Новини

Які популярні вина можуть зникнути в недалекому майбутньому

2 Хв

Італійські дослідники розповіли, що деякі вина, які виготовляють із ягід, вирощених на схилах гір, опинилися під загрозою зникнення.

Мова йде про одне із найпопулярніших ігристих у світі — просеко, а також про найпопулярніший сорт червоного вина у Каберне Совіньйон. Проблема стосується і виноградників Бургундії та Гран Крю. Такою новиною налякали вайнловерів журналісти Daily Mail, посилаючись на дослідження вчених з Університету Падуї, опубліковане на науковій платформі iScience.

Через кліматичні зміни безліч виноградників, розташованих на гірських схилах почали страждати через посуху та деградацію ґрунту. Також на схилах гір шар ґрунту тонкий та розмитий. Це шкодить кількості та якості врожаю.

Кліматичні зміни негативно впливають на майбутнє просеко / Джерело: unsplash

Розташування виноградників має значний вплив на якість майбутнього вина. Завдяки особливостям теруару (сукупності кліматично-природних умов місця, де вирощують виноград) ягоди отримують багато сонця, але оскільки там прохолодно і, як правило, вітряно, виноград не «печеться» через високі температури. В такий спосіб він набирається великої кількості цукру. Гірські ґрунти сприяють вирощуванню дрібного винограду, але який має більше співвідношення шкірки до соку. Саме шкірка надає вину насиченості в смаках та ароматах.

«Ризик полягає не лише у втраті сільськогосподарського продукту чи зміні ландшафту, що негативно впливає на місцеву економіку. Ризик полягає у втраті історії цілої спільноти та її культурного коріння», — зазначив один з авторів дослідження доктор Паоло Тароллі.

Виноградники у Вальдобб’ядене / Джерело: unsplash

Серед головних проблем дослідники виділяють:

  • зменшення кількості опадів,
  • слабкість ґрунту,
  • зменшення кількості робочої сили (люди покидають гірську місцевість, щоб жити на рівнинах).

Дослідники зазначають, що для урегулювання ситуації і фермери, і вчені повинні працювати пліч-о-пліч, щоб зберегти популярні вина та історичну цінність виноробних регіонів.

А поки радимо не баритися, а насолодитися популярним італійським ігристим. Особливо добре воно смакує в спекотні літні дні.

Нагадаємо, нещодавно ми розповіли, яке ігристе вино пасуватиме до святкування Дня Незалежності України. Серед наших варіантів не обійшлося без просеко.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ДобіркиОнлайн-бар

Cheers! як у кіно: шампанське, просеко та інші ігристі