Готуємося до сезону пікніків: корисні поради та списки важливих штук, аби круто відпочити та не перейматися.
І без соціологічних досліджень зрозуміло, що українці найбільше цінують простий доступний відпочинок. Щойно дні стають теплішими, ми традиційно збираємо компанію найближчих та плануємо вихідні на природі — готувати на свіжому повітрі щось смачненьке на мангалі чи грилі. Адже це ідеальна формула відпочинку: гарний краєвид, класна компанія і знайомий із дитинства аромат димку.
Вилазка за місто – крутий детокс від мегаполіса та генератор теплих спогадів. Тож ми підготували гайд, що допоможе тобі зібратися і провести час культурно та екологічно.
Базовий інвентар: що взяти на природу
Погрітися на сонечку з друзями, попутно смакуючи м’ясце – обов’язковий пункт списку весняних справ. Якщо немає власного транспорту чи бажання далеко їхати, відпочинкові комплекси та пікнік-парки в місті дають в оренду мангал, альтанку, шампури. Тут зможеш релакснути, трошки відпочивши від цивілізації, водночас не втрачаючи доступ до її переваг.
Та найцікавіші історії народжуються там, де починається щось нове та неочікуване. Наприклад, коли друзі кажуть: «Ти не був на Київському морі? Це потрібно виправити». Тримай рекомендації зі збору необхідного, аби вихід за межі міста не перетворився на вихід із зони комфорту.
Смажимо із задоволенням
Класичний BBQ-формат передбачає використання гриля. Обирай свій варіант:
- Одноразовий. Суперштука для кмітливих. Не контактує із землею (привіт правилам пожежної безпеки), всередині вже є брикети вугілля, а конструкція майже повністю переробляється на вторсировину. Дає жар, якого вистачить на приготування 3-5 порцій їжі. Не забудь рукавички: коли розігріється, братися голими руками буде незручно.
- Вугільний. За принципом дії схожий із мангалом. Не потребує джерела живлення – тільки вугілля. Конструкція мобільна й добре підходить для фіксованої установки. У просунутих моделей є регулятор рівня вхідного повітря, яким можна роздмухати вугілля та піддати температури.
- Газовий. Не такий компактний, як попередник, проте дуже ергономічний. Для розпалу підключають балони – ті самі, що за час блекауту стали нашими ліпшими друзями. Підходить для тих, хто не хоче пахнути димом. Додаткові компоненти (полички, решітки, гачки) роблять приготування мегазручним.
Збираємо меблі для кемпінгу
Звісно, ти можеш обмежитися пледиком на травичці – у цьому є свій кайф, якщо земля вже прогріта. В інших випадках насолоджуватися природою приємніше на садовому стільці чи в кріслі рибалки. Складані столики й табурети не потребують багато місця в багажнику, як і надувні дивани та гамаки – сміливо пакуй. І додай каремати: вони ізолюють від холоду та зрівняють нерівності поверхні.
Облаштовуємо місце для пікніка
Мінлива погода вносить свої корективи в дозвілля, які можуть стати неприємним сюрпризом для непідготовлених відпочивальників. Тож обов’язково візьми із собою тенти: вони допоможуть сховатися від сонячних променів та ой яких щедрих весняних дощиків. А для повноцінного перепочинку можна встановити намет.
Їмо екологічно
Активісти-зеровейстери наголошують, що для пікніка не обов’язково купляти одноразовий посуд, а краще віддати перевагу готовим багаторазовим наборам із дерева, пластику чи силікону. Там обов’язково мають бути пласкі тарілки різного діаметру, миски, стакани та прибори. Є комплекти, розраховані на кілька персон.
Ще можеш замовити їстівний посуд із борошна, овочів, кукурудзяного крохмалю. Якщо не дуже любиш такі «смаколики», просто закопай використане в землю – вони біорозкладні.
Дрібнички, про які часто забувають
Б’ємося об заклад, разок-другий щось із цього забував і ти. Перевір свій список на слабкі місця:
- сіль, приправи, цукор;
- вода в баклажках (питна та технічна);
- додаткові ножі, штопор, консервний ключ (а краще мультитул);
- кухонні дощечки;
- сміттєві пакети (прибрати за собою – святе);
- сухі серветки;
- антисептик;
- текстильні та паперові рушники;
- теплий одяг із довгим рукавом;
- капелюхи, бейсболки;
- сонцезахисні окуляри;
- крем з UV-захистом;
- засіб від комарів;
- туалетний папір;
- аптечка: бинти, перекис водню, пластир, зеленка, загоювальний бальзам, знеболювальне, активоване вугілля, серцеві та антигістамінні препарати.
Як бачимо, підготовка до пікніка не потребує танців із бубном: якщо все впорядкувати, збори займуть мінімум часу, і ти зможеш гайнути з друзями хоч на край світу. З таким набором виживальника вихідного дня точно не пропадеш. А ми переходимо далі – до смачненького.
Як обрати та замаринувати м’ясо
Успішне враження від відпочинку залежить і від смачної їжі. Ба більше: якщо вона не смакуватиме, тобі це точно пригадають, і не раз. Тож обирай найкраще м’ясо, маринуй і запікай для друзів, аби стати справжнім королем гриль-вечірки.
Для барбекю краще взяти м’ясо молодої тварини – воно ніжніше. У процесі старішання його структура стає щільнішою, тож після термічної обробки страва може бути сухою. Перевагу віддають нежирній свинині (корейка на кістці, окіст, шия, ребра, грудинка) або ж яловичині (соковите філе, грудна частина, телятина). Якщо хочеш додати трохи вау-ефекту, здивуй друзів мармуровою яловичиною – вона ідеально підходить для барбекю.
Перевір м’ясо на свіжість:
- темніший колір м’язів та жовтий відтінок жиру сигналізують про старіший вік тварини;
- свіжість визначається рівномірним глянсовим блиском та стабільністю кольору: свинина, телятина, курка – рожеві, баранина та яловичина – червоні з білими смужками;
- запах чистий, без неприємних відтінків;
- структура пружна, після натиску швидко відновлює форму.
Яким би класним не було м’ясо, та без маринаду воно не розкриє свою органолептику. Механізм, за яким він працює, простий: кислоти в складі руйнують колаген, відповідальний за жорсткість та пружність м’язових волокон. Після такої обробки отримуємо ніжні шматки, що легко пережовуються та засвоюються.
Пам’ятаєш цю історію, коли починаєш готуватися до пікніка з ночі: береш перевірений батьківський рецепт маринаду, нарізаєш цибульку, вкладаєш м’ясо у велику миску та відправляєш «відпочити». Годинок на 12 (в кращому разі на 3-4). Пропонуємо лайфгак, з яким будеш готовий смажити м’ясо на вогні вже за 20 хвилин – саме стільки витримки потребує наступний рецепт.
Маринад із ківі від Ігоря Місевича
Інгредієнти:
- 1 плід ківі;
- 3 цибулини;
- склянка мінералки;
- улюблені спеції на смак.
Приготування:
Дрібно нарізану цибулю поєднай зі спеціями та водою. Туди ж додай ківі, перемелене на блендері. У цій ретельно перемішаній суміші маринуй м’ясо упродовж 20 хвилин. І можна смажити.
Секрети ідеального м’яса BBQ:
- Смажимо без олії: власного соку вистачить.
- Сухі шматки загорни в жирні (наприклад, телятину огорни беконом). Такий тандем буде корисним для обох.
- Розморожений продукт не буде таким соковитим, як мав би, адже з нього витікла частина рідини.
- Видали всі жорсткі частини: плівки, зв’язки, сухожилля. Вони заважають насолодитися смаком.
- Надрізи допоможуть м’ясу просмажитися рівномірно.
- Не нехтуй маринадом – він здатен вивести страву на новий рівень.
- М’ясо любить спокій: не чіпай шматок, поки на ньому не закарбується хрустка скоринка. Будеш часто перегортати, соки зруйнують її.
- Соли вже після приготування, бо завчасно додана сіль витягне вологу з волокон, зробивши страву «гумовою».
- Нехай м’ясо відпочине: за 5-10 хвилин соки остаточно розійдуться по ньому, а ти зможеш відчути смак повноцінно.
Не забувай про овочі: вони гармонійно доповнюють загальну композицію і стануть основною стравою для тих, хто сказав м’ясу «ні». Є один секретик і тут: їх не можна лишати без маринаду. Тож підготували ще один пікантний і простий рецепт для тебе.
Овочі на грилі, замариновані у вині
Інгредієнти:
- 0.5-0.7 кг улюблених овочів;
- 0.2 кг печериць;
- 2 цибулини;
- 200-250 мл білого сухого вина;
- 2-3 штуки лаврового листя;
- 2-3 ст. л. олії рослинної;
- сіль та чорний мелений перець на смак.
Приготування:
Вимий овочі та дай постояти у воді годинку, якщо вони трохи «стомлені». До вина додай подрібнену цибулю (чим мілкіше – тим краще, можна взагалі пюре), олію, перець, сіль, лаврове листя. Добряче перемішай – маринад готовий.
Нарізані овочі з грибами поклади в пакет чи кулінарний рукав. Залий маринадом, струсони та залиш на 20-40 хвилин. Запікай по 5-10 хвилин на кожен бік. Дай трохи остигнути й насолоджуйся.
Не тільки м’ясо: що додати до меню
Якщо попередній рецепт забрав останні запаси алкоголю, го в наш маркет – тут зможеш підготуватися до барбекю з урахуванням смаків кожного. І тримай добірку смачних штук до твого BBQ-меню:
Напої для пікніка
Алкогольний сегмент до страв на грилі нехитрий: пиво, вино, міцні напої. Чим жирніше м’ясо – тим міцніший алкоголь до нього пасує. Подбай про тих, хто не п’є – запасайся alcohol-free напоями (домашній лимонад, мінералка, содова, томатний і кілька фруктових соків). Можна додати до списку покупок Coca-Cola: окрім подачі в чистому вигляді, з неї можна зробити прикольний маринад.
Бонус для винолюбів: не пивом єдиним
Взагалі поєднання вина та страв на грилі варте окремої статті – що тут скажеш, то є любов. Та перед виїздом на природу ти навряд маєш стільки часу, тож склали в зрозумілі формули класні рішення, перевірені сомельє Наталією Бурлаченко:
- Яловичий стейк + Мальбек;
- Кукурудза на грилі + Шардоне;
- Німецькі ковбаски + Цвайгельт;
- Грильовані гриби + Піно Нуар;
- Лосось + рожеве Санджовезе;
- Запечена курка + Ламбруско.
Закуски на природі
Поклади в торбу кілька варіантів хліба (батон, дієтичні хлібці, лаваш). З них можна приготувати сендвічі з ковбасою, брускети із сиром і томатами, рулетики з овочами. Віддай перевагу сиру та ковбасі у вакуумному пакуванні, що збереже їхню свіжість.
- Фрукти, овочі, зелень.
Органіка є чудовою закускою і гарніром до основних страв. Зелень доповнить м’ясо та стане інгредієнтом для соусів. З ягодами варто бути обережним, адже вони досить м’які: реалістично оціни їх шанси пережити цю поїздку.
- Соуси.
Аби задовільнити вподобання кожного, віддай перевагу різноплановим соусам, смаки яких не дублюють одне одного. Наприклад, такий набір: часниковий, з імбиром (чи іншими прянощами), гірчичний (або ж чиста діжонська гірчиця), кисло-солодкий (сливовий чи із журавлини) та класичний барбекю. Хоч і кажуть, що м’ясо смакує соло, та ми знаємо, що доречний соус – це як останні акорди пісні, що залишають вирішальне враження.
- Снеки.
Чекати на головні страви голодним не обов’язково: доки м’ясо апетитно шкварчить на грилі, можна трохи підживитися горішками, сушеною рибкою, чипсами, джерками та іншими смачними перекусами. Головне, не перестаратися та лишити місце для ситної їжі.
- Солодощі.
Для ласунів не забудь узяти трохи корисних солодощів: фрипсів та фруктової пастили без цукру. Можна купити маршмелоу, аби підсмажити на вогні. До речі, не тільки овочі можна готувати на грилі – фрукти теж чудово смакують після термічної обробки. Маринад можна зробити з меду чи кленового сиропу.
Підсумуємо все загальним чеклістом, який ми розбили на блоки, щоб легше було зорієнтуватися. Роби скрін, моделюй під себе та став «пташечки».
Готуємо:
- гриль, мангал, шампури, решітки;
- вугілля та розпал;
- мариноване м’ясо;
- дощечки та ножі;
- рушники (папір і текстиль);
- сіль, спеції;
- вода.
Відпочиваємо:
- меблі для кемпінгу (складані стільці та стіл, надувний диван, гамак);
- пледи, тенти, килимки, каримат;
- аптечка та предмети гігієни;
- сонце- та комахозахист;
- окуляри та кепка;
- портативна колонка (відпочинок без музики – не відпочинок);
- гірлянда із живленням від павербанка (якщо будете допізна).
Смакуємо:
- посуд (тарілки, миски, кружки, салатниці), прибори (виделки, ложки, ножі);
- їжа (хліб, петрушка, кріп, огірки, томати, гриби, яблука, ковбаса, сир, горішки, часниковий соус, мед, пастила);
- напої (вода з газом та без, манговий сік, томатний сік, вино, пиво, темний ром, кола).
Прибираємо за собою (!):
- рукавички;
- сміттєві пакети.
Останні штрихи, аби додати атмосфери та комфорту
Інстаграмний пікнік дуже подобається оку, та на практиці незручний: плед, на якому розкидано все й одразу, береться зморшками, їжа хаотично розкидана скрізь, а для людей лишилося мінімум місця. Тож, коли всі фото зроблені, прийшов час упорядкувати простір.
Виділіть окрему зону під готові страви, або цілий стіл. Візьми за приклад модель фуршета, де всі гамають стоячи, а до їжі забезпечено легкий доступ. Різноманітні підставки й таці тут чудово виручають.
Зараз неймовірно популярний формат Grazing Board – коли на великій фактурній дошці подають різноманітні апетайзери (закуски, що збуджують апетит). Щільно укладаючи, тут поєднують усе: горіхи, копчену й сирну нарізки, ягоди, овочі, соуси, мед. Виглядає нереально стильно, а пахне ще краще. Лайфгак для виїзду: заміни велику дошку, яку незручно транспортувати, кількома меншими.
Можна взяти на пікнік маленький розкладний столик. Крафтові майстерні виготовляють такі вироби, виділяючи на них зони для закусок та фіксації келихів і пляшок. Моделі зі столешнею, що обертається – взагалі космос.
Аналогом звичайному столу може бути спеціальна скатертина для пікніка, розстелена поруч із пледом. Вона має прогумовану основу та скручується в компактний формат. Зручні ручки дозволять нести її, наче сумку.
Термосумки точно винайшов той, хто обожнював відпочинок на природі (і мріяв про компактний термохолодильник). Мають міцний каркас і поділені на відсіки, внаслідок чого особливо зручно транспортувати напої. Нове життя отримали вінтажні кошики для пікніків, до яких додали термовідділення – коли естетика та ергономіка потоваришували.
Зелені панорами, смачні страви та час, проведений із близькими – це простий спосіб отримати купу приємних емоцій. Зарядитися енергією, покращити апетит, налагодити сон, зустрівшись із ліжком після відпочинку таким знесиленим і таким щасливим. А потім влетіти в робочий тиждень натхненним та повним сил. Тож час збиратися – погодка вже дуже жирно натякає на класні вихідні.