Розповідаємо, у чому перевага food-заготовок, для кого це підійде та для яких страв.
У цій статті:
Якщо тобі хочеться мати трохи більше часу в добі, треба знайти варіант, як оптимізувати свої побутові справи. Сьогодні розповімо про метод, що допоможе заощадити багато часу на приготуванні їжі. І ні, це не доставки готової їжі.
Якщо тобі завжди здавалося, що робити заготовки їжі — це щось для пенсіонерів, а ще це марудно та невигідно, сьогодні ми готові розвінчати цей міф. Адже заготовки мають багато вагомих переваг:
- Економія часу. Витрачаєш 4 години на підготовку, а заощаджуєш до 15 годин на тиждень.
- Турбота про бюджет. Ти не витрачаєш гроші на імпульсивні покупки, не купуєш фаст-фуд перекуси та можеш вигідно закупати продукти гуртом.
- Свідоме споживання. Ти купуєш рівно стільки продуктів, скільки тобі потрібно, і не викидаєш зіпсовану їжу.
- Турбота про здоров’я. Ти аналізуєш, що їси, знаєш, із чого приготована ця їжа та не ігноруєш прийоми їжі.
@anastasiia_ovsianyk навіщо робити заготовки? відповіла у відео ❤️ #заготовки #наготувала #менюнатиждень #лайфхакдлякухні
♬ оригінальний звук – Все про заготовки і життя ✨
Отже, розберімося, як інтегрувати у своє життя цю корисну звичку.
Як робити заготовки їжі
По-перше, почни з плану харчування. Це допоможе не розгубитися під час підготовки. Розрахуй, на яку кількість осіб треба робити заготовки, скільки зазвичай йде продуктів на тиждень. Визнач страви, які любить твоя сім’я, та склади приблизне меню на кожен день. Під час складання плану враховуй, на який період готуєш заготовки 4–7 днів чи більше.
Читай також: «Чат-дієтолог: як використовувати штучний інтелект в побуті»
До речі, є прикольний застосунок План Меню/ Weekly Meal Planner, у якому можна вести нотатки та зручно планувати раціон.
@anastasiia_ovsianyk Головна помилка, яка заважає впорядковано харчуватись 🤝🏻 #заготовки #наготувала #менюнатиждень #лайфхакдлякухні #готуєморазом #кориснехарчування #рецепт #швидкийрецепт #швидкоісмачно #швидкірецепти #простийрецепт #міфи #морозилка
♬ оригінальний звук – Все про заготовки і життя ✨
По-друге, склади список покупок. Коли знаєш, які страви тобі потрібно буде готувати, склади список продуктів, які тобі знадобляться: м’ясо, риба, крупи, овочі, фрукти, бакалія. Замовити товари тривалого зберігання можна наперед, щоб щотижня не докуповувати борошно, гречку, цукор чи якісь консерви.
Окрім продуктів, потрібно закупитися тарою, у якій зберігатимеш заготовки. Знадобляться:
- Пакети для заморожування (целофанові пакети ліпше не брати, вони не герметичні, фольгу також);
- Вакуумні пакети замість харчової плівки;
- Контейнери для зберігання: скляні, керамічні, металічні. Якщо обираєш пластикову тару, то таку, як можна заморожувати та нагрівати.
- Органайзери для холодильника (дуже зручно для сортування за категоріями вже нарізаних заготовок, запакованих у вакуумні пакетики).
Також корисна штука — вакууматор. Ним зручно пакувати заготовки в спеціальну тару, до того ж він забезпечує 100 % герметизації, продукти будуть довго зберігатися свіжими та не псуватися. Проте це не дуже екологічно, адже доведеться використовувати одноразові пластикові пакети.
По-третє, склади графік. Визнач, скільки часу й коли ти плануєш приділити підготовці заготовок. Наприклад: кожного вівторка кожного тижня я з 12:00 до 16:00 роблю заготовки їжі на наступні 7 днів. Враховуй форс-мажори та зміни в графіку.
Готувати гарніри радимо на кілька днів (2–3 рази на тиждень). Щодня потрібно буде готувати лише свіжі салати, проте інколи овочі достатньо помити й нарізати шматочками, щоби було смачно — тож це не вкраде багато твого часу.
Після цього ти витрачатимеш усього кілька хвилин на день на приготування їжі. Магія!
Що можна готувати в морозилку
- Заморожені кубики бульйоном для перших страв, супів.
- Брусочки м’ясного та рибного фаршу, або одразу у формі котлеток, кебабів тощо.
- Нарізані соломкою, кубиками або слайсами овочі та фрукти.
- Натертий сир.
- Суміші для смузі, фруктових пюре або крем-супів.
- Порційно заморожені овочі з гарнірами, які можна швидко розігріти (наприклад, рис з овочами).
- М’ясні заготовки для відбивних, м’яса по-французьки тощо.
- Замаринована риба.
- Подрібнені субпродукти (сердечка, печінка тощо);
- Подрібнена мита зелень.
Усі ці заготовки варто промаркувати стікерами або вказати інформацію маркером на контейнерах, аби не забути:
- коли заготовка була зроблена,
- для якої це страви,
- на скільки порцій.
Заготовки їжі в морозилку й не тільки
Ми потурбувалися, щоб вберегти тебе від питання «Що приготувати?», яке часто вганяє в ступор або екзистенційну кризу, ми попіклувалися про тебе і в тебе завжди все було під рукою, розбили такі страви швидкого заготування на щоденні прийоми їжі.
Заготовки сніданків
- Заготовлена домашня гранола (в яку можна додати окрім сушених фруктів, заморожені ягоди: суницю, ожину, лохину, чорниці).
- Сендвічі-констурктори: нарізаний слайсами заморожений сир, завакумоване копчене м’ясо, зелень. Тобі залишиться тільки покласти це все між двома шматочками хліба та покласти на пательню або ж у мікрохвильовку.
- Домашні солоні чи солодкі сирники, млинці з начинкою або ліниві вареники в замороженому форматі.
@daria_sofia__ Завжди тримаю в холодильнику пару таких заготовок. Кинула на сковорідку і готово☺️ #daria_sofia_ #домашнінапівфабрикати #напівфабрикати #заготовки #млинці #млинцірецепт #млинцізмясом #фудблогукраїнською #українськийфудблог #українськийтікток #тіктокукраїна #тіктокукраїнською #тіктокукраїнськоюмовою #рекомендації #рек #готуємовдома
♬ original sound – user49519054276
Заготовки для обідів та вечері
- Заготовлені курячі ковбаски або домашні сосиски.
- Підготовлені замариновані курячі крильця.
- Курячі котлетки з пюре та овочами. Можна окремо заморозити домашні заготовки котлет та нарізану кубиком очищену картоплю.
- Начинки для пасти: курка, морепродукти, гриби, цибуля, зелень, сир.
- Маринована риба.
- Овочевий суп-пюре (грибний, гарбузовий, кабачковий).
- Піца (заготовлене заморожене тісто, натертий заморожений сир та начинка).
Також зверни увагу, що на MAUDAU можна придбати набори для приготування страв:
Цікаві штуки на MAUDAU
Перекуси
Цей перелік залежить від того, що ти любиш: горішки, фрукти, м’ясні чипси або фруктові, в’ялені ягоди тощо. Їх можна накидати в кошик із замовленням та зберігати в котромусь із кухонних ящиків, щоби брати із собою.
Заготовки десертів
Основа — це заморожене тісто для різної випічки: круасанів, тартів, слойок, пирогів та пиріжків. Можна зробити кілька базових заготовок із різного типу тіста (прісного, солодкого, листкового тощо). Для начинок підійдуть заморожені овочі, цукати, варення чи джеми.
Із заморожених фруктів та ягід можна робити смузі, сорбети, морозиво, желе.
Заготовки їжі — класний варіант для тих, хто цінує свій час та не хоче харчуватися винятково магазинними напівфабрикатами. Коли маєш у холодильнику заготовлений на тиждень чи навіть більше раціон, не треба щодня сушити голову над тим, що приготувати та як усе встигнути.
Бери на озброєння ці поради, експериментуй, доповнюй. І пам’ятай: головна задача заготовок — заощадити твій час, щоб його можна було витрачати на важливіші штуки.
Нагадаємо, раніше у рубриці «Екозвичка» ми розповідали, як організувати пікнік без сміття.