Новини

Що буде модно їсти та пити у 2024 році

3 Хв

Розповідаємо про смачні тренди у їжі та напоях, які прийдуть до нас наступного року.

На хвилі популярності за останні 10 років у нашому раціоні з’явилися такі продукти як авокадо, кіноа, кокосове молоко та олія, спіруліна, рослинне м’ясо, комбуча (привіт, бабусиним чайним грибам, яких багато хто в дитинстві побоювався), альтернативні молочні продукти, суперфуди (насіння чіа, годжі-ягоди, шпинат) та багато інших.

Ці продукти відображають, що було потрібно людям у той період часу, коли вони з’явилися на ринку. Як бачимо, на піку популярності опиняється їжа, що допомагає піклуватися про здоров’я, травну систему, красу тіла, волосся і шкіри.

Багато досліджень говорять, що зараз споживачі найбільш активно цікавляться темою екологічності та сталого розвитку. Харчова промисловість сильно впливає на стан планети, тому в майбутньому покупці будуть ще більше уваги звертати на те, наскільки бренди етичні та дружні до планети.

Тренди їжі 2024

Давні зернові (Ancient Grains)

У світ кулінарії повертаються давні цільнозернові культури. Серед них — кіноа, амарант, теф, сорго, просо, спельта та інші. Назва «давні» означає, що ці злакові не змінилися з того часу, як їх вирощували наші предки сотні років тому. Вважається, що вони більш корисні, ніж сучасні зернові масового виробництва, у тому числі через те, що люди штучно не модифікували ці культури. Такі злаки використовують у випічці, салатах, боулах. Ці інгредієнти додають стравам глибину смаку та додаткової користі.

@jeffreyboadi_

Amaranth porridge — one of my favourite ancient grains. Have you tried it before? #fyp #amaranth #ancientgrains #health #healthyrecipes

♬ Instrumental – Vibe – pedrin cria

Інноваційні харчові технології

Удосконалення харчових технологій призведе до появи нових продуктів. Тож чекаємо на нові альтернативи рослинному м’ясу, що точно імітують смак і текстуру звичайного (тваринного), білків, вирощених у лабораторії, і продуктів, надрукованих на 3D-принтері.

Ресторани без відходів

Оскільки в тренді сталий підхід до ведення бізнесу, деякі ресторани та кафе почали дотримуватися правила 5R у своїй діяльності. Наприклад:

  • скорочують покупку товарів, від яких можуть відмовитися,
  • використовують перероблені інгредієнти та залишки продуктів для компостування,
  • відмовляються від одноразових товарів на користь тих, що служитимуть довго,
  • використовують апсайклінг та ресайклінг у дизайні приміщень.

Локальні виробництва

Ще один спосіб закладів харчування стати більш дружніми до екології — замовляти продукти в місцевих виробників або вирощувати їх самостійно. Деякі заклади мають власні сади та грядки на території або співпрацюють із місцевими фермерами, щоб надати ексклюзивні страви в меню зі свіжих сезонних продуктів.

Наприклад, київський ресторан української кухні «100 років тому вперед» використовує у своїх стравах лише ті продукти, що були вирощені в Україні, а інший ресторан «Глек» називає себе представником «сучасної київської кухні», бо вони закуповують лише продукти, вирощені в Київській області.

Адаптогени

Споживачі хочуть харчуватися не просто смачно, але й корисно. Вітаміни та БАДи давно увійшли в раціон людей, які намагаються дотримувати здорової збалансованої дієти. На додачу до них стали популярними адаптогенні трави, такі як аралія маньчжурська, женьшень, лимонник китайський, родіола рожева, елеутерокок колючий. Адаптогени стимулюють захисні функції організму та допомагають йому пристосовуватися до стресу, змін, підвищують стійкість та працездатність.

Гриби

Популярність грибів у харчових продуктах та напоях зростає. Їхній унікальний смак, текстура та поживність приваблюють молодь. Їх використовують як натуральну альтернативу м’ясу. Серед напоїв набирають популярності грибна кава й чай, свої позиції не здає комбуча, а деякі пивоварні експериментують із грибним пивом. Універсальність грибів відповідає попиту на стійкі та поживні продукти, тому вони стають усе більш і більш популярними серед споживачів. У зв’язку із цим у продажі з’являються раніше непопулярні сорти грибів — чага, кодрицепс та інші.

@edenvonweiss

excuse the loopy voiceover, im sick #adaptogens #mushroomcoffee #coffee #holistichealth #foursigmatic #healthyrecipes #healthyliving

♬ original sound – <3
@dirteaworld

MEET THE MUSHROOMS! Which is your favourite one? 🍄🍄 #mushroomtea #mushrooms #functionalmushrooms #reishi #chaga #cordyceps #lionsmane

♬ original sound – dirteaworld

Продукти, дружні до мікробіоти

Здоров’я кишківника впливає на загальне самопочуття людини, її зовнішній вигляд та стан шкіри. Тому споживачі намагаються обирати для себе продукти, які можуть допомогти налагодити роботу цього органу. Дослідники продовжують вивчати це питання та підтверджують, що найкраще на роботу кишківника впливають продукти із пребіотиками. Наприклад, ферментовані овочі та комбуча, про яку ми вже згадували. Тож чекаємо більше ферментованої їжі в меню закладів та на полицях магазинів.

Екологічність у пивоварінні та дистиляції

Пивоварні та лікеро-горілчані заводи впроваджуватимуть екологічно чисті процеси виробництва, пакування та пошук сировини, щоб робити свій бізнес більш сталим. «Гайповими» напоями ймовірно стануть органічне пиво, біодинамічні вина та алкогольні напої з локальних інгредієнтів.

До речі, що таке натуральні, органічні та біодинамічні вина ми розповідали раніше в статті про натуральні вина П’ємонту (Італія).

Напої, що містять CBD

CBD — це один із конопляних канабіноїдів, який не має жодних психоактивних властивостей. Наркотичний ефект у марихуані забезпечує інший компонент — тетрагідроканабінол (THC).

CBD використовують через його властивості розслабляти, знімати запалення, спазми, боротися зі стресом. Зараз активно досліджують використання канабідіолу для лікування тривожності, розладів рухового апарату, депресії — у цьому він показує позитивні результати. Але поки використання CBD — досі питання для дискусій та досліджень у медицині.

Оскільки CBD не є наркотичною речовиною, його продаж дозволено в різних країнах, у тому числі в Україні. Завдяки властивостям цієї речовини знімати стрес та розслабляти, його часто додають у коктейлі, кавові напої, десерти.

Читайте також: «Яке альтернативне молоко найкорисніше»

Безалкогольні коктейлі або з низьким вмістом алкоголю

Усе більше людей намагаються дотримуватися здорового способу життя, через що знижують кількість алкоголю у своєму раціоні. Багато закладів підлаштовуються під цю тенденцію: бармени створюють креативні, ароматні та вишукані безалкогольні напої, які можна людям за кермом, і вагітним, і тим, хто не хоче п’яніти, але хоче мати гарний келих із гарним напоєм. Попит споживачів на це є, тож індустрія буде працювати над тим, щоб його задовольнити.

Ті ж люди, які не повністю відмовляються від п’янких напоїв, обирають слабоалкогольні, аби вечірній коктейль не впливав на те, як пройде наступний день.

Збалансоване харчування — один із ключів до довголіття, адже те, що ми їмо, безпосередньо впливає на все наше тіло. І тішить те, що зараз стало модно бути здоровим і приділяти увагу тому, що ти споживаєш. Бери на замітку тренди, які сподобалися тобі найбільше, та пробуй впроваджувати у свою рутину вже зараз.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *