Зібрали все цікаве про українське пиво та радимо, що з нього пити.
Можливо для когось буде неочікуваним, але пиво завжди було важливою складовою раціону українців. У книзі-добірці західноукраїнських рецептів 1937 року «Вінтажна кухня», яку кілька років тому перевипустило видавництво Ольги Фреймут Snowdrop, йдеться, що раніше саме пиво було основою приготування багатьох страв тих часів. Наприклад, широко розповсюдженою і популярною була пивна юшка. Також за оригінальним рецептом із пивом готують борщ «по-харківськи».
Наші предки у великій кількості вживали напої, створені завдяки бродінню — пиво, квас, вино, питний мед, збитень — адже вважали їх корисними. Пиво прирівнювали до хліба і споживали майже нарівні. Воно висококалорійне й добре допомагало відновлювати енергію, витрачену під час важкої праці (наприклад, у полі).
Читайте також: Як зварити пиво в домашніх умовах
Пиво в культурі України займає насправді важливе місце. Якщо в будні дні чи в перерві від роботи нам звично кликати друзів / колег / клієнтів на каву, то зустріч на вихідних, перегляд футболу чи фільму, святкування вечора п’ятниці, поїздка на природу міцно асоціюються саме із пінним.
Хочеш краще розібратися в пивній культурі України та світу? Тоді прямо зараз вмикай другий випуск подкасту “Антискептик” від MAUDAU.
Яке пиво п’ють і роблять в Україні
Третина українців п’є пиво щомісяця — пишуть у своєму дослідженні Grape і Durnev Sales. Там же йдеться, що найбільше українці люблять світле пиво (46,5 %), нефільтроване (28,3 %) та темне (17,1 %). Серед брендів найчастіше обирають Corona (25,6 %), Hoegaarden (21,1 %), «Перша приватна броварня» (19,2 %) і «Львівське» (18,1 %), а ще Stella Artois, Carlsberg, Hike, «Уманьпиво», «Чернігівське», «Оболонь», Varvar, Warsteiner і «Жигулівське».
За рік середньостатистичний українець випиває приблизно 60 літрів пива, каже ресторатор Юрій Семенов. Для порівняння, у Чехії ця цифра складає 139 літрів на рік.
«На мою думку, пиво — це соціальний клей. Якось ми їздили на чеський фестиваль, на якому були дві-три тисячі людей і, на диво, ніякої охорони. Коли людина вживає пиво, вона стає трішки добріша, адже в його складі є хміль, що є природним антидепресантом», — вважає знавець.
Сучасна індустрія пивоваріння в Україні розвивається. Щорічно проводиться безліч тематичних фестивалів та подій — Craft Beer Fest, Craft Beer & Vinil (Львів), фестиваль від пивоварні MOVA у Дніпрі, Lviv Beer Festival, Beer and Rib Festival, Kyiv Beer Festival, виставки на кшталт Wine&Spirits Ukraine та багато інших. Українське пиво демонструє свою якість і гнучкість та набуває популярності у світі.
Історія пивоваріння в Україні
Перші броварні, де варили і традиційні сорти, й іноземні стилі, з’явилися у Львові та Києві приблизно у XIV–XV ст. У складі Австро-Угорської імперії (XVIII–XIX ст.) Львів став одним із головних центрів броварництва в Східній Європі.
Ставши незалежною, Україна успадкувала пивну культуру УРСР, у якій знання звичайних споживачів про напій обмежувалось поділом на «темне» і «світле», в особливо «просунутих» — на «фільтроване» й «нефільтроване».
Довідково: пиво, першочергово, ділиться не на світле та темне, а на ель та лагер:
- Ель — пиво, у якому використовуються дріжджі верхового бродіння. Процес відбувається за температури від 15 градусів. На смак вирізняються хмелевою гіркотою.
- Лагер — це пиво низового бродіння, що проходить за температури від 5 до 15 градусів. В окремих випадках її можуть опускати практично до 0. Значна частина сортів, що продаються в Україні — саме лагери.
Отож, з 1991 року пивні заводи, усі з яких були державними, почали приватизовувати та перетворювати на різні юридичні особи. Багато з них намагалися залучати іноземний капітал, щоб оновити потужності та отримати додаткові кошти для розвитку.
Таким чином одним із найбільших виробників в Україні став Carlsberg: у 2017 році він охоплював 29,3 % усього ринку. Йому належать бренди «Львівське», «Арсенал», Tuborg, Carlsberg, Baltica, Kronenbourg та інші.
Згодом утворилися й інші великі підприємства, наприклад ВАТ «САН ІнБев Україна» (BUD, Stella Artois, Taller, Staropramen), потім з’явилися бренди «Старий мельник», «Жигулівське оригінальне», Anheuser-Bush InBev, «Перша приватна броварня» та інші.
Окрім великих гравців, у боротьбу за любов споживачів вступили невеликі регіональні броварні, такі як «Уманьпиво», «Бердичівське», «Опілля», «Микулинецьке» та інші. Не можна забувати і про популярні мережі розливного живого пива — Hop Hey, Good Beer, «О Маркет», BeerMarket, «Море Пива» тощо.
У 2014 — 2015 рр. в Україні з’явилося крафтове пиво. Початок цьому руху поклала мініпивоварня Collider Brewery (Київ), завдяки фірмовому IPA, уперше звареному ще у 2012.
У 2014 році на площі Ринок у Львові з’явився ресторан-пивоварня «Правда». Роком пізніше в селі Кваси відкрили броварню «Ципа», яка змогла окупитися всього за два роки. У травні 2015 також відкрилась київська броварня Varvar.
Пізніше з’явились багато інших — Underwood Brewery, Bierwellе, Andri’s Craft Beer, «Дідько», «Ягер», «Кумпель», First Dnipro та інші. Вже у 2018 році в Україні налічувалось понад 30 крафтових броварень.
Що зараз з українським пивом
Останні роки досить багато українського пива йшло на експорт, але у 2022 році відбувся особливо потужний ріст інтересу до продукту made in Ukraine.
Галузі поступово вдається долати кризу, що виникла через повномасштабне вторгнення росії. До травня 2023 року виробництво пива в Україні зросло більш ніж на третину, порівняно з таким же періодом минулого року.
Також наприкінці травня СЕО компанії AB InBev Efes Україна Дмитро Шпаков повідомив, що вперше з початку війни пивоварний завод у Миколаєві відновив роботу. З 24 лютого він і виробництва в Чернігові та Харкові не працювали, аби не наражати працівників на небезпеку. Саме тому з 2022 року «Чернігівське» почали розливати в Бельгії.
Українське пиво з українського хмелю
Пиво виготовляють із чотирьох головних інгредієнтів: вода, хміль, солод та дріжджі. Без них неможливо створити пінне. Проте склад пива не обмежується лише ними — там може бути цукор, мед, фруктові екстракти, спеції — будь-що, що зробить смак напою нетиповим, цікавим і багатогранним. Найчастіше з додатками експериментують саме крафтові пивоварні.
Якщо для вина регіон вирощування винограду має пріоритетне значення, то для виробництва пива більшу роль відіграє якість сировини, а не географія походження. Проте у світі стає популярною тенденція виготовляти пінне із локальних сортів хмелю. У більшості американських крафтових виробників представлено хоча б декілька позицій на основі автохтонних шишок. Як правило, таке пиво трохи дорожче та користуються популярністю серед споживачів.
Хмелярство в Україні досить давнє: є дані, що хміль тут вирощували ще у VІ–VII ст., а перші згадки про його насадження датовані 1604 роком. Серед популярних наразі вітчизняних сортів — Клон 18, Гайдамацький, Заграва, Злато Полісся, Промінь, Слов’янка.
Зараз плодами вітчизняної селекції користуються «Оболонь» та регіональні пивзаводи — «Полтавпиво», «Опілля», «Уманьпиво». Великі виробники, що належать міжнародним корпораціям, обирають імпортну сировину. Серед крафту з українським хмелем регулярно працює «Правда». У майбутньому вони планують повністю відмовитися від зарубіжного хмелю на користь українського.
Таке рішення цілком обґрунтоване — наша сировина дуже якісна:
«Досвід використання цих сортів неперевершений, нам вони дуже подобаються. Особливо тішить, що це хмелі, з якими ми ще ніколи не працювали, а результат усе одно виходить крутий. Ми застосовуємо їх у базовому пиві, яке дає хмелю розкритися. Одна з версій була неймовірна, ми розказували гостям, що цими трав’яними і квітковими тонами пиво завдячує хмелю, що зростав на далеких полях України — хіба не чудова історія? Я б хотів, щоб і в нас у США були хмелі, які б так яскраво передавали аромати регіону, з якого походять. Мені здається, українським пивоварам варто використовувати місцеві хмелі, особливо зараз, щоби продемонструвати багатство України», — поділився Джеремі Ліс, директор американської Flounder Brewing Co.
Його компанія час від часу замовляє українські хмелі для своєї версії пива Putin Huilo, і розливає його на днях української культури, які проводять на пивоварні з українською живою музикою та збором донатів.
Як обрати смачне українське пиво
В Україні виготовляють багато різних видів пива, як традиційних, так і сучасних. Найпопулярніші — лагер, дункель, портер, бельгійський блонд, ель, IPA (India Pale Ale), вайсен (пшеничне пиво), сезон (бельгійський сезон) та багато інших, у тому числі експериментальних.
Перше й головне правило під час вибору будь-якого алкоголю — орієнтуватися на власний смак та вподобання. Комусь подобається гірчинка, комусь — кислотність, хтось надає перевагу м’якому темному, схожому на квас.
Обираючи можна орієнтуватися на стиль пива — його завжди вказують на етикетці пляшки або підкажуть офіціанти чи продавці.
Що таке стиль пива
Уперше цей термін використав Майкл Джексон (дослідник, а не співак) в 1977 році у своєму пивному атласі The World Guide to Beer, розповідає пивна експертка Лана Світанкова. Це збірне поняття, що описує вид напою, спираючись на певні характеристики — вигляд, смак, аромат, пивоварні техніки, географічну приналежність, вміст алкоголю, гіркоту тощо.
Єдиного універсального кодифікатора стилів, яким би користувалися в усьому світі, не існує. Паби та бари часом складають меню з власними стилевими рамками й дають їм визначення, а більшість конкурсів мають власні описи категорій. Для загального розуміння можна ознайомитися зі збірником стилів американської Асоціації пивоварів, списком і описами стилів Untappd та довідником BJCP (останнє розшифровується як «програма підготовки пивних суддів»).
Додаток Untapped називають «пивним інстаграмом». Це додаток на кшталт Vivino, де користувачі діляться відгуками на різноманітне пиво, у тому числі — українське.
@kostenko.alex Любиш пиво? Скачуй Untappd на телефон та ділись своїми враженнями про пиво😉 Підписуйся✅ щоб не пропускати цікаву інформацію про #пиво #українськийтікток
♬ Blue Moon – Muspace Lofi
У липні 2022 року до Untappd додали новий стиль пива — Ukrainian Golden Ale. Також минулого року асоціація «Незалежні броварні України» подали заявку на реєстрацію цього стилю у BJCP.
Яке українське пиво купити в супермаркеті
Виробників пива в Україні умовно можна поділити на три категорії:
- великі промислові виробники;
- регіональні пивоварні;
- крафтові броварні.
Мас-маркетом серед пива вважають продукцію великих корпорацій, яку досить легко придбати в будь-якому маркеті. У 2023 році престижна премія України Ukrainian Business Award назвала ТОП 10 найпоширеніших та найпопулярніших таких брендів пива:
Оцінювали за такими параметрами:
- кількість SKU (найменувань товарів) на ринку,
- представленість у маркетах,
- коефіцієнт поличного простору,
- позитивні й негативні згадування в ЗМІ,
- знання ТМ (кількість брендових пошукових запитів Google),
- наявність нагород чи призів,
- процент позитивних відгуків,
- об’єм продажу 2022 (грн),
- співпраця зі ЗСУ/Волонтерами/Благодійність,
- співпраця з РФ та БУ / Антидержавна риторика.
Щодо регіональних пивоварень, то найпопулярнішими в Україні є:
- «Полтавпиво» (Полтава);
- «Опілля» (Тернопіль);
- «Бердичівське» (Бердичів);
- «Уманьпиво» (Умань);
- New Brew (Жашків);
- «Рівень» (Рівне);
- «Хмельпиво» (Хмельницький);
- «Микулинецький бровар» (Микулинці).
Що ще спробувати з регіонального пива:
- Volynski Browar,
- Mikki Brew,
- Fanatic Mexican Lager,
- Beermaster Brewery All Roads Lead to Victory,
- Forever La Tomatina,
- Brasserie de la Senne Schieve Колос.
Популярні крафтові броварні
Крафтове пиво (від англ. craft brewery — реміснича броварня) — це пиво від невеликих приватних броварень. Його ключові особливості:
- використовують тільки натуральні продукти;
- до складу можуть входити спеції, цитрусові, мед, шоколад, фруктове або ягідне пюре, інші нетипові інгредієнти;
- у крафтового пива коротший термін придатності, ніж в індустріального.
Експерти оцінюють частку крафтового пива на українському приблизно в 3 %. Як правило, воно конкурує не з великими виробниками, а з імпортним небюджетним пивом. Це логічно, адже крафтове пиво відчутно дорожче «мас-маркету». Наприклад, пляшка 0,33 л Underwood Brewery Milky Mango коштує 94 грн, а 2,25 л «Львівського 1715» — 86 грн.
«Заходити в мережі для невеликого підприємства дуже важко. Там є ряд нюансів, але головне — для цього треба виробляти дуже багато пива, у середньому це від 1500 пляшок одного сорту на місяць. Невеличкі пивоварні на таке не здатні», — пояснює Ксенія Литвинюк, бренд-амбасадорка дистрибуторської компанії Uno Mas.
Розповідаємо про найпопулярніші крафтові броварні.
- VARVAR
У 2015 невелику крафтову броварню відкрив переселенець із Донецька Василь Мікулин — там він володів «Юзівською пивоварнею», але через початок війни був змушений виїхати. Зараз компанія має дві пивоварні: велику та малу, на якій регулярно експериментує зі смаками.
Що спробувати: Two Sides, Back to Black, Golden Ale, Milk Stout, Ipanema, Hoppy Lager, Blanche de Blanche, Captain Salt, Black Bean.
- Броварня «Ципа»
Гуцульська броварня, заснована в місті Кваси Рахівського району Закарпатської області. Вода для пива беруть із гірських джерел. Для урізноманітнення смаків вони використовують традиційні гуцульські додатки — хвою, чорниці, ялівець, чебрець, малину, вишню тощо.
Що спробувати: Ципа 380, Ципа 220, Ципа в Малині, Ципа Gutsul IPA, Ципа ДаблКопчена, Ципа Вночі, Ципа Біла, Ципа Carpathian Berried Blanche M777, Свидовець.
- Броварня «Правда»
Тут працюють пивовари з України, Бельгії, Чехії та США, які активно використовують український хміль. У майбутньому планують варити пиво лише на ньому. У броварні відвідувачі можуть поспостерігати за процесом та скуштувати напій прямо із чана.
Що спробувати: 100 років УНР, Tom Yum, Зеник зі Львова, Lviv IPA, Червоні очі, Lviv Stout, Putin Huilo.
- First Dnipro Brewery
Одна з перших у країні крафтових броварень розташована в Дніпрі. Вони варять 52 крафтові сорти пива на рік, тобто кожні 7 днів випускають ексклюзив. Також тут випускають пиво дикого бродіння з додаванням квітів бузини та шпинату, дубової тріски й ірландського віскі.
Що спробувати: WTF #3/1+1**, LUCK A.P.A., Contact Show #1, Funk, ПУАРО / Poirot.
- Underwood Brewery
Незалежна київська броварня, яку у 2017 році заснувала команда пиволюбів-ентузіастів. Як розповідають самі пивовари, головним поштовхом створити класне українське пиво стало те, що самі вони постійно купували імпортне, бо нічого з того, що було представлене на ринку, їм не подобалося.
Що спробувати: Kyiv Lager, IPA, DIPA, Milky Mango, Coco Milk, Imperial Stout, Forest Blanche, Zefirberry.
- 2085
Ще одна київська броварня. Бренд говорить, що вони варять пиво із майбутнього. Для створення пінного використовують нідерландський солод Swaen, хміль із Європи, Австралії та Нової Зеландії, дріжджі з Америки, Данії та українську воду, яку змінюють завдяки сучасним технологіям. Тобто для бельгійської класики відтворюють склад бельгійської води, а для ірландської — ірландської. У 2021 році вони випустили спільне пиво із monobank.
Що спробувати: 2085–2 WALLONIA WIT, 2085–23 TROPICALE, 2085–22.1 RASPBERRY FRUITED SOUR
- Mova
Концепція броварні в тому, що вони допомагають людям знайти спільну мову за допомогою класного пива. Проєкт заявляє, що прагне бути більше, ніж просто пивоварнею, тому вони організовують різноманітні івенти, у тому числі пивний фестиваль, заняття йогою, освітні заходи.
Що спробувати: Lager. Amber Ale, Blanche, Stout Outmeal, IPA, Pilsner, Stout Vanilla.
Крафтові українські броварні вирізняються креативним підходом як до рецептів, так і до маркетингу своїх напоїв. Дуже часто за допомогою назв та дизайну бренди реагують на події в суспільстві. Наприклад:
- минулого року Pravda випустили стаут на честь експрем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона. Також у них в асортименті є пиво «Чорнобаївка», «Frau Ribbentrop» з Ангелою Меркель на етикетці, а також безалкогольне пиво «ООН».
- Varvar кілька місяців тому випустили пиво на честь захисників України із назвою «Герої не вмирають», проте нарвалися на критику — їх звинуватили в спекуляції на горі.
- На честь рідного міста харківська броварня RedCat випустила лагер із символічною назвою «Харків незламний».
Як правильно дегустувати пиво
Найкращий варіант — охолодити напій до 10−12 градусів і підібрати широкий келих. Як і з вином, до різного типу пива варто підібрати правильний посуд та потрібну температуру, проте цілком підійде і класичний широкий пивний келих, вважає менеджер Харківського пивзаводу Рогань AB InBev Efes Ukraine Олександр Савченко:
«Кожен виробник розробляє свій [келих], але можна обійтися і стандартним варіантом. Перед тим, як скуштувати пиво, краще зробити вдих, потім — ще один, перемішати і зробити перший ковток. І насолоджуватися смаком».
У чому різниця між стилями пива та як його правильно пити ми нещодавно розповідали в статті про улюблене пиво кіногероїв.
Де пити пиво в Україні
У кожному регіоні є невеликі броварні, які лідирують на своїй території. Наприклад, у Львові це «Кумпель» та «Правда», у Києві — Varvar та Underwood, 2085, у Дніпрі — FDB та Mova, у Тернополі — «Опілля» і так далі. Як правило, виробники пива мають свої фірмові паби, ресторани або бари, де можна насолодитися різними сортами та стилями.
Можна спертися на думку експертів, наприклад, національної ресторанної премії «Сіль». У 2021 році (за 2023 рік переможців ще не оголосили, а у 2022 було не до того), фахівці відзначили:
Найкращі пивні ресторани:
- Кумпель на Митній, Львів
- Tref Cefe Beer Hub, Одеса
- Brugge, Київ
- Кеды искусствоведа, Дніпро
- This is pivbar, Київ
- Beerteka, Одеса
- Кант, Рівне.
Найкращі пивні бари:
- Craft&Kumpel, Львів
- Var Var, Київ
- DAF PUB craft beer & whiskey, Харків
- Punkraft, Київ
- Три Ноги, Дніпро
- Copper Head. Beer Workshop, Івано-Франківськ
- Човен, Львів.
І ще один ідеальний варіант — пити пінне вдома. Доставка пива з Maudau до самих дверей заощаджує час для найважливіших штук та моментів.