Онлайн-бар

Чим відрізняються віскі за тисячу гривень і тисячу доларів

7 Хв

Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, що впливає на вартість віскі та чи кожен може відчути різницю в ціні напою в його смаку.

Одразу хочу зазначити, що тут ми не будемо говорити, що є віскі хороше, а є категорично погане і його не пий. Ні, пий на здоров’я те, що тобі подобається. Наша задача — дати тобі більше інформації для роздумів. Ми хочемо допомагати людям розвивати свій смак і розповідати про цікаві, смачні та незвичайні напої.

А тепер погнали розбиратися, чому деяке віскі коштує як новенький айфон.

Чому віскі коштує сотні та тисячі доларів

Найбільше на ціну віскі впливає його собівартість. Тобто дорожчий той продукт, у якого дорожча собівартість. Проте на неї, до речі, не дуже впливає якість сировини. Звісно, вона може бути десь кращою, а десь гіршою, але не настільки, щоб кардинально змінювати ціну віскі. Наприклад, вода може бути різної кислотності, лужності та з різним мінеральним складом (кальцій, магній) — це впливає на смак та якість напою, але не значно на його ціну.

На стиль віскі впливає все: вода, бочки, розташування дистилерії, кількість перегонок тощо. Ось кілька факторів, що вагомо впливають на собівартість напою:

Обладнання

Значну роль має якість перегонного апарату. Наприклад, віскі Glenmorangie. Для його виготовлення використовують особливе та дороге обладнання — найвищі перегонні апарати у світі. До речі, тому у них на логотипі зображений жираф із дуже довгою шиєю.

Спирт кипить при температурі 78.3 градусів Цельсію. Тому якщо у перегонного апарата високі аламбіки — перегінні куби — то дистилят долає довгу відстань і може очиститися краще. Тобто оскільки у Glenmorangie апарати високі, вони дають дуже чисте віскі без зайвих домішок.

Регіон

Значну роль відіграє розташування віскікурні або дистиляції. Наприклад, якщо ми говоримо про Шотландію, там дуже важливо, де ти витримуєш бочки. Там їх розташовують і під водою, і в погребах, і на островах, і на даху, щоб вони краще всотували в себе аромати моря, солоності і йоду.

Чим південніший регіон, тим вищою буде доля ангелів — обсяг віскі, що випарується з бочки під час витримки. Проте в південних регіонах напій швидше натягує на себе аромати та смаки з бочки.

Витримка

Чим менша витримка, тим дешевше буде віскі. Уяви собі дві пляшки:

В одній — напій, який витримувався в бочці з-під сотерну 10 років. Бочка, у якій зберігалося це вино, вбирає в себе його аромати, тож може передати їх віскі. Чим довше дистилят знаходитися в такому баріку, тим інтенсивнішими будуть у ньому аромати від вина. Це створить особливий, унікальний стиль віскі — він буде впізнаваним та унікальним.

Для справки: Сотерн — це вино з винограду, враженого благородною пліснявою. Вона «випиває» воду з ягоди, через що в ній залишається велика концентрація цукру. Це дуже дороге солодке вино зі специфічним ароматом. Більше про це у цьому відео:

@sobersomm

Ось вам і натуральний виноградний цукор)

♬ original sound – Sobersomm

В іншій у бочці, з-під бурбону, віскі витримали три роки. Три роки бурбону — це нудно для поціновувачів. Це базова стандартна мінімальна витримка спиртів для того, щоб вони могли називатися віскі в Шотландії.

Хоча там мало хто витримує всього три роки. Часто там міксують спирти різного віку. Наприклад, якщо на пляшці написано «7 років», то це мінімальний вік спиртів у цьому бленді. Хоча якщо на пляшці немає ніякої вказівки віку, там можуть бути трирічні спирти.

Майже весь віскі витримують у бочках з-під бурбону, бо бурбон це єдиний у світі віскі, який за законом витримують лише в нових дубових бочках мінімум 2 роки. Ірландський чи шотландський віскі можна витримувати в бочках з-під чогось. Тому виробники купують бочки з-під бурбону, витримують там напій декілька років — це потрібно, щоби бочка «згладила» алкогольну різкість, зробила напій більш гармонійним. Уже потім його довитримують у інших баріках, щоб віскі отримало якийсь особливий стиль. Наприклад, у бочках від вищезгаданого сотерну.

Читай також: «Cheers! як у кіно: підбірка віскі з голлівудським минулим»

Довготривала витримка додає вартості ще й через те, що за ці роки, поки настоюється одна бочка, можна було б зробити набагато більше літрів віскі без витримки, випити його або продати, але дистилятори обрали зробити щось особливе. Тож це підвищує вартість таких пляшок. До того ж їх набагато менше. Із цього виникає наступний складник ціни віскі — ексклюзивність.

Ексклюзивність

Один і той самий бренд може продавати віскі й за 300 гривень, і за 30 тисяч гривень. Наприклад, у тебе є Джонні Волкер Red Label, який випускається гектолітрами. Це класне смачне віскі, але в ньому немає нічого особливого. Скотч тай скотч, можна пити, нічого поганого в ньому теж немає.

А є в нього лінійка Blue Label. Це набагато дорожче віскі. У нього є легенда, що особливу квадратну пляшку створили, щоб зручно складати пляшки на кораблі для транспортування. У цього напою набагато більша витримка спиртів і купа інших нюансів, які роблять собівартість пляшки дорожчою.

Будь-який бренд може випустити щось ексклюзивне. Наприклад, партію, у якій буде всього 5 пляшок. Їх можуть поставити в 5 Duty Free по всьому світу, у найбільших аеропортах, і продавати тільки там. Й 100 %, що знайдеться якась заможна людина, яка захоче щось дуже класне привезти собі -і привезе саме цю пляшку. Тому що вона ексклюзивна.

До слова, часто люди, які витрачають на пляшку 500$ — це люди, які складають їх у погріб і показують таким же, як вони самі — але не п’ють. Цим людям подобається мати те, чого більш ні в кого нема, або мало в кого є.

Як зрозуміти, що ти готовий пити дороге віскі

Не завжди людина, яка має достатньо фінансів, щоб дозволити собі дороге віскі, може його зрозуміти. І так само не завжди людина, яка може зрозуміти вишукане віскі, має на нього кошти. Зараз розкажу про цей дисонанс.

Завдяки роботі сомельє в ресторані мені часто траплялися можливості куштувати дуже дорогі напої, які я сама собі ніколи б не змогла дозволити. Це особливість професії: за винним етикетом сомельє куштує напій, щоб впевнитися в якості, перед тим, як подати гостям.

Водночас бувало й таке, що люди, які замовляли ці напої, часто не розуміли, що вони п’ють і чому це стільки коштує. Про такі випадки кажуть «пити етикетки». Добре, що далеко не всі люди обирають напої за цим принципом.

Отже, як зрозуміти, що ти готовий чи готова до дорогого віскі?

По-перше, щоб розуміти цінність віскі, потрібно в ньому розумітися, бути «в темі». Для цього треба, як мінімум, її дослідити, багато читати. Є багато хороших книжок, ресурсів та журналів, наприклад, Whisky Magazine, Whisky International. Також кожного року виходить класний віскі-гід у Британії.

Звісно, у таких текстах ніхто не писатиме, мовляв, «випий це й це, щоби підвищити свій рівень розуміння віскі». Але коли глибоко цікавишся темою, із часом починаєш це розуміти самостійно. До речі, тобі пощастить, якщо зможеш знайти якогось експерта з віскі, який стане твоїм другом і наставником і «провідником» у світ цього алкоголю.

По-друге, щоби почати розбиратися у віскі, потрібно дуже багато дегустувати. Але віскі — це не вино, багато пляшок ти собі не накупиш, і не вип’єш їх одразу, і навіть швидко не вип’єш, бо це міцний алкоголь.

Чим більше ти дегустуєш, тим більше ти розбираєшся у віскі. Відповідно, тим сильніше тобі хочеться пити щось класне й дороге.

Чи є сенс пити дороге віскі

Отже, підсумуймо. Сенс купувати дороге віскі є. Проте у виборі напою краще не орієнтуватися лише на цінник.

Колись я привезла мамі, фанатці Red Label, пляшечку Lagavulin — класного шотландського витриманого скотчу. Ту пляшку мама так і не випила, бо вона їй тхнула креозотом (рідиною, для пропитки залізничних шпал) та маззю Вишневського. Хоча коштувала ця пляшка набагато дорожче Johny Walker.

Читай також: «Колесо аромату віскі»

Якщо тобі подобається Джек, то пий Джек і будь щасливим. Якщо ж тобі цікаво дізнаватися щось нове, особливе та унікальне, варто ризикувати і брати дорожчі варіанти. Вони можуть подарувати тобі новий, незнайомий раніше досвід.

Для експертів і віскіманів звісно дорогий віскі буде кращим. Якщо ти любиш класний алкоголь, розбираєшся в ньому й хочеш пити тільки класні напої, було б добре, щоби паралельно з твоїм рівнем сприйняття алкоголю ріс і твій дохід. 

Проте якщо в тебе є велике бажання, розуміння цінності віскі, то вихід можна знайти. Наприклад, ходити на дегустації. У Києві, наприклад, їх проводять часто. Інший варіант — знайти однодумців, скидатися з ними на дорогі пляшки та влаштовувати дегустації самостійно: пити віскі разом, обговорювати, вести дегустаційні замітки.

Ще один спосіб — підловити знижки на MAUDAU, щоб купити дороге класне віскі за приємними цінами.

Сомельє Марина Ревкова, експертка та авторка M Journal
6 записи

Про автора
Привіт, мене звати Марина Ревкова, я сомельє. У світі вина вже майже 7 років, але за цей час вже встигла стати Кращим сомельє України та представляти нашу країну на всесвітніх конкурсах сомельє. Я працювала в найбільшому винному ресторані України, отримала диплом міжнародної асоціації сомельє та третій рівень міжнародної школи WSET. Зараз навчаюсь на фінальному курсі і невдовзі сподіваюсь стати пʼятою українкою, яка має цю кваліфікацію. Буду знайомити вас із світом вина, а також робити огляди і підбірки найкращих пляшок.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Найдорожчий алкоголь на MAUDAU

10 Хв
Розповідаємо про найдорожчі пляшки на нашому маркеті
Онлайн-бар

Знайомся: азійське віскі Tenjaku

3 Хв
Розповідаємо, чим цікавий цей бренд та як смакує японське віскі
Онлайн-бар

Пʼємо Рислінг: добірка пляшок від сомельє

4 Хв
Добірка класних різних Рислінгів від сомельє
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

×
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино