Новини

В Україні з’явився найпопулярніший ром у світі

6 Хв

Розповідаємо про ром, який попри походження став № 1 за продажами у світі.

Сьогодні розповідаємо про новинку на українському ринку міцних штук. Раніше її було неможливо знайти на полицях українських маркетів, проте тепер купити ром Tanduay можна на MAUDAU.

@maryp_11

So I made a TANDUAY RHUM COMMERCIAL using only My Mobile phone | Xiaomi MI 9 | Everything was shot hand held and edited in Capcut. Medyo matagal natong video nato na busy lang sa school at bihira na mag tiktok😂 Hope you like it guys! Any tips to improve guys? Beginner palang po. Sorry po nilagyan ko ng Watermark uso kasi nakaw ngayon😥 #fyp #foryoupage #mobilevideography #xiaomi #tanduay #tanduaycommercial #commercial #capcut_edit #fyppppppppppppppppppppppp

♬ original sound – Mary Therese Ponce – Mary Therese Ponce

Tanduay — філіппінська компанія, що вже 168 років виготовляє ром. Уже кілька років поспіль її визнають найбільшим брендом рому у світі. У 2022 році він продав 27,4 мільйона дев’ятилітрових ящиків своєї продукції. Для порівняння, того ж року другий у світі бренд рому, Bacardi, продав 23,6 мільйона ящиків. Тобто Tanduay продав майже на чотири мільйони ящиків більше, ніж його найближчий конкурент, за що отримав звання найпопулярніший ром у світі.

Джерело: statista

Тож розберімося, чим особливий цей напій, та завдяки чому він завоював так багато прихильників.

Філіппінський ром

Ром міцно асоціюється із піратами, коктейлями «Куба лібре», Мохіто, а ще фільмами «Пірати Карибського моря» та «Ромовий щоденник». До речі, раніше в статті «Cheers! як у кіно: йо-хо-хо і пляшка рому» ми детально розповіли про види рому, із чого його роблять, чим він відрізняється від віскі, як його правильно пити та зібрали добірку пляшок цього напою, що стали героями популярних фільмів і серіалів.

Тож повернемося до Карибів. Раніше вважалося, що якісний ром створюють саме там, а філіппінський ром був придатним лише для коктейлів, де інші компоненти перебивали смак. Проте часи змінилися — й у 2023 році ром з острівного архіпелагу став трендом.

Янно Гіронелла, керівник відділу досліджень і розробок Tanduay Distillers, розповідає, що причиною популярності карибського рому було те, він з’явився на ринку раніше, аніж філіппінський. Проте останній виготовляють у країні, яка протягом століть спеціалізується на вирощуванні цукрової тростини — основи для рому. Крім того, раніше Tanduay обслуговував величезний внутрішній ринок (110 млн осіб).

Протягом кількох останніх років філіппінські дистилятори почали створювати ром супер-преміум-класу і для експорту. Наприклад, Tanduay два роки тому випустив резервний ром із витримкою в бочках із бурбоном на ринки Сінгапуру та Китаю.

Чим особливий Tanduay

Шовковиста гладкість та елегантність смаку рому відображають сутність загадкового Сходу. Бренд використовує місцеву цукрову тростину як основний інгредієнт — це допомагає підтримувати місцеву економіку (підтримка сталого розвитку) та надає рому виразного філіппінського характеру.

Tanduay виробляє багато типів рому — білий, золотистий, темний і преміальний витриманий, а час від часу випускає обмежені серії спеціального резервного рому, який дуже затребуваний колекціонерами та поціновувачами.

До речі, серед прихильників цього рому — один із найкращих міксологів світу Джеремі Ле Бланш. «Від складного Double Rum, витриманого 18 років, до доступного Especia Spiced Rum, який має відтінок солодкості — усі зразки добре смакують у чистому вигляді, — зазначив він, перепробувавши асортимент бренду. — Я використовую у своїй роботі обидва види, і з ними обома легко працювати».

Tanduay використовує традиційні методи дистиляції (такі як перегонка) у виробництві деяких своїх ромів. Ця відданість традиціям допомагає створювати унікальні та ароматні напої.

Бренд дотримується екологічно чистих методів у своїх виробничих процесах: намагається зменшити кількість відходів і мінімізувати їх вплив на довкілля.

Ром з історією

Частина того, що робить азійський ром Tanduay унікальним, — це культура та характер філіппінського народу. Філіппіни — це архіпелаг, багатий на історії та враження, адже століття взаємодії із сусідніми країнами та колоніальними державами перетворили цю країну на місце надзвичайної культурної різноманітності.

Tanduay — це найстаріший лікеро-горілчаний завод на Філіппінах: його заснували в 1854. На кожній пляшці Tanduay можна побачити герб Інчаусті — родини початкових власників винокурні Тандуай.

Джерело: wikipedia

Вона, до речі, отримала свою назву від свого початкового розташування в районі Маніли (столиця Філіппін) Ісла-де-Тандуай. «Tanduay» походить від слова «tangwáy» — тагальського терміна, що означає «півострів» або «низинна земля». Ця територія часто затоплювалася під час сезону дощів.

Який на смак ром Tanduay

Tanduay Gold Asian Rum

  • Місткість: 0,7 л
  • Міцність алкоголю: 40 %
  • Витримка: 6–10 років
  • Тип напою: витриманий (Anejo)
  • Колір: золотий
  • Температура подачі: 18–20°C

Це шовковисто-гладкий золотий ром із цукрової тростини, витриманий до 7 років у американських бочках з-під бурбона. У смаку та ароматі відчутні мед, відтінки обпаленого дуба, мигдалю і ванілі, апельсинової цедри. Носом можна уловити натяки на тропічні фрукти, кокос та мускатний горіх.

Ром Tanduay Asian Rum Gold має блискучий золотаво-бурштиновий колір. Смак збалансований, солодкуватий, з карамельним посмаком, у якому з’являються ноти ванілі та дерева.

Це особлива суміш витриманого рому, зібраного з перших запасів бочок з-під бурбона, виготовлених із кращих сортів цукрової тростини, вирощених на багатих вулканічних ґрунтах Баколод, Філіппіни.

Смакує як дигестив, з льодом, а також як складник коктейлів.

Tanduay Asian Rum Silver

  • Місткість: 0,7 л
  • Міцність алкоголю: 40 %
  • Витримка: до 5 років
  • Колір: білий
  • Температура подачі: 18–20°C

Ром Tanduay Asian Rum Silver блідого солом’яно-жовтого кольору. У його ароматі розкриваються ноти цедри мандарину та грейпфруту, кокос та ваніль. Смак м’який, гармонійний, у ньому впізнаються ноти цитрусових і крем-соди. Посмак сухий, теплий і солодкий.

Цей ром витримується до 5 років у використаних бочках з-під бурбона, а виготовляється з азійської цукрової тростини та помірно фільтрується для смаку. Саме завдяки цьому він має легкий солом’яний відтінок. Гармонійно смакує самостійно, з льодом та в складі коктейлів.

Tanduay Especia Spiced Rum

  • Місткість: 0,7 л
  • Міцність: алкоголю 40 %
  • Витримка: 6–10 років
  • Тип напою: пряний (Spiced)
  • Колір: золотий
  • Температура подачі: 20–22°C

Ром Tanduay Especia Spiced Rum яскравого золотисто-бурштинового кольору. В ароматі відчуваються фруктовий пиріг, кориця, карамель, мигдаль та ваніль. Смак насичений, пряний із тонами меду та імбиру, з відтінками тропічних фруктів. Посмак теплий і стійкий з ароматами карамелі та спецій для випічки.

Він витримується до 7 років у бочках з американського дуба. Потім у нього додається суміш прянощів: кориця, ваніль, гвоздика, солодкий апельсин. Спеції закуповують на Філіппінах, а змішують їх досвідчені майстри-купажисти. Завдяки цьому аромат та смак виходять ідеально збалансованими.

Смакує як дигестив або складник коктейлів. Добре поєднується з кока-колою та імбирним пивом. Суміш спецій у ромі надає відчуття тепла та затишку, що робить його ідеальним для прохолодних вечорів.

@tanduayno1rhum

Let’s enjoy March with a fruity red cocktail! Here’s a Strawberry Mojito for you, tropa. #Tanduay #TibayTanduay For 18 years old and above only. Drink Responsibly. ASC Ref. Code T102P022323TS

♬ original sound – TanduayTikTok – TanduayTikTok

Tanduay став культурною іконою на Філіппінах, часто асоціюється зі святкуваннями, фестивалями та світськими зборами, серед його прихильників — абсолютно різні соціальні групи. Тепер і українці зможуть насолодитися пряними смаками справжнього філіппінського рому.

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *