Онлайн-барАлкогольні напоїВино

Сам собі сомельє: Бордо та Ельзас

10 Хв

Розповідаємо про дві видатні французькі виноробні регіони та яке п’янке звідти обрати.

Франція — одна із головних виноробних країн світу. Це друга у світі країна за кількістю виноградників — більшу має лише Іспанія.

Франція — батьківщина багатьох сортів винограду, що стали міжнародними — наприклад, Каберне Совіньйон та Фран, Шардоне, Піно Нуар, Сіра. Також саме у Франції виникли поняття апелласьйон та терруар — про них ми детальніше розповідали в статті про вина Сицилії, Тоскани та Венето. В Італії та багатьох інших країнах також користуються цими термінами. Вони потрібні для того, щоб користуватися системою класифікації вин — про неї поговоримо далі.

@toastmyfrench

🇫🇷 How to pronounce #frenchwine in #French #learnFrench #learningfrench #frenchteacher #apprendrelefrançais #speakfrench #frenchie #wines #vins

♬ son original – Toast My French

Як обрати французьке вино

Щоб насолодитися вином сповна, потрібно вміти його вибрати. Якщо поряд немає сомельє, кавіста або друга-сноба, що точно допоможуть із вибором, допоможуть базові знання.

По-перше, смак буде відрізнятися залежно від того, з якого регіону воно походить.

Кліматично Францію можна поділити на три основні зони: північну, центральну й південну, йдеться в книзі Wine Folly.

У північній зоні вирощують вина з високою кислотністю — тобто коли їх п’єш, у роті виділяється багато слини. У смаках та ароматах цих вин відчутні терпкі фрукти, а також ноти мінеральності — наприклад, йоду, морської солі, крейди й так далі. Ця частина країни відома такими винами як Шампанське, Мускаде, Совіньйон Блан та Шенен Блан із Долини Луари, Шардоне та Піно Нуар із Бургундії, Рислінг з Ельзасу.

Центральна зона має тепліший клімат. Це впливає на смак вин: вони менш кислі, помірні, у них усе ще відчуваються терпкі фрукти, але мінеральність змінюється земляними ароматами, такими як запах вологого ґрунту, листя, кори дерева тощо. Зона відома такими винами як Семільйон та червоні купажі із Бордо, Гаме з Божоле, Сотерном та Сірою з Північної Долини Рони.

Південна зона має ще більш м’який теплий клімат, завдяки чому вина мають помірну кислотність і пахнуть уже стиглими соковитими фруктами. Вищезгадані земляні тони в них зберігаються. Ця частина країни найбільш відома такими винами як ігристі Ліму, рожеві з Провансу, п’янким із Долини Рони, Каріньяном із Корб’єр та Мальбеком із Каору.

По-друге, смак вина залежить від рівня його класифікації.

Класифікація французьких вин

У 1935 році у Франції вперше прийняли низку законів, що допомагали виноробам захистити право інтелектуальної власності. Завдяки цим нововведенням назви напоїв закріпилися за конкретними регіонами. До прикладу, саме через це шампанським може бути лише ігристе вино із винограду, вирощеного в провінції Шампань та виготовлене з конкретних сортів винограду з дотриманням усіх спеціальних норм. Усе інше вино з бульбашками не має права на цю назву.

З 2006 по 2012 французька система класифікації вин трансформувалась і намагалась дійти до єдиного вигляду. З цим були складнощі, адже багато регіонів мають власні класифікації. Зараз оновлена система виглядає так:

  1. Vin de France (Вино Франції) — це прості столові вина, виготовлені з винограду, що виріс у Франції або навіть інших європейських країнах. Це прості бюджетні вина, які не приваблюють поціновувачів.
  2. Indication Géographique Protégée («Захищене географічне значення») — це вина з винограду, що виріс у конкретному французькому регіоні. Вони цікаві у смаках та ароматах.
  3. Appellation d’Origine Protégée («Захищене значення походження») — найвища категорія вин. Вони проходять перевірку на всіх етапах виробництва. Є сукупність вимог до того, як і де має вирощуватися виноград для конкретного вина, як його потрібно виготовляти, як довго витримувати в бочці тощо — лише з дотриманням цих параметрів вино може отримати цю класифікацію. Такі вина мають немаленький цінник, проте й цінуються вайнловерами найбільше. У Франції вони також маркуються як АОС (Appellation d’origine contrôlée — контроль справжності походження).

На деяких пляшках можна зустріти таке маркування як Grand Cru та Premium Cru. Це рівень класифікації французьких вин, який надається виноробням найвищої якості.

Отримати ці відзнаки вина можуть за різні параметри, відповідно до вимог різних апелласьйонів. Але саме такі пляшки містять у собі особливе та непересічне вино.

Це далеко не всі маркування, що можуть зустрічатися на пляшках французького, але на початку цього має вистачити.

По-третє, варто знати, яким регіонам та апелласьйонам країни притаманні смаки вин, що тобі подобаються. Для цього найкраще ознайомитися з усіма. Проте оскільки про Францію та її вина можна говорити безмірно довго, сьогодні зупинимося на двох її видатних регіонах.

Вино з Бордо

Це справжня рок-зірка не тільки серед французького, але й серед світового вина. Ймовірно, те, що одні з найвидатніших вин створюють у Бордо, знають навіть далекі від винної культури люди. Навіть бордовий колір названо на його честь.

Цікавий факт: у Бордо знаходиться музей вина La Cité du Vin, де знаходяться зразки найкращих вин світу. У 2022 році там з’явилося українське вино від 21 виробника — їх відібрала спеціальна дегустаційна комісія.

На смак вина впливає місцевий особливий теруар. Бордо знаходиться на південному Заході країни в центральній виноробній зоні, на узбережжі Атлантичного океану. Клімат у регіоні морський, проте порівняно з іншими районами з морським кліматом літо тут, як правило, тепліше, а зими, зазвичай, м’якші.

@jenna.fifi

Visiting vineyards in beautiful Bordeaux with Bordeaux Wines UK and pinching myself that this is real 🍇 📍 Chateau De Cérons, Bordeaux, France #alfrescodining #momentsthatdontfeelreal #france #bordeaux #winetastisting #dreamyaesthetic #frenchaesthetic #cottagecore #frenchchateau #aesthetic #cheeseandwinevibes🍷🧀

♬ Choking on Flowers – Fox Academy

Це міг би бути середземноморський клімат, проте в Бордо влітку нехарактерно багато опадів для нього. Взимку тут холодно через західні вітри з Атлантичного океану. Середня температура взимку становить 7,1° C завдяки впливу теплої Біскайської затоки, але останні зими були теплішими. Взимку кілька разів на сезон бувають морози, а снігопади рідкісні. Влітку середня температура — 20,7° C.

Історія Бордо цікава й кількома абзацами про неї не обійтися. Значну роль в історії та становленні цього регіону відіграло кохання. Мова йде про почуття між юною герцогинею Елеонорою Аквітанською (раніше території Бордо належали Аквітанії) та Генріхом ІІ Плантагенетом, який невдовзі після їх весілля став королем Англії. Як саме це вплинуло на місцеве вино ми розповідали в статті «Вина, народжені з любові».

Бордо ділиться на Правобережне та Лівобережне Жирондським лиманом та річками Гаронна й Дордонь. Бордо включає 57 апелласьонів (AOC) і 38 субрегіонів. До речі, усього у Франції станом на 2010 рік зареєстровано 460 офіційних апелласьйонів.

На Правобережжі особливої уваги заслуговують Помероль і Сент-Емільон. Тут переважно роблять вина на основі Мерло, у купажі додають Каберне Фран, Каберне Совіньон, Мальбек і Пті Вердо. Це досить фруктові вина, не дуже кислотні та мають помірні таніни. Таніни, нагадаємо, відповідають за терпкість. Смакують вони як відчуття після хурми або після того, як розкусиш гранатову кісточку.

