Новини

Масляна чи Масниця

6 Хв

Підготували цікаву вікторину про смачне свято.

Для більшості людей це свято асоціюється із млинцями та веселими забавками, проте далеко не всі знайомі з його історією. Ми зібрали найцікавіші факти про це свято і склали з них вікторину. Перевір свої знання!

Що треба знати про Масницю

Масляна чи Масниця?

  • Масляна
  • Масниця
  • Обидва варіанти
Відповідь

Українська назва цього свята — Масниця або Колодій. Назву «Масляна» використовували лише в північно-східних регіонах, близьких до Росії. Історик Сергій Білівненко розповів, що назва «Масляна» серед українців не була популярною.

@lozhechkanna

масниця на вднг і мої чарівні подруги моїми очима // 26.02

♬ оригінальний звук – Anna

Що святкують під час Масниці?

  • Прихід весни та пробудження природи
  • Що вдалося вижити під час зими
  • Наближення Великодня
Відповідь

Масниця — це українське свято на честь весняного пробудження природи, каже етнологиня Валентина Телеуця. Воно символізує прощання із зимою і холодами та зустріч весни й тепла. 

Проте не лише, додає дослідниця: «У прадавньому розумінні Колодій (інша назва свята Масниці) — це маленький Сонце-Божич, який підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм. Наші предки вважали Колодку символом продовження роду. Тож свято супроводжувалося обрядами, пов’язаними не лише з проводами зими й зустріччю сонця».


Скільки назв є в цього свята?

  • 3
  • 9
  • 11
Відповідь

Відповідно до Вікіпедії, ми нарахували 11: Масниця, Масляниця, Запусти, Пущення, Сиропуст, Масляна, Колодій, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Бабське свято, Загальниця.

Проте традиції святкування суттєво відрізняються від регіону до регіону, тож, ймовірно, варіантів назв може бути ще більше. Якщо знаєш такі — напиши про це в коментарях.


Скільки часу святкують Масницю?

  • День
  • Тиждень
  • Місяць
Відповідь

Зараз святкування Масниці триває тиждень. Проте до XV ст. її святкували три тижні, розповіла етнографка Галина Олійник.

Перший тиждень називався Всеїдним (М’ясопустом) — тоді готували дуже багато м’ясних страв. Далі йшов Переступний або Рябий тиждень, коли м’ясо можна було їсти лише в деякі «непісні» дні. Потім починалась Масляна — тоді можна було їсти лише рибу, яйця та молочні продукти. 

Далі наступає суворий Великий піст, що триває аж до Великодня. У піст навіть вечорниці не справляли.


Коли святкують Масницю?

  • У конкретні дати
  • Залежно від дати Великодня
  • Коли температура повітря вже не опускається нижче нуля
Відповідь

Масниця — це свято, що зародилося в добу розквіту Трипільської культури, тобто ще до впровадження християнства на Київській Русі. Проте після 998 року цій події додали релігійного значення. 

Одразу після Масниці починається суворий Великий піст, що триває до Великодня. Оскільки дата Пасхи змінюється, тому і «плавають» дати проведення Масниці.

Масниця у 2024 році триватиме з 11 по 17 березня.

Яка традиційна страва на Масницю?

  • Млинці
  • Вареники
  • Пампушки
Відповідь

Традиційно на Масницю варили вареники. Етнографка Галина Олійник запевняє, що саме вареники з різними начинками були «зіркою» цього святкового періоду — їх варити протягом усього тижня, інколи по чотири рази на день.

Окрім цього готували й багато інших страв, у тому числі млинці. Проте вони були більше поширені в регіонах, що межують із Росією — на Сумщині та Чернігівщині. Водночас у західних регіонах була популярна страва під назвою «вергуни».

Що означає слово «масний»?

  • Жирний
  • М’ясний
  • Романтичний
Відповідь

Масний — жирний, той, який містить багато жиру, масла, ситний. Ще може означати «родючий» (масний ґрунт) або «хтивий» (масний погляд).

Звідси й походить назва Масниця, пояснила науковиця Марина Аскурава: «В цей день споживали багато масної їжі. Це були сир, масло, вареники із сиром і маслом, звідси назва Масниця».


Чому саме млинці асоціюються із цим святом?

  • Бо їх просто готувати
  • Через вплив комуністів
  • Бо потрібно було готувати смажену їжу, а не варену
Відповідь

Млинці дійсно простіше готувати, аніж вареники. Проте завідувачка кафедри фольклористики Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка Олена Івановська каже, що причина в іншому. Традиція випікати млинці поширилась у радянський період, коли по всій його території проводили однакові свята. Це потрібно було, щоб стирати історичні відмінності етносів.


Якому іноземному слову відповідає наше слово «М’ясопуст»?

  • Дієта
  • Карнавал
  • Мірінда
Відповідь

Слово «карнавал», адже воно походить від латинського carnem vale (м’ясо прощай). М’ясопуст — це перший із трьох тижнів святкування Масниці, розповів Сергій Білівненко.

Ймовірно, він виник тому, що холодильників не було, а температура на вулиці починала підвищуватися, тож запаси потрібно було доїсти до того, як вони зіпсуються.


Одна із назв Масниці — Колодій. Від чого вона походить?

  • Від дерев’яної колодки
  • Від імені міфічної лісової істоти
  • Від гри, де всі ставали в коло
Відповідь

Один із головних атрибутів свята Колодій — це, власне, дерев’яна колодка. Її прив’язували незаміжнім юнакам та дівчатам у «покарання» за те, що вони досі не створили сім’ю. 

Колодка могла бути як імітованою (тобто прив’язати могли тканину, хустинку чи стрічку) або справжня. У деяких регіонах була традиція приносити велику колоду до воріт сім’ї, що мала дорослих неодружених дітей — на знак «сорому». 

До речі, на це свято дівчата могли прив’язувати колодки хлопцям, що їм подобалися, щоб так виявити свою симпатію.

Від колодки обов’язково треба було відкупитися — наприклад, грошима чи горілкою.

@pyrohiv.museum

25 та 26 лютого о 13:00 чекаємо вас та вашу родину у Музеї просто неба на святкуванні «Колодія. Масниці», де ви зможете посмакувати смачними варениками, досхочу поспівати та потанцювати разом. 📍м. Київ, вул. Академіка Тронька 1 Відео створене співробітниками музею. Автор ідеї та сценарист: Інна Кукліна. Куратор: Марія Старостенко. Зйомка та монтаж: Єлизавета Бращенко. В кадрі: Тетяна Карандєєва #музейпростонеба #нмнапу #кудипітикиїв #масниця #колодій #свято #подія #київ

♬ оригінальний звук – Музей просто неба

Хто керував забавами і традиціями у святкуванні Колодія?

  • Чоловіки
  • Жінки
Відповідь

Колодій був першим феміністичним святом українок, адже цього дня вони мали право вільно відвідувати шинок (тогочасний аналог сучасного бару) і це не впливало негативно на їхню репутацію та ставлення інших до них. В умовах тогочасного патріархального суспільства це було ковтком свободи.

З приходом свята жінки «просили» своїх чоловіків йти кудись із хати займатися своїми справами, а самі влаштовували «народження» Колодія — імітували процес підготовки до пологів, а потім сповивали обраний завчасно дерев’яний брусок як новонароджене немовля. Його прикрашали стрічками, розмальовували.

Потім народження Колодія святкували. Чоловіки приходили аж під вечір, після чого починались вечорниці, де всі пили наливки й розважалися. Це робили в понеділок. У вівторок колоду «хрестили», у середу святкували похрестини, у четвер Колодій «помирав», у п’ятницю його хоронили, а в суботу — оплакували.

Чи святкують аналоги Масниці в сусідніх західних країнах?

  • Так
  • Ні
Відповідь

В інших слов’ян теж є аналоги Масниці як свята весни, але під іншими іменами. Наприклад, у чехів це свято називається масопуст (masopust), у поляків — остатки (ostatki), у словенців — пуст (pust) тощо.

@dianaant0

Масниця або Колодій частина 1#хустканаголову #очіпок #якзавязатихустку #украина #етности #обрядитатрадиції #масниця#колодій

♬ оригинальный звук – Діана Антоняк

Тепер, коли ти знаєш більше про історію та традиції української Масниці, бажаємо відсвяткувати її ще смачніше та веселіше!

До речі, раніше ми зібрали афішу цікавих подій у Києві у березні 2024. Можливо, знайдеш в ній щось цікаве для себе.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Новини

Що треба знати про 8 березня