Розповідаємо, як правильно готувати матчу та як зробити її ще смачнішою.
У цій статті:
Японський порошковий чай матча та різноманітні напої з ним стають дедалі популярнішими по всьому світу. Так відбувається не лише тому, що вони дуже смачні, але й тому, що матча дуже корисна – в ній багато антиоксидантів. Окрім того, матча має гарний яскраво-зелений колір, завдяки якому також вкрала чимало сердець.
Для багатьох людей матча навіть повноцінно замінила каву та кавові напої. Традиційно матчу п’ють у чистому вигляді – розведену водою, без будь-яких добавок. Так от, зараз такий напій називають ‘‘еспресо з матчі’’. До того ж, чай матча чудово смакує в поєднанні як з молоком, так і з освіжаючими газованками чи цитрусовими соками.
Ділимося з тобою, як готувати матчу, як зробити матча лате – це рецепт чаю матча з молоком, а також рецептом популярного в спекотну пору року матча-тонік.
В рецепті матча-лате ми вказуємо його приблизну калорійність, але пам’ятай, що точне число залежить від інгредієнтів, з яких ти будеш готувати напій.
До речі, якісний порошок чаю матча можна придбати на сайті MAUDAU. Там ти знайдеш упаковки будь-якого розміру, який тобі потрібен: є по 100 г та 50 г, а ще там є рожева й синя матча. Любителям розчинної кави рекомендуємо стіки матча лате з сухими безлактозними вершками у складі.
Тепер нумо робити дуже смачну матчу.
Матча-лате рецепт
Порції: 1
Час приготування: 6 хвилин
Матча лате калорійність: приблизно 120 кКал
Які інгредієнти потрібні:
- 1 ч. л. матчі
- ⅓ склянки гарячої води (приблизно 80 градусів)
- ⅔ склянки гарячого молока
Матча-лате як готувати:
Крок 1.
Налий молоко в алюмінієвий сотейник та постав на середній вогонь для нагрівання.
Крок 2.
Набери 2 чайні ложки порошка матчі та насип у глибоку миску. Залий його гарячою водою та збивай до густої піни вінчиком.
Крок 3.
Гаряче молоко 20-30 секунд збивай блендером на високій швидкості, щоб з’явилася густа пінка.
Крок 4.
Налий розчинену матчу в келих чи кружку та додай збите молоко.
Як зробити матча-лате ще смачнішим
- Щось солоденьке. Якщо ти полюбляєш солодкі напої й не боїшся збільшити калорійність продукту, в матча-лате також можна додати трохи цукру, сиропу або, щоб було більш корисно, меду. До речі, в рамках експерименту, спробуй додати ложечку полуничного чи вишневого варення.
Рекомендуємо спробувати сироп з квітів бузини, огірка та інші, які можна придбати на MAUDAU.
- Рослинне молоко. Матча-лате на основі рослинного молока – це справжня знахідка для тих, чий організм не засвоює лактозу, або для тих, хто просто не любить звичайне молоко. Спробуй зробити матча-лате на кокосовому, вівсяному чи рисовому молоці – воно додасть твоєму напою цікавого рослинного смаку, а ще зробить його менш калорійним.
Різне рослинне молоко, наприклад, мигдальне, кокосове та інші також можна придбати на MAUDAU.
- Молоко зі смаком. До речі, в магазинах є молоко з різноманітними смаковими добавками – шоколадне, бананове, полуничне тощо. Зазвичай воно вже дуже солодке, тому, якщо зробиш на ньому свій матча-лате, можливо, можна буде обійтися без інших підсолоджувачів.
- Спеціальні інструменти для приготування. Для того, щоб максимально правильно зробити матчу, потрібні три штуки – чашаку, чаван та часен. Чашаку – це довга ложечка з бамбука, яка візуально нагадує сапку або крючок, а порошку в неї вміщається приблизно ½ чайної ложечки. Саме нею набирають порошок матчі та пересипають в чаван – спеціальну округлу чашу з кераміки чи порцеляни. Далі матчу заливають водою та збивають спеціальним бамбуковим вінчиком — часен, що має багато довгих і тонких зубців.
- Лід. Зроби свій матча-лате не лише смачнішим, але й холоднішим. Це буде більш літній варіант напою – айс матча лате.
Матча-тонік рецепт
Порції: 2
Час приготування: 3 хвилини
Які інгредієнти потрібні:
- 4-6 кубиків льоду
- 300 мл тоніка
- 2 чайні ложечки матчі
- 200 мл води кімнатної температури
- фреш з половинки лайма
- 2 соломинки
Як зробити матча-тонік:
Крок 1.
Поклади по 2 або 3 кубики льоду в дві склянки та додай по 150 мл тоніка в кожну.
Крок 2.
В глибоку миску насип матчу, додай до неї 150 мл водички та розчини матчу за допомогою вінчика або за допомогою капучинатора.
Крок 3.
Порівну розлий розчинену матчу по склянках, додай в кожну лаймового фрешу та розмішай соломинкою.
До речі, на MAUDAU є багато капучинаторів, наприклад, спінювач молока Kela Maito або спінювач молока Gefu Fino. Обирай той, який подобається найбільше та готуй з ним повітряні пінисті молочні напої або матчу.
Читай також: «Великий гайд чаєм»
Бажаємо смачної матчі.