За різними даними на червоне вино припадає від 85 % до 90 % усього місцевого винного виробництва. Головним бордоським купажем вважають Мерло + Каберне. Найпоширеніші сорти винограду в Бордо (за версією winetourism):

  • Червоні: Мерло, Каберне Совіньйон, Каберне Фран, Пті Вердо.
  • Білі: Семільйон, Совіньйон Блан, Мускадель.

Цікавий факт: попри популярність червоного з Бордо, друга з найдорожчих пляшок вина проданих в історії — це пляшка солодкого білого сотерну Château d’Yquem 1787 року, яку продали на аукціоні старих вин у Лондоні у 2006 році за 55 тис. фунтів (близько $90 тис.) Першість у списку найдорожчих вин в історії має червоне вино від Château Lafite 1787 року. Його продали на аукціоні Крістіз у 1980-х роках за $ 160 тис.

На Лівому березі серед апелласьйонів особливо виділяються Медок і Грейвс. У їхніх винах відчуваються аромати фруктів, ягід (зокрема темної вишні), ванілі та кавових зерен. Вина із цих регіонів дещо гострі, часто мають ноти перцю в смаку та насичені таніни.

Медок також відомий своїми видатними історичними шато Château Latour, Château Haut-Brion, Château Margaux, Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothschild.

Також Лівобережжя славиться Сотерном — це солодкі білі вина. Особливими їх робить бактерія Botrytis Cinerea, через яку ягоди на лозі зморщуються, у них стає менше соку, тому цукор концентрується і виноград стає більш ароматним. Для цього білого використовують Совіньйон Блан, Семійон та Мюскадель.

Також у Бордо є район, що знаходиться між річками Дордонь і Гаронна — Entre-deux-mers. Найвидатніші його апелласьйони це Бордо-О-Бенож, Сент-Круа-дю-Мон і Сент-Фуа-Бордо. Найбільше тут виготовляють легких білих сухих вин переважно із Совіньйон Блану та Семільйону.

Вино з Ельзасу

Цей регіон знаходиться на північному сході країни в області, що межує із Німеччиною та Швейцарією. «Ельзас так часто переходив від Німеччини до Франції і навпаки, що виноробству складно себе ідентифікувати зі стилістикою якоїсь однієї країни», — пише про цей регіон Анна Євгенія Янченко у своїй книзі «Вино без правил».

Ельзаські білі дійсно подібні до німецького стилю білих моносортових вин. Їх зазвичай навіть розливають у схожі високі пляшки довгастої форми. Вона називається «рейнська» або «флейта».

Географія регіону сприятлива до виноробства, адже має гори Вогези на заході та річку Рейн на сході. Виноградники вузькою смугою тягнуться з півночі на південь нижніми східними схилами гір на висоті 175–420 метрів. На такій висоті лози отримують збалансовану кількість тепла, сонячного світла та вологи. Гори захищають Ельзас від дощу та морського впливу, тому регіон досить сухий і сонячний. Ще один важливий для виноградарства нюанс — різноманітні ґрунти.

@mybodyandyours

Beauty-and-the-Beast-ville 🌹 #colmarfrance #colmar #alsace #alsacefrance #eguisheim #riquewihr #beautyandthebeast #belle #littletown #france #disney

♬ original sound – user76676462794

Ельзас поділяється на Верхній Рейн та Нижній Рейн — перший знаходиться південніше, а другий північніше. Головна різниця між ними полягає у висоті, на якій висаджені виноградники. Багато престижних виноградників Гран Крю можна знайти у Верхньому Рейні.

Ельзас розділений відповідно до закону AOC (він же Appellation d’Origine Contrôlée): Alsace AOC (де виготовляють 92 % білих тихих вин), Crémant d’Alsace AOC (ігристі білі та рожеві вина) та Alsace Grand Cru AOC (обмежена кількість спеціальних вин).

Регіон славиться білими винами із залишковим цукром. На відміну від Бордо, тут рідше створюють купажовані бленди, частіше — моносортові вина. Основі сорти, що вирощують у цьому регіоні — Рислінг, Мускат, Піно Блан, Ґевюрцтрамінер, Піно Грі, Сильванер, із червоних — Піно Нуар.

Білі вина з Ельзасу ароматні, пряні, мають персикові та квіткові аромати. Найчастіше в цих винах повністю розкриваються особливості «чистого» сорту, з якого виготовлене вино, адже тут не використовують витримку в дубі. Вина Ельзасу досить кислотні, насичені та часто мають рівень алкоголю 14–15 %.

@masvinoplease

Lets learn about wines from Alsace, France! Nestled against Germany and Switzerland, Alsace mainly produces white wines — from crisp, mineral Riesling to aromatic Gewürztraminer, juicy Pinot Blanc to earthy Pinot Gris. The region also produces elegant sparking wine (called Cremate d’Alsace) and beautifully complex Pinot Noir. Sustainability is at the forefront of this region— Alsace winemakers were leaders of the biodynamic movement in France and they believe strongly in organic farming. (More than 1/3 of the vineyards are certified organic). The region may be small, but Alsace wines are widely available, so ask your local wine shop to show you some bottles and try a new wine this week #winetok #naturalwine #frenchwine #winetips

♬ simple. – coldbrew

Найпопулярніші сорти регіону це Рислінг, Гевюрцтрамінер, Піно Грі, Осерруа блан, Піно Нуар, Сільванер, Піно блан, Мускатні сорти, Шасла. Деякі з найвідоміших виноробів регіону відносять Maison Trimbach, Domaine Zind-Humbrecht, Hugel & Fils, Léon Beyer, Weinbach, Josmeyer і Marcel Deiss.

Уваги заслуговує Crémant d’Alsace. Це ігристе вино AOC, яке виготовляють тим же методом, що й шампанське. Переважно його виготовляють із Піно Блан, Піно Гріс, Піно Нуар, Осеруа й Рислінгу. Рожеве вино із цього регіону — особлива знахідка, оскільки це 100 % Піно Нуар.

WineFolly радить обов’язково спробувати з Ельзасу Рислінг та рожеве ігристе.

Також тут виготовляють цікаві солодкі вина пізнього врожаю:

  • Vendange Tardive (VT) — вина, виноград для яких зібраний пізніше, ніж коли було потрібно, через що в ньому стає менше вологи й підвищується концентрація цукру;
  • Sélection de Grains Nobles (SGN) — виноград, уражений благородною цвіллю. За смаками він дещо нагадує токайські вина.

Вина Гран Крю Ельзасу зазвичай мають середній вміст алкоголю. Смаки Гран Крю Ельзасу насичені, медові (навіть якщо вина сухе) і красиво старіють. Колекціонери відзначають димні нотки, що з’являються у вині з віком.

Рислінг і Мускат в Ельзасі виготовляють переважно сухими, а Піно Грі й Гевюрцтрамінер — трохи солодкими. Проте ця традиція змінюється, тому звертай увагу на дегустаційні нотатки виробника на етикетці.

З такою мінімальною базою знань уже можна робити закупку французьких вин на MAUDAU та кликати друзів на домашню дегустацію. Бажаємо, щоб смакувало чудово!

Cheers!

177 записи

Про автора
Редакторка, авторка. Перекладаю зі складної на людську. Тестую на собі свідомі тренди, п'ю смачне вино, пізнаю нове та ділюся найцікавішим у статтях M Journal
статті
Схожі записи
ВиноАлкогольні напої

Що таке вермут, як та з чим його правильно пити

9 Хв
Розповідаємо про головні особливості білих та червоних вермутів.
КоктейліАлкогольні напої

Коктейлі з горілкою: прості рецепти в домашніх умовах

8 Хв
Розповідаємо, з чим поєднувати горілку, щоб було смачно, п’яно і легко змішувати коктейлі вдома.
РомАлкогольні напої

Як та з чим пити ром?

8 Хв
Ром – це не лише напій моряків та піратів, а й ароматний, приємний міцний алкоголь, який смакує чистим або в поєднанні з іншими напоями
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *