Ділимося рецептами трьох смачних літніх коктейлів, які сподобаються дітям, вагітним, водіям та людям, що не вживають алкоголь.
Літо в самому розпалі: у таку спеку не обійтися без холодних освіжаючих напоїв. Зараз це мастхев. Найкраще втамовує спрагу чиста вода, а ще — прохолодні коктейлі з льодом. Проте влітку частіше потребуєш свіжості, аніж захмеління. Тож радимо запастися рецептами безалкогольних літніх дрінків.
Розкриваємо секрети, як у домашніх умовах приготувати смачні ароматні коктейлі з насиченими смаками й без алкоголю.
Читайте також: Як готувати коктейлі вдома
Безалкогольний мохіто (Mojito): обов’язковий для приготування влітку
Мохіто — один із найдавніших коктейлів у світі, йому вже понад 500 років. Він настільки популярний, що в США щороку 11 липня святкують Національний день мохіто.
Поєднання рому із цитрусами та м’ятою стало особливо популярним завдяки морякам, що місяцями перебували в плаванні. Саме лимонами, лаймами та запашним пряним листям вони рятувалися від цинги. До того ж ці інгредієнти допомагали заглушити смак і аромат дешевого рому.
Мохіто — один із небагатьох коктейлів, який прекрасно смакує без алкогольної основи. У ньому є все необхідне, щоб тамувати спрагу: лід, лайм, газована вода й багато-багато м’яти.
- Основні інгредієнти: м’ята, лайм
- Міцність: безалкогольний
- Смак: тропічний, м’ятний, свіжий
- Тип: лонґ дрінк
- Кількість інгредієнтів: 5
- Складність приготування: легко
Тобі знадобиться висока склянка, мадлер (інструмент бармена для чавлення інгредієнтів) або щось на кшталт товкачика, місткість для відмірювання складників (в ідеалі — барний джагер, але підійде й чарка) і коктейльна ложка. Напій традиційно п’ють через соломинку. Будь в еко-тренді, використовуй багаторазові металеві трубочки або одноразові з перероблюваних матеріалів — паперу, соломи тощо.
Мохіто — рецепт, як приготувати безалкогольний варіант
Інгредієнти:
- Цукровий сироп — 15 мл
- Содова (столова мінеральна вода) — 150 мл
- Лайм — 60 г
- М’ята — 3 г
- Подрібнений лід — 200 г
Приготування:
- На дно склянки поклади 3 шматочки лайма та 10 листочків м’яти.
- Туди ж налий 15 мл цукрового сиропу.
- З допомогою мадлера (спеціальний інструмент бармена), ложки чи товкачика для спецій подуши всі інгредієнти, щоб вони віддали напою свої смаки й аромати.
- Наповни склянку подрібненим льодом до верху.
- До вінця склянки долий мінералки, злегка розмішай коктейльною ложкою.
- Додай ще трохи подрібненого льоду.
- Прикрась свій напій найгарнішою гілочкою м’яти та насолоджуйся.
3 секрети найсмачнішого безалкогольного мохіто
Як і з класичною версією, з мохіто без рому можна нескінченно експериментувати.
Секрет 1. У рецепті «для лінивих» замість сиропу та мінеральної води можна використати Sprite. За цим винятком рецепт залишається тим самим.
Секрет 2. Щоб насолоджуватися коктейлем удвічі довше, варто підготувати спеціальний лід — заморозити у формочках мікс із рівних частин води, цукру (сиропу) та соку лайма.
Секрет 3. Якщо в найближчому супермаркеті немає лаймів чи хочеться зробити максимально бюджетний літній коктейль, бери лимон.
Екстрасекрет! Якщо хочеться чогось особливого, варто приготувати полуничний мохіто — рецепт від описаного вище відрізняється не сильно. Потрібно лише додати 3–5 ягід полуниці після третього кроку й також її розчавити, після чого далі слідувати інструкції.
Джин Гарден (Home Alone) — несподівані поєднання для неймовірної насолоди
В оригіналі — це слабоалкогольний коктейль, який сподобається людям, що люблять куштувати щось нове й незвичне та прагнуть прохолоди і свіжості влітку. Проте завдяки насиченим смакам імбирного пива, цитрусу та свіжості огірка, він чудово смакує і без додавання джину. Джин гарден — ідеальний акомпанемент до канапок із червоною рибою та легких салатів. Його подають у високих склянках (хайболах) із соломинкою.
Джин або ялівцева горілка — традиційний англійський алкогольний напій, тому нескладно відгадати батьківщину цього коктейлю. Кажуть, його створили двоє бартендерів, які надихнулися дикою красою парків у англійському стилі — коли природу не підганяють під канони вроди та моди, а дають змогу самостійно будувати ландшафт. Проте англійською назва цього напою звучить як Home Alone — і досі достеменно невідомо, чому.
- Основні інгредієнти: імбирне пиво, огірок
- Міцність: безалкогольний
- Смак: свіжий, імбирний
- Тип: лонґ дрінк
- Кількість інгредієнтів: 5
- Складність приготування: середня
Для приготування знадобляться прес для цитрусових, мадлер (підійде ложка чи товкачик для подрібнення спецій), стрейнер (можна замінити будь-яким ситечком), джагер (чарка для відмірювання інгредієнтів), шейкер (або термос чи слоїк зі щільною кришкою). Також підготуй коктейльну ложку й ніж для нарізання огірка.
Безіл Смеш (Basil Smash): вибух базиліку у твоїй склянці
Jin Basil Smash — це досить юний коктейль, вигаданий усього лише у 2008 році. Він став переможцем у номінації «Кращий новий коктейль» на фестивалі Tales Of The Cocktail. Його автор — німецький бармен із міста Гамбург.
Що таке смеш? Смешами називають напої із соком базиліка. Вперше його почав додавати у свої мікси легендарний бармен Джері Томас — ще на початку минулого століття. Уже тоді були відомі джулепи — напої з подушеними листками м’яти в складі. Томас любив експерименти і прийшов до висновку, що базилік смакує в коктейлях не гірше за м’яту. З ним важко не погодитися.
Читайте також: Як приготувати класичний алкогольний Basil Smash удома
В оригінальному рецепті безіл смеш або джин безіл смеш — доволі міцний коктейль, проте лимон приховує смак спирту, а завдяки яскравому аромату базиліка градус не відчувається. Цим коктейлем досить просто порадувати себе і друзів у домашніх умовах.
Напій традиційно подають у широкій приземкуватій склянці з товстим дном (рокс чи олд фешн) з двома соломинками.
- Основні інгредієнти: базилік
- Міцність: безалкогольний
- Смак: свіжий, кислий, трав’яний, цитрусовий
- Тип: лонґ дрінк
- Кількість інгредієнтів: 4
- Складність приготування: середня
Тобі знадобиться мадлер, стейнер, джигер, шейкер або їхні домашні аналоги, про які ми писали вище.
Коктейль із базиліком без алкоголю — як приготувати вдома
Інгредієнти:
- Содова (або цукровий сироп та мінеральна вода) — 80 мл
- Лимон — 80 г
- Зелений базилік — 5 г
- Кубики льоду — 320 г
Приготування:
- Наповни склянку кубиками льоду до вінця.
- У шейкер (слоїк чи термос) склади 10 листочків зеленого базиліку та накриши половинку лимона. Усе це ретельно подуши товкачиком.
- Налий содову, наповни шейкер кубиками льоду й енергійно збовтай.
- Проціди рідину через ситечко в склянку.
- Прикрась найгарнішим листочком базиліку.
Секрети Basil Smash
Секрет 1. Заморозь великі (за розміром келиха) кулі льоду замість кубиків. Так він ефектно виглядатиме й танутиме значно повільніше. Можна заморозити лід зі шматочками базиліку та лимону.
Секрет 2. Використовуй лише свіжі лимони й не ведися на лимонний сік із пляшок чи пакетів — їхній смак суттєво відрізняється. До того ж такий сік інколи містить у складі цукор, що змінить пропорції напою.
Секрет 3. Не знайшов зеленого базиліку? Не біда. Бери червоний і змінюй назву на Red Basil Smash.
Нагадаємо, спеціально на MJournal бартендерка Маруся Окучинська веде власну колонку, де розповідає, як готувати всесвітньо відомі популярні коктейлі вдома.