Свідомі тренди

ТОП 5 книг про культуру пиття

11 Хв

Зібрали для тебе підбірку книг, які допоможуть розібратися в культурі споживання алкоголю та мистецтві фудпейрінгу.

Споживання їжі та напоїв можна сприймати по-різному. Але однаковим для адептів різних теорій є одне — без цього ми не існуємо, бо це таки основа нашого буття та життя загалом.

Знання про різноманітні види напоїв і вміння правильно їх поєднувати з їжею може значно підвищити задоволення від звичайної вечері. Ти зможеш знаходити гармонійні комбінації, які доповнюють один одного і створюють нові смакові відчуття. Тож нумо розширювати свою базу знань щодо фудпейрінгу та культових алкогольних напоїв.

Як пити вино. Найпростіший спосіб дізнатися, що вам смакує

Ґрант Рейнольдс, Кріс Стенґ

Як пити вино. Найпростіший спосіб дізнатися, що вам смакує

Час читання: 8 годин.
Гурман на 50 зі 100 %.
Кількість сторінок: 160.
Видавництво: Vivat.
Рік: 2022.

Вино — божественний нектар, без якого не обходилося жодна давньогрецька вечірка. І дотепер воно в топі наших улюблених хмелевих напоїв. Існує чимало видів вина — воно може бути геть різної витримки та з різного сорту винограду: одне зберігається та шумує в дубових діжках, інше — у вишневих. Різний сорт вина пасує до абсолютно різних подій: від гучних вечірок із червоним вином до елегантних побачень із келихом рожевого мускатного.

Автори книги розкажуть тобі, як у цьому всьому різноманітті не загубитися, вибрати вино ледь не під колір очей та отримати максимум задоволення від рандеву із келихом дійсно божественного напою.

У книзі 8 глав:

  1. «Слова, які вам знадобляться»;
  2. «Запитання, які нечасто ставлять»;
  3. «Історія походження»;
  4. «29 вин, які вам треба знати»;
  5. «Деякі з наших улюблених виробників»;
  6. «Навіщо вам усе це знати?»;
  7. «Сумісність»;
  8. «Що робити далі».

Особливо радимо звернути увагу на розділи «29 вин, які вам треба знати» та «Сумісність». У «29 вин, які вам треба знати» автори перераховують культові (та менш відомі, проте не менш варті твоєї уваги) сорти вина, з урахуванням усього: сорту винограду, країни походження, особливостей рецептури, витримки тощо. А в розділі «Сумісність» ти дізнаєшся, з якою їжею та о якій порі ліпше вживати той чи інший сорт вина, аби всі його характеристики та смакові якості розкрилися наповну.

Загалом, як зазначено в анотації до книги, це видання стане в пригоді гурманам, які хочуть дізнатися, вино з якого регіону їм може сподобатися та чому більшість людей неправильно його зберігає. І ти більше не будеш губитися, обираючи між «шенен блан» і «монтепульчано» навіть онлайн.

Ґрант Рейнольдс — відомий сомельє, який потрапив до рейтингу Forbes 30 Under 30 2017 року та здобув статус найкращого нового сомельє від Wine & Spirits 2013 року. Писав про вино для Vanity Fair. Власник винної крамниці Parcelle, партнер Delicious Hospitality Group, а також відповідає за винну карту в Charlie Bird — одному з найкращих винних ресторанів США.

Кріс Стенґ — співзасновник і СЕО гастрономічного проєкту The Infatuation. У 2015 році його жартівливий огляд вигаданого ресторану номіновано на Премію Фонду Джеймса Берда. Журнал Financial Times 2019 року назвав Стенґа «ймовірно, найвпливовішим ресторанним оглядачем Америки». Перш ніж пов’язати життя з тематикою їжі, був віцепрезидентом із маркетингу лейблу Atlantic Records.

Що пише про книгу телеведуча й письменниця Марта Стюарт:

Поціновувачі вина Ґрант Рейнольдс і Кріс Стенґ пояснили незрозумілі терміни, що їх уживають сомельє, звичайними словами, якими можна послуговуватися в розмові з друзями, щоб ви дістали можливість купувати вино як профі.

Стихійний архів. Артбук про ринки Києва

Громадська організація Cultural Geographies

Стихійний архів. Артбук про ринки Києва

Час читання: 1–2 години.
Гурман на 60 зі 100 %.
Кількість сторінок: не пронумерована.
Видавництво: громадська організація Cultural Geographies.
Рік: 2020

Це дуже особлива книга в нашій добірці. Говорити про неї багато — справа марна. Адже основне, на що варто звернути увагу — візуальний матеріал. Бо перед тобою — артбук. І не простий, а можна сказати один із небагатьох артбуків, що присвячений досить специфічній та нішевій тематиці: київським ринкам.

Основний акцент у цій книзі звісно на тому, яке гастрономічне свято відбувається на таких Житньому, Бессарабському, Володимирському, Печерському, втраченому Сінному ринках. Ця книга розкриває тему фудпейрінгу з особливого боку: починаючи з вибору пакета та підготування списку продуктів для закупки на цих легендарних київських виставках смаків.

Тут немає розділів, проте є історії, перелік продуктів, напоїв, смаколиків, які можуть вам запропонувати ввічливі, хоч і не завжди усміхнені працівники ринків. Ось вони: справжні гуру фудпейрінгу, які точно підкажуть, до якого салату ліпше додати кінзу, із чим поєднати холодний квас та як ліпше куштувати свіжу соковиту черешню. Ну, і звісно ж, порадять скуштувати незвичайний тандем: сир із кавуном, що трохи відлунює одеським настроєм.

Крім фотографій книга містить серію особистих історій та «суб’єктивних мап» київських ринків, створених українськими художниками. Як зазначають самі автори, є тут «і спроба осмислити феномен ринку відразу на кількох рівнях»:

  • ринок та влада;
  • ринок та простір споживання;
  • ринок та простір спілкування і прийняття рішень;
  • ринок як простір пам’яті, спільного переживання та спільних дій.

Кожен київський ринок має власну естетику та візуальні маркери. Кожен розповідає власну історію і є частиною міського фольклору. Ба більше: іноді ці місцини перетворюються на артмайданчики.

Автори видання кажуть, що цей артбук можна гортати дуже довго, роздивляючись фото та мапи, роздумуючи над текстами та ілюстраціями, і пропонувати власні інтерпретації. Бо досвід взаємодії з київськими ринками, як і набір продуктів для покупок, у кожного свій.

Додамо, що цей проєкт громадської організації Cultural Geographies, реалізований за підтримки Українського культурного фонду. У книгарнях та інтернет-магазинах знайти його важко. Тому залишаємо тобі підказку: примірник друкованої книги можна отримати поштою, заповнивши анкету за посиланням.

Що пише про книгу The Village:

Як зазначають автори проєкту, ринки слугують комунікаційними центрами та точками розвитку громад. У ході підготовки до проєкту команда провела онлайн-анкетування, інтерв’ю, експерименти, зібрали суб’єктивні карти користувачів та архівні фото столичних ринків. Книга також доступна для людей із вадами зору — в артбуці є кілька експериментальних тактильних сторінок.

Одіссея віскі. Допитливий бармен про солодове, житнє і бурбон

Трістан Стівенсон

Одіссея віскі. Допитливий бармен про солодове, житнє і бурбон

Час читання: 23 години.
Гурман на 70 зі 100 %.
Кількість сторінок: 228.
Видавництво: Vivat.
Рік: 2021.

Починаючи огляд цієї книги, хочеться пригадати один цікавий факт про віскі. На початку 18 століття цей благородний напій використовували як валюту. Так, фактично, кількома пляшками віскі можна було заплатити за якусь послугу чи продукти. Ба більше: віскі слугував ліками та інгредієнтом багатьох страв.

Звісно, ці часи давно минули, і тепер віскі — це почесний гість вечірок та серйозних ділових зустрічей, де обговорюються важливі справи в дорогих костюмах (принаймні, у фільмах такі діалоги майже ніколи не обходяться без келиха віскі з льодом). У цій книзі автор і за сумісництвом прославлений бармен, поціновувач віскі та автор серії бестселерів під назвою «Допитливий бармен», розповідає геть усе про цей брунатний еліксир.

Книга поділена на 4 частини:

  1. «Історія віскі»;
  2. «Як виготовляють віскі»;
  3. «Тематична екскурсія світом»;
  4. «Рецепти купажованого віскі та коктейлів».

Якщо рекомендувати одну із 4-х частин книги, то однозначно «Тематичну екскурсію світом». Звідси ти дізнаєшся, як, коли (та навіть у якій кількості) п’ють віскі в різних країнах, які є свого роду «підвиди» цього напою в різних регіонах світу і із чим у цих країнах заведено поєднувати віскі.

Загалом перед тобою захоплива подорож найцікавішими винокурнями світу, історія виникнення віскі: від перших спроб дистиляції в Давньому Китаї та винайдення сумнівного лікарського засобу часів Середньовіччя, відомого як aqua vitae, до сучасного віскі. Також автор ділиться унікальними технологіями та секретами виробників, що їх використовують під час приготування цього напою. Особливо приємний бонус — рецепти вишуканих коктейлів із віскі наприкінці книги.

Трістан Стефенсон — барний експерт, письменник і бізнесмен, майже 20 років працює в індустрії гостинності. За версією видання Class Magazine 2012-го став барменом року, а 2018-го потрапив до списку Harpers Hot 50. Співзасновник близько десятка барів і ресторанів, автор подкасту і ютуб-каналу Curious Bartender. Пише про алкогольні напої та каву, а також надає консультації з розроблення рецептів коктейлів і відкриття барів.

Що пише про книгу BookRiot:

Стефенсон розповідає про історію віскі й мистецтво дистилювання, здійснює екскурсію провідними винокурнями світу, а також демонструє свої навички бармена в останньому розділі про коктейлі на основі віскі та купажі. Так, це правда: тут є власні рецепти Стефенсона, з яких ви дізнаєтеся, як зробити келишок купажованого віскі! Якщо полюбляєте цей напій, мершій беріть до рук цю книжку!

Формула смаку. Виклад науки високого куховарства та понад 100 вибраних рецептів

Нік Шарма

Формула смаку. Виклад науки високого куховарства та понад 100 вибраних рецептів

Час читання: 33 години.
Гурман на 85 зі 100 %.
Кількість сторінок: 352.
Видавництво: ArtHuss.
Рік: 2022.

У цій книзі фудпейрінг переходить від теорії до практики. Адже тут містяться одразу рецепти готових поєднань різних продуктів та поради щодо приготування страв. Автор докладно розповідає, що із чим змішати, щоб кожен інгредієнт у страві розкрився на повну та віддав максимум свого смаку, аромату, консистенції та властивостей для організму.

Як зазначено в анотації до книги, «Формулу смаку» написала людина, яка розуміє, що смак — усьому голова. І сперечатися із тлумаченням не має сенсу, адже це дійсно так. І ця книга підтверджує цю тезу своїми смаковими поєднаннями, викрутасами, відтінками та палітрою відчуттів, які викликають звичайні або ж не дуже гастрономічні поєднання.

Книга тематично розділена на 7 розділів та бонусну главу, відповідно до відтінків смаків:

  1. «Яскравість»;
  2. «Гіркота»;
  3. «Солоність»;
  4. «Солодкість»;
  5. «Кислота»;
  6. «Гострота»;
  7. «Насиченість»;
  8. «Обов’язкові продукти в коморі».

Звісно ж, передостанню книжку нашого топу радимо прочитати повністю, не виокремлюючи якийсь розділ. Адже тут у кожній главі, у кожному рецепті докладно та яскраво описана дивовижна історія смаку як звичної вже нам курки під сирним соусом, так і вишуканого карамболю, який поєднується точно не з усіма продуктами з твого холодильника, і підхід до нього ще треба віднайти. Добре, що автор його вже знає.

Ти точно добряче прокачаєш свою кухарську майстерність завдяки знанням про інгредієнти та те, як вони поводяться під час готування, їхній вплив на смак. Автор гарантує це, адже він пропонує тобі розглянути окремо кожен елемент — емоції, пам’ять, вигляд, звук, відчуття в роті, аромат і смак.

Фішка книги ще й у тому, що фотографії до неї робив сам автор, який захоплюється фудстайлінгом. Як каже він сам, «вважається, що найкращі фото завжди вдаються з природним світлом, проте насправді я завжди знімав зі штучним. Я вважаю, що варто не боятися гратися зі світлом і композицією, щоб отримати бажаний результат».

Нік Шарма — автор кількох кулінарних книг, що принесли йому нагороди від Фонду Джеймса Бьорда та Міжнародної асоціації професійних кухарів, а також отримували звання «Книжка року» від The New York Times, The Washington Post, Food52, The Kitchn, The Observer Food, The Sunday Times. Веде шпальту про їжу в San Francisco Chronicle і власний блог A Brown Table. Має освіту в царині молекулярної біології, спирається на науку для вдосконалення кухарської майстерності й пояснення того, як вибудовується смак.

Що пише про книгу Крістофер Кімбол:

Для Ніка Шарми смакоароматичний букет — складне явище. Це емоції, вигляд, звук, текстура, аромат і смак. Адже смак може бути яскравий, гіркий, солоний, солодкий. Ця книга не для зануд, які хочуть заглибитися в амінокислоти, гелі та осмос. Ця книга про те, як готувати страви з оптимальними смаковими та ароматичними властивостями.

Україна. Їжа та Історія

Олена Брайченко, Ігор Лильо, Марина Гримич, Віталій Резніченко

Україна. Їжа та Історія

Час читання: 27 годин.
Гурман на 95 зі 100 %.
Кількість сторінок: 288.
Видавництво: їzhak.
Рік: 2021.

Це видання є вершиною нашого топу, адже присвячене воно поєднанню продуктів та напоїв, які близькі, зрозумілі та любі серцю кожного українця та українки — книга національного фудпейрінгу. Про рецепти з тих часів, коли наші предки-українці поєднували інгредієнти більш інтуїтивно.

В анотації на цю книгу написано, що автори розповідають про українську кухню як культурне надбання і частину нематеріальної спадщини України. Вони розкривають потенціал кулінарної дипломатії та вчать готувати страви, які закохують в Україну.

Книга містить 6 розділів:

  1. «З історії української кухні»;
  2. «Традиції гостинності в Україні»;
  3. «Кухня сезонів»;
  4. «Солодке»;
  5. «Обрядові страви»;
  6. «Кулінарна дипломатія».

Тут є все: і науково-популярна «читанка» на тему української кухні та кулінарної дипломатії; практична частина з рецептами традиційних страв в інтерпретації кращих українських шефів кухні тощо. Це видання формує національний смак, детально пояснює, як і чому ми звикли поєднувати традиційні для українського столу продукти (сало та борщ, вареники та вишні), або ж які поєднання варто спробувати (огірок та мед, голубці в буряковому листі чи може… борщик-компот?)

Це видання, як зазначають автори, створено, аби допомогти зорієнтуватись у світі смаків, кольорів та візуальних образів нашої кулінарної мапи. Це екскурс смаками, способами консервації та характерними компонентами, на яких будується українська національна кухня. Крок за кроком у текстах та пропонованих рецептурах, автори підкреслюють, як багато ми досі не знаємо про своє минуле, славні кулінарні традиції та унікальні продукти.

Із цікавого: ця книга є спільним проєктом Науково-просвітницького проєкту їzhakultura та Українського Інституту. Це унікальне видання про те, як їжа стає ефективним дипломатичним інструментом. Усі рецепти в книзі опрацьовані українськими шефами кухні — Оксаною Задорожною, Вячеславом Попковим, Віталієм Гуралевичем, Оленою Жаботинською, Денисом Комаренком та Ярославом Артюхом. Фотографії для книжки робила фудфотографка Оксана Сибидло.

Олена Брайченко, авторка, натхненниця та кураторка проєкту, кандидатка історичних наук, дослідниця їжі й засновниця науково-просвітницького проєкту їzhakultura, видавництва їzhak. Написала ще книгу «Українське застілля» у 2016 році та була ведучою програми «У своїй тарілці» на Радіо Культура.

Що пише про книгу Вечірній Київ:

Це не просто збірник рецептів (хоча їх тут чимало!), а книжка, що розповідає про українську кухню як культурне надбання і частину нематеріальної спадщини України, важливий інструмент культурної дипломатії та міжкультурного спілкування. Через традиції приготування їжі ми розповідаємо про історію, культуру, регіональні ідентичності, природу, побут, звичаї та обрядовість, красу й розмаїття України.

Колись наші далекі предки готували м’ясо мамонтів, щоб через тисячі років їхні нащадки (себто, ми) винайшли мистецтво фудпрейрінгу. Та почали не просто вживати їжу та напої як закриття базових потреб, а поставили це на щабель окремої цікавої та дуже приємної філософії.

Сподіваємося, наша підбірка допоможе тобі ліпше розібратися в тонкощах поєднання продуктів та напоїв. І ці знання перетворять твої щоденні кулінарні рутинки на захопливі подорожі світом смаків та найнеочікуваніших, проте найсмачніших поєднань.

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Свідомі тренди

Екозвичка: робити заготовки їжі

6 Хв
Розповідаємо, як заготовки допомагають заощаджувати час, гроші та сили
Свідомі тренди

Як підготуватися до появи цуценяти чи кошеняти

8 Хв
Розповідаємо, як підготуватися до появи маленьких хвостиків
Свідомі тренди

Як розв’язувати проблеми з допомогою гумової качки

5 Хв
Розповідаємо, як мемна іграшка може допомогти знайти вихід із глухого кута
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Сам собі барменГайд покупця

Як читати етикетку вина