Гайд покупця

Великий гайд чаєм

12 Хв

Розповідаємо, як вибрати чай, як його заварювати та що треба про нього знати, щоб насолодитися смаком на всі 100 %.

«Тобі каву, мені чай…» співає «VSIVDOMA». І чаєлюб тут стовідсотково запитав би: а тобі який саме — пуер, зелений, крафтовий на травах чи карпатський, який бабця цього літа насушила… Та це тільки верхівка чайного айсберга.

@vilteastore

Oriental Dragon #tea #relax #oddlysatisfyingvideo #satisfying

♬ Sixty Second Commercial 1 by Michael Reynolds – malcolm

Як вибрати чай: що потрібно про нього знати

Чайний напій складається із завареного листя чайного дерева, яке росте на плантаціях у Китаї, Індії та Японії — батьківщині чаю. Це найдорожча та найпопулярніша група сировини. Вони славляться чудовим смаком, ароматом і чудовими цілющими властивостями. Загалом чаєм називають будь-які трав’яні настої, приготовлені шляхом заварювання стебел і листя.

Китайська традиція каже, що чай відкрив культурний герой Шень-нун, покровитель землеробства та медицини, один із Трьох Великих творців усіх ремесел та мистецтва. Легенда оповідає, що Шень-нун подорожував, шукаючи цілющі трави із казаном на тринозі, де кип’ятив воду для цілющих відварів. Одного разу кілька листочків чайного дерева випадково впали до казана з окропом. Так, у 2737 році до н. е. і з’явився чай, який вже зараз став улюбленцем мільйонів людей.

Звісно, на той чай не було такого асортименту чаю, який ти бачиш на полицях супермаркетів сьогодні. Гадаємо, Шень-нун був би приголомшений. Але розібратися у всіх цих сортах, різних видах листя, добавках буває складно. Тримай цей гайд та гайда обирати смачнючий чай на всі випадки життя (майже на всі).

Основні критерії вибору чаю, це:

  • пакетований, у заварці, у чайних дріпах чи в спеціальних танучих сферах;
  • тип листя — крупний, середній, дрібний;
  • країна походження (Танзанія, Китай, Індія тощо);
  • ароматичні та смакові домішки чи купаж;
  • міцність чаю (чорний, зелений, білий).

Види чаю

Справа тут не лише в кольорі, а і в смакових властивостях різних видів чаю. Їх поділяють за критерієм окисненням:

  • Чорний чай — оскільки настій має червонуватий відтінок, китайці називають його червоним. Сильне окислення сировини дає цьому сорту терпкого насиченого смаку. Чорний чай отримують під час глибокої ферментації. У нього є стимулюючі властивості.
@greensidehealth

Black Tea ☕ Health Benefits #fyp #healthyliving #blacktea #☕

♬ original sound – GREENSIDE HEALTH
  • Зелений чай проходить мінімальну обробку, зберігаючи більшу частину корисних речовин всередині чайного листя. Має вищий вміст кофеїну відносно інших видів чаїв. У нього якраз тонізуючі властивості.
  • Білий чай — це малоокиснений різновид чаю і, до речі, один із дуже дорогих та елітних видів. Технологія обробки цього виду полягає в тому, аби якомога менше обробляти чайний лист та максимально зберегти всі його природні властивості. Містить у своєму складі бруньки чайного дерева. У Китаї його вважають найкориснішим серед усіх сортів. Колір напою світло-жовтий. Він має освіжаючі властивості.
  • Жовтий чай — це слабо ферментований напій. За рівнем окислення знаходиться між білим та зеленим. Вважається досить рідкісним, тож його важко придбати в країнах Європи.
@greenteaprofessional

What I bring to you today is yellow tea.Pay attention to me and take you to know more about China tea.#source #Tea #Teafactory #Drinks #healthtea #healthtea #beverage

♬ original sound – greentea
  • Пуер — постферментований китайський чай, виготовлений за давньою оригінальною технологією. Змінюється хімічний склад чайного листа, набуваючи насиченого смаку та зберігаючи корисні властивості. Розщеплює жири та виводить «некорисний» холестерин.
@catherine69z

Replying to @Lyano4ka Extra Royal Pu-Erh🍵❤️ #solodkyytea #puerh

♬ Where are you speed up – •Abdenour•
  • Улун — середня ланка між чорним та зеленим сортом. Може бути як сильно ферментованим, так і слабо ферментованим (ближче до сортів зеленого чаю). Виводить токсини й зайву воду.

Матча — чай чи не чай

Загадковий та дуже модний суперфуд матча є різновидом зеленого чаю. Матча — це перетерті до стану порошку листя чайного куща камелії китайської. Щоправда, різниця між зеленим чаєм та матчею все ж таки є — це різна кількість корисних і поживних речовин на одну чашку напою.

Як вибрати корисну матчу:

  1. Зверни увагу на чай, виготовлений саме в Японії. Інакше можеш нарватися на підробку.
  2. Дешева матча — погана матча. Обирай середній або преміумсегмент.
  3. Високосортний порошковий чай повинен бути насиченого зеленого відтінку та ніжного помолу, без грубих частинок і грудочок.

Чай, який насправді не чай

  • Трав’яний чай. Його пили ще до появи чорного байхового. Листя чайного дерева в ньому немає, тож більш правильно називати його трав’яним напоєм чи настоєм, «фіточаєм». Такий чай отримають найчастіше з плодів (шипшина, глід, мандаринова шкірка, ягоди годжі), квіток (хризантема, ромашка, османтус, гомфрена, півонії) чи листя рослин (пахуча м’ята, молоді пагони бамбука Чжу Є Ча), знаменитий Кудін (листя падуба), паростки лотоса, сена (олександрійський лист).
@irinakalenska

#чай #травянойчай #травянийчай #shoppingдиетолог #нутрициолог #каленськаірина #порадидієтолога #каленскаяирина #зож #пп

♬ Spring – Nature Music: Nature Sounds
  • Каркаде. Чай із гібіскусу, красивого рубінового кольору — «напій фараонів». Він багатий антоціанами, флавоноїдами, фітостеролами та полісахаридами. Цей чай неабияк як люблять у Єгипті та інших країнах Африки. Має протизапальні, антибактеріальні, заспокійливі властивості, покращує травлення. Смак чаю каркаде солодкувато-кислий, насичений, приємно-терпкий, дещо нагадує гранатовий сік.
  • Гречаний чай. Як не дивно, але цей підтип чаю також прийшов зі Сходу. Також його називають чай Ку Цяо. Отримується з рослини, яка називається «татарська» або «чорна» гречка. Вживається для підвищення захисних сил організму й поліпшення травлення. На смак схожий на какао зі здобним печивом, має аромат випічки з горішками.
@healthychoice.ua

INST: @healthy_choice.ua #солодощіодеса #гречанийчайукраїна #веган #гречанийчай #безглютену

♬ оригинальный звук – Healthy Choice
  • Мате або парагвайський чай. Напій, який отримують шляхом настоювання сухого подрібненого листя та гілочок падуба парагвайського в окропі. Родич китайського кудіна з падуба широколистого. Для європейців це екзотика, але жителів Бразилії, Аргентини та інших країн Південної Америки — частина національної традиції. Смак легкий, димчасто-трав’янистий, присмак солодкувато-гіркуватий, відчувається мед.

    Якщо любиш комбучу, то мате — непогана альтернатива. Але щоб заварити такий чай тобі знадобиться традиційний посуд: калабас — невелика місткість із висушеного гарбуза, часто прикрашена розписом, бомбіля — трубочка з фільтром зі срібла, дерева, бамбука.
  • Ройбуш — традиційний південноафриканський напій. Це подрібнене листя червоного куща-чагарника, яке збирають, подрібнюють і ферментують. Ройбуш не містить кофеїну. При заварюванні дає настій насиченого червоного кольору із солодкуватим смаком і трав’янистим ароматом.
  • Анчан. Той самий інстаграмний чай, який підкорив мільйони сердець своїм нереальним блакитним кольором. Його основа — висушені бутони трав’янистої ліани, яку також називають Butterfly pea, метеликовий горошок. Має солодкуватий смак. Змінює свій колір на ніжно-фіолетовий, якщо до напою додати лимон. Єдиний рослинний напій, рівень антиоксидантів якого співставний із рівнем зеленого чаю. Не містить кофеїну.
@darinaa.ol

як він прикольно змінює колір 🫖🍂 #синійчай #синійчайанчан #анчан #рецептчаю #bluetea #tastytea #tearecipe

♬ original sound – rhianne

Властивості чаю: користь і шкода

У чаї міститься понад 300 речовин, склад яких залежить від сорту чаю і виду заварювання. Базу складають:

  • мінерали — калій, фтор, фосфор, залізо;
  • вітаміни РР;
  • органічні кислоти;
  • амінокислоти;
  • алкалоїди — теїн, теофілін і теобромін;
  • ефірні олії;
  • дубильні речовини — поліфеноли, танін, катехіни;
  • біологічні пігменти.

Серед найкорисніших видів чаю виділяють:

  1. Пуер
  2. Мате
  3. Улун
  4. Білий
  5. Зелений

Чим чай корисний:

  • дубильні речовини, катехини, що містяться в чаї, зміцнюють еластичність стінок судин, зменшують їх ламкість та проникність, що є профілактикою в лікуванні атеросклерозу;
  • седативні та заспокійливі властивості;
  • нормалізація кровообігу та кров’яного тиску крові;
  • здатен усувати біль голови й шум у вухах при гіпертонії;
  • нормалізує роботу кишківника;
  • сприяє оздоровленню, підтримці тургору в тканинах і є вельми корисним у комплексі заходів профілактики передчасного старіння.

Але водночас це не панацея від усіх хвороб і точно не заміна доказовій медицині.

Чим чай шкідливий:

  • барвники та ароматизатори у дешевих сортах масмаркету;
  • гарячий чай обпікає ваші внутрішні органи, що може спровокувати хвороби;
  • шкідливі речовини в кип’яченій воді, яка стає основою для напою;
  • пожовтіння емалі зубів при тривалому вживанні чорного чаю, а зелений чай у великих кількостях взагалі руйнує зубну емаль;
  • головний біль та безсоння, через високий вміст кофеїну й теїну.

Отже, шкодять, переважно, неякісні сорти чаю, у яких є багато барвників, ароматизаторів та навіть пластику. Як не нарватися на такий чайний замінник, розкажемо тобі далі.

Який чай купити додому

@ukrainecar

Щоб обрати якісний чай, завжди дивіться на ці позначки Правильно обраний чай подарує вам миті насолоди від смачного зігріваючого напою, особливо, коли на вулиці морозна зима. Але треба знати кілька важливих правил. Як вибрати смачний чай • Найкраще – листовий чай В одній пачці всі листочки мають бути однакові за розміром, правильної форми, без корінчиків та іншого. Розверніть листок (якщо купуєте ваговий чай, це легко зробити). Якщо він розкришується, такий чай краще не купувати – його пересушили або сушили повторно. Понюхайте. Має бути легкий, приємний аромат. Без запаху плісняви, пилюки чи заліза. • Найкраще – чай без ароматизаторів та інших добавок Часто різними добавками маскують не надто якісну сировину. Залийте чай холодною водою. Якщо вода одразу зафарбується, в чай додали барвники. • Подивіться на заварку Під час заварювання стають помітні корінчики та інше сміття. В якісному листковому чаї їх не має бути. Плівочка на поверхні чаю – не показник якості. Вона може бути і в неякісних чаях. Зелений чай може бути гірким, якщо він неякісний або температура води неправильна (правильна – до 85 градусів, у японському – до 75). Позначки на якісному чаї • Китайський чай На справжньому китайському чаї не буде напису Made in China. Зазвичай, вказують експортера – China National Tea & NativeProductImport & Export Corp. Він, до речі, єдиний. Також на китайському чаї є ось такий логотип: • Індійський чай На ньому має бути такий логотип: Крім логотипу можуть бути ідентифікатори чайних регіонів: • • Цейлонський чай Це знак якості Державного чайного управління республіки Шрі-Ланка і він гарантує, що чай вирощений на плантації, яка пройшла державну сертифікацію. • •

♬ оригінальний звук – ukrainecar

Щоб не отримати підробку, знайти той самий якісний чай, а не пил китайських доріг замість смачного чайного бленду, зважай на критерії нижче:

  • Хороший чай — з хороший чайних листів. Звертай увагу на крупні купажі, а також чайну сировину без сторонніх домішок і чайного пилу. Однорідна консистенція — це зелений прапорець.
  • Те, що чай у пакетиках поганий — міф. Знову ж таки, справа у якісній чайній сировині (її гранули мають бути приблизно однакового розміру, без сторонніх домішок). Під час вибору хорошого пакетованого чаю спирайся на ті самі критерії, що й у виборі якісного заварного чаю.
  • Дата збирання чаю. Свіжозібране чайне листя має більш насичений смак і аромат. Шукай на упаковці місяць і рік збору, щоб зорієнтуватися щодо свіжості продукту.
  • Домішки у вигляді шматочків фруктів, квіток також мають бути приблизно середнього розміру, що відрізняються в загальній масі.

  • Якісний чай має натуральний, не синтетичний аромат.
  • Зверни увагу на пакування. Упаковка повинна бути непрозорою. Чай має бути запакований у пакет із шаром алюмінію або в багатошаровий матеріал із металізацією, містити мінімальну кількість повітря.
  • Країна походження: найкращий вибір преміум чаю зростає в Танзанії та Кенії. Кращий зелений і чорний чай — у Китаї та Індії. На Шрі-Ланці виробляють чудовий чай (як заварні, так і в пакетиках) — особливо в регіонах Дімбула й Нувара–Елія.
  • Не купуй одразу кіло чаю. Навіть дорого та якісного. Дегустуй невеликі порції, щоб знайти той самий ідеальний для себе.

Найбільш популярні та якісні торгові марки чаю, які можна знайти в українських супермаркетах, це:

  • Twinings — англійський листовий чорний чай;
  • Basilur — крупнолистовий сорт преміумкласу;
  • Althaus (Німеччина) та Dammann (Франція) — пакетовані чаї найвищої якості;
  • Gulfstream — фруктовий чай у стиках;
  • Heath&Heather — натуральний зелений пакетований;
  • Lovare — пакетований фруктовий та натуральний продукт.

А як щодо байхового чаю: по факту, він може бути чорним, зеленим, жовтим, білим. Такий чай відрізняється обробкою сировини. На відміну від пресованого та екстрагованого чаю, технологія виробництва байхового чаю полягає в тому, щоб спочатку в’ялити листя чаю протягом 4–8 годин у спеціальних апаратах при температурі повітря від +32 до +40°C. А потім підсушити сировину, видаляючи надлишки вологи, аби зробити чайне листя пластичним та м’яким. Далі відбувається скручування листя в ролерах та ферментація. Ось так народжується байховий чай.

Як заварювати чай

Готувати чай — магія та мистецтво, яке зачаровує. Щоб отримати максимум смаку та аромату в чашці, дотримуйся чайного алгоритму:

@mr.ulun

Було? 🥲😃#чайнацеремонія #китайськийчай

♬ оригінальний звук – mr.ulun
  1. Використовуй тільки фільтровану воду (це стосується заварювання будь-якого виду чаю).
  2. Жодних металевих заварників: ліпше кераміка, глина, скло.
  3. Зелені чаї заварюй не окропом, а гарячою водою (дай чайнику, що скипів, постояти 2–3 хвилини й охолонути до 80–90 градусів).
  4. Зберігай чай у сухому місці, щільно закривши кришку, якомога далі від продуктів із сильними запахами.
  5. Заварювання чорного чаю: сполосни чайник окропом 2–3 рази. Заварка заливається окропом усього на 1/3 чайника. Настоюй чай 4 хвилини, а потім долий ще води. Через 4–5 хвилин можна розливати напій по чашках.
  6. Перемішай заварений чай та дай осісти чаїнкам.
  7. З’явилася піна — чай заварений правильно та збереглися ароматичні масла.
  8. Не проціджуй заварку, адже це змінить смак та колір чаю (особливо, при зіткненні з металевим ситечком).

Помилки під час заварювання чаю:

  • Заварювати чай на ніч та залишати на ранок. Є навіть така східна мудрість — свіжий чай рівнозначний бальзаму, а чай, залишений на ніч, рівнозначний змії.
  • Закутувати заварник рушником, від чого заварка починає буквально пріти. Не роби так.
  • Замало або забагато чайної заварки. Стандартним вважається додавання 2 грамів чаю на 200 мл гарячої води.

Читай також: «Як готувати смачну каву вдома»

Популярність чаю у світі та нові тренди

За даними Чайної асоціації США, чай є найпопулярнішим напоєм у світі після води. Планується, що ринок готового до вживання чаю зросте з 34,3 мільярда доларів у 2023 році до 72,8 мільярда доларів США до 2033 року.

Чаї переходять у нетрадиційні формати з унікальними смаковими пропозиціями, такими як matcha tea latte, холодний зелений чай із медом і женьшенем. В Україні на рівні зі світовими трендами набувають популярності чайні третьої хвилі: фермерські, крафтові, дикі чаї — тут і порошкова матча з Японії, і листові сорти з Китаю, Тайваню, Японії та Індії, купажі від травників із заходу України.

На українському ринку в тренд чайних третьої хвилі увірвався бренд OYCHA, який зазначає, що інтерес до такого типу напоїв продовжує зростати. Особливо серед хлопців та дівчата 20–35 років, які шукають нових смаків. Також полюбляють чайні цікавинки й IT-спеціалісти, маркетологи, дизайнери, представники творчих професій.

Мода на чай переростає в особливу культуру, базовану на трендах свідомого споживання, екологічності, етичності та здорового способу життя. Доєднатися до цієї чайної тусовки так просто: достатньо лише заварити смачного чаю. А далі все як у тумані, і ти вже чаєлюб, що озброївшись нашим великим гайдом, вирушає на пошуки еліксиру життя лабіринтами супермаркетів та категоріями онлайн-магазинів.

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Гайд покупця

Камамбер може зникнути 

3 Хв
Розповідаємо, що сталося та як насолодитися сиром, поки ще є така можливість
Гайд покупця

Що купити до Великодня

5 Хв
Розповідаємо, про що важливо не забути під час підготовки до свята
Гайд покупця

Що таке бади

6 Хв
Розповідаємо, що потрібно знати про біологічно активні добавки
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Гайд покупця

Великий гайд кавою