Свідомі тренди

Культура споживання алкоголю в Україні

13 Хв

Дослідили та зібрали багато цікавого про українську культуру та традиції споживання алкоголю.

Коли чуєш слово «культура», у голові одразу з’являються рандомні кадри із життя, де ти дитиною стоїш у музеї та чесно намагаєшся знайти щось цікаве в картині, про яку розповідає екскурсовод. Але культура — це не лише про запах музеїв, суперечки про шароварщину та щось ефемерно-таємниче не із цього буремного світу. Це і про буденні штуки, які оточують нас щодня. Культура споживання алкоголю — це теж культура, і вона своя в кожної країни світу. Звісно, пиво не почне співати оперу та писати фрески, якщо його поставити в одне речення зі словом «культура». Але те, як ми п’ємо алкоголь дає відповідь на питання: це «бухання» чи «культура споживання».

Якби був конкурс фраз, які найчастіше ігнорують, то «Алкоголь шкодить вашому здоров’ю» посіла б друге місце одразу після «Гдє ви билі восємь лєт». Алкоголь — штука, яка була, є і, напевно, буде з нами в майбутньому. Шумери варили крафтове пиво ще до того, як це стало мейнстримом багато років тому. Минули тисячоліття, а алкоголь досі не зник. Тож стає зрозуміло: краще з ним не боротися, а спробувати побудувати демократичні стосунки. 

Випити пляшку горілки та запити двома банками REVO — це не про культуру споживання. Почитати статтю сомельє, обрати за його порадою вино і випити з друзями келих з ідеальним фуд пейрінгом — це про культуру споживання. Чи є ця культура в Україні? З’ясуємо разом. 

Як п’ють українці

В Україні люди полюбляють випити. Якщо європейці можуть насолодитися за вечерею келихом легкого пільзнера після робочого дня, то українці надають перевагу міцному алкоголю.

Культура споживання алкоголю завжди йде поруч із національними святами та традиціями. У кожного є кум, брат, сват, син маминої подруги, з яким можна випробувати свій ліміт можливостей у кількості випитого алкоголю. Топ чартів на столах українців займає горілка, вино, пиво, настоянки, лікери. Проте часто традиція випити на свята перетворюється в справжню проблему, яка закінчується залежністю, насильством та злочинністю. Тому надважливо розвивати саме культуру споживання алкоголю, а не влаштовувати маратони «Хто більше вип’є». Окрім того, Україна — лідер за кількістю людей із порушеннями здоров’я та поведінки, пов’язаними з алкоголем — 4,7%. На кожні 100 тисяч населення майже 14 людей помирає від надмірного вживання алкоголю. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, українці в середньому випивають 14 літрів чистого спирту на рік. Це на 20% вище, ніж у світі. 

Звідки ростуть ноги

У фільмах ми часто бачимо картину, де українець заходить у шинок, щоб хильнути горілки, станцювати гопака та закусити шматком сала. Але це не має нічого спільного з реальністю. Такий образ був запропонований…Радянським Союзом. Нам відводилася роль недолугих «хохлів», які лише перуть свої червоні шаровари, щоб напідпитку погоцати в генделику. 

Насправді українці пили значно вишуканіші напої. Візьмемо до прикладу Гетьманщину. Козаки не «хляли» горілку, а смакували пивом та питним медом. Щось, що нагадує сучасну горілку почало з’являтися лише в 16 сторіччі. Першу горілку називали «оковитою». Це слово адаптували від європейського «аква віта» — «вода життя». Це був винний спирт, розведений із водою. Та лише за правління Івана Мазепи, виробництво горілки отримало якусь масову форму. 

До речі, 50% виробленої горілки імпортували до московського царства. Ще з давніх-давен «сусіди» обожнювати цей напій. Як бачимо, нічого не змінилося. 

