НатхненняПоради та добіркиПродукти

Ранок без стресу: 7 ідей простих сніданків

8 Хв

Добірка смачних і простих сніданків, щоби починати день повним сил та енергії.

Певно, ти вже не раз чув, що снідати важливо. Нутриціологи кажуть, що поживний сніданок – запорука продуктивності та енергійності на весь день. А психологи вважають, що такі «ритуали» зміцнюють стосунки між людьми. Вранішнє приймання їжі, наче запуск двигуна, що змушує прокинутися мозок і тіло. Відомий кухар Ентоні Бурден запитує: «Що приємніше ви можете зробити для когось, ніж приготувати сніданок?». Тож приготуй його собі – головній людині у твоєму житті.

Бранч Кері Бредшоу з подругами – приклад того, як можна зробити звичайний пізній сніданок чимось особливим. Це історія про те, як смачна кухня поєднується із цікавими розмовами. І тому смакує ще краще. Дівчата в серіалі вивели ці зустрічі на рівень щотижневого ритуалу, пропустити який без поважної причини – усе одно що зрадити дружбі. Адже, як ми вже писали раніше, час разом – це найкращий подарунок. 

Дослідження підтвердили, що ситні сніданки знижують апетит упродовж дня та допомагають краще його контролювати. Вони зменшують сонливість, що важливо для продуктивності. «Калорійні бомби» чи легкі страви – вирішувати тобі, бо зібрали дуже різні ідеї, щоби був вибір.

Класичний: омлет на сніданок

Яйця – топовий інгредієнт для сніданку. Через великий вміст білка вони чудово насичують, але не перевантажують калоріями. Науковці спростували міф про залежність між рівнем холестерину та споживанням яєць, тож можна їх їсти хоч щодня, якщо немає індивідуальних протипоказань. Бери свою улюблену кружку й гайда готувати омлет.

Омлет в мікрохвильовціМеню: Омлет у склянці в мікрохвильовці
Тобі знадобиться:

  • яйце 1 штука;
  • молоко 1.5 столові ложки;
  • багет ¼ буханця;
  • сметана 2 столові ложки;
  • твердий сир;
  • шинка;
  • зелень;
  • гірчиця;
  • перець мелений.

Спосіб приготування:
У місткості розбий яйце із сіллю та перцем на свій смак. Додай молоко, сметану, сир, гірчицю. Трохи збовтай виделкою. Дрібно нарізаний кубиками багет і шинку поєднай з основною масою. Після цього відправ склянку на 1 хвилину в мікрохвильовку. Готову страву можеш прикрасити зеленню. 

P.S. Рецепт підходить і для готування на сковорідці.

Час приготування: 5 хвилин.
Заряд енергії: 73%.
Настрій: 🌞

Святковий: млинці на сніданок

Дехто не проти почати ранок із солодкого. У цьому є сенс: вуглеводні сніданки здатні бустонути організм потужним зарядом енергії. А ще цукор у розумних дозах добре впливає на психіку та підтримує гарний настрій. Тож можна ще й отримати зранку додаткову порцію ендорфінів. 

Американська співачка Аніта Брайант казала: «Сніданок без апельсинового соку – це як день без сонця». Як мінімум одну проблему зможе вирішити цей рецепт.

Млинці


Меню:
Апельсинові панкейки
Тобі знадобиться:
Для тіста:

  • борошно 1 склянка;
  • цукор 3 столові ложки;
  • сода 1 чайна ложка;
  • сіль ¼ чайної ложки;
  • пів склянки апельсинового соку;
  • яйце 1 штука;
  • ванілін ½ чайної ложки.

Для сиропу:

  • апельсин 2 штуки;
  • яйця 2 штуки;
  • цукор 100 г;
  • вершкове масло 40 г.

Спосіб приготування:
Для панкейків візьми велику місткість, аби поєднати в ній борошно, сіль, цукор, соду. Окремо збий яйця з ваніллю та апельсиновим соком. Поєднай обидва склади в один. Якщо буде трохи комків – не біда. Так у тісті лишиться кисень і страва вийде пухкою. На середньому вогні на пательні, яку вже змазав олією, виливай панкейки однакового розміру (по ¼ склянки). Коли боковини підсихають, а зверху пішли бульки – час перевертати млинець лопаткою. Золотисто-коричневий колір означає, що млинець готовий. Додатково перевір це, встромивши в середину зубочистку: вона має вийти з тіста сухою.

Тепер сироп. До цукру додай цедру на смак. З ними поєднай свіжовичавлений сік до повного розчинення кристалів. Збовтай із яйцями, не доводячи до піни. Далі позбався цедри, процідивши склад. Додай масло, порізане кубиками. Усе це доведи до однорідної маси на середньому вогні. Не бійся кип’ятити – сироп не згорнеться.

P.S. Можеш також замовити готовий апельсиновий сироп, щоб зекономити час.

Час: 20-30 хвилин.
Заряд енергії: 85%.
Настрій: 🤩

Патріотичний: сирники на сніданок

Сучасна українська кухня розвивається за принципами Slow Food – руху, що був створений як протидія поширенню фастфуду. Поїсти на ходу – це здебільшого про зручність. І зовсім мало про здоровий підхід: як до власного здоров’я, так і до споживання. Натомість переосмислення національної кухні з дотриманням традиційних концепцій відкриває звичні страви в новому ракурсі. Спробуй приготувати сирники, за сучасним рецептом від українських кулінарів.

Сирники

Меню: Сирники з горіхами
Тобі знадобиться:

  • сир 400 г;
  • яйця 3 штуки;
  • борошно ¾ склянки;
  • цукор 4 столові ложки;
  • волоські горіхи 20 г;
  • сіль.

Спосіб приготування:
Сир перетри через сито або перебий блендером. Додай до нього цукор. Відділи жовтки та вкинь у місткість із попередніми інгредієнтами. Висип борошно та змішай усе до однорідного стану. Туди ж додай горіхи, але попередньо обсмаж їх та подрібни качалкою. Білки, що залишилися, збий із дрібкою солі окремо. Коли вони стануть стійкою пінкою, додавай їх у тісто. Розігрій духовку, змасти форму олією. Випікай 20 хвилин за температури 180°С. Після цього присип цукровою пудрою, прикрась ягодами та додай трохи згущеного молока чи сметанки.

Час приготування: 30-40 хвилин.
Заряд енергії: 100+%
Настрій: 🇺🇦

Fashion: корисні штуки на сніданок

Топмоделі асоціюються з вродою та любов’ю до себе – цим вони і приваблюють. У переліку їхніх харчових звичок є такі поняття як низькокалорійний раціон, органічна їжа, веганство. Та не обходиться і без винятків: інстасторі Белли Хадід, де вона снідає беконом і панкейками, розлетілися умить. Вони добре підсвічують той факт, що всі ми люди й не завжди обираємо раціонально, бо не дуже корисна їжа смачна та ситна. Це нормально, проте для гарного самопочуття краще збалансувати раціон та розібратися із калькулятором калорій.

І тут на поміч приходять боули (від англ. boul, що означає «миска») – страви, у яких поєднуються корисні жири, клітковина, білкова складова. Вони насичують і дають вітамінний заряд. Справжня знахідка для любителів попоїсти, але з користю.

Боул з нутомМеню: Боул із сочевицею
Тобі знадобиться:

  • зелена сочевиця;
  • зелена спаржа;
  • кедрові горіхи;
  • авокадо;
  • хумус;
  • 3-4 різновиди салату;
  • печериці;
  • лимон;
  • оливкова олія;
  • розмарин.

Спосіб приготування:
Спочатку заправка. Для неї змішай 8-9 ложок олії з лимонним соком, посоли й перемішай. Відварену сочевицю поєднай із заправкою. На сковорідці в олії трохи протушкуй спаржу. Доки тримається тепло, встигни упродовж наступних 2 хвилин на тій же сковороді обробити гриби з розмарином. І викладай: перший шар сочевиця, присипана приправами (паприка, зіра, чилі – на твій смак). Наступний буде шар салату й авокадо. Його поливаємо заправкою. Поруч лиши місце для грибів і хумусу. Прикрась усе це кедровими горішками.

Час: 20-30 хвилин.
Заряд енергії: 89%
Настрій: 💪

Для гурманів: брускети на сніданок

Якщо гурманський настрій зашкалює, а жага побалувати смакові рецептори все більше – прийшов час нетипових, але таких смачних, солоно-солодких поєднань. Вони як ті Скайуокер із Вейдером: полярно різні, проте єдині у своїй гармонії. Ця брускета – на 100% цікавий поворот твоєї гастрономічної історії. Грушка із сиром – класика солоно-солодкого тандему. Поєднання використовують для піци, запечених десертів, салатів. 

Брускети з грушеюМеню: Брускети з грушею та сиром
Тобі знадобиться:

  • груша 4 штуки;
  • мінібагети 2 штуки;
  • сир Горгонзола 50 г;
  • сир Брі 200 г;
  • цукор 100 г;
  • вершкове масло 50 г;
  • волоські горіхи;
  • мед.

Спосіб приготування:
Грушу нарізай скибками та карамелізуй на пательні. Для цього треба обсмажити її у вершковому маслі із цукром. Мінібагети розріж навпіл поздовжньо – вийде 4 шматочки. Підготуй тости в сковорідці чи духовці: підсуши та обсмаж із використанням масла. На середньому вогні. Тримай до золотистої скоринки. Залишилося зібрати брускети: на гарячий хліб виклади Брі, потім шар груші й подрібненої Горгонзоли. Залий усе медом і присип подрібненими горіхами.

Час: 20 хвилин.
Заряд енергії: 80%.
Настрій: 👸

Від шефа: кускус на сніданок

Український шеф Євген Клопотенко у своєму блозі звертає нашу увагу до важливості смачної їжі та її впливу не тільки на фізичне, але й емоційне. Як фанат ситних нетривіальних сніданків, він дає багато класних рекомендацій. Рецептами своїх страв Євген активно ділиться в мережі, щоби підвищити популярність української кухні. Маєш нагоду прямо зараз спробувати себе в кулінарії просунутого рівня.

Ця страва універсальна: можна замінити крупу на будь-яку іншу, морепродукти на овочі, обрати власні спеції. Єдиний нюанс від шефа: не забувай про лимонну цедру й руколу.


Меню:
Кускус із мідіями
Тобі знадобиться:

Спосіб приготування:
Запар кускус окропом під кришкою на 5 хвилин. Тим часом лиши мідії розморожуватися. Розігрій пательню, кинь вершкове масло, додай морепродукти. Протягом 5 хвилин обсмажуй їх на середньому вогні із сіллю та перцем до свого смаку. Після цього додай у сковороду кускус, оливкову олію, спеції, лимонний сік та цедру. Вимкни вогонь, лиши кришку та дай постояти кілька хвилин. Прикрась страву руколою.

Час: 15 хвилин.
Заряд енергії: 97%.
Настрій: 🧑‍🍳

Богемний: коктейль на сніданок

Й ось вона – довгоочікувана субота. Відкриваєш очі не по дзвінку будильника, а від грайливого промінчика, що влаштував дискотеку на твоєму обличчі. Та паті без коктейлю – не паті.

Одна тільки назва – Breakfast Martini – багато чого прояснює. А історія його створення – тема для розмови за сніданком. Там є все: романтика, творчі пошуки і смачний результат. Нещодавно ми публікували перевірений рецепт приготування Breakfast Martini в блозі – там знайдеш рецепт й цікаві факти про нього. Цей вихідний має всі шанси набути статусу LEGENDARY!

Меню: Коктейль Breakfast Martini – інструкція з приготування.
Час: 5 хвилин.
Заряд енергії: 200%
Настрій: 💃

 

Одиночні чи в компанії, сніданки варто цінувати і з практичної сторони: вони дійсно дають енергію. Взагалі, до їжі можна ставитися так само як до заряджання гаджетів: якщо забуваєш підзарядити чи заряджаєш не на повну, то ефективність роботи батарейки зменшується, а згодом – вона взагалі потребує заміни. На жаль, власну «батарейку» так не заміниш, тому не варто пропускати сніданки чи обіди. 

Щоби почати снідати – треба трохи натхнення. Сподіваємося, наша добірка з рецептами надихне тебе на приготування чогось смачненького й корисного завтра зранку. Не нехтуй сніданками, адже це зайвий привід не тільки смачно поїсти, але і провести час із близькими. Почни зі щотижневого ритуалу щонеділі, наприклад, і не помітиш, як він стане щоденною традицією, а кожен ранок – маленьким святом. 

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Гайд покупцяНапоїПродукти

Рецепт Бамбл кави

2 Хв
Розповідаємо, що таке Бамбл кава та як її приготувати вдома
Гайд покупцяНапоїПродукти

Що таке капуоранж: рецепт та як готувати

2 Хв
Розповідаємо що таке капуоранж та ділимося, як смачно готувати капуоранж
Гайд покупцяПоради та добіркиПродукти

Як вибрати та приготувати рис для суші

5 Хв
Вибір рису для суші – важливий етап, від якого залежить смак та текстура страви
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *