Гайд покупцяНапоїПродукти

Як готувати матча-лате та матча-тонік: легкі рецепти

4 Хв

Розповідаємо, як правильно готувати матчу та як зробити її ще смачнішою.

Японський порошковий чай матча та різноманітні напої з ним стають дедалі популярнішими по всьому світу. Так відбувається не лише тому, що вони дуже смачні, але й тому, що матча дуже корисна – в ній багато антиоксидантів. Окрім того, матча має гарний яскраво-зелений колір, завдяки якому також вкрала чимало сердець. 

Для багатьох людей матча навіть повноцінно замінила каву та кавові напої. Традиційно матчу п’ють у чистому вигляді – розведену водою, без будь-яких добавок. Так от, зараз такий напій називають ‘‘еспресо з матчі’’. До того ж, чай матча чудово смакує в поєднанні як з молоком, так і з освіжаючими газованками чи цитрусовими соками.  

Ділимося з тобою, як готувати матчу, як зробити матча лате – це рецепт чаю матча з молоком, а також рецептом популярного в спекотну пору року матча-тонік. 

В рецепті матча-лате ми вказуємо його приблизну калорійність, але пам’ятай, що точне число залежить від інгредієнтів, з яких ти будеш готувати напій.

До речі, якісний порошок чаю матча можна придбати на сайті MAUDAU. Там ти знайдеш упаковки будь-якого розміру, який тобі потрібен: є по 100 г та 50 г, а ще там є рожева й синя матча. Любителям розчинної кави рекомендуємо стіки матча лате з сухими безлактозними вершками у складі. 

Тепер нумо робити дуже смачну матчу.

Матча-лате рецепт

Порції: 1
Час приготування: 6 хвилин
Матча лате калорійність: приблизно 120 кКал

Які інгредієнти потрібні: 

  • 1 ч. л. матчі
  • ⅓ склянки гарячої води (приблизно 80 градусів)
  • ⅔ склянки гарячого молока

Матча-лате як готувати:

Крок 1.
Налий молоко в алюмінієвий сотейник та постав на середній вогонь для нагрівання.

Крок 2.
Набери 2 чайні ложки порошка матчі та насип у глибоку миску. Залий його гарячою водою та збивай до густої піни вінчиком. 

Крок 3.
Гаряче молоко 20-30 секунд збивай блендером на високій швидкості, щоб з’явилася густа пінка. 

Крок 4.
Налий розчинену матчу в келих чи кружку та додай збите молоко.

Як зробити матча-лате ще смачнішим

  • Щось солоденьке. Якщо ти полюбляєш солодкі напої й не боїшся збільшити калорійність продукту, в матча-лате також можна додати трохи цукру, сиропу або, щоб було більш корисно, меду. До речі, в рамках експерименту, спробуй додати ложечку полуничного чи вишневого варення. 

Рекомендуємо спробувати сироп з квітів бузини, огірка та інші, які можна придбати на MAUDAU.

  • Рослинне молоко. Матча-лате на основі рослинного молока – це справжня знахідка для тих, чий організм не засвоює лактозу, або для тих, хто просто не любить звичайне молоко. Спробуй зробити матча-лате на кокосовому, вівсяному чи рисовому молоці – воно додасть твоєму напою цікавого рослинного смаку, а ще зробить його менш калорійним.

Різне рослинне молоко, наприклад, мигдальне, кокосове та інші також можна придбати на MAUDAU

  • Молоко зі смаком. До речі, в магазинах є молоко з різноманітними смаковими добавками – шоколадне, бананове, полуничне тощо. Зазвичай воно вже дуже солодке, тому, якщо зробиш на ньому свій матча-лате, можливо, можна буде обійтися без інших підсолоджувачів.
  • Спеціальні інструменти для приготування. Для того, щоб максимально правильно зробити матчу, потрібні три штуки – чашаку, чаван та часен. Чашаку – це довга ложечка з бамбука, яка візуально нагадує сапку або крючок, а порошку в неї вміщається приблизно ½ чайної ложечки. Саме нею набирають порошок матчі та пересипають в чаван – спеціальну округлу чашу з кераміки чи порцеляни. Далі матчу заливають водою та збивають спеціальним бамбуковим вінчиком — часен, що має багато довгих і тонких зубців.
  • Лід. Зроби свій матча-лате не лише смачнішим, але й холоднішим. Це буде більш літній варіант напою – айс матча лате.

Матча-тонік рецепт

Порції: 2
Час приготування: 3 хвилини


Які інгредієнти потрібні: 

  • 4-6 кубиків льоду
  • 300 мл тоніка
  • 2 чайні ложечки матчі
  • 200 мл води кімнатної температури
  • фреш з половинки лайма
  • 2 соломинки

Як зробити матча-тонік:

Крок 1.
Поклади по 2 або 3 кубики льоду в дві склянки та додай по 150 мл тоніка в кожну. 

Крок 2.
В глибоку миску насип матчу, додай до неї 150 мл водички та розчини матчу за допомогою вінчика або за допомогою капучинатора. 

Крок 3.
Порівну розлий розчинену матчу по склянках, додай в кожну лаймового фрешу та розмішай соломинкою.

До речі, на MAUDAU є багато капучинаторів, наприклад, спінювач молока Kela Maito або спінювач молока Gefu Fino. Обирай той, який подобається найбільше та готуй з ним повітряні пінисті молочні напої або матчу.

Читай також: «Великий гайд чаєм»


Бажаємо смачної матчі.

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
52 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Смачні страви для святкового столу: ТОП-12 рецептів 

14 Хв
Розмірковуєш, що приготувати на святковий стіл 2025? Ця стаття саме для тебе.
ПродуктиПоради та добірки

Квашена капуста на зиму: користь та 6 смачних рецептів

8 Хв
Розповідаємо, чим корисна квашена капуста та як її приготувати на зиму.
ПродуктиПоради та добірки

Як готується лазанья: добірка простих рецептів

9 Хв
Розповідаємо, як і скільки готується лазанья, рецепт українською.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Гайд покупцяНапоїПродукти

Що таке матча та як її правильно заварювати