Якщо зазирнути ще раніше, у часи Київської Русі, то й тут можна знайти цікаві факти про смак наших предків. Наприклад, є думка, що Володимир Великий обрав християнство, через те, що це єдина релігія, у якій можна легально пити вино. Тож якби Володимир дотримувався сухого закону, ми могли б зараз бути мусульманами.

Хрещення Русі-України

Усі міти та традиції, пов’язані з розпиванням горілки з’явилися через тривале існування України в чужій державі. Але горілка поступово починає втрачати свою культурну роль у свідомості. Україна стає на шлях відродження своїх справжніх традицій і у цій сфері.

Більше про вишуканих шляхетних українців без селянського глузування можна побачити у фільмі «Гуцулка Ксеня». Цей фільм підіймає почуття національної гідності та руйнує стереотип, що ми про сало, горілку та недолугість. 

Популярні напої, які готували в Україні

Якщо проскролити назад у минуле, то можна знайти й гедоністичних хлопців та дівчат, які танцюють «Плескач», розпивають смачні вишнівки та танцюють під гумористичні приспіванки. І це зовсім не схоже на те, що нам показують у серіалах та фільмах.

Наші предки пили вишукано та зі смаком. Зазвичай це був алкоголь, міцністю 5-10°, який вживали маленькими чарками. Він був лише доповненням відпочинку, а не його головною метою. 

З давніх часів у кожному регіоні, селі та родині готували та передавали з покоління в покоління рецепти авторських напоїв.

«Ялівцівку варили на кожному подвір’ї. Свіжі пагони виварювалися в казанах зі спиртом, вигнаним із ягід ялівцю. На камінні збиралися випари, які охолоджувалися і скрапували густим джином. Бувало таке, що над дахами зависали важкі джинові хмари», — Опис виробництва «яліцівки» з книги Тараса Прохаська.

Настоянки й наливки

Коли в 15 столітті з‘явилася горілка, наші предки почали шукати цікаві її альтернативи. Так з’явилася «Веренуха» — напій з узвару, сушених слив та груш. 

Ще один популярний напій — «Спотикач». Це міцна настоянка, яку робили з горілки, прянощів та цукру. 

Медові напої

Мед був guilty pleasure ще із часів Київської Русі. З нього робили медовуху, яку зберігали в спеціальних льохах. Пізніше з’явився муселець — медова наливка з ягодами. 

Пиво

Тут варто згадати козаків. Вони полюбляли пиво. Однак не для того, щоб напитися, а зігрітися. Спершу пиво було безалкогольним. Лише потім у нього почали додавати хміль та солод. За часів СРСР пивна індустрія дуже занепала та контролювалася державою. Було лише чотири різновиди пива. Та коли Україна стала незалежною почали з‘являтися потужні заводи та приватні броварні, які готують пиво на будь-який смак. 

Вино

Немає нічого святого в алкоголі. Але чому тоді головним місцем, де вироблялося вино, була Києво-Печерська лавра? Саме там створювали найкрутіші вина, які смакували пані та пани Європи. Пізніше лайфгаками та новими технологіями з нами поділилася Італія, Франція та Німеччина. Зараз виноробство активно розвивають як на потужних підприємствах, так і невеликих приватних господарствах. 

Який алкоголь сьогодні популярний в Україні 

Якщо вірити дослідженню, проведеному Соціологічною групою «Рейтинг», то головний шанований хмільний гість більшості столів українців — це вино. Його вживають 36% опитаних людей. Друге місце чарту найпопулярніших напоїв займає пиво — 25%. Але ж пиво без горілки — гроші на вітер, тож горілка до вподоби 20% людей. Шампанське, ігристі вина, віскі, самогон, коктейлі та джин пасуть задніх із відсотком вживання від 2% до 14%. 

Вино обожнюють на заході та в центральних областях. Також на заході люди полюбляють смакувати домашнім вином, настоянками та самогоном. Зазвичай ним частують гостей. Напевно, у кожній родині є та сама кімната, де зберігаються саморобні напої. На сході популярна горілка. 

Якщо говорити про вікові вподобання, то молодь п‘є вино та пиво. Люди старшого віку надають перевагу коньяку, домашнім винам, настоянкам та самогону. 

Як зараз розвивається індустрія алкоголю

Попри стереотипи, в Україні все ж є місце якісному алкоголю. У нас дуже розвинута барна культура. Працюють виноробні та приватні броварні. На жаль, унаслідок  російської агресії багато виноробень постраждали. Про це можна переглянути документальний фільм, присвячений виноробній галузі України  «Поранена земля». Але українці не опускають руки. Окрім того, що ми продовжуємо виробляти свій алкоголь, робимо це креативно та з користю для країни. А ще це дуже смачно.

Наприклад, бренд Nemiroff випустив горілку, присвячену виходу на орбіту супутника Січ-2-30.

Винарня «Фабрика корків» у Львові готує локальні вина та наливки, якими безкоштовно пригощає британців за підтримку України.

Монобанк у колаборації з київською пивоварнею «2085» випустили крафтове пиво Monobeer, яке розіграли за донейт для ЗСУ. 

Гурт «Жадан і собаки» випустив пиво в колаборації із броварнею Rebrew.

Що в домашньому барі українця

Зараз алкоголь можна придбати навіть у магазині коло дому, куди ходиш по хліб. Але так було не завжди. Наприклад, на початку 20 століття міс, місис та містери США не мали доступу до алкоголю, бо він був заборонений. Але американці не розгубилися і знайшли вихід — домашній бар. Так з’явилася традиція мати вдома місцину з колекцією хмільних напоїв. 

Домашній бар — це місце зустрічі алкогольних напоїв та аксесуарів вдома. Це може бути полиця з колекцією алкоголю або окрема кімната зі своєю особливою атмосферою. 

Культура домашнього бару в Україні виникла на фоні розвитку культури вживання алкоголю та виробництва спирту. У давні часи, до виникнення сучасної культури барів та ресторанів, українці часто виробляли спирт вдома. Окрім того, була заборона на виробництво та продаж алкоголю. Тому культура створення вдома маленького куточка з напоями стала дуже популярною і залишилася з нами до сьогодні. 

У чому переваги домашнього бару:

  1. Щоби пробувати щось новеньке

У барі чи ресторані не завжди можна знайти те, що побачив у серіальчику чи порадив сомельє. Тож вдома можна відірватися на повну й зібрати найцікавіші варіанти алкоголю. 

  1. Для розвитку нових смаків та навичок

Поєднувати різні напої та експериментувати зі смаками — весело. Це може стати навіть окремим хобі поруч із йогою, сальсою чи в’язанням. До того ж можна записатися на курси зі змішування коктейлів та дивувати своїх близьких цікавими смаками. 

  1. До вас завжди радо будуть приходити гості

Домашній бар може стати чудовим місцем для зустрічей із друзями та родиною, де можна разом обговорити оперативну обстановку на фронті, випити келих за здоров’я ЗСУ або ж зробити коктейль Молотова. Дехто не зупиняється на цьому й опановує мистецтво флейрингу. 

Флейринг — це коли бармен робить магію з барних інструментів, пляшок та алкогольних напоїв.

Наприклад, щоб зіграти бартендера та авантюриста у фільмі «Незвідане» зірка з «Людини павука» Том Голланд довго тренувався в лондонському коктейльному барі.

  1. Для естетичних моментів

До створення домашнього бару можна підійти творчо та зробити його частиною інтер’єру. Або ж організувати таємну кімнату з алкогольними смаколиками. Але ми зараз не про Гаррі Поттера. Пригадай прихований бар родини головного героя фільму «Сам удома». 

