НовиниСвідомі тренди

Важливі штуки, щоб класно відсвяткувати Івана Купала

10 Хв

Ділимося ідеями, як можна осучаснити традиційне українське свято.

Свята в Україні — це коли люди збираються з тими, кого люблять, наповнюють своє життя радісними емоціями, приємними турботами, впускають у буденність відчуття певної магії та дозволяють собі відпочити й розслабитися. У нашій культурі вони займають величезне місце й не втрачають своєї важливості та популярності за жодних умов.

Любов до традицій та спільного відпочинку з близькими людьми змушує нас розкуповувати квитки Укрзалізниці за кілька місяців до Нового року, шукати ту саму пекарню із найсмачнішими пасочками напередодні Великодня, колядувати й щедрувати навіть онлайн між різними континентами, доводити до ідеалу рецепти млинців перед Масницею…

Давно полюбилися українцям і запозичені свята — наприклад, Геловін чи День святого Валентина. До цих дат ми готуємо одне для одного подарунки, сюрпризи й тематичні вечірки.

І водночас ми маємо безліч традиційних українських свят, які заслуговують більше уваги з нашого боку. Наприклад — Івана Купала.

Підготували для тебе кілька класних ідей, як до цієї дати організувати круте святкування для родини та друзів.

Коли день Івана Купала та що ми взагалі святкуємо

У 2023 році, як і в попередні роки, Івана Купала святкують у ніч із 6 на 7 липня. Проте ця дата не дуже коректна. Справа от у чому: Івана Купала, Купайла або Сонцекрес — це язичницьке свято, яке відзначали українці задовго до хрещення Київської Русі.

На відміну від багатьох християнських свят, що прив’язані до чітких дат, язичницькі орієнтуються на події природи та астрологічний календар. Івана Купала — це свято народження сонця (за іншими джерелами — одруження сонця), тому воно має відзначатися в День літнього сонцестояння, яке, залежно від року, припадає на період із 20 до 24 червня.

Хоровод біля Купала. Фото 1970-х рр. м. Вінниця. з фондів Навчально-наукової лабораторії з етнології Поділля ВДПУ ім. М. Коцюбинського. Джерело: https://f.authenticukraine.com.ua/photo/5062/ex1r1.jpg / https://authenticukraine.com.ua/blog/kupala
Купала на Південному Бузі, Вінниця. з фондів Навчально-наукової лабораторії з етнології Поділля ВДПУ ім. М. Коцюбинського. Джерело: https://f.authenticukraine.com.ua/photo/5062/ex1r1.jpg / https://authenticukraine.com.ua/blog/kupala

Коли Володимир похрестив Русь, багато язичницьких подій «підтягнули» до свят нової релігії. Так Купала пов’язали із Різдвом Предтечі та Хрестителя Господнього Івана, яке 7 липня вшановує церква. Так у назві свята з’явилося ім’я Іван. Хоча насправді ці події не мають між собою нічого спільного.

Зараз Україна готується до переходу на григоріанський календар, тому, ймовірніше, що у 2024 році відзначати Івана Купала ми будемо в правильні дати — наприкінці червня.

@gordiystarukh

А ви святкуєте? #іванакупала #купайло #купайла #традиції українськітрадиції #історіяукраїни #колісналіра #гордійстарух #gordiystarukh #укррек

♬ Тирлич тирлич – Gordiy Starukh

Чому свято називається Івана Купала

З Іваном розібралися, перейдемо до Купала.

Існує декілька версій, звідки походить це слово. За однією з них — від слова «купання» (від прамовного *kǫpati), що означає ритуальне обмивання, очищення, яке здійснювалося у відкритих водоймах.

За іншою версією, Купайло — це язичницький бог молодості, краси, молодечої вибуялої волі, духовної нескоримості, земних плодів, а також шлюбу. Це свято тісно пов’язане із єднанням чоловічого та жіночого начал (вогню та води), ворожіннями на любов, обрядами для закоханих. Наприклад, раніше вірили, що якщо пара разом перестрибне через багаття і не відпустить рук одне одного, їхнє кохання буде довгим та щасливим, а шлюб — міцним.

Також у слові Купала (Купайла) міститься корінь «купа». Раніше «стати до купи» означало бути разом, узяти шлюб.

Квітка папороті

Кажуть, що ця містична магічна рослина цвіте лише раз на рік — саме в ніч на Івана Купала.

За повір‘ями, той, кому вдасться її знайти, зможе відмикати будь-які замки без ключа, без зусиль розшукувати закопані скарби, причарувати будь-кого, матиме найбільший врожай, відвертатиме град, грім і зливу від своєї ниви, не боятиметься злих сил. Знайти квітку папороті — ніби спіймати удачу за хвіст.

Взагалі папороть розмножується спорами й цей різновид рослин не має квітів, тому можна сказати, що квітки папороті не існує. До речі, за однією з версій та сама пісня Володимира Івасюка «Червона рута» — саме про містичну купальську квітку.

Святкуємо Івана Купала: як підготуватися

(Майже) сценарій ідеального святкування Івана Купала

Місце. Зважаючи на атмосферу та історію свята, найкраще відзначати його на природі, біля води. Якщо, звісно, не боїшся мавок та русалок 🙂 Гарна думка влаштувати кемпінг у наметах. Обирай місця, де це дозволено робити, адже в Україні діє воєнний стан, а отже — і додаткові правила безпеки та обмеження.

_________________________________________________________________________

Важливо! Під час відпочинку на природі потрібно дотримуватися правил регіону, визначених місцевою військовою адміністрацією. У певних областях зараз заборонено розбивати кемпінги та розводити багаття в будь-яких місцях, в інших — дозволено в спеціально відведених локаціях.

Дізнатися про правила відпочинку у твоєму регіоні можна дізнатися на сайті обласної військової адміністрації. Також багато корисної інформації — за цим посиланням на сайті Державного агентства розвитку туризму.

_________________________________________________________________________

Декор. Ідеальними декораціями буде жива природа та квіти. Підійдуть букети, стоги трав. Також прикрасити локацію можна гірляндами на батарейках або свічками, але тоді необхідно особливо уважно слідкувати за пожежною безпекою.

Під час будь-якого відпочинку, особливо на природі та з використанням вогню — безпека понад усе.

Якою може бути фотозона на Івана Купала? Це може бути арка, оформлена квітами, кладка біля води, поле.Загалом, такі локації не потребують додаткового оздоблення, проте можна прикрасити їх живими квітами, травами, колосками, а також вечірнім освітленням.

Ідеї для фото:

@irunka_smm

#івана #купала #іванакупала #іванакупала2023 #фото #фотосесія #ідеїдляфото #ідеїдляфотосесії

♬ SHUM – Go_A

Образи. Тут усе просто: автентичні вбрання, натуральні тканини, природні світлі кольори — білий, кремовий, пісочний, блідо-жовтий, натурально-зелений тощо. Чудово підійдуть вишиті сорочки, лляні чи бавовняні сукні та блузи, спідниці, шорти. Обирай довгі спідниці та сукні, етномотиви, вільні широкі штани.

Волосся краще залишити розпущеним. Для цілісності образу пасуватиме природний макіяж з акцентом на очі.

На Купала дівчатам пасуватиме образ мавки, русалки, нявки або лісової німфи.

@candy.superstar

Ой на Івана, тай на Купала…) Its Ukraine, baby😈 #cosplay #cosplaymakeup

♬ оригінальний звук – Candy Superstar

Не обійтися без вінків! Це не тільки доповнення образу, але і важливий атрибут для ворожінь та класна розвага.

Як сплести вінок на Івана Купала

Спершу потрібно зібрати трави, озброїтися ножицями (або ножем) та міцною ниткою натурального відтінку (шпагатом). Вінок можна плести як косу (сформувати три жмути та заплести їх між собою), або ж за допомогою техніки «нахльосту». Її використовують на відео.

@lisovamavkaa

#іванакупала#вінок#українськийтікток

♬ оригінальний звук – lisovamavka🪄

Що вплести у вінок:

  • безсмертник — символ здоров’я і довголіття;
  • чорнобривці — символ вірності і краси;
  • деревій — символ свободи й нескореності;
  • барвінок — символ життя і вічної любові;
  • калина — символ дівочої краси;
  • любисток — символ відданості й любові;
  • ромашка — символ Сонця, чистоти і вірності;
  • мальва — символ Віри, Надії і любові;
  • волошка — символ краси й ніжності;
  • вусики хмелю — символ гострого і гнучкого розуму;
  • мак — символ родючості;
  • пшениця, ячмінь, жито — до гарного урожаю;
  • цілющі трави (наприклад, звіробій) — до здоров’я;
  • незабудка — символ вірності і сталості.

Розваги та традиції на Івана Купала

Марена на Івана Купала. Марена або Мара, згідно зі слов’янською мітологією, — зимове божество, яке покриває землю стужею. В інших легендах її вважають старшою русалкою, винною в потопелі худоби та людей.

На Івана Купала традиційно роблять два опудала із соломи, гілок верби та очерету: Купайла та Марени. Купала прикрашали квітами, намистом та стрічками, а в інше опудало вплітали траву і встромляли гілки вишні або чорноклену. Навколо них водили хороводи та співали купальські пісні, а наприкінці святкування Марену спалювали або топити — це символізувало перемогу добра над злом.

Чи можна купатися на Івана Купала? Знову-таки, це залежить від регіону, у якому ти святкуєш. Багато водойм в Україні наразі небезпечні, проте в багатьох областях (Полтавщина, Волинь, Львівщина тощо) є пляжі, де ДСНС дозволяють відпочивати й розважатися у воді.

Взагалі скупатися на Сонцекрес — важлива традиція, адже згідно з віруваннями так людина очищує тіло й душу. Підійде як купання у водоймі, так і вдома чи в лазні.

Читайте також: Ігри на природі: ідеї для активного пікніка

Купальська ватра. Неподалік води заведено розводити багаття, адже за віруваннями слов’ян — воно очищує людей від негативу, відганяє злих духів. Раніше вірили, що дівчина, яка не підійде до багаття — відьма. До речі, жінки, у яких хворіли діти, брали їхні сорочки та спалювали у ватрі — вони вірили, що цілющий вогонь зможе забрати на себе всі недуги малюків.

До наших днів збереглася більшість давніх купальських традицій: стрибати через вогонь (проте ми застерігаємо цього не робити, адже це може бути небезпечним), водити хороводи навколо вогнища (а це — можна, тільки теж із дотриманням правил безпеки). Вогнище створює особливу атмосферу таїнства.

Музика. Жодне свято не буде повноцінним без музики та танців. Щоб скласти тематичний плей-лист радимо звернути увагу на творчість Go_A, Yuko, DakhaBrakha, Марії Квітки, ЩукаРиба, Володимира Івасюка, GG ГуляйГород та інших сучасних фольк-виконавців. У багатьох із них є пісні про Івана Купала. А за цим покликанням — альбом народних купальських пісень.

Гадання на Івана Купала. Це незмінний атрибут свята, без якого воно не буде повноцінним.

  • Ворожіння на подорожнику. Потрібно взяти листок подорожника та подумки або вголос промовити: «подорожник-мандрівник, ти ростеш при дорозі, усе про всіх знаєш. Розкажи мені про мого судженого». Після цього покласти листочок під подушку та лягти спати. Уві сні має прийти майбутній коханий.
  • Ворожіння на колах води. Дівчата по черзі ставлять питання та кидають у воду камінчики. Потрібно рахувати кола — якщо їх парна кількість, то відповідь «так».
  • Ворожіння на гребінці для волосся. Потрібно взяти свій гребінь для волосся, промовити «Суджений-ряджений, прийди та розчеши мене» та покласти під подушку. Після цього ні з ким не говорити й лягти спати. Уві сні має наснитися майбутній чоловік.
  • Ворожіння на Івана Купала на вінках. Участь у ньому можуть брати лише незаміжні дівчата. Вікна, сплетені напередодні, на заході сонця потрібно опустити на воду та приказати: «… «. У яких бік попливе вінок — з того боку і треба чекати судженого. Часто на вінки ще ставлять запалені свічки, аби їх можна було розгледіти в темряві.
  • Ворожіння на папороті. Для цього потрібно знайти зарості папороті та зірвати стільки гілочок, на скількох хлопців будеш ворожити. На кожну потрібно загадати хлопця. Потім підійти до берега води (мілини) та руками притиснути гілочки до дна й різко відпустити. Яка перша спливе, вкаже на обранця.

Смачні штуки. Жодне свято не обійдеться без частувань і напоїв. Оскільки літо в самому розпалі, час насолоджуватися сезонними овочами, фруктами та ягодами: абрикоси, вишні, аґрус, порічки, смородина, шовковиця, кабачки, молода картопля стануть чудовою основою святкового меню. Як правило на природі хочеться посмажити м’яса та овочів на вогні, що також добре впишеться у святкове меню.

Для перекусів радимо запастися снеками: горіхами, насінням, хлібцями, чипсами та іншими смаколиками.

Міцні штуки. Нещодавно ми розповідали, що один із найважливіших п’янких напоїв української культури здавна — це пиво (а також квас і збитень). Раніше ці напої прирівнювали до хліба і вживали їх майже на рівні. Тому для святкування автентичного українського свята, пінне та квас — це мастхев. Про правила давньоукраїнського фудпейрингу (поєднання їжі та напоїв) розказано в книзі «Україна. Їжа та історія».

Окрім цього, можна підібрати українське вино з автохтонних сортів, тобто створених і вирощених в Україні. Це такі сорти як Цитринний магарача, Одеський чорний або Сухолиманський.

Для тих, хто не п’є алкоголь, варто запастися лимонадами, квасом, узварами та компотами. Нещодавно ми розповідали, що смачні літні коктейлі можуть бути не лише алкогольними. Також увечері біля вогнища добре смакуватиме трав’яний чай — наприклад, із м’яти чи ромашки.

Ось тут ми зібрали список важливих штук, які необхідно взяти із собою для відпочинку на природі. Потрібні корисні, смачні та міцні штуки з доставкою до дверей можна замовити на MAUDAU, щоб зберегти час на найважливіші справи.

Святкуй Івана Купала з MAUDAU: шукай знижкоцвіт

Щоб знайти цвіт папороті потрібно володіти особливою вдачею, а от що точно вдасться знайти кожному — це святкові знижки на MAUDAU.

Ми вирішили перевірити цю легенду і виявилася вона правдою, адже квіт папороті у MAUDAU дарує круті знижки до -40% на всі важливі штуки.

Тож святкуй Івана Купала з нами та шукай на сайті справжній знижкоцвіт. Але поквапся, адже як і період цвітіння, наші знижки обмежені у часі. Тож пощастить дійсно щасливчикам!

Нагадуємо! Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров’я. Під час відпочинку на природі подбайте про безпеку всіх учасників відпочинку, потурбуйтеся про місце, де ви відпочиваєте, та в жодному разі не сідайте за кермо напідпитку. Дотримуйтеся правил безпеки під час воєнного стану та не порушуйте комендантську годину. У випадку повітряної тривоги — прослідуйте в безпечне місце.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Свідомі тренди

Що таке пермакультура

7 Хв
Розбираємося, що таке пермакультура і кому це підійде
Свідомі тренди

Як підвищити рівень дофаміну

5 Хв
Прості методи турботи про себе, що допоможуть відчувати більше радості та задоволення
Свідомі тренди

Чому ми постійно запитуємо «чому?»

5 Хв
Розбираємося, як працює людська допитливість. Діти мають неймовірно допитливий розум. Вони постійно запитують: «Чому?». Вони досліджують нові речі просто тому, що хочуть…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ДобіркиСвідомі тренди

Що взяти на пікнік із барбекю