Гайд покупця

Як стати справжнім шефом на своїй кухні

6 Хв

Розповідаємо про кухонне приладдя, з яким готується швидше, легше, смачніше та із задоволенням.

Відомий український кухар Євген Клопотенко радить обирати посуд, який ти будеш любити, якому будеш довіряти та який будеш відчувати. Бо тільки красивий, якісний та зручний посуд надихатиме готувати більше, частіше та експериментувати на кухні. Також варто звернути увагу на колір посуду та його розмір.

Колір тарілки впливає на апетит та настрій, а матеріал із якого виготовлене кухонне начиння — на смак страв. Учені Оксфордського університету опублікували результати дослідження, як посуд впливає на смак продуктів: сир здається солонішим, якщо його їсти ножем, а не виделкою, йогурт найбільше смакує із білих ложок, а страви, що їдять із маленьких ложечок, здаються солодшими.

Тож якщо хочеш бути та своїй кухні справжнім супершефом та мати посуд, який розкриває, а не псує смак страв, зібрали для тебе список корисного приладдя, що допоможе тобі готувати швидко та із задоволенням.

Розберімося з кожним предметом детальніше.

Шефський ніж

Він на кухні — головний. Тож починай збирати набір саме з нього. Шефський ніж ще називають кухарським, адже він універсальний. Ним зручно нарізати та шинкувати продукти, обробляти м’ясо та рибу.

Дуже важливо, щоб шефський ніж сподобався твоїй руці. Обирай неважкий, з руків’ям зручної для тебе форми. Наприклад, шефський ніж може важити 200 грамів, мати спеціальну конструкцію ручки із потовщенням посередині, щоб рука менше втомлювалася.

Обирай металевий ніж високої твердості (не менше 54–56 HRC за шкалою Роквелла), щоб його можна було часто точити, тоді він буде ідеально нарізати продукти. Це важливо для твоєї безпеки: чим гостріший ніж, тим менше ризик того, що він зісковзне з продукту на твої пальці. Крім того, гострота ножа впливає на те, з якою швидкістю ти будеш обробляти їжу. Якщо шукаєш дуже гострий ніж, зверни увагу на моделі з технологією «шовковий край», які мають кут заточки 12 градусів.

Керамічні ножі теж зручні, проте вибагливіші в догляді та можуть розбитися. Як правило, вони менш довговічні.

Лопатки

Лопатки універсальні, але вони є для різного призначення: для млинців, для роботи із кондитерськими виробами, лопатки-шумівки для овочів та макаронів, лопатки для тіста та для смаження. Вони бувають із дерева, нержавіючої сталі, силікону та пластику. Останні особливо зручні, бо підходять для роботи із різними консистенціями, вони гнучкі та витривалі.

Для роботи із карамеллю обирай силіконову, гумову або пластикову. Дерев’яні лопатки не пошкодять пательні з антипригарним покриттям. Є думка, що вони збирають на собі бактерії, проте якщо за ними правильно доглядати, цього боятися не варто.

Коли купуєш силіконові, гумові та пластикові лопатки, зверни увагу чи не мають вони неприємного запаху та чи вказана на упаковці температура, при якій їх можна використовувати для готування. Силіконові лопатки краще обирати суцільні, тобто які не розбираються на дві частини. Вони випадково не «розваляться» в процесі приготування, а в ніші для ручки не заведуться бактерії.

Кухонні ножиці

Їх можна використовувати для розпаковування продуктів, для нарізання зелені, піци, риби та м’яса. Особливо зручні, коли потрібно подрібнити сушені овочі та фрукти, або м’ясо на маленькі шматочки. Руків’я кухонних ножиць має бути з антибактеріального матеріалу, який не стає слизьким під час використання, а леза — із твердої нержавіючої сталі, стійкі до корозії та високої температури.

Кухонний процесор

Це овочерізка, м’ясорубка, міксер і ще багато чого водночас — на всі руки майстер. Ця штука неабияк пришвидшує та полегшує готування. Якщо ти любиш смузі, салати й деруни, то задумайся про електричного помічника, що спростить цей процес. Якщо обереш кухонний процесор із високою потужністю, зможеш готувати в ньому й домашню арахісову пасту, різноманітні соуси, повидла, збивати вершки та робити багато інших зручних штук.

Пательні

Справжній шеф має мати в підпорядкуванні мати універсальну сковорідку. Вона може бути будь-якою, у тому числі антипригарною.

Сковорідка з антипригарним покриттям зручна та ідеальна майже для будь-яких страв. Така потребує делікатного миття, використання тільки дерев’яних або силіконових лопаток. Торкатися її чимось металевим — зась! Мити її потрібно лише м’якою губкою, уникати абразивних засобів та не ставити в посудомийку — мийні засоби для неї занадто агресивні для антипригарного покриття.

Ще один мастхев любителя готувати — чавунна пательня. Вона ідеальна, щоб смажити на ній стейки та готувати страви, які повинні мати гарний інтенсивний колір. А ще вона дуже довговічна.

Радимо мати набір сковорідок різного діаметра та висоти бортиків, щоб у ньому була, наприклад, сковорідка для смаження млинців. Якщо полюбляєш готувати м’ясо, зверни увагу на сковороду-гриль, яка має спеціальну поверхню для смаження та майже не потребує олії для готування. Для страв азійської кухні обери пательню вок — класичну, без антипригарного покриття. Вона дуже швидко нагріває та готує, а також довго зберігає температуру страви. З нею ідеально готувати на високому вогні. Підходить і для смаження, і для фритюру.

Кухонні ваги

Додавати інгредієнти «на око» — робочий варіант, але інколи в цьому може бути причина, чому рецепт не вдався. Тож, щоб дотримуватись пропорцій, використовуй кухонні ваги. Обирай електронні, настільні. Якщо плануєш зважувати великі порції продуктів, наприклад, яблука для варення, то придбай ще й підвісні.

Каструлі

Зручно та вигідно купувати набір каструль різного об’єму. Тоді для кожної страви в тебе буде відповідна тара. Наприклад, щоби приготувати соус чи кашу для дитини, достатньо каструлі об’ємом 1 літр, а от для борщу на всю сім’ю потрібен більшенький банячок.

Зверни увагу на каструлі із нержавіючої сталі. Це класика. Вони виглядають стильно, довговічні та не потребують особливого догляду. Підходять для будь-яких страв.

Якщо хочеться на кухні чогось крім класики, зверни увагу на скляні, емальовані або керамічні каструлі. Вони красиві, але їх легко розбити чи пошкодити. Також у господарстві має бути хоча б одна чавунна каструля, у якій зручно тушкувати та запікати м’ясо в печі.

Кухонні дощечки

Класика — дерев’яні кухонні дощечки. Боятися їх не варто, просто навчись правильно за нами доглядати. Крім ретельного миття після кожного використання, один раз на місяць обробляй їх мінеральною олією або содою з оцтом. Вони підходять для нарізання всіх продуктів.

Пластикові дощечки найменш надійний варіант, навіть якщо вони з якісного матеріалу. Справа в тому, що коли ріжеш на такій дошці, то мікрочастинки пластику потрапляють у їжу, а відтак — у твій організм. Є також варіант обирати скляні дошки, але вони швидко затуплюють ножі.

Набір металевих мисок

Набір із 2–3 металевих мисок різного об’єму підійде для замішування тіста, приготування крему, варення чи салату до свята, на якому буде багато гостей. Якщо маєш великий холодильник та велику сім’ю, придбай набір мисок із силіконовими кришками. У них можна зберігати інгредієнти для страв, а також брати на пікнік.

Килимок для тіста

Це набагато зручніше, ніж дошка, адже його легко мити, він компактний та зручний. Зверни увагу на варіанти із розміткою — завдяки цьому ти будеш знати діаметр виробу. Є килимки для розкачування тіста та для випікання виробів.

Щоби працювати із силіконовими килимками, тобі знадобиться пластиковий шпатель, адже металевий може його пошкодити. Якщо плануєш готувати бісквітні рулети, то купуй килимок випікання із бортиками. Тоді зможеш формувати рулети одразу за допомогою килимка. Також він підходить для приготування пастили та мармеладу. Щільні та товсті силіконові килимки підійдуть не тільки для роботи з тістом, а й із м’ясом. Наприклад, на них зручно панірувати котлети.

Кухарський фартух

Який же шеф без фартуха? Радимо обирати строкаті або бавовняні фартухи темних кольорів із кількома кишенями. На них майже непомітні плями, отже мороки буде менше, аніж із білими.

Обирай красивий посуд та якісне кухонне приладдя, щоб готувати було приємніше та швидше. Якщо процес готування буде приносити тобі задоволення, то будь-які кулінарні виклики будуть тобі по силі.

11 записи

Про автора
Журналістка, копірайтерка. Скільки себе пам'ятаю – пишу та читаю. Улюблені теми – агро, освіта, діти та психологія. Із задоволенням розповідаю світу про людей та речі, які варті уваги.
статті
Схожі записи
Гайд покупця

Бананове морозиво: 3 рецепти бананового морозива в домашніх умовах

3 Хв
Розповідаємо, як зробити бананове морозиво вдома та даємо три простих рецепти
Гайд покупця

Як зробити айс лате вдома: покроковий рецепт

3 Хв
Розповідаємо, чим корисна холодна кава з молоком, як зробити айс лате вдома та що для цього потрібно
Гайд покупця

7 порад як вибрати смачний кавун

6 Хв
Розповідаємо як вибрати кавун, про користь і шкоду для організму від кавуна та що таке кавун ягода чи фрукт
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Свідомі тренди

Як турбуватися про себе без дієт та обмежень