований та свіжий смак бурбона із соковитим зеленим яблуком. Алкогольна основа додає глибини та дубового відтінку лікеру, що робить напій питким і збалансованим.

Це напій золотисто-медового кольору. У нього легкий, м’який, та привабливий аромат з тонами свіжих зелених яблук, солодкої ванілі, вершкової карамелі та обпаленого дуба. У смаку відчуваються ваніль, обпалена деревина, вершки та яблука. Має теплий солодкий посмак.

Він добре поєднується з тоніком, фруктовими соками та мінеральною водою. Радимо обов’язково спробувати з ним Appletini — улюблений коктейль лікаря Джей-Зі із серіалу «Клініка». Для цього потрібно:

  • 45 мл яблучного віскі (в оригіналі використовують горілку),
  • 15 мл зеленого яблучного шнапсу,
  • 15 мл лимонного соку,
  • Шматочок яблука для прикраси.

Усі інгредієнти потрібно налити в шейкер із льодом та струсити до охолодження. Потім процідити в келих для мартіні, прикрасити яблуком і насолоджуватися.

The Pogues Honey Irish Whiskey

Країна: Ірландія
Міцність: 35 %
Тип: купажоване
Витримка: до 5 років
Температура подачі: 16-22°C

Цей віскі-лікер має насичений золотистий колір. У ньому відчувається аромат медових сот, карамелі та квітів акації, вершків, солоду та бджолиного воску. Його смак збалансований і солодкий, у ньому впізнаються відтінки сухофруктів, ванілі та груші. Посмак тривалий і теплий.

Лікер The Pogues Honey виготовляють невеликими партіями. Він, як і звичайний віскі, проходить традиційну для Ірландії потрійну дистиляцію та витримується в бочках з-під бурбона не менше 3 років.

Варто спробувати його з різноманітними несолодкими десертами, горіхами чи сухофруктами.

Читай також: «Bushmills: легендарне ірландське віскі»

Ballantine’s Brasil Lime

Країна: Великобританія
Міцність: 35 %
Тип: купажоване (Blended)
Витримка: до 5 років
Температура подачі: 18–20°С

«Бразилія наповнена вільнодумними людьми, які залишаються вірними собі. Вони радіють маленьким радощам життя, приймають свої пристрасті та живуть у власному ритмі. Ми хотіли подарувати трохи смаку цього життя кожному, хто готовий до цього», — каже виробник про цей напій.

Цей напій має колір «золотого сонячного вечора в Ріо», як зазначає Ballantine’s. У лікеру свіжий аромат, в якому вгадуються цедра лайма, ванілі, щербету. У збалансованому смаку відчутні лайм, солодка ваніль, прянощі та вершки. Посмак наповнений лаймовою свіжістю.

Щоб виготовити цей віскі висушену цедру бразильського лайма замочують у бочках шотландського віскі з додаванням ванілі та цукру. 

Найкраще цей віскі смакує в коктейлях. Ідеальний спосіб пити Ballantine’s Brasil Lime — змішати його з лимонадом у пропорції 1:3. Подавати варто з льодом та скибкою лайма.

Maison des Futailles Spicebox Chocolat

Країна: Канада
Міцність: 35 %
Тип: купажований
Витримка: від 3 до 6 років
Температура подачі: 18–20°C

Напій має насичений темно-бурштиновий колір із золотистими відблисками. В ароматі відчуваються яскраві ноти прянощів, шоколаду та ірису. Смак м’який, з тонами спецій та шоколаду. Посмак насичений, теплий та кавово-шоколадний.

Його виготовляють на основі купажу житнього віскі, витриманого від 3 до 6 років у дубовій бочці, та суміші прянощів і спецій (ваніль, мускатний горіх, кава тощо), які пройшли холодну мацерацію, тобто настоювання.

Цікавий факт: назву Spicebox цей бренд отримав під час американського сухого закону, коли імпорт і вживання алкогольних напоїв були заборонені. Тоді підприємливий канадець придумав перевозити алкоголь у ящиках із написом «Спеції». Тоді такий вантаж не перевіряли на митниці, тож віскі таким чином возили через кордон. У бочках зі спеціями віскі змінювався, через що згодом виник новий стиль канадського віскі — зі спеціями.

Цей лікер смакує як дигестив та класно поєднується з тоніком. Радимо спробувати його в складі шоколадних коктейлів — таких як, Revolver.

Wild Turkey American Honey

Країна: США
Міцність: 35,5 %
Тип: бурбон
Витримка: до 5 років
Температура подачі: 2–3°C

Це суміш чистого натурального меду з бурбоном «Wild Turkey». Засновник винокурні Джиммі Рассел розповів, що на створення цього напою його надихнув медовий лікер на основі віскі, який був популярний у Кентуккі, коли той був дитиною. Його особливо полюбляли жінки в родині Рассела. Вони змішували медовий лікер із лимонадом або насолоджувалися ним у чистому вигляді, відпочиваючи на ґанку.

Цей віскі-лікер має насичений золотистий колір. В ароматі відчуваються мед, спеції, тости, дуб та кукурудзяне борошно. У смаку — ноти меду, спецій і лимонної цедри та дуба, а в тривалому посмаку — жимолость та ваніль. З ним чудово смакуватимуть свіжі фрукти, несолодка випічка та десерти. Він дещо солодший за інші медові американські бурбони — комусь це подобається, комусь не дуже.

Цей напій має не одне досягнення. Наприклад:

  • у 2010 році отримав звання «Найкращий у своєму класі» на конкурсі «World Whisky Awards»
  • у 2018 на San Francisco World Spirits Competition завоював бронзу
  • у 2020 завоював бронзу на New York International Spirits Competition,
  • у 2021 виборов подвійне золото на New York International Spirits Competition.

Цей напій смакує як дигестив із льодом або в коктейлях із цитрусовим смаком, також добре поєднується з імбирним пивом та персиковим соком. Джиммі Рассел розповів, що один із його родичів любить поливати морозиво American Honey, а один із барів у Лас-Вегасі додав його в коктейль зі шпинату, імбиру, капусти, лимона, моркви, яблука та юзу. До речі, інколи цей лікер використовують як глазур для курки барбекю або реберець.

Jameson Cold Brew

Країна: Ірландія
Міцність: 30 %
Тип: купажований
Витримка: до 5 років
Температура подачі: 18-22°C

Складно уявити віскі, яке пасуватиме каві більше, ніж ірландське. Ймовірно тому бренд Jameson випустив власне поєднання віскі та кави. Його виготовляють з бразильської та колумбійської кави. Проте цей напій не солодкий і вершковий, а насичений і дуже кавовий, як Cold Brew — кава холодного настоювання.

Цей віскі має темно-бурштиновий колір. У ньому відчувається аромат горіхів, кавових зерен і темних фруктів, карамелі, ванілі, тютюну та обпаленої деревини. У смаку відчуваються кава, горіхи, деревні нотки. Посмак — вершковий, з нотами ванілі, праліне та ірису.

Як і попередній лікер у нашій добірці, цей напій має кілька нагород, серед яких:

  • 2022 International Spirits Challenge — бронза,
  • 2022 New York World Wine & Spirits Competition — срібло,
  • 2021 San Francisco World Spirits Competition — бронза.

Це чудовий дигестив, тому радимо його скуштувати з льодом, додати до кави (як холодної, так і гарячої), у складі авторських коктейлів. Особливо добре він показує себе в суміші тоніка, льоду та апельсина.

З їжі він чудово доповнить десерти зі смаком кави, наприклад, тирамісу чи шоколадний брауні.


Поспішай: у березні на MAUDAU можеш ці лікери та багато інших за класними цінами. Акція діє до 31 березня 2024 року.

@maudau.ua

Актуально для понеділка правда? 😅 #робочібудні #офіс #офіснаробота #робочіжарти

♬ Amour plastique – Videoclub & Adèle Castillon & Mattyeux

Нагадаємо, раніше ми розповідали про 5 видатних жінок, що перевернули індустрію віскі.

162 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Великий гайд віскі