Новини

Важливіше свято, ніж Новий рік

5 Хв

Підготували декілька цікавих питань про важливе українське свято та про захисників, які боронили Україну протягом її історії.

З 2014 року в жовтні відзначають День захисників та захисниць України. Це одне із найпопулярніших для українців свят, згідно з весняними дослідженнями Київського міжнародного інституту соціології. З 2021 року популярність його виросла на 25 %. Нині п’ятірка свят така:

  • Великдень (Пасха) — 70 %;
  • Різдво Христове — 69 %;
  • День Незалежності України — 63 %;
  • День захисників і захисниць України — 54 %;
  • Новий рік — 52 %.

Перевір свої знання щодо важливого свята, а в кінці статті на тебе чекає важлива новина.

Читайте також: «Купуй каву — допомагай Азову»

@visit_ukraine

Наші герої / Our heroes 💙💛 #зсу #захисникиукраїни #українапереможе #денькозацтва

♬ оригінальний звук – VISIT Ukraine🇺🇦

Що ти знаєш про День захисників та захисниць України

Чому у 2023 році свято перенесли з 14 жовтня на 1?

  • У рамках дерусифікації
  • У зв’язку із подіями на фронті
  • Через реформу церковного календаря
Відповідь

У 2023 році в Україні відбулася реформа церковного календаря: українська православна церква перейшла на Новоюліанський календар, яким користуються у Європі. Через це святкування Покрова Пресвятої Богородиці змістилося з 14 на 1 жовтня. Тож у липні Верховна Рада змінила дати святкування Дня української державності, Дня захисників і захисниць, а також Різдва Христового відповідно до нового календаря.


Окрім Дня захисників та захисниць на Покрову в Україні відзначають ще два свята. Яке з наведених нижче святкують не в жовтні?

  • День українського козацтва
  • День створення Української повстанської армії
  • День пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України
Відповідь

Українські козаки відзначали свято Покрова Пресвятої Богородиці з особливою пошаною, вважали Богородицю своєю покровителькою, просили її про захист. Тому свято сучасних українських захисників також вирішили «прив’язати» до цієї релігійної події.

На свято Покрови козаки проводили ради, на яких обирали нового гетьмана та членів старшини. Тому свято навіть отримало ще одну назву — Козацька Покрова. До речі, саме через велику пошану козаків до Покрови, так багато українських міст і сіл мають відповідні назви — «Покровка», «Покровське», «Новопокровка».

14 жовтня також відзначають День створення Української повстанської армії — військово-політичної формації українського визвольного руху. Її заснували під час Другої світової війни в 1942 році.

А от День пам’яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України відзначають наприкінці літа — 29 серпня. У цей день 2014 року стався один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни — вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом. Коли українські військові колонами виходили «зеленим коридором», росіяни порушили домовленості та розстріляли їх. Український інститут національної пам’яті зазначає, що внаслідок цього загинули 366 воїнів, 429 отримали поранення, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.


У 2021 році свято захисників України перейменували. Чому?

  • Щоб скоротити назву
  • Щоб встановити статеву рівність
  • З бюрократичних причин
Відповідь

У серпні 2021 року Верховна рада підтримала законопроєкт № 2325, який перейменував День захисника України на «День захисників та захисниць України», адже в Збройних силах проходять службу тисячі жінок.

До речі, у серпні 2023 року вперше в історії України в ЗСУ зʼявилась польова форма для жінок. Її розробили з урахуванням анатомічних особливостей тіла жінки. Це важливий крок, адже до того жінкам-військовослужбовицям доводилося носити чоловічу форму, що в багатьох випадках — незручно.


Кого потрібно вітати в День захисників та захисниць?

  • Усіх чоловіків незалежно від віку
  • Чоловіків та жінок, які мають відношення до захисту України
  • Лише тих чоловіків та жінок, які служать у гарячих точках
Відповідь

Помилково з Днем захисників та захисниць, вітати хлопчиків та дарувати їм подарунки. По-перше, жінки так само захищають країну, як і чоловіки, по-друге, вони ще діти.

Окрім воїнів ЗСУ та ТрО в цей день важливо привітати ветеранів АТО, Другої світової війни, УПА, працівників оборонпрому, волонтерів, прикордонників, військових медиків, санітарів, кухарів та всіх, хто працює на забезпечення потреб фронту.


Чи буде вихідний на День захисників та захисниць в Україні?

  • Так
  • Ні
Відповідь

День захисників та захисниць України — державне свято, яке передбачає додаткових вихідний день. У 2023 році 1 жовтня приходиться на неділю, тому понеділок 2 жовтня мав би бути додатковим неробочим днем. Проте під час дії воєнного стану додаткові вихідні на державні свята скасовано. Приватні компанії самостійно обирають, влаштовувати для своїх працівників додатковий вихідний чи ні.


Поштова марка День захисників України

У неділю, 1 жовтня, о 9:00 пройде хвилина мовчання для вшанування пам’яті людей, які віддали своє життя, захищаючи Україну та українців. Хочемо нагадати, що бути вдячними захисникам і захисницям України та допомагати їм потрібно не лише на свята, але щоденно.

Допомагау з MAUDAU

Щоби потурбуватися про захисників, які зараз проходять реабілітацію, MAUDAU розпочинає благодійний збір на адаптивний одяг для поранених воїнів України.

Це спеціальний одяг, який допомагає полегшити рутину захисників, що перебувають на лікуванні. Цей комплект зі штанів та футболки має липучки на місцях, де у звичайних речах знаходяться шви. Тож щоб вдягти його на пораненого не потрібно просовувати кінцівку в штанину чи рукав. Це можливість зробити одужання воїнів більш комфортним та підняти їм настрій, адже патріотичний принт нагадує та підкреслює, що ці люди — справжні герої.

Разом з українським захисником та волонтером Ростиславом Сатаною ми збираємо 1 500 000 грн, щоб забезпечити одягом 1 000 захисників, які отримали травми на полі бою.

Долучитись до збору можна двома способами — додати до свого кошика «донат на адаптивний одяг для поранених захисників», або зробити переказ на Монобанку

Дякуємо знижками на MAUDAU

До свята ми підготувати знижки, щоб наші гості могли заощаджувати на покупках і більше донатити на перемогу. Тож з 27 вересня по 17 жовтня лови вигідні ціни на категорії товарів:

🧡 Алкоголь і слабоалкогольні напої до -45%
🧡 Харчові продукти та напої до -50%
🧡 Дитячі товари до -35%
🧡 Іграшки до -30%
🧡 Краса і здоров’я до -50%
🧡 Зоотовари до -27%
🧡 Побутова хімія до -40%
🧡 Товари для дому до -60%

Не забудь привітати захисників та захисниць і подякувати їм за героїзм і сміливість!

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ДобіркиОнлайн-бар

Українське ігристе до Дня Незалежності України