Алкогольні забобони

Цокання келихами

Ми звикли цокатися келихами тому що звикли цокатися келихами, не вкладаючи в це жодного сакрального змісту. Але цей звичай виник не просто так. Раніше не можна було заблокувати когось в інстаграм чи видалити контакт із телефону. Тому в келихи та чаші підсипали отруту. Тож щоби показати свою довіру, наповнені келихи підносили один до одного й цокалися. Так напої змішувалися і всі були певні, що після застілля все, що їм загрожує — це лише похмілля. 

Брудершафт

Тут історія схожа. Раніше це означало мирні наміри один до одного. Так господарі будинку показували, що напій у чарці не отруєний. Навряд чи хтось би цілувався людиною, яка щойно випила напій, після якого можна ґеґнути. 

Застільний тост

Ця традиція з‘явилася в середні віки у Франції. Спершу тостами називали скибочки хліба, обсмажені на вогні, які готували перед розпиванням міцних напоїв. Згодом на заміну цій традиції прийшла

нова — говорити побажання, піднімаючи келих. Ще одне місце народження традиції — Грузія, де вино робили на рівні з хлібом. 

Звички, які потрібні для свідомого споживання алкоголю

Всесвітня організація охорони здоров’я радить не пити алкоголь. Але якщо дуже хочеться, то бажано не переборщити. Якщо ви все ж вирішили насолодитися чимось хмільним, то варто знати про норми. 

Чоловікам рекомендовано вживати не більш ніж 40 г чистого спирту на день. Скільки це? Дві пляшки пива, 100 мл горілки або 3 келихи сухого вина. Безпечна доза для жінок — 30 г чистого спирту на день. Це дорівнює 1,5 пляшки пива, 80 г горілки або 2 келихи сухого вина. Але це працює лише в тому випадку, якщо 2 дні на тиждень людина не вживає ані краплини алкоголю. 

Порахувати кількість спирту в напоях можна за цим посиланням . Там ти можеш дізнатися чи не перевищуєш «помірне споживання» та конвертуєш дози алкоголю в кілометри пробіжки чи бургери. 

Якщо хочеш дізнатися, чи не п’єш понад міру, скористайся цим тестом.

Як пити алкоголь

Визнач безпечну для себе дозу. Опиратися варто саме на кількість доз, а не на власні відчуття. Детальніше про це можна прочитати в гайдлайні з безпечного споживання алкоголю тут.

Запивай алкоголь водою, щоб уникнути зневоднення. Усі чули про славнозвісний «сушняк». Але не всі знають чому так відбувається. Алкоголь порушує роботу ниркових канальців, тому організм втрачає рідину. Рішення є — чергуй келих напою зі склянкою мінеральної води. 

На моменті, коли хочеться замовити ще одну піцу — зупинись. Жирна їжа — не найкращий союзник під час застілля. Алкоголь викликає відчуття голоду, тому є ризик з’їсти зайве. Обернути зраду на перемогу можна чимось корисним: салатом, улюбленим сиром чи рибою. 

Обирай якісний алкоголь. Вино, яке коштує дешевше, ніж 200 грн краще не обирати, — рекомендує найкращий український сомельє Роман Ремеєв.

Чим закушувати: популярні фудпейрінги

Можна звично замовити суші та рандомно взяти пляшку вина з найпершої полиці. А можна спробувати подружити напій зі стравою та трохи відчути себе справжнім гурманом. Ось деякі поєднання, які зроблять свято для твоїх смакових рецепторів.

Червоне вино та червоне м’ясо

Червоне вино, зокрема каберне совіньон і мерло, добре підходять до стейків та баранини. Цей фуд пейрінг вважається класичним. Смак вина на фоні м’яса буде відчуватися яскравіше. 

Біле вино й морепродукти

Біла риба, креветки, мідії, морські гребінці добре почуваються в парі з білим вином. Делікатна кислинка вина доповнить ніжний смак морепродуктів, а не перетягне на себе «покривало». До жирної риби, як-от лосося, пасуватиме біле сухе вино. Наприклад, шаблі.

Шаблі — це біле сухе вино, яке виготовляють у Бургундії. 

Пиво і все, крім чипсів 

Темне пиво найкраще поєднувати з десертами. Наприклад, з темним шоколадом, або навіть морозивом. Світле пиво пасує до риби. М’ясо на грилі, крильця та шашлик — ідеальний партнер-ін-крайм для пива з карамельними нотками. 

Віскі Rye і суші нігірі

Головне питання, яке турбує людей, які обожнюють суші: то який алкоголь пасуватиме під суші? Обирай житнє віскі й не помилишся. Його ще позначають Rye. М’яка соковита риба, солоність водоростей та ніжна подушка рису — ідеальне полотно для карамельно-мигдалевих ноток віскі. 

Бренді та шоколадне брауні

Витримані бренді підходять для смакового акомпанементу гарячих шоколадних брауні. Проте магія спрацює лише тоді, коли десерт буде не надто солодким із посмаком шоколадної гіркоти. 

Бурбон і мариновані овочі

Протилежності притягуються. Перевірено на прикладі бурбона та маринованих овочів. Солоність огірків доповнить солодкість та пряність бурбона. 

Коньяк та шоколад

Коньяк має досить сильний смак, який підсилюється в парі з темним шоколадом. Цей фуд-пейрінг добре підходить для десертів.

Ром та кока-кола

Ром і кока-кола є класичним фуд-пейрінгом, зокрема в популярному коктейлі «Куба Лібре». Ром має легкий смак, який добре підходить до солодкого карбонізованого напою.

Що можна почитати про алкоголь

«Літній дощ»,  Сергій Жадан — роман розповідає про культуру споживання алкоголю в Україні та роль алкоголю в житті молоді.

«Смак України: 100 страв та напоїв», 

Іван Бунтов — книга описує національну кухню та напої України, зокрема виробництво вина, пива та горілки.

«Вина України: історія, культура, традиції»,  Ігор Литвиненко — історія та культура виробництва вина в Україні та традиції споживання. 

«Домашній бар: як зібрати, що завжди пити та що робити з алкоголем», Дмитро Борисов — як організувати домашній бар та вибирати алкогольні напої.

«Алкоголь: історія, культура та суспільство», Марк Чеслов — культура споживання алкоголю у світі та його вплив на суспільство.

«Випити Україну: історія та культура української горілки», Микола Грицишин — історія виробництва та споживання української горілки.

«Смак пива. Інсайдерський путівник у світі найвидатнішого напою людства», Ренді 

Мошер — мистецтво пивоваріння від витоків до сьогодення. 

«Wine Folly. Усе, що треба знати про вино», Мадлен Пакетт, Джастін Хемек — скільки таємниць ховається в пляшці вина? Книга дає відповіді на питання: як поводитися з вином, дегустувати, із чим краще смакувати та інші. 

«Оковита», наливка, медовуха — все це пили наші пращури. Алкоголь завжди був складовою частиною української культури. Упродовж століть смаки українців змінювалися в залежності від різноманітних історичних подій. Зараз ми також проживаємо важливий історичний момент. Саме тому так цікаво дослідити минуле та спробувати віднайти там щось дійсно українське — щось, що не знищила агресивна імперська політика. А згодом відродити та примножити найкраще, що було в історії українського народу — наші традиції та, відповідно, культуру. 

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Свідомі тренди

Як підготуватися до появи цуценяти чи кошеняти

8 Хв
Розповідаємо, як підготуватися до появи маленьких хвостиків
Свідомі тренди

Як розв’язувати проблеми з допомогою гумової качки

5 Хв
Розповідаємо, як мемна іграшка може допомогти знайти вихід із глухого кута
Свідомі тренди

Заборони, забобони та Чистий четвер

8 Хв
Розповідаємо про ритуали на Чистий четвер та їх походження
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ДобіркиНатхнення

Смачні ідеї для застілля на Великдень