Новини

Як не віддати свою роботу штучному інтелекту

5 Хв

Розібралися, які професії AI не «відбере» в людей. Принаймні, найближчим часом.

Від початку першої промислової революції новітні машини (від механізованих ткацьких верстатів до мікрочіпів) забирали частину робочих місць людей. Чергова хвиля переживань із цього приводу розпочалася після того, як ШІ міцно увійшов у рутину багатьох із нас. Проте не треба впадати в паніку. Експерти кажуть: усе ще існують речі, на які роботи не здатні.

Переказуємо статтю BBC про те, кому не варто хвилюватися, що ШІ може вкрасти їх роботу, та чи слушно взагалі через це переживати.

Яким професіям загрожує штучний інтелект

У звіті Goldman Sachs за березень 2023 року підрахували, що ШІ, який вміє генерувати контент, може виконувати чверть усієї роботи, яку зараз виконують люди. Ще у звіті зазначили, що в Європейському Союзі та США автоматизація може призвести до того, що без роботи залишаться до 300 мільйонів людей.

Справа не лише в тому, що це може статися з окремими людьми, а що це може бути досить системно. Це може статися раптово, можливо, з усіма одночасно. І це матиме наслідки не лише для цих людей, але і для всієї економіки.

Мартін Форд, автор книги «Правління роботів: як штучний інтелект змінить усе».

Цікаво, що вища освіта або високооплачувана посада не гарантують захист від «поглинання» ШІ. «Майбутнє білого комірця знаходиться під більшою загрозою, ніж водія Uber, тому що в нас усе ще немає безпілотних автомобілів, але ШІ може писати звіти. Так само, якщо подумати про прибирання готельних номерів — цю роботу дуже важко автоматизувати», — каже вищезгаданий Форд.

Попри це, роботи представників професій, де потрібна ручна робота, штучний інтелект теж торкнеться. Джоан Сонг Маклафлін, доцент кафедри економіки праці в Університеті Буффало, вважає, що більшість спеціальностей, незалежно від галузі, так чи інакше автоматизують: «У багатьох випадках безпосередньої загрози для робочих місць немає, але завдання зміняться».

Наприклад, раніше банківські касири повинні були дуже точно рахувати гроші, а зараз це завдання робить компʼютер. Проте касири залишилися потрібними, бо вони мають додаткові специфічні навички. Наприклад, зараз вони більш зосереджені на спілкуванні з клієнтами та представленні нових продуктів.

Які професії не замінить штучний інтелект

Дослідники виділяють декілька груп таких спеціальностей. Їх об’єднує те, що для них потрібні особливі людські якості: емоційний інтелект, креативність і нестандартне мислення.

Перша група: творчі професії. Вони потребують людської індивідуальності та унікального підходу. Це можуть бути поети, музиканти, автори, художники, стратеги, креативники й так далі.

Проте не всі професії, які вважаються творчими, «захищені» від ШІ. Наприклад, графічні дизайнери та копірайтери можуть стати одними з перших, що перестануть бути потрібними, адже алгоритми чат-ботів можуть створювати контент миттєво.

Проте є безпека в інших видах творчості. Наприклад у науці, медицині та юриспруденції. «Там, де робота полягає в розробці нової юридичної стратегії або бізнес-стратегії і надалі буде місце для людей», — вважає Форд.

Друга група «захищених» професій це ті, де потрібні стосунки між людьми. Наприклад, медсестри, бізнес-консультанти, журналісти-розслідувачі тощо. Це професії, де потрібно глибоко розуміти людей. Дослідники впевнені — пройде ще багато часу, перш ніж штучний інтелект навчиться будувати стосунки.

Третя група професій — ті, що вимагають високої мобільності, спритності та здатності розв’язувати проблеми в непередбачуваних умовах. Наприклад, електрики, сантехніки, зварювальники. Це професії, де постійно потрібно мати справу з новими викликами, тому їх важче автоматизувати.

Читай також: «Чат-дієтолог: як використовувати штучний інтелект в побуті»

Що робити зі штучним інтелектом

Кар’єрні коучі та HR-експерти кажуть, що хоч певна тривога через потенційну втрату роботи виправдана, людям варто зосередитися на тому, що вони можуть контролювати. Замість того, щоб панікувати, треба вчитися працювати із технологіями. Якщо ставитися до них як до ресурсу, а не як до загрози, вони з конкурентів перетворяться на конкурентні переваги — тобто навички, які додадуть працівникам ваги в очах роботодавців.

«Технології можуть автоматизувати та оптимізувати робочі процеси. Однак люди можуть розвиватися паралельно із цими досягненнями», — каже Скотт Лайкенс з PwC, спеціаліст із вивчення питань, пов’язаних із довірою та технологіями. Щоб менше хвилюватися через впровадження штучного інтелекту, він радить проходити актуальні навчання та тренінги, а замість того, щоб ухилятися від ШІ — користуватися ним.

Тому варто подумати, які завдання з твоїх обов’язків краще виконуватиме комп’ютер — і навчитися робити це самостійно за допомогою ШІ.

«Люди завжди будуть важливі для бізнесу, бо вони можуть виконувати важливу роботу, на яку не здатні роботи. Наприклад, будувати стосунки, бути креативним та мати емоційний інтелект. Визнати унікальну цінність людської робочої сили в порівнянні з машинами — важливий крок, щоб подолати страхи, які оточують цю тему», — каже Стефані Коулман, директорка департаменту консалтингових послуг. Вона зазначає: у майбутньому завжди потрібно буде поєднувати людей і роботів.

Примітка від авторки. Як людина, що багато працює з текстами, погоджуюсь зі сказаним вище. Так, штучний інтелект «забрав» роботу в копірайтерів, які писали прості тексти, де потрібно було лише переписати щось іншими словами або написати за сухою структурою без жодної творчості.

Проте коли йдеться про тексти, які викликають емоції, які хочеться зберігати й перечитувати — без кваліфікованої та обізнаної людини не обійтися.

У своїй роботі ми з колегами регулярно користуємося Chat GPT та іншими застосунками з ШІ, бо це допомагає пришвидшити процеси. Наприклад, придумати план тексту або структурувати інформацію. Тому підтверджую: не варто боятися технологій. З ними краще дружити.

@anastasiapidhayna

Прикольні інструменти які варто затестити #чатджпт #chatgpt #інструменти #штучнийінтелект

♬ original sound – Ann🧊

Наостанок

Людям властиво нервувати через появу нових технологій. Проте в минулому розробки вже принесли багато користі. Наприклад, завдяки можливості працювати віддалено, багато людей не втратили роботу через пандемію та повномасштабне вторгнення. Технологічні зміни завжди були ключовими для розвитку суспільства.

Тому якщо ти тривожишся щодо можливої втрати роботи в майбутньому, варто освоїти професію, з якою не впорається ШІ. Також гарна думка вчитися робити свою роботу, користуючись технологіями — так ризик бути заміненим зменшується.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про класні додатки для фото та ілюстрацій на основі штучного інтелекту.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Новини

Продукти, для яких смак вигадав ШІ