Новини

Що треба знати про 8 березня

7 Хв

Зібрали цікаві факти про цю дати та історію боротьби за права жінок.

На календарі березень, довгоочікувана весна. На носі 8 березня — день, до якого в останні роки в багатьох людей змінилося ставлення. Для когось це все ще свято мам, весни та жіночності, для когось — день боротьби, а для когось — пережиток радянського минулого.

Підготувати цікаву вікторину з фактами про 8 березня, що допоможуть дізнатися більше про цей день та відповісти на багато питань щодо нього.

Вікторина про 8 березня: найцікавіші факти

8 березня — це День матері?

  • Так
  • Ні
Відповідь

Ні, День Матері в Україні офіційно відзначають у другу неділю травня. У 2024 році — це 12 травня.

8 березня — це Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. Це затвердила своїм рішенням Генеральна асамблея ООН у 1977 році.


У якому році зародилася ідея святкувати 8 березня?

  • У 1910 році
  • У 1914 році
  • У 1950 році
Відповідь

Правильна відповідь — в 1914 році.

У 1910 році на Другій міжнародній соціалістичній жіночій конференції в Копенгагені учасниці підтримали пропозицію німецької соціалістки Клари Цеткін та деяких інших активісток щорічно відзначати День боротьби за права жінок. Вони пропонували в цей день проводити демонстрації, щоби привертати увагу до захисту прав жінок.

Уперше у Європі Міжнародний жіночий день відзначили рік потому — 19 березня 1911 року. А на дату 8 березня ця подія перейшла в 1914 році, коли в низці країн одночасно відзначили Міжнародний день робітниць.


Німецькі соціалістки були першими, хто боровся за рівні умови праці для жінок?

  • Так
  • Ні
Відповідь

Ні. Боротьба за рівність почалась плюс-мінус у схожі періоди в різних країнах світу. Більшість жінок у різних країнах мали однакові проблеми: відсутність права голосу, гідних умов праці, неможливість навчатися у вишах тощо.

Вважається, що перші паростки зародження Міжнародного жіночого дня виникли через мітинги робітниць у Нью-Йорку, що проходили в перших числах березня 1857 року. Вони виступали проти 10-годинного робочого дня, вимагали гідних умов праці та заробітної плати на рівні з тією, що отримували чоловіки.

Ще через півстоліття, 8 березня 1908 року, у тому ж Нью-Йорку відбулася демонстрація «соціалістичних жінок». Вони вимагали права голосу, а також виступали проти важких умов праці та проти дитячої праці. Через це Соціалістична партія Америки оголосила 28 лютого Міжнародним днем жінок. Згодом ця дата поширилася світом і почала трансформуватися.


Хто придумав свято 8 березня?

  • Комуністи
  • Маркетологи
  • Громадські активісти
Відповідь

Як свято цей день почала позиціювати саме більшовицька комуністична партія. Вони принесли 8 березня в Радянську Україну у 1920-х роках, адже використовували ідеї рівності у власних інтересах: спершу вони закликали жінок пліч-о-пліч із чоловіками боротися проти царизму та капіталізму. Згодом риторика партії почала змінюватися: жінок закликали працювати на виробництвах і водночас займатися материнством і вихованням дітей. Радянська жінка не мала вибору бути або робітницею, або домогосподаркою — вона була змушена робити й те, й інше.

Пізніше через демографічну кризу, що виникла через Голодомор 1932–33 років та Другу світову війну, партія почала активно змінювати фокус на те, як важливо жінкам займатися материнством та народжувати дітей.

У 1966 році 8 березня як Міжнародний жіночий день став вихідним. Саме із цього часу він почав обростати тюльпанами, листівками та привітаннями. Так комуністична влада намагалась «розмити» у свідомості людей історію свята, щоб вони не згадували про дискримінацію жінок. Тож приблизно у 1970-х роках він «дійшов» до дитячих садків як «день мам». Так День боротьби за права жінок перетворився на свято весни й букетів.


@tolerspace

А ви відзначаєте 8 березня? #простіртолерантності #8березня #праважінок #маршжінок

♬ оригинальный звук – Простір Толерантності

Кого історики називають першою українською феміністкою?

  • Ольгу Кобилянську
  • Лесю Українку
  • Наталію Кобринську
Відповідь

Нею була Наталія Кобринська — письменниця та активістка. Вона заснувала Товариство руських жінок, яке боролося за рівні права та можливість здобувати освіту всім галичанкам. Історики називають «днем народження» українського фемінізму перші загальні збори товариства, які пройшли 8 грудня 1884 року.

До слова, три роки потому Наталія Кобринська та Олена Пчілка власним коштом видали перший жіночий альманах «Перший вінок» із творами різних авторок, чим навели шуму в письменницьких колах.

Пізніше Кобринська боролася за створення освітніх закладів для жінок та дитячих садків у сільських місцевостях.


У яких містах України виникли перші організації, що боролися за права жінок?

  • Києві та Харкові
  • Львові та Одесі
  • Києві та Івано-Франківську
Відповідь

У 1884 році в Києві курсистка вищих жіночих курсів Олена Доброграєва організувала жіночий гурток, розповіли на каналі «Реальна історія». Туди запрошували жінок з освітою. На цих курсах вони вивчали українську історію та творчість, штудіювали твори із соціальних та політичних питань.

Олена писала наукову роботу, про яку її керівник відгукувався дуже схвально. На жаль, закінчити і випустити її дівчині не судилося: мати Олени знайшла роботу і вирішила, що вона занадто «вільнодумна», тому спалила рукопис. Доброграєва не встигла підготувати новий варіант дослідження, бо невдовзі померла у віці 25 років від сухот.

Проте важливо, що жінки, яких вона гуртувала довкола себе та з якими разом навчалася, роз’їхалися різними куточками України, почали вчителювати та проводити просвітницьку діяльність на місцях.

Інший осередок фемінізму зародився в Івано-Франківську, який тоді називався Станіславом. Саме з нього почався шлях Наталії Бринської.


До речі, знаєш, яка країна першою у світі офіційно дозволила жінкам вступати до університету?

  • Швейцарія
  • Канада
  • Польща
Відповідь

Першою була Швейцарія. Це сталося в 1865 році. Проте наступні 80 років жінки з вищою освітою продовжували дивувати.


Коли в Україні скасували список професій, заборонених для жінок?

  • У 1991 році
  • У 2004 році
  • У 2017 році
Відповідь

У 2017 році група політичних активістів добилася скасування указу Міністерства охорони здоров’я № 256, який встановлював перелік із 450 професій, заборонених для жінок. Цей наказ ухвалили в 1993 році. Відповідно до нього жінки не могли працювати на ливарних роботах, у сфері металургії, електротехнічному й хімічному виробництвах, керувати літаком, бути машиністкою метро, водійкою автобусів, пожежницею.


@patrolpoliceua

8 березня — це символ боротьби за рівні права, повагу та цінність жінок. #МіжнароднийЖіночийДень #8березня #жінкиполіції #поліція #патрульнаполіція #патрульнаполіціяукраїни #мвс #славаукраїні #ukraine #internationalwomensday #police#policewomen #policeua #potrolpolic

♬ оригинальный звук – patrolpolice_ua

Чи буде вихідний 8 березня в Україні у 2024 році?

  • Так
  • Ні
Відповідь

Згідно зі статтею 73 Кодексу законів про працю, Міжнародний жіночий день має бути вихідним, проте під час дії воєнного стану українці не отримують додаткових вихідних, тому цьогоріч 8 березня — робочий день.

Цікавий факт: у 2023 році українців опитали, як вони ставляться до 8 березня і чи варто залишати його вихідним днем. Понад 60 % опитаних із 2,1 млн учасників висловилися «за», щоб зберегти вихідний.


Які подарунки найбільше люблять українські жінки на 8 березня?

  • Квіти, турботу, парфуми
  • Книги, словесні привітання, квитки кудись
  • Б’юті-девайси, косметику, одяг
Відповідь

Опитування 2021 року від Київського міжнародного інституту соціології каже, що найбільше на честь 8 березня жінки прагнуть отримати в подарунок від своїх близьких квіти, турботу й увагу, романтичну подорож, ювелірну прикрасу, романтичну вечерю та парфуми.

Свіжішої інформації нам знайти не вдалося, тож якщо знаєш про новіші дослідження — напиши про це в коментарях.

Проте важливо пам’ятати, що окрім приємних та важливих штук є найважливіші — рівноправ’я, взаємоповага, свобода та рівність. І цінувати та поважати жінок потрібно не лише раз на рік, а щоденно.

Не варто називати 8 березня святом весни й казати, що жінка — це берегиня та окраса. Краще акцентувати на тому, що жінки — неймовірні, що вони можуть обирати ким бути й бути будь-ким і підмічати сильні сторони, таланти, вміння та досягнення тієї, кого ти вітаєш.

Немає нічого поганого в тому, щоб дарувати своїм любим жінкам квіти, парфуми, цукерки та інші подарунки. Навпаки — так можна і варто говорити про свою любов, ніжність та інші теплі почуття, особливо, якщо мова любові одержувачки саме подарунки.

Важливо намагатися робити світ та життя кращим, щоб насолоджуватися ним можна було незалежно від статі. Тоді й радіти подарункам та ніжним знакам уваги буде набагато приємніше.

Читай також: «Ідеї подарунків на 8 березня: мамі, дружині, колегам»

Наостанок поділилося дописом від видання «Гендер в деталях» із цікавими ідеями щодо того, як краще відзначати 8 березня та вітати з ним жінок.

Бажаємо всім любові, взаємоповаги та однакових класних можливостей!

162 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Новини

Плани на березень: куди піти в Києві