Сам собі барменОнлайн-бар

Espresso Martini: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв


Перевірений рецепт та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Espresso Martini вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

Важко порахувати, скільки саме разів до мене в бар приходили гості із запитом «хочу якийсь коктейль, щоб збадьоритися». У відповідь на такий запит я та мої колеги впродовж років готували мікс із горілки та редбулу. А потім допитливий та креативний розум знайшов чудову альтернативу енергетику – каву,  точніше коктейль на її основі. У цій статті я розповім вам про Espresso Martini. 

По-перше, це дійсно дивовижне поєднання горілки, свіжозвареного ароматного еспресо та кавового лікеру сподобається навіть найпримхливішому поціновувачу коктейлів. М’яка, але в міру міцна горілка, переплітається з кавовою гіркотою і п’янкою солодкістю лікеру. Запевняю тебе, що це ідеальний напій наприкінці чи напередодні важкого робочого дня. 

Espresso Martini з’явився на світ у 1983 році в Soho Braserrie в Лондоні. Його створив Дік Бредселл і скромно назвав – «Горілка-еспресо». За легендою, бармен приготував Espresso Martini для відомої топмоделі, яка попросила напій здатний «wake me up and fuck me up».

Ніхто не знає, хто ця модель напевно. Дехто стверджує, що то була Кейт Мосс, але більше поширена версія за участю Наомі Кембел. Маленький нюанс: обидві моделі в той час були надто молоді – 8 і 13 років відповідно, тому навряд чи були героїнями цієї історії. Дік Бредселл так і не розкрив таємницю особистості, бо існує неписане правило, котрому слідує кожен професійний бармен: «те, що було зроблено або сказано за барною стійкою, там і залишається».

Пізніше назву змінили й коктейль став відомим як Espresso Martini, тому що за міжнародними правилами всі напої на основі горілки у V-подібному келиху належать до підкатегорії «Мартіні».

Лайфгак: якщо попросиш бармена зробити «коктейль-будильник» або «кавовий солодкий коктейль», то з ймовірністю 99% він приготує тобі саме Espresso Martini.

Я раджу пити коктейль саме після їди, адже його солодкість та гіркота ідеально підходять «на десерт».

Якщо маєш бажання заміксувати Espresso Martini самостійно, щоб здивувати гостей або побалувати себе смачним напоєм, то зберігай рецепт.

 

Рецепт Espresso Martini

 

Як приготувати Espresso Martini


Крок 1. Залий горілку, каву, лікер та цукровий сироп у шейкер.
Крок 2. Збовтай вміст один раз.
Крок 3. Додай льоду приблизно на 2/3 шейкера та знову збовтай.
Крок 4. Перелий напій у V-подібний келих, відокремлюючи рідину від льоду.

Готово!

Декілька простих порад, щоби приготувати ідеальний Espresso Martini:

  • Не варто довго збивати рідину в шейкері, бо лід розіб’ється і напій візьме більше води, ніж потрібно, а на смак буде водянистим.
  • Спробуй попередньо заморозити келих – смак коктейлю тебе приємно здивує. Температура посуду сильно впливає на результат.
  • У фіналі має вийти гарна пінка на коктейлі – це доказ добре змішаного коктейлю.

Міф. Коктейлі з горілкою неможливо пити через присмак горілки. Вони завжди міцні та спиртовані.

Правда. Секрет смачного коктейлю криється в балансі. Грамотно змішаний Dirty Martini може бути ніжнішим за Whiskey Sour, який приготував новачок. 

Звичайно, існує купа різновидів та варіацій легендарного Espresso Martini. Нижче я додаю найпопулярніші альтернативні  рецепти. Принцип приготування залишається незмінним.

Double Black 

  • Кавовий і какао ром – 40 мл;
  • Кавовий лікер – 40 мл; 
  • Еспресо – 40 мл;
  • Chocolate Bitter – 3 краплі.

Espresso Daiquiri

  • Ром – 45 мл;
  • Еспресо – 30 мл;
  • Цукровий сироп – 10 мл; 
  • Сольовий розчин 4:1 – 2 краплі.

Flying Frenchman

  • Абсент – 30 мл;
  • Кавовий лікер – 30 мл;
  • Еспресо – 30мл.

У Франції, наприклад, дуже люблять Espresso Martini, але п’ють його з текілою, а не горілкою. Я дуже здивувалася, коли вперше почула таке замовлення. Але була приємно вражена смаком після того, як спробувала коктейль. Тому можу рекомендувати та поділитися рецептиком: 

  • Текіла – 45 мл;
  • Кавовий лікер – 30 мл;
  • Еспресо – 20 мл;
  • Сольовий розчин – 2 краплі.

Якщо любиш солодке так, як його люблю я, то ось ще один варіант приготування Espresso Martini: 

  • Текіла – 40 мл;
  • Кавовий лікер – 20 мл;
  • Еспресо – 30 мл;
  • Цукровий сироп – 15 мл.

Зверху натираю чорний шоколад із додаванням тонких бобів. Неперевершений смак гарантую!

Якщо вже захотілося влаштувати вдома бар та приготувати Espresso Martini, то на MAUDAU зібрала готові набори напоїв для барменів-початківців. Замовляй усе одразу, міксуй та смакуй!

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як пити вино на природі

4 Хв
Розповідаємо, як підготуватися до пікніка з вином
Онлайн-бар

Колесо аромату вина

5 Хв
Розповідаємо, як дегустувати вино як досвідчений знавець
Онлайн-бар

Що таке таніни

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова розповідає важливі штуки, що допоможуть під час дегустацій
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *