Сам собі барменОнлайн-бар

Basil Smash: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Basil Smash вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

Люблю прикрашати коктейлі м’ятою. Дарма, що це «банальщина». Мало хто знає, та недостатньо просто помістити м’яту зверху на коктейль, щоб вона «працювала» ароматною прикрасою. Є один секрет, якому я навчаю своїх барменів: перед подачею напою гостю потрібно добряче «відхльостати» келих м’ятою. Завдяки цій маніпуляції, ти звільниш олії, що є в листочках рослини, і коктейль набуде неймовірного аромату. А ти пам’ятаєш, що аромат – це перше враженням про напій. Якщо людину «по одежі стрічають», то коктейль якраз за ароматом.

Є ще один вид зелені, який ну дуже люблю додавати в напої. Його аромат підкорює з перших секунд – це базилік. Свіжість, яскравість та насиченість базиліку обеззброює. Люблю вранці після пробіжки зайти до овочевого магазину та купити пучок базиліка. У мене особисто з’являється відчуття, що він пахне гарним настроєм, здоров’ям та смачною пастою. Буває, я навіть нічого з нього не готую. Мені просто подобається його запах в кухні.

Ну, а якщо щось і готувати, то коктейль Basil Smash. Якщо знаєш варіант краще, ніж поєднання джину, цитрусів, свіжого базиліку та пухнастої текстури, я із задоволенням послухаю – пиши в коментарі. Але що для мене Basil Smash – безпрограшний варіант.
Вперше цей напій приготував Йорг Мейер влітку 2008 року в Німеччині. Спочатку колега назвав коктейль Gin Pesto, а пізніше змінив назву на Basil Smash. З перших днів він полюбився гостям Йорга, а вже згодом – бив усі рекорди з продажу. В тому ж 2008 році коктейль отримав нагороду на конкурсі Tales of the Cocktail Spirited Awards в номінації «Кращий новий коктейль». І мене зовсім не дивує, бо Basil Smash – найсвіжіший напій з усіх, що я готувала.

Коктейлі типу «смеш» – це напої, де змішують зелень та цитрусові. Серед найпопулярніших «смешів», які ти вже міг скуштувати – Whiskey Smash. Для його приготування змішують лимон та м’ята. Але технічно «смеш» – це роздавлювання зелені, фруктів та спирту з додаванням подрібненого льоду, щоб утримати частинки зелені та фруктів на дні келиха. Деякі колеги відносять «смеш» то «джулепів», бо принцип приготування майже ідентичний. Єдина відмінність – під час подачі «джулепа» гостю дають ситечко типу «джулеп», щоб можна було втримати лід у келиху, коли робиш ковток.

Цікаво, що сам Йорг писав про свій рецепт Basil Smash: «Краще забагато, ніж замало базиліка в цьому напої». Тож не переймайся тим, щоб не покласти зайвого. Ще одна рекомендація від творця цього коктейлю стосується джина: «Майте на увазі: 50 мл джину недостатньо, 60 мл джину – це рецепт, 70 мл джину – це кохання».

А ось і рецепт коктейлю Basil Smash від Марусі Окучинської.

Бейзіл Смеш рецепт коктейлю

 

Додавати туди частинку кохання чи ні – вирішувати тобі.

Як приготувати Basil Smash вдома

Крок 1. Вилий всі інгредієнти до шейкера та додай лід.
Крок 2. Добре збовтай.
Крок 3. Наповни келих для коктейлю льодом.
Крок 4. Перелий вміст шейкера в келих на лід.

Згідно з класичним рецептом білок до коктейлю не додають, але я рекомендую спробувати обидва варіанти та обрати свого фаворита. У цьому варіанті, після Кроку 2, відокрем рідину від льоду і збий ще раз, щоб досягти легкої повітряної текстури напою.

До речі, для приготування коктейлю можна використовувати не тільки зелений базилік, а ще й червоний. Колір коктейлю виходить чарівний! І саме зараз хочу нагадати, що потрібно постійно експериментувати, щоб приготувати той самий ідеальний напій для себе. Тому поміркуй, щоб ти міг додати до класичного рецепта: можливо, трохи м’яти або листя селери. Це особлива коктейльна магія і ти можеш її використовувати, навіть якщо тільки почав міксувати.

Якщо помітив – це вже десятий коктейль, який я нарікаю «найпопулярнішим». Вимкни режим скептика та не дивуйся – так воно і є. Бо пишу я тільки про дійсно смачні та напої. І попереду ще купа цікавого!

Важливий момент, на який я раджу звертати увагу: слідкуй за рецептом та співвідношенням інгредієнтів, коли готуєш свої коктейльні шедеври. І в тебе вийде саме той смак, який задумав автор. Рецептом та комплектом напоїв для Basil Smash ми з MAUDAU тебе забезпечимо!

19 записи

Про автора
Привіт, я Маруся Окучинська, бартендерка. За барною стійкою працюю вже 13 років. Я відкрила один із культових українських барів та допомагала розвивати інші популярні заклади, навчала новачків та керувала великими командами барменів, створювала коктейльні карти та власні авторські коктейлі. А у 2021 році увійшла в топ найкращих барменів України за версією The World Class. Я обожнюю свою професію і планую ділитися з тобою секретами та лайфгаками коктейльного мистецтва.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *