Свідомі тренди

Екозвичка: як варити мило вдома

5 Хв

Розповідаємо, як зробити натуральне мило своїми руками.

У рубриці «Екозвичка» ділимося лайфгаками, порадами та інструкціями, як зробити свою рутину та побут більш екологічними без значних зусиль. Сьогодні розбираємося:

  • чому домашнє мило ручної роботи — це екологічно,
  • з чого роблять мило,
  • як зробити натуральне мило вдома,
  • як зробити мило з обмилків.

Чому робити мило вдома — екологічно

Якість сировини. Ти контролюєш склад і можеш додавати інгредієнти на свій смак. Туди не потраплять шкідливі речовини та мікропластик. Тож ти будеш певним, що засіб повністю безпечний та підійде потребам твоєї шкіри.

«Гола косметика». Не буде одноразових упаковок з неекологічних матеріалів.

Етично до тварин. Більшість косметичних засобів тестують на пухнастиках, перш ніж вони отримають дозвіл продаватися на полицях маркетів. 

Читайте також: «Що таке етичний бренд»

Менше відходів. Для такого мила можна використати кавову гущу, цедру цитрусових, вівсяні пластівці, з яких зробили рослинне молоко, щоб не викидати їх.

А ще миловаріння — це цікавий творчий процес.

@savonnierka

Дуже миле, оригінальне мило без використання форм. #каротин #осінь🍁🍁🍁 #доглядзашкірою #гарбуз #гарбузовемило #якцезроблено #своїмируками💙💛 #оригінальнийподарунок

♬ оригінальний звук – Savonnierka

Із чого роблять мило

У склад натурального мила входять тверді масла (кокосове, какао тощо), рідкі олії (оливкова, арганова, авокадо тощо). Обирай нерафіновані — у них більше корисних речовин. Щоб мило зволожувало, у нього можна додати гліцерин.

Також у милі використовують луги — сполуки, що вступають у хімічну реакцію із жирами та омилюють їх. Так мило отримує здатність видаляти бруд із різних поверхонь.

Коли працюєш з лугом, потрібно обов’язково дотримувати техніки безпеки, адже вони можуть роз’їдати шкіру, залишати опіки.

Чи безпечно використовувати луги в домашньому милі? Так, якщо дотримуватися правил безпеки, використовувати рукавиці та слідкувати, щоб речовина не потрапила на відкриті ділянки тіла. 

Луг вступає в хімічну реакцію із жирами, що нейтралізують його «їдкі» властивості. Під час висихання брусків він остаточно випаровується. У кінцевому продукті не залишається небезпечних для шкіри компонентів.

Щоб мило було гарним, обирай різноманітні фігурні формочки та декоруй кавовими зернами, сушеними квітами, травами. Ароматним його зроблять ефірні олії.

Щоб мило було кольоровим, використовуй натуральні барвники:

  • для рожевого та червоного кольорів — рожева глина, паприка,
  • для зеленого — спіруліна, шавлія, люцерна, шпинат,
  • для блакитного — блакитна глина,
  • для жовтого — куркума, настоянка календули, ромашки, шафрану,
  • для помаранчевого — олія обліпихи.

Коли додаєш у мило будь-які домішки, враховуй, що вони можуть бути алергенами.

Не використовуй свіжий сік або пюре фруктів та овочів, свіже молоко, вершки — через це мило може зацвісти.

Як зробити натуральне мило вдома

Цей процес вимагає підготовки та зосередженості. Якщо живеш із дітьми або пухнастиками, потурбуйся, щоб вони не заважали тобі під час миловаріння.

Ми дослідили кілька рецептів домашнього мила від засновниці бренду Bottega Zero Waste Марти Таралло та обрали для тебе базові варіанти. Також зібрали кілька її рекомендацій:

  • Якщо в рецепті вказано чітку концентрацію лугу, можна брати на 5 % менше. Так залишається більше неомилених олій, які пом’якшують шкіру.
  • Експертка використовує на 25% менше води, ніж вказано в рецепті. Домашнє мило можна використовувати лише коли воно повністю просохне, тобто коли уся вода з нього випарується. Тож щоб зменшити цей термін, можна робити розчин лугу більш концентрованим — менш рідким.
  • Найкраще використовувати дистильовану воду. Вона повинна бути дуже холодною. Можна брати лід. 
  • Ефірні олії можуть складати до 3% загальної кількості олій в рецепті.

Мило з пальмовою олією:

  • 75% оливкової олії: 150 грамів
  • 25% кокосової олії: 50 грамів
  • 33% концентрація лугу: 56,87 г води / 28,01 г гідроксиду натрію (каустичної соди).

Мило зі 100 % оливкової олії:

  • 200 грамів оливкової олії
  • 38,61 грама води (можна брати на 40 % менше)
  • 25,74 грама унцій лугу

Зверни увагу: оливкова олія рідка, тому у формі буде застигати 3–7 днів. Щоб пришвидшити процес, можна додати в суміш лактат натрію — сіль натуральної молочної кислоти. Він робить мило твердішим. Потрібна 1 чайна ложка лактату на 450 г олії.

Приготування мила

Знадобиться обладнання: 

  • дві неметалеві миски, 
  • кулінарні ваги, 
  • дерев’яна або пластикова ложка, 
  • рукавички та захисні окуляри, 
  • термометр, 
  • пластикова або силіконова форма.

Покроково:

Крок 1. Працюй в рукавицях та окулярах. Відкрий вікно на провітрювання. При контакті води з лугом утворюється пар — його не можна вдихати.
Крок 2. У миску висип соду. Потроху ложкою додавай воду в соду, але не навпаки. Інакше може статися різкий перепад температур і з тарілки почнеться «виверження» лужного вулкана. Розмішуй, доки сода повністю не розчиниться.
Крок 3. В іншій мисці розтопи тверді олії, потім додай рідкі й перемішай до однорідності. Не доводь до кипіння.
Крок 4. Поступово додай луг у жир. Суміші повинні бути приблизно однакової температури — 36–43 °C. Потім інтенсивно розмішуй. Не забувай про обережність — кислотність поки нікуди не зникла.
Крок 5. Продовжуй, поки суміш не стане густою та однорідною. Коли буде важко перемішувати — додай барвник, ароматизатор, гліцерин та інші домішки.
Крок 6. Готове мило розлий у форми, змащені олією. Залиш на добу чи більше, щоб воно застигло.
Крок 7. Після цього діставай мило з форми та нарізай на брусочки. Роби це в рукавицях, адже суміш усе ще містить залишки лугу. Щоб він повністю випарувався, потрібно дати милу просохнути 4–6 тижнів перед використанням.

Милу треба відлежатися, щоб стати кращим. Залежно від складників воно може зберігатися роками.

Як зробити мило з обмилків

Ще одна корисна звичка — давати друге життя обмилкам. Замість того, щоб викидати, збирай їх. Так ти повністю використовуєш куплене мило та заощаджуєш, бо купуєш менше нового.

Як зробити рідке мило з обмилків:

Крок 1. Натри мильні залишки у стружку та поклади її в пляшку. 
Крок 2. Додай одну столову ложку гліцерину та трішки гарячої води.
Крок 3. Щільно закрий пляшку та струшуй, поки консистенція не стане однорідною. 

Як зробити тверде мило з обмилків:

Крок 1. Мильну стружку поклади в каструлю, додай дві столові ложки гарячої води, перемішай. Вода має випаруватися, тому додавай її потроху. Можна влити ефірні олії або гліцерин.
Крок 2. Постав каструлю на плиту та нагрівай, постійно помішуючи. Роби це поки все не розчиниться та маса не стане однорідною. Зніми з вогню.
Крок 3. Перелий мило у форму, змащену олією, та залиш до повного застигання.

Сподіваємось, миловаріння стане для тебе приємним хобі та корисною екозвичкою. У жодному разі не нехтуй правилами безпеки, коли працюєш із лугами. Нехай домашнє мило буде безпечним і для тебе, і для довкілля! 

169 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Свідомі тренди

Як підготуватися до появи цуценяти чи кошеняти

8 Хв
Розповідаємо, як підготуватися до появи маленьких хвостиків
Свідомі тренди

Як розв’язувати проблеми з допомогою гумової качки

5 Хв
Розповідаємо, як мемна іграшка може допомогти знайти вихід із глухого кута
Свідомі тренди

Заборони, забобони та Чистий четвер

8 Хв
Розповідаємо про ритуали на Чистий четвер та їх походження
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Гайд покупця

Як правильно обирати аналоги продуктів: